Krzyko Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Co prawda w piwowarstwie domowym stawiam pierwsze, nieśmiałe kroki, ale już częstowanie moim piwem sąsiadów i znajomych spotkało się z nieoczekiwanie pozytywnym odzewem. W efekcie myślę o dopuszczeniu sąsiada do spółki. No i to spowodowało decyzję o zwiększeniu mocy przerobowych mojego browaru. Skoro ma być nas dwóch, to wybicie też dwa razy większe niż dotychczas - 40 zamiast 20 l. Pojawiła się więc potrzeba przeorganizowania i doposażenia browaru w sprzęt. Tak sobie czytam i czytam Forum i chyba już wiem co trzeba kupić i zrobić, ale chciałbym się upewnić co do moich zamysłów. Liczę na Waszą życzliwą pomoc. Myślę o instalacji 3 Tier: Na górze garnek (może być emalia) o poj. ok 30 l z wmontowanym kranikiem do podłączania deszczownicy z miedzianej rurki. Wodę do wysładzania podgrzewałbym sobie zwykłą grzałką zanurzeniową. Śrokowy poziom to kadź zacierno-filtracyjna o poj. 50 l z kranikiem i wmontowanym wewnątrz filtrem z ponacinanej rurki miedzianej Na dole kadź warzelna o poj. ok. 60 l (min. 50 l). Żrodło ciepła ma stanowić taboret gazowy 8 kW. Będzie mi też potrzebna większa chłodnica. Co o tym sądzicie? Największe wątpliwości mam co do środkowego poziomu: czy zaplanowany filtr nie zapcha się podczas zacierania? Wyobrażam sobie, że podczas mieszania zacieru musi w ponacinane szczeliny tego młóta nawłazić. I co wtedy? A może można to rozwiązać jakość inaczej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Sporo osób ma filtr rurkowy w kadzi zaciernej i jakoś nie narzeka. Nacięciami do dołu i będzie ok. Ogólnie pomysł dobry. Nic tylko zmontować i zacierać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Daj większy gar na dole. Co najmniej 70 litrów. Zresztą ci co warzą większe ilości Ci podpowiedzą. A w ogóle to spółka.... wiesz co na to jaskółki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Ja jestem na etapie powiększania wybicia i również miałem dylemat czy rurki czy false bottom, ale jednak postawię na fałszywe dno. I tak jak mówi Fidel, jest to zbyt twórcze hobby, aby robić tu spółki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 (edytowane) Ja warzę warki 40L w kotle - kegglu 60L i zacieram w MLT z coolera 60L. Zagrzewam wodę na zacieranie w kegglu, zacieram w coolerze, w tym samym czasie gdy zacieram w coolerze zagrzewam wodę do wysładzania w kegglu, potem wysładzam w sposób "batch sparging" (szybko) i gotuje warkę w kegglu. Filtr w coolerze mam z rurek CPVC, nie zatykaja sie: http://www.piwo.org/...ge__tab__images Edytowane 29 Kwietnia 2013 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Dobrze kombinujesz. Ja polecam pójść jeszcze te pół kroku dalej i robić warki 50l (po 25l na fermentator). Koszt przejścia i ilość roboty praktycznie ten sam co przy 40l. Potrzebny będzie gar do gotowania min. 60l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Magneto Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 70l warzelnego byłoby idealnie, ja zrobiłem 60l i żeby wyszło mi 2 razy po 25 muszę uważać w czasie gotowania żeby mi nie wykipiało. Gdybym zrobił 70l miałbym większy komfort. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyko Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 (edytowane) Dziękuję za podpowiedzi. Wynika z nich, że co do zasady pomysł jest ok, tylko kadzie proponujecie większe. Zacierno-filtracyjną 60 l i warzelną 70 l. Będzie w tym można robić warki 50-litrowe. Ok. Mam jeszcze jedną wątpliwość: czy filtr umieszczony przy dnie nie utrudnia mieszania zacieru i nie ma niebezpieczeństwa, że się będzie przypalał podczas podgrzewania? P.S. Nie jestem zwolennikiem spółek, bardzo sobie cenię jaskółki Jednak w tym przypadku nie widzę zagrożenia. Sąsiad jest ok. A ostatecznie wyposażenie dotychczasowego browaru jest moje i zawsze będę mógł wrócić do 20-litrowego wybicia... Edytowane 30 Kwietnia 2013 przez Krzyko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 (edytowane) Do warek 40-50l kadź zacierna starczy Ci 50l, w zasadzie na rynku nie ma garnków 60l, jakaś firma robi 57,3l ale są bardzo drogie, albo 50l albo 70l. Filtr rurkowy na dnie nie będzie przeszkadzać ale trzeba dobrze mieszać podczas podgrzewania lub sprawić sobie mieszadło. Jak już przejdziesz na większe wybicie dopadnie Cię problem wysładzania: http://www.piwo.org/topic/7838-wysladzanie-wiekszych-ilosci-praktyczne-aspekty/ Edytowane 30 Kwietnia 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 W trzyczęściowym systemie nie ma problemów z wysładzaniem, wysładza w kadzi zaciernej do warzelnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Na HLT (górny stopień) w zupełności wystarczy fermentor lub jakaś beczka. Chyba że masz już taki garnek i nie masz dla niego innego zastosowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyko Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Na HLT (górny stopień) w zupełności wystarczy fermentor lub jakaś beczka. No dzięki! Dlaczego sam o tym nie pomyślałem...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się