stachu68 Opublikowano 1 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2013 (edytowane) #26 Sticke Alt Ciemna strona mocy 25-26.01.2013 Zasyp Pilzneński Strzegom 3,5 kg Bursztynowy Strzegom 0,47 kg Gdańsk karmelowy "160" 0,3 kg Strzegom jęczmień prażony"1000" 80g Safale US-05 suche 11,5g Zacieranie 57°C-55°C- 20' 63°C-61°C - 40' 72° - 25' >> wysładzanie i filtracja Gotowanie 80' 0' - start 0' - Target 42g BLG początkowe 12,5°, końcowe 2° Wyszło 20,5l Fermentacja burzliwa w piwnicy (13-15°C) 23 dni, cicha na balkonie 18 dni. Smak i piana - wzorcowe. Zapach dziwny, siarkowodorowy Edytowane 16 Czerwca 2013 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 1 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2013 (edytowane) #27 Polskie Ale Franek Dolas 16.02.2013 Zasyp Pilzneński Strzegom 4,3 kg Bursztynowy Strzegom 0,3 kg Danstar Nottingham gęstwa po #25 - 5 pokolenie Zacieranie 38°C- wsypanie słodów i pozostawienie na 5,5 godz. 63°C-61°C - 60' 67-65°C - 30' 76°C - 10' >> wysładzanie i filtracja Gotowanie 80' 0' - start 0' - 10g Marynka 5' - 20g Sybilla 60' - 30g Sybilla BLG początkowe 12,5°, końcowe 2,5° Wyszło 21,5l Fermentacja burzliwa w piwnicy (13-15°C) 16 dni, dofermentowanie (20°C) 2 dni, klarowanie na balkonie (zimno) 7 dni. Edytowane 16 Czerwca 2013 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 1 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2013 (edytowane) #28 Alt Czerwona kartka 23.02.2013 Zasyp Gdańsk pilzneński 1,93 kg Pilzneński Strzegom 1,07 kg Karmelowy czerwony Strzegom 1 kg Gdańsk karmelowy "160" 0,6 kg Safale US-05 gęstwa po #26 - 2 pokolenie Zacieranie 55°C- 20' 65°C-63°C - 40' 72°C - 10' >> wysładzanie i filtracja Gotowanie 70' 0' - start 0' - 32g Hallertau Taurus BLG początkowe 12,5°, końcowe 2° Fermentacja burzliwa w piwnicy (13-15°C) 16 dni, dofermentowanie (20°C) 2 dni, lagerowanie na balkonie (zimno, na początku temperatura była w sam raz ale po tygodniu spadła do -10°C!) 7 dni. Wyszło 21,5 l Zasyp nie trzyma się stylu alt, lecz mi pasuje. Warka, którą koniecznie muszę jeszcze uwarzyć ...edit.16.06.2013. zwłaszcza, że zdobyło właśnie 2 miejsce na Birofilia 2013 w kategorii Altbier Edytowane 26 Listopada 2013 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 1 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2013 (edytowane) #29 Milk Stout Czarna pantera 2.03.2013 Zasyp Gdańsk Pilzneński 2 kg Gdańsk karmelowy "160" 0,5 kg Strzegom pale ale 2 kg Strzegom barwiący 0,2 kg (do wysładzania) Strzegom czekoladowy pszeniczny 0,15 kg (do wysładzania) laktoza 0,5 kg Muntons Gold Premium 6g suche Zacieranie 65°C-61°C - 90' 78°C - 10' >> wysładzanie i filtracja Gotowanie 80' 0' - start 10' - 30g Northern Brewer 70' - 30g Willamette 70' - 0,5 kg laktozy BLG początkowe 16°, końcowe 5,5° Wyszło 23l Fermentacja burzliwa w piwnicy (13-14°C) 16 dni, dofermentowanie (20°C) 2 dni, cicha w piwnicy 14 dni. Koledzy piwowarzy orzekli, że piwo jest bardziej milk niż stout. Moja LP nie narzeka Edytowane 16 Czerwca 2013 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 1 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2013 (edytowane) #30 Polskie Ale 2 Wieczorna mgła 8-9.03.2013 Zasyp Gdańsk Pilzneński 4,3 kg Strzegom Bursztynowy 0,2 kg Danstar Nottingham gęstwa