stachu68 Opublikowano 12 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 (edytowane) #47 Milk Stout Kropka bordo 10.11.2013 Zasyp Pilzneński 3,7 kg pszeniczny 0,5 kg karmelowy "150" 0,5 kg jęczmień palony 150g czekoladowy pszeniczny 100g barwiący 50g laktoza 500g Drożdże US-05 gęstwa 7 pokolenie 300 ml (ryzyk fizyk po RIS) Zacieranie 68-63°C - 70' 68°C - 20' do 76°C - 30' >> wysładzanie i filtracja Gotowanie 90' 0' - start 30' - 10g Magnum 60' - 20g Spalt BLG początkowe 15,5° (z laktozą), końcowe 5,5° Wyszło 22l Fermentacja burzliwa (19°C) 14 dni, cicha (17-16°C) 12 dni Edytowane 17 Grudnia 2013 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 25 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 (edytowane) #48 Altbier Trójka 23.11.2013 Zasyp Pilzneński 4,5 kg karmelowy "150" 0,2 kg barwiący 60 g Drożdże - Danstar Nottingham 11,5 g suche Zacieranie 67-62°C - 40' 71-69°C - 30' 73°C - 20' do 78°C - 10' >> wysładzanie i filtracja Gotowanie 80' 0' - start 10' - 50g Brewers Gold BLG początkowe 12,5°, końcowe 3° Wyszło 21,5 litra Fermentacja burzliwa (17°C) 10 dni, dofermentowanie (21°C) 3 dni, lagerowanie (-2-6°C na balkonie) 16 dni Edytowane 22 Grudnia 2013 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 25 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 (edytowane) #49 Premium American Lager Kanion Colorado 24.11.2013 Zasyp Pilzneński 4,3 kg pszeniczny 0,37 kg zakwaszający 0,33 kg Wyest 2112 California Lager gęstwa 3 pokolenie 200 ml Zacieranie 67-61°C - 60' 72-68°C - 30' 73°C - 20' do 78°C - 10' >> wysładzanie i filtracja Gotowanie 85' 0' - start 25' - 20g Northern Brewer 55' - 10g Northern Brewer BLG początkowe 13,5°, końcowe 4° Wyszło 23 litry Fermentacja burzliwa (17-16°C) 14 dni, dofermentowanie (21°C) 4 dni, lagerowanie (-2-6°C na balkonie) 22 dni Edytowane 4 Stycznia 2014 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 24 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2013 (edytowane) #50 Porter Bałtycki Róża wiatrów 7.12.2013 Zasyp Pilzneński Strzegom 3,6 kg Monachijski 1 kg wiedeński 1 kg Karmelowy czerwony 0,5 kg suchy ekstrakt słodowy jasny 0,5 kg Caraaroma 0,25kg Weyermann jęczmień palony 50 g czekoladowy ciemny 50 g Drożdże: gęstwa od Wojtka z Browaru Piwna (W34/70)? Zacieranie 67-63°C- 40' 70-68°C - 40' 73°C - 15' 78°C - wysładzanie i filtracja Gotowanie 90' 0' - start 10' - 25g Hallertau Taurus 80' - 20g Spalt Select BLG początkowe 19°, końcowe 3° Wyszło 20 litrów Fermentacja burzliwa w lodówce (7-13,5°C) 17 dni, cicha-lagerowanie na balkonie 24 dni w temp. +9 do -10°C. Edytowane 27 Stycznia 2014 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 24 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2013 (edytowane) #51 Koelsch 3 Kolonista 8.12.2013 Zasyp Pilzneński Strzegom 4 kg Pszeniczny 0,4 kg Bursztynowy 0,15 kg Drożdże: Danstar Nottingham 2 pokolenie Zacieranie 65-61°C- 45' 66-63°C - 20' 72°C-70°C - 20' 76°C - wysładzanie i filtracja Gotowanie 85' 0' - start 45' - 20g Hallertau Taurus BLG początkowe 12°, końcowe 3° Wyszło 20,5 litra Fermentacja burzliwa (16-17°C) 9 dni, dofermentowanie (21°C) 1 dzień, cicha-lagerowanie na balkonie dni w temp. 0-9°C 21 dni Edytowane 10 Stycznia 2014 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 24 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2013 (edytowane) #52 Blonde Ale Zimna blondynka 21.12.2013 Zasyp Pilzneński Gdańsk 4,4 kg Pszeniczny 0,4 kg Drożdże: gęstwa Wyeast 2112 California Lager 200ml Zacieranie 56°C- 15' 67-63°C - 90' do 78°C - 20' >> wysładzanie i filtracja Gotowanie 70' 0' - start 20' - 20g Magnum 60' - 20g Willamette BLG początkowe 12,5°, końcowe 3° Wyszło 20,5 litra Fermentacja