korzen16 Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 (edytowane) Masz bardzo wysokie fermentory Moje mają 37 cm razem z pokrywką, więc pytam czy wchodzą dwa? wszystkie dane, w tym także wymiary są np tutaj 85 cm to wymiar CAŁKOWITY i najprawdopodobniej faktycznie zmieści się wyłącznie jeden fermentor wysokości 37cm (pojemność netto to raptem 125dm3 przy całkowitej objętości ok. 240dm3) A tak wogóle to najlepsze są w okazyjnych cenach jak np. tu Edytowane 30 Kwietnia 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hagar Opublikowano 1 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2013 (edytowane) Wchodzi tylko jeden standardowy fermentor z rurką. Na spodzie z tyłu zamontowana jest sprężarka dlatego fizycznie nie da się postawić fermentora na samym dnie. Traci się jakieś 12cm. Za to pod spodem upchnie się kilka piwek ;-) Edytowane 1 Maja 2013 przez hagar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 2 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 Za to pod spodem upchnie się kilka piwek ;-) na leżąco? wtedy w domowym piwie wzburzy się osad z dna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tumek_pl Opublikowano 2 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 Kolego- u mnie to tak wygląda : lodówka z lokalnego portalu 120zł sterownik z allegro 120zł robocizna 0zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hagar Opublikowano 2 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 na leżąco? wtedy w domowym piwie wzburzy się osad z dna I na leżąco i na stojąco. Na spodzie stawiam ramkę z drutu która jest na wyposażeniu lodówki. Dzięki temu tworzę podstawę pod fermentor. Pomiędzy pręty ramki wchodzi kilka piw na stojąco lub sporo więcej na leżąco. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 7 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 Mam w piwnicy starą lodówkę Mińsk chyba 11, rodzice dostali w 80r w prezencie ślubnym jeszcze rok temu pracowała w mieszkaniu jak pamiętam bez awarii. A że chomik jestem nie wyrzuciłem tylko wstawiłem do piwnicy więc penie będzie działać nadal i tak myślę, że zdała by się do fermentacji. I teraz kwestia tych kontrolerów temp. Czy lodówka sama w sobie nie trzyma stałej temperatury ? Jeśli nie, z założeniem kontrolera nie będę miał problemu kwestia zł, Rozumiem, że na lato czy do dolniaków jak znalazł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 7 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 Dobrze zrobiłeś, teraz sprzęt jak znalazł. Sterownik zewnętrzny przyda się do lepszej kontroli fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tumek_pl Opublikowano 7 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 właśnie chodzi o to że stare dobre lodówy trzymają góra +5 może +6. Ja przez zwykłe niedomówienie zakupiłem chłodziarkę( poznasz takie cuś po tym że nie ma w środku malutkiego zamrażalnika) a to ma zakres temp od -30 do 0st. W obu przypadkach potrzebny ES-10 z allegro bo w pierwszej fazie dolniaka bedziesz potrzebował ... no różnie ale mniej więcej 9-11 st a to potrafią już tylko te nowe sprzęty, nowe czyli drogie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 7 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 Rozumiem, że na lato czy do dolniaków jak znalazł. Tak, jak znalazł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 (edytowane) właśnie chodzi o to że stare dobre lodówy trzymają góra +5 może +6 A to nie koniecznie, akurat niektóre modele Minsk mają klapkę zamrażalnika w środku więc można ją zdemontować i lodówka chłodzi o wiele niżej. Edytowane 8 Maja 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 Z klapką nie będzie problemu bo sama wypada Tylko nie do końca rozumiem bo Ty piszesz o zdemontowaniu klapki dla większego chłodu a tumek_pl o 9-11°C dla dolniaków ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 A to jakbyś chciał lagerować w 0°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 A można górniaka wstawić już po fermentacji na 24h przed rozlewem do lodówki dla lepszego sklarowania ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 W 24h to wiele się nie sklaruje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 tzn nie zupełnie chodziło mi o tylko 24h, ale jak fermentuje teraz w piwnicy i przyniosę do domu do rozlewu to się trochę osad się wzruszy trzeba by je odstawić na troszkę znów aby osiadło a w lodówce może by to wyszło lepiej, tylko czy można takie piwo wstawić do lodówki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 Jeśli fermentacja jest już zakończona nie ma przeszkód aby wsadzać górniaki do lodówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 (edytowane) piwa typu koelsch i alt są górnej fermentacji, a po burzliwej są lagerowane (przy okazji klarowane) w temperaturze około 0°C przez przynajmniej dwa tygodnie, wtedy to ma sens jeśli pogoda mi pozwala, to wystawiam "górniaki" do sklarowania na balkon, nawet niewielki mróz piwu nie zaszkodzi gdyby jednak przypadkiem zamarzło, warto przy butelkowaniu dodać do piwa łyżkę drożdży Edytowane 8 Maja 2013 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 Jeśli fermentacja jest już zakończona nie ma przeszkód aby wsadzać górniaki do lodówki. Właśnie o to mi chodziło czy to piwku nie zaszkodzi i drożdżom, ale one się chyba troszkę uśpią i po rozlewie jak się piwo ogrzeje przefermentują dodany cukier. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 (edytowane) Nie powinno być problemów później z nagazowaniem, ewentualnie sama refermentacja może potrwać nieco dłużej. Edytowane 8 Maja 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackson Opublikowano 10 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 Odgrzebię trochę temat - mam opcję nabycia w dobrej cenie zamrażarki 45L - czy nie będzie kłopotu z wysterowaniem temperatury tego cuda za pomocą sterownika(myślałem np o ET-30CH)? Czy nie ma większego znaczenia, czy użyję lodówki czy zamrażarki? Czy z jakichś względów powinienem jednak poszukać klasycznej lodówki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 10 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 Może być zamrażarka, sam używam, nie ma z nią problemów a plusem jest to że można w niej lagerować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackson Opublikowano 10 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 No to pozostaje sprawdzić, czy wiadro się zmieści - dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się