po #27 - 6 pokolenie Zacieranie 64°C-62°C - 60' 68-66°C - 30' 76°C - 10' >> wysładzanie i filtracja Gotowanie 80' 0' - start 0' - 30g Marynka 40' - 20g Sybilla 80' - 30g Sybilla BLG początkowe 12°, końcowe 2,5° Wyszło 22l Fermentacja burzliwa w piwnicy (13-15°C) 14 dni, dofermentowanie (20°C) 2 dni, cicha w piwnicy 18 dni Edytowane 27 Maja 2013 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 1 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2013 (edytowane) #31 Cafe Latte Stout Santos 2.03.2013 Zasyp Gdańsk Pilzneński 4 kg Strzegom monachijski 0,2 kg Strzegom czekoladowy ciemny 0,25 kg (do wysładzania) Strzegom jęczmień palony 0,15 kg (do wysładzania) laktoza 0,5 kg kawa brazylijska Santos średnio palona 170g, mielona postkomunistycznym młynkiem ręcznym Safale US-05 gęstwa po #28 - 3 pokolenie Zacieranie 63°C - 60' 68°C - 30' 76°C - 10' >> wysładzanie i filtracja Gotowanie 80' 0' - start 10' - 37g Northern Brewer 70' - 0,5 kg laktozy 75' - 100g kawa Santos BLG początkowe 14,5°, końcowe 4,5° Wyszło 21,5l Fermentacja burzliwa w piwnicy (13-14°C) 13 dni, dofermentowanie (20°C) 2 dni, cicha w piwnicy 14 dni. Refermentacja z użyciem 1,4l rezerwy + 10g cukru. Rezerwa gotowana 10 minut, po kilku minutach (nie do wrzątku) wsypane 70g kawy. Po 15 minutach filtracja przez zdezynfekowaną piro i wyparzoną płócienną chusteczkę. Piwo ma bardzo słabą pianę, praktycznie tylko podczas nalewania, za to kawę i słodycz czuć wyraźnie. Następną razą trzeba będzie dorzucić trochę słodu pszenicznego dla poprawy piany... Edytowane 9 Maja 2013 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 1 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2013 (edytowane) #32 Marcowe Bury kocur 17.03.2013 Zasyp Strzegom wiedeński 4 kg Strzegom monachijski II 0,8 kg Drożdże: gęstwa od Wojtka z Browaru Piwna (W34/70)? Zacieranie 65°C-62°C - 30' 68°C - 40' 72°C - 20' 78°C - 5' >> wysładzanie i filtracja Gotowanie 120' 0' - start 75' - 20g Target 85' - 10g Marynka BLG początkowe 14°, końcowe 3° Wyszło 21l Fermentacja burzliwa w lodówce (9-10°C) 13 dni, dofermentowanie w piwnicy (13°C) 3 dni, lagerowanie balkon/lodówka 18 dni. Edytowane 16 Czerwca 2013 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 1 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2013 (edytowane) #33 Niemiecka IPA Siła Magnum 5-6.04.2013 Zasyp Gdańsk Pilzneński 5,5 kg Strzegom bursztynowy 0,5 kg Strzegom barwiący 10 g (do wysładzania) Danstar Nottingham gęstwa po #30 - 7 pokolenie Zacieranie 53°C - 10' 65°C-61°C - 90' 65-70°C - 20' 78°C - 5' >> wysładzanie i filtracja Gotowanie 90' 0' - start 15' - 50g Magnum 75' - 30g Willamette 90' - 45g Cascade 5 dni - 8g Saaz na zimno BLG początkowe 16°, końcowe 3,5° Fermentacja burzliwa w piwnicy (13-14°C) 15 dni, cicha w piwnicy 14 dni. Wyszło 22l To jest mocniejsza wariacja #24, chyba mi się ten własny styl najbardziej podoba aczkolwiek przy rozlewie goryczka słabsza niż się spodziewałem. Edytowane 16 Czerwca 2013 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 15 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 (edytowane) #34 POLSKI zALEwacz robali 22.06.2013 Zasyp Gdańsk Pilzneński 4,2 kg Gdańsk karmelowy "160" 0,1 kg Jęczmień niesłodowany 0,22kg (skleikowany) Drożdże Safale US-05 11,5g