Jump to content

Mandarina Bavaria


Recommended Posts

Kraj pochodzenia: Niemcy

Odmiana: Aromatyczna

Średnia zawartość alfakwasów: 8-11%

Krótki opis:

Nowa odmiana chmielu prosto z Niemiec. Bardzo intensywny aromat cytrusów szczególnie mandarynki.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Przyjemnie owocowy aromat ze szczególnie silnie wykształconą nutą mandarynkową oraz akcentami cytrusowymi

Olejki ogółem (EBC 7.10): 2,1 ml /100 g chmielu

Alfa-kwasy (EBC 7.7): 7,0-10,0% (w/w)

Beta-kwasy: 5,0-6,5%

Pochodzenie: Cascade x osobnik męski z hodowli w Hüll

 

post-6235-0-18469000-1381320926_thumb.jpg

Edited by karol1000
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Miał ktoś do czynienia z single hopem na tym chmielu? Zastanawiam się czy ewentualnie na goryczkę nie dać iungi i więcej mandariny przerzucić na aromat lub zimno.

Link to comment
Share on other sites

W niedzielę zabultelkowałem swojego singla. Dla porównania mam jedną buteleczkę crafta pt. BrauKunstKeller Mandarina IPA. Goryczka w moim zielonym bardzo fajna a na aromaty trzeba jeszcze trochę poczekać.

Link to comment
Share on other sites

60' 25g, 45' 20g, 10' 20g, 5' 20g, 0' 20g (chłodzenie na balkonie a więc trzeba wziąć poprawkę ). Na zimno 2 x 25 g. To wszystko na 26 litrów.

Edited by CZEJEN
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

A może ktoś podzieli się wrażeniami z chmielenia tym chmielem? U mnie właśnie na cichej stoi pale ale chmielone Mandariną (60' - 10g Magnum, a później Mandarina: 15' - 20g, 10' - 40g, 5' - 40g) i zastanawiam sie czego sie spodziewać.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • 7 months later...

Bardzo przyjemne doznania daje ten chmiel. Właśnie testuję świeżutkiego SH. 25g 60' 25g 15' 80g na zimno, 26 litrów gotowego piwa 14Blg. Chmiel daje fajny słodko-cytrusowy posmak i subtelny aromat idący w mandarynkę. Przy przelewaniu wiadro z chmielinami ostro dawało grejfrutem. W piwie jest ogólnie słodziej.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

 

Robiłem na tym ipkę

Dałem w sumie 40g na koncówkę gotowania ale były też inne chmiele troche citry i lunga i 60 na cichą plus troszkę citry.

Chmiel zdecydowanie daje mocną mandarynkę nawet jak dla mnie ciut za słodkie i za mocne te nuty ale jako dodatek fajny będę czasami używał.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

No to w tym roku z CP daje rade, do tego tani jak barszcz,zrobiłem kwas ,dałem 100g na zimno na 3-4 dni,właśnie pije jeden dzień po zabutelkowaniu i jest przyjemnie,owocowo (raczej tropikalnie niż  cytrusowo) i ma taką nutę  jakby lukrecji i nafty ciut,akurat w kwasie to nie jest za fajne, ale jak na ostatnie próby,np amarillo od Wajchy, to ten amarillo mógłby buty czyścic mandarynie ;)

 

A, co ważne w tym przypadku, goryczka prawie zupełnie nie przechodzi do napoju.

Link to comment
Share on other sites

Dodam coś od siebie w tym temacie, gdyż ten chmiel towarzyszył mi ostatnio przez dłuższy czas. 

W aromacie dominuje przejrzała mandarynka, jednak nie jest to intensywny aromat. Drugi plan tego chmielu to glicerynowa słodkość + lekkie białe owoce. 

Goryczka na tym chmielu wychodzi czysta, przyjemna, bez żadnych dodatkowych atrakcji. 

W smaku chmiel ten dodaje do piwa słodkości. Dalej profil idzie tak jak w aromacie, czyli przejrzała mandarynka + owoce. Plusem jest, że aromat jak i smak jest bardzo trwały, a nawet po dłuższym czasie dopiero dojrzewa. Moim zdaniem warty do użycia przy mocnych, chmielowych piwach, gdzie aromat chmielu powinien grać pierwsze skrzypce. 

Biorąc pod uwagę ekonomię (6,90 zł/ 100g ! w zeszłym roku) jak i walory tego chmielu, u mnie plasuję się na 1 miejscu. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.