burzliwa (17°C) 10 dni, dofermentowanie 2 dni, cicha-lagerowanie na balkonie dni w temp. 0-5°C 13 dni Edytowane 31 Stycznia 2014 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 29 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 (edytowane) #53 Altbier Czwarty wymiar 29.12.2013 Zasyp Pilzneński Gdańsk 4,1 kg karmelowy czerwony 0,5 kg jęczmień palony 0,1 kg Drożdże: gęstwa Danstar Nottingham 250ml 3 pokolenie Zacieranie słody wsypane w około 40°C - zepsuty termometr do 64°C- 15' 64-63°C - 40' 68-67°C - 10' 72-70°C - 15' 78°C - 5' >> wysładzanie i filtracja Gotowanie 95' 0' - start 30' - 27g Hallertau Taurus BLG początkowe 12,5°, końcowe 2° Wyszło 21 litrów Fermentacja burzliwa (17°C) dni, cicha-lagerowanie na balkonie dni w temp. 0-5°C 14 dni Edytowane 31 Stycznia 2014 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 (edytowane) #54 Brown Porter 5.01.2014 Zasyp Pilzneński 1,7 kg Pale Ale 1 kg karmelowy "150" 1 kg Pszeniczny 0,4 kg Caraaroma 0,4 kg czekoladowy ciemny 20 g barwiący 20 g Drożdże: Wyeast 2112 250 ml Zacieranie 56-57°C- 10' 67-63°C - 40' 70-68°C - 20' 72°C - 15' 78°C - wysładzanie i filtracja Gotowanie 90' 0' - start 30' - 22g Northern Brewer 30' - 4g Willamette 60' - 20g Willamette BLG początkowe 12,5°, końcowe 2° Wyszło 19,5 litra Fermentacja burzliwa (16-17°C) 8 dni, dofermentowanie (21°C) 2 dni, cicha (balkon) 14 dni Edytowane 9 Kwietnia 2014 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 (edytowane) #55 Polsko-Amerykański Premium Lager PAPLA 6.01.2014 Zasyp Pilzneński 4,5 kg karmelowy"150" 0,2 kg zakwaszający 0,15 kg Wyest 2112 California Lager gęstwa 250 ml Zacieranie 65-63°C - 60' 72°C - 20' 76°C - 5' Gotowanie 80' 0' - start 20' - 30g Sybilla 50' - 30g Sybilla 70' - 36g Sybilla BLG początkowe 13,5°, końcowe 2° Wyszło 21,5 litra Fermentacja burzliwa (17-16°C) 9 dni, dofermentowanie (21°C) 1 dzień, lagerowanie (-2-6°C na balkonie) 14 dni Edytowane 3 Lutego 2014 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 3 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 (edytowane) #56 Robust Porter Rejs tawerną 18.01.2014 Zasyp Pilzneński 4 kg pszeniczny 0,4 kg karmelowy"150" 50 g czekoladowy 120g barwiący 70 g Wyest 2112 California Lager gęstwa 250 ml Zacieranie 57°C - 10' 68-65°C - 60' 72°C - 15' 78°C - 5' Gotowanie 90' 0' - start 30' - 20g Magnum 60' - 20g Willamette 90' - 30g Willamette BLG początkowe 13°, końcowe 2,5° Wyszło 20 litrów Fermentacja burzliwa (17-16°C) dni, dofermentowanie (21°C) 2 dni, cicha (11-12°C) 14 dni Edytowane 15 Lutego 2014 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 3 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 (edytowane) #57 Bohemian Pilsner Kompletny laik 26.01.2014 Zasyp Pilzneński 4,25 kg zakwaszający 0,25 kg Drożdże (W34/70?) 250 ml Zacieranie 57°C - 5' 67-62°C - 40' 74-72°C - 25' 78°C - 5' Gotowanie 90' 0' - start 30' - 80g Saaz 50' - 50g Saaz 70' - 100g Saaz 90' - 70g Saaz BLG początkowe 13°, końcowe 4° Wyszło 18,5 litra Fermentacja burzliwa (8-10°C) 7 dni w lodówce, przeniesienie do piwnicy na 9 dni(11-14°C) , lagerowanie (0-6°C na balkonie) 21 dni Edytowane 6 Marca 2014 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 3 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 (edytowane) #58 Altbier Piąta klepka 1.02.2014 Zasyp Pilzneński 3,6 kg karmelowy"150" 1 kg jęczmień palony 30 g Drożdże: gęstwa Danstar Nottingham 250ml 5 pokolenie Zacieranie: 56°C - 5' 68-65°C - 45' 74°C - 15' 78°C - 10' >> wysładzanie i filtracja Gotowanie 90' 0' - start 30' - 25g Magnum BLG początkowe 12°, końcowe 3° Wyszło 21,5 litrów Fermentacja burzliwa (15°C) 7 dni, dofermentowanie 4 dni, cicha-lagerowanie na balkonie dni w temp. 