Zacieranie 63°C - 40' po 20' dodanie skleikowanego jęczmienia 68°C - 20' 73°C - 10' >> wysładzanie i filtracja Gotowanie 65' 5' - 25g Marynka 15' - co około 10 minut 10g Sybilla (razem 70g) BLG początkowe 12°, końcowe 1,5° Fermentacja burzliwa w lodówce (15-18°C) 9 dni, dofermentowanie 20-24°C 4 dni, lagerowanie 1-3°C 25 dni. Wyszło 21,5l Z powodu dużej mętności piwa 2 dni przed butelkowaniem klarowanie żelatyną 5g. Osad w butelkach bardzo duży, widoczny nawet na ściankach butelek. (za wcześnie butelkowane?). A miało być na PiwoWAR Battle 6.... Zastępczo wystawiłem #30 Edytowane 19 Lutego 2014 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 15 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 (edytowane) #35 Special Bitter Blade Runner 3.08.2013 Zasyp Gdańsk Pilzneński 2,0 kg Strzegom pale ale 2,0 kg Gdańsk karmelowy "160" 0,5kg Strzegom czekoladowy ciemny 20g Safale US-05 gęstwa 2 pokolenie Zacieranie 68°C - 40' 70-72°C - 10' 74°C - 5' >> wysładzanie i filtracja Gotowanie 70' 0' - start 15' - 25g Magnum 45' - 20g Challenger BLG początkowe 11,5°, końcowe 2° Fermentacja burzliwa w lodówce (16-17°C) 12 dni, cicha w piwnicy 22°C 17 dni. Wyszło 22l Edytowane 16 Września 2013 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 15 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 #36 Northern English Brown Ale Ruda szuka męża 16.08.2013 Zasyp Gdańsk Pilzneński 3,4 kg Strzegom pale ale 0,5 kg Gdańsk karmelowy "160" 04kg Strzegom czekoladowy ciemny 30g (na 10 minut zacierania) laktoza 0,25 kg kawa Espresso 150g, mielona śrutownikiem Safbrew S-33 11,5g Zacieranie 69-66°C - 60' 76°C - 10' >> wysładzanie i filtracja Gotowanie 70' 0' - start 0' - 15g Hallertau Taurus 55' - 20g Perle 60' - 0,5 kg laktozy 70' - 150g kawy BLG początkowe 12,5°, końcowe 4,5° Wyszło 22l Fermentacja burzliwa (21-25°C) 10 dni, lagerowanie (2-3°C) 14 dni, 5 dni stopniowego podnoszenia temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 15 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 #37 Brown Porter Brunet do pary 17.08.2013 Zasyp Gdańsk Pilzneński 3,6 kg Strzegom pale ale 0,6 kg Gdańsk karmelowy "160" 0,3kg Jęczmień palony 0,1 kg - słody ciemne dodane do filtracji Słód barwiący 60g Strzegom czekoladowy ciemny 30g Safale US-05 gęstwa 3 pokolenie 200ml Zacieranie 68-65°C - 50' 70-72°C - 10' 76°C - 10' >> wysładzanie i filtracja Gotowanie 70' 0' - start 0' - 10g Hallertau Taurus 40' - 20g Perle 70' - 20g Saaz BLG początkowe 13°, końcowe 2,5° Wyszło 21l Fermentacja burzliwa lodówka (14-18°C) 10 dni, dofermentowanie (21°C) 2 dni, cicha 21°C 13 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 15 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 (edytowane) #38 (Sierra Nevada) American Pale Ale Amerykańska obsesja 14/15.09.2013 Zasyp Pale ale 3,3 kg Pilzneński 1,1 kg Gdańsk karmelowy "160" 0,2 kg Safale US-05 gęstwa 4 pokolenie 300ml Zacieranie 30°C namaczanie 5godzin podgrzanie do 69-66°C - 80' do 75°C - 15' >> wysładzanie i filtracja Gotowanie 70' 0' - start 5' - 15g Magnum 30' - 20g Perle 50' - 20g Willamette 70' - 20g Cascade BLG początkowe 11°, końcowe 1,5° Wyszło 24,5l Fermentacja burzliwa (12-13°C) 9 dni, dofermentowanie (21°C) 2 dni, cicha (20°C) 13 dni Edytowane 15 Października 2013 