karczmarz Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Widziałem ostatnio filmik, na którym przed rozpoczęciem wyszynku piwa przez zawór uwalnia się praktycznie cały nagromadzony CO2 i dopiero odkręca się zawór na ciśnienie do wyszynku. Czy ten zabieg ma jakiś konkretny wpływ na piwo? Ja nigdy tak nie postępowałem i nie miałem problemów, jeśli nie przegazowałem piwa. W dodatku wydaje mi się, że niepotrzebnie wzburza się osad drożdżowy. Był to chyba kanał NorthernBrewer. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 W celu wyrównania ciśnienia, jeśli gazujesz piwo dajesz wyższe ciśnienie, potem spuszczasz i nabijasz jeszcze raz ciśnieniem do wyszynku ustawionym na manometrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 (edytowane) ciach .. Edytowane 25 Kwietnia 2013 przez bnp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szop007 Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Może też chodzi o to, że w przypadku wyższego ciśnienia w KEG-u, niż na reduktorze, piwo cofnie się do rurki CO2 (jeśli napełniamy powyżej rurki gazowej ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 (edytowane) ciach .. Edytowane 25 Kwietnia 2013 przez bnp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 sytuacja już była przerabiana na forum. Ludzie stwierdzili że to nie powinno działać i tak się nie powinno robić. co prawda inni ludzie tak robią ale tak robić się nie powinno .... A tak w kilku prostych słowach to o co chodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 (edytowane) Karczmarzu, proste- kega gazujesz blisko 3 barami (przynajmniej ja tak robię- jakies 2,75), a do wyszynku ustawiam ok. 1,2. Więc przed wyszynkiem przez zawór bezpieczeństwa wypuszczam nadmiar gazu i dopiero podpinam węże. Edytowane 25 Kwietnia 2013 przez mrblaha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 za przeproszeniem, uprzejmie oznajmiam, iż filmik i temat który powstał na jego bazie jest grzecznie mówiąc średni, nic nie wnosi do tematyki forum i nadaje się do innego działu robi tylko zamęt w dziedzinie wyszynku i już kasuję swe posty ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 nic nie wnosi do tematyki forum i nadaje się do innego działu Forum ma za zadanie pomagać i kompletnie nie rozumiem Twojego postu. Bnp - kasowaniem swoich wpisów rozwalasz cały wątek. Ostrzegam, bo mam dziś wyjątkowo niską cierpliwość! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Byłem bardzo grzeczny, pisałem jak obiecałem -> grzecznie Moje posty odnosiły się bezpośrednio do opisu sytuacji przedstawionej przez autora. po przedstawieniu źródła informacji, na bazie której powstał temat stwierdziłem, że moje posty nie były odzwierciedleniem zaistniałej sytuacji dla tego pozwoliłem sobie na ich wykasowanie. dalej-> także temat z podaną treścią linkową wydaje się dosyć niejednoznaczny merytorycznie, wprowadzając pewną niejasność, która może skutkować w dalszym pogłębianiu się niezrozumienia tematu prawidłowego wyszynki piwa w warunkach polowo -domowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się