elroy Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Kraj pochodzenia: Wielka Brytania Odmiana: goryczkowa Średnia zawartość alfakwasów: 8-11% Krótki opis: Brytyjski chmiel uniwersalny, używany jednak najczęściej do chmielenia na goryczkę. Charakteryzuje się łagodnym, nieco ziemistym aromatem i czystą goryczką. Uprawiany jest w W. Brytanii, Belgii, Niemczech i USA. Stosowany do chmielenia niemieckich piw górnej fermentacji, z kolei USA jest charakterystycznym składnikiem piwa Anchor Steam. Z powodu przeciętnej odporności na choroby i szkodniki areał uprawy tej odmiany się zmniejsza, jednak dała ona początek wielu innym odmianom chmieli goryczkowych, np. Perle i polskiej Iungi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się