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 16 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 Fermentacja burzliwa (12-13°C) Dały radę w takiej temperaturze? I gdzie jest receptura na finałowe IIPA, bo jakoś nie zauważyłem, hę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek80 Opublikowano 16 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 Chcesz ściągnąć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 16 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 I gdzie jest receptura na finałowe IIPA, bo jakoś nie zauważyłem, hę? Warząc IIPA wzorowałem się na recepturze Grand Championa 2013, ogólnie dostępnej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 16 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 I gdzie jest receptura na finałowe IIPA, bo jakoś nie zauważyłem, hę? Warząc IIPA wzorowałem się na recepturze Grand Championa 2013, ogólnie dostępnej Poszedłeś na łatwiznę znaczy się A ja w drugą stronę - to będzie jeden wielki eksperyment Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 16 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 jak się uczyć to od najlepszych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 23 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 (edytowane) #39 Special Bitter Lufa Rudego 28.09.2013 Zasyp Pale ale 4,2 kg jęczmień palony 30g Danstar Windsor suche 11g Zacieranie 30°C namaczanie 1,5 godziny 63°C - 45' 71°C - 15' do 76°C - 10' >> wysładzanie i filtracja Gotowanie 70' 0' - start 10' - 22g Hallertau Taurus 55' - 20g Challenger BLG początkowe 12°, końcowe 3,5° Wyszło 22,5l Fermentacja burzliwa (20-19°C) 11 dni, cicha (16-5°C - balkon) 8 dni Edytowane 23 Października 2013 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 23 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 (edytowane) #40 Imperial India Pale Ale Ryba piła 28.09.2013 Wzorowane na Grand Champion 2013 Zasyp Pale ale 2,9 kg Pilzneński 2,6 kg Monachijski II 1 kg Pszeniczny 1 kg Cara Gold "120" 0,5 kg Safale US-05 gęstwa 5 pokolenie 300ml Zacieranie 30°C namaczanie 5godzin w 10l wody podgrzanie do 63°C - 30' 63°C - 30' 68°C - 20' 72°C - 15' 74°C - do filtracji i wysładzania Gotowanie 90' 0' - start 10' - 40g Magnum 10' - 40g Challenger 50' - 25g Columbus 70' - 25g Simcoe 75' - 25g Citra 80' - 25g Centennial 85' - 25g Ahtanum 88' - 25g Amarillo 90' - 25g Cascade 7 dni chmielenia na zimno- po 25g Columbus, Citra, Amarillo, Simcoe BLG początkowe 20°, końcowe 5° Wyszło 17,5l (około 3 litry wylane po cichej z chmielinami) Fermentacja burzliwa (20-19°C) 16 dni, cicha+klarowanie (15-4°C balkon) 7 dni Edytowane 30 Listopada 2013 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 23 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 (edytowane) #41 California Common Hopak na opak 29.09.2013 Zasyp Pale ale whole pearl 4 kg Gdańsk karmelowy "160" 0,45 kg Wyest 2112 California Lager 125ml Zacieranie 30°C namaczanie 1 godzinę podgrzanie do 63°C - 20' 63°C - 30' 67°C - 15' 72°C - 15' do 75°C - 15' >> wysładzanie i filtracja Gotowanie 70' 0' - start 10' - 52g Perle 60' - 20g Northern Brewer BLG początkowe 12°, końcowe 3° Wyszło 22,5 l Fermentacja (ruszyła po 4 dobach) burzliwa (15-16°C) 10 dni, dofermentowanie (21°C) 36 godzin, cicha (17-6°C na balkonie) 13 