0-6°C 17 dni Edytowane 1 Marca 2014 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 10 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 (edytowane) #59 Mild Warsztaty w Browar Piwna 9.02.2014 Zasyp Pale ale 3,2 kg karmelowy"150" 0,31 kg jęczmień palony 100 g czekoladowy ciemny 60 g Drożdże: Safale S-04 suche 11,5g Zacieranie 55°C - 5' 64-62°C - 20' 72-70°C - 30' 78°C - 5' >> filtracja Z powodu braku gazu w butli filtrat zapakowany w samochód i warzenie dokończone w domu Gotowanie 75' 0' - start 15' - 20g East Kent Golding 45' - 15g East Kent Golding 75' - 10g East Kent Golding BLG początkowe 10,5°, końcowe 3° Wyszło 19 litrów Fermentacja burzliwa (około 16°C) 7 dni, dofermentowanie 1 dzień, cicha 9 dni Refermentacja: syrop cukrowy rozpuszczony w zimnym ekstrakcie z 50g kawy mielonej Edytowane 28 Marca 2014 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 22 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 (edytowane) #60 Sweet Coffie Stout Kawa na ławę 16.02.2014 Zasyp Pilzneński 2,8 kg karmelowy"150" 1 kg pszeniczny 0,5 kg czekoladowy pszeniczny 136 g barwiący 44 g kawa mielona (mieszanka Espresso) 120g Drożdże: gęstwa Wyeast 2112 350ml Zacieranie: 55°C - 10' 64-62°C - 40' 73-71°C - 10' 78°C - 5' >> wysładzanie i filtracja Gotowanie 105' 0' - start 45' - 25g Brewers Gold (7,6%) 75' - 22g Spalt Select (5,5%) BLG początkowe 11,5°, końcowe 3,5° Wyszło 20 litrów Fermentacja burzliwa (15-16°C) 7 dni, dofermentowanie 2 dni, cicha 15-16°C 21 dni Edytowane 20 Marca 2014 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 22 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 (edytowane) #61 Schwarzbier 2 Czarny humor 18/19.02.2014 Zasyp Pilzneński 4,1 kg karmelowy"150" 0,4 kg mieszanka słodów palonych 150 g Drożdże: gęstwa W34/70 400ml Zacieranie: 55°C - 10' 68-66°C - 60' 72°C - 10' 78°C - 5' >> wysładzanie i filtracja Gotowanie 110' 0' - start 50' - 13g Magnum (14,5%) 80' - 10g Hallertauer Taurus (14%) BLG początkowe 12,5°, końcowe 3,5° Wyszło 19 litrów Fermentacja burzliwa (7,5°C) 7 dni, dofermentowanie (podwyższanie do 15°C) przez 7 dni, cicha-lagerowanie na balkonie dni w temp. 0-9°C 29 dni Edytowane 2 Kwietnia 2014 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 5 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 (edytowane) #62 Northern English Brown Ale 2 Most atlantycki 2.03.2014 Zasyp Pilzneński 3,4 kg pszeniczny 0,5 kg karmelowy"150" 0,5 kg bursztynowy 200 g Caraaroma 190 g jęczmień palony 70 g Drożdże: Safale S-04 gęstwa 350ml Zacieranie 50°C - 10' 64°C - 30' 72°C - 30' 78°C - 5' >> filtracja Gotowanie 90' 0' - start 30' - 25g Brewers Gold 60' - 18g Willamette 90' - 34g Willamette BLG początkowe 12°, końcowe 3,5° Wyszło 21 litrów Fermentacja burzliwa (około 16,5°C) 7 dni, dofermentowanie 1 dzień, cicha 14 dni Edytowane 26 Marca 2014 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 21 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 (edytowane) #63 Extra Special Bitter 15.03.2014 Zasyp Pilzneński 2,0 kg pale ale 2,0 kg karmelowy "150" 0,7 kg Drożdże: Safale S-04 gęstwa 350ml Zacieranie 55°C - 20' 65-63°C - 70' 72°C - 10' 75°C - >> filtracja Gotowanie 90' 0' - start 30' - 15g Magnum 60' - 25g Brewers Gold 90' - 30g Spalt Select BLG początkowe 12,5°, końcowe ° Wyszło litrów Fermentacja burzliwa (około 16°C) 9 dni, dofermentowanie 1 dzień, cicha 14 dni (balkon) Edytowane 9 Kwietnia 2014 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 30 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 (edytowane) #64 Special Bitter 29.03.2014 Zasyp pale ale 2,3 kg pilzneński 1,7 kg karmelowy "150" 0,3 kg Drożdże: Fermentum Mobile FM10 50ml - 20 godzin startera na 100g