dni Edytowane 31 Października 2013 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 11 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2013 (edytowane) #42/#43 Foreign Extra Stout/Russion Imperial Stout 20.10.2013 Zasyp Pilzneński 2,5 kg Pale ale whole pearl 1 kg wiedeński 1 kg jęczmień niesłodowany 1,15 kg czekoladowy ciemny 170 + 30 g jęczmień palony 136 + 24 g dodatkowo do RIS ekstrakt słodowy jasny w proszku 1 kg Drożdże do FES : Danstar Windsor gęstwa 2 pokolenie 200ml Drożdże do RIS : US-05 gęstwa 6 pokolenie 200ml Zacieranie 63°C - 90' 76°C - 10' >> wysładzanie i filtracja Gotowanie 80' 0' - start 0' - 20g Magnum 0' - 30g Northern Brewer dodatkowo w 4l wody 60' - 15g Magnum, następnie wyekstrahowane ciemne słody (30+24g) + na koniec suchy ekstrakt słodowy gotowany 10 min Piwa podzelone na dwie części: mniej więcej 13l FES, 10l RIS BLG początkowe FES 16,5°, końcowe 4° Wyszło 13 litrów BLG początkowe RIS 20,5° , końcowe 4,5° Wyszło 10 litrów Fermentacja (FES) burzliwa (20-19°C) 16 dni, cicha (21°C) 23 dni Fermentacja (RIS) burzliwa (14-18°C) 7 dni, dofermentowanie (20°C) 9 dni, cicha 21°C Edytowane 12 Stycznia 2014 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 11 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2013 (edytowane) #44 California Lager Tarcza antykoncernowa 26.10.2013 Zasyp Pilzneński 4 kg zakwaszający 0,33 kg Wyest 2112 California Lager gęstwa 2 pokolenie 300 ml Zacieranie 66-65°C - 60' 70°C - 30' 72°C - 20' do 76°C - 15' >> wysładzanie i filtracja Gotowanie 80' 0' - start 10' - 20g Challenger 10' - 10g Spalt 50' - 15g Willamette 80' - 20g Willamette BLG początkowe 11°, końcowe 3° Wyszło 22 litry Fermentacja burzliwa (14-18°C) 11 dni, dofermentowanie (20°C) 3 dni, cicha (10-2°C na balkonie) 10 dni Edytowane 25 Listopada 2013 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 12 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 (edytowane) #45 Irish Red Ale Angielski łącznik 27.10.2013 Zasyp Pale ale whole pearl 2 kg Pilzneński 1,5 kg pszeniczny 0,5 kg zakwaszający 0,36 kg karmelowy "150" 0,3 kg czekoladowy pszeniczny 50g Drożdże M79 Mangrove Jack's (od Usiu) gęstwa 100 ml Zacieranie 66-65°C - 30' 70-69°C - 40' 72°C - 30' do 76°C - wysładzanie i filtracja Gotowanie 90' 0' - start 20' - 20g Spalt 50' - 20g Spalt 90' - 20g Spalt BLG początkowe 14°, końcowe 4,5° Wyszło 20 litrów Fermentacja burzliwa (19-20°C) 15 dni, cicha (19°C) 15 dni Edytowane 30 Listopada 2013 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 12 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 (edytowane) #46 Schwarzbier Zachodni wiatr 9.11.2013 Zasyp Pilzneński 3,6 kg Monachijski II 1 kg czekoladowy ciemny 0,2 kg Drożdże - gęstwa mocno pieniących dolniaków* (od Browar Piwna) 400 ml Zacieranie 68-62°C - 60' 72°C - 30' do 78°C - 5' >> wysładzanie i filtracja Gotowanie 90' 0' - start 20' - 40g Spalt 60' - 20g Spalt BLG początkowe 12,5°, końcowe 1,5° Wyszło 22 litry Fermentacja burzliwa (10-7°C) 14 dni, dofermentowanie (9-15°C) 6 dni, lagerowanie (+9 d0 -9°C na balkonie) 53 dni *mocno pieniące dolniaki musiały być zainfekowane, piwo skwaśniało po dwóch miesiącach w butelkach w temperaturze pokojowej Edytowane 17 Sierpnia 2014 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się