suchego ekstraktu w 1l wody Zacieranie 50-58°C - 15' 67-65°C - 60' 72°C - 10' 75°C - 5' >> filtracja Gotowanie 100' 0' - start 40' - 18g Magnum 70' - 24g Spalt Select BLG początkowe 11,5°, końcowe ° Wyszło litrów Fermentacja burzliwa (około 16°C) 9 dni, dofermentowanie 3 dni, cicha dni Edytowane 9 Kwietnia 2014 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 30 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 (edytowane) #65 Pale Ale (Projekt NieJeden Chmiel) Hallertauer Taurus 30.03.2014 Zasyp Pale Ale Strzegom 4,5 kg Drożdże: Safale S-05 11,5g Zacieranie 63-66°C - 130' do 78°C - 10' >> filtracja Gotowanie 90' 0' - start 60' - 27g Hallertauer Taurus 90' - 50g Hallertauer Taurus na zimno 5 dni - 40g Hallertauer Taurus BLG początkowe 12°, końcowe 3° Wyszło 18 litrów Fermentacja burzliwa (około 16°C) 12 dni, dofermentowanie 1 dzień, cicha 10 dni Edytowane 24 Kwietnia 2014 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2014 (edytowane) #66 Special Bitter 13.04.2014 Zasyp: pilzneński 4,2 kg bursztynowy 0,3 kg karmelowy "150" 0,2 kg zakwaszający 0,2 kg Drożdże: Fermentum Mobile FM10 350ml gęstwa po #64 Zacieranie 55°C - wsypanie słodów do 68°C - 15' 68-65°C - 60' 72°C - 20' 75°C - 5' >> filtracja Gotowanie 90' 0' - start 30' - 20g Hallertauer Taurus 70' - 20g Spalt Select dochmielone przy butelkowaniu 40' - 40g Sybilla BLG początkowe 11,5°, końcowe ° Wyszło 21 litrów Fermentacja burzliwa (około 17°C) 9 dni, dofermentowanie 3 dni, cicha dni Edytowane 22 Maja 2014 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2014 (edytowane) #67 Amber Milk Ale 26.04.2014 Zasyp pilzneński 4 kg karmelowy"150" dopalony w piekarniku 0,44 kg (kolor około 300EBC) pszeniczny 0,4 kg karmelowy "150" 0,3 kg laktoza 250 g Drożdże: Fermentum Mobile FM10 350ml gęstwa po #66 Zacieranie 55°C - wsypanie słodów do 64°C - 15' 64°C - 30' 71°C - 30' 78°C - 5' >> filtracja Gotowanie 90' 0' - start 30' - 30g Brewers Gold 70' - 20g Spalt Select dochmielone przy butelkowaniu 35' - 60g Sybilla BLG początkowe 12,5°, końcowe 4,5° Wyszło 22 litry Fermentacja burzliwa (około 17°C) dni, dofermentowanie dni, cicha dni Edytowane 22 Maja 2014 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2014 (edytowane) #68 American India Pale Ale Knajpa "Na wzgórzu" 2.05.2014 Zasyp Pilzneński 5 kg suchy ekstrakt słodowy jasny 0,4 kg bursztynowy 0,4 kg Pszeniczny 0,33 kg karmelowy "150" 0,2 kg zakwaszający 0,1 kg Safale US-05 250ml gęstwy po #65 Zacieranie 55°C - 10' 63°C - 50' 68°C - 10' 72°C - 20' 78°C - do filtracji i wysładzania Gotowanie 90' 0' - start 30' - 38g Brewers Gold 30' - 10g Magnum 50' - 25g Ahtanum 80' - 25g Centennial 90' - 55g Cascade BLG początkowe 16°, końcowe 4,5° Wyszło 21 l Fermentacja burzliwa (18-19°C) 13 dni, cicha 16 dni KONIEC SEZONU Edytowane 31 Maja 2014 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2014 #67 Milk Irish Red Ale Nieźle KONIEC SEZONU Wziąłeś pod uwagę, że za 6 tygodni startuje Mundial? ;] zapasów wystarczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Warki 66, 67 i 68 są z resztek słodów i chmielu, gdybym miał jeszcze chociaż 50g palonego jęczmienia to bym zrobił Milk Stouta, a tak powstał wynalazek. A zapasów wystarczy żeby spokojnie popaść w alkoholizm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 1 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2014 Wszystkie warki już w butelkach. Sezon nieudany, kilka piw, które wysłałem na konkursy nawet nie przeszło eliminacji - podejrzenie lub stwierdzona infekcja. Reprezentację wysłaną do Żywca czeka zapewne to samo. Teraz czas na decyzję: sprzęt dezynfekować czy wyrzucić i kupić nowy.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się