stachu68 Opublikowano 21 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2015 #94 Dry Mellow Stout De eM eS 12.04.2015Zasyp Pale Ale 4,3 kg Pale Chocolate 0,15 kg Chocolate 80 g jęczmień palony 150 g Drożdże: US-05 suche 11,5gZacieranie 63°C - 90' do 75°C - 15' 75°C - 10' >> filtracja Gotowanie 80' 0' - start 20' - 15g Magnum (15% AA) 70' - 50g Perle (6% AA) BLG początkowe 13°, końcowe 2° Wyszło 23 litry Fermentacja burzliwa (około 17°C) do 22.04 dofermentowanie (21°C) do 24.04 cicha do 6.05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 21 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2015 #95 Coffee Robust Porter Mała czarna 26.04.2015Zasyp Monachijski 2,52 kg Pilzneński 1,1 kg Pale Ale (Strzegom) 0,68 kg Brown 0,45 kg Pale Chocolate 170 g jęczmień palony 143 g kawa mielona (zimny ekstrakt) 200 g Drożdże: US-05 gęstwa 500mlZacieranie 55°C - wsypane słody do 68°C - 20' 68-63°C - 70' 70°C - 10' 75°C - >> filtracja Gotowanie 90' 0' - start 30' - 23g Magnum (15% AA) 80' - 50g Target (8% AA) BLG początkowe 14,5°, końcowe 4° Wyszło 22,5 litra Fermentacja burzliwa (około 18-19°C) do 6.05 dofermentowanie (21°C) do 8.05 cicha do 20.05 Piwo z resztek niektórych słodów. Zapas chmielu wyczyszczony do zera - koniec sezonu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 13 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 (edytowane) #96 Mild 4 13.09.2015Zasyp Pale Ale (Strzegom) 2 kg Pale Ale Whole Pearl (Maris Otter)1 kg Brown0,2 kg karmelowy czerwony 0,2 kg Chocolate60 g jCarafa360 g Drożdże: Manfrove Jack's M0310gsucheZacieranie 68-64°C - 60' 75°C - 15' >> filtracja Gotowanie 90' , Chmielenie: 40' - 10g Iunga (11% AA) 30' - 14g Willamette (5,2% AA) 0' - 31g Willamette BLG początkowe 10,5°, końcowe 3° Wyszło 22,5 litra Fermentacja burzliwa (około 17°C) do 21.09 Edytowane 13 Grudnia 2015 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 13 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 (edytowane) #97 Pils Polak mały 22.09.2015Zasyp Pilzneński 4 kg Monachijski 0,2 kg Drożdże: od Browar Amber ok. 400mlZacieranie 67-63°C - 90' 75°C - 15' >> filtracja Gotowanie 90' , Chmielenie: 40' - 20g Iunga (11% AA) 0' - 30g Sybilla (6,5% AA) BLG początkowe 12°, końcowe 3° Wyszło 23 litry Fermentacja burzliwa (lodówka - około 10°C) do 29.09, balkon 12-16°C do 1.10, lodówka 0-1°C do 10.10, balkon do 27.10. Edytowane 27 Kwietnia 2017 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 13 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 (edytowane) #98 Brown Ale Zajebioza 23.09.2015Zasyp Pale Ale (Strzegom) 3 kg Pale Ale Whole Pearl (Maris Otter) 1 kg Brown 0,3 kg czekoladowy ciemny 50 g Carafa3 50 g Drożdże: Mangrove Jack's M03 300ml gęstwa po #96Zacieranie 57°C wsypanie słodów do 67°C - 15' 67°C - 70' 75°C - 10' >> filtracja Gotowanie 90' , Chmielenie: 40' - 20g Iunga (11% AA) 0' - 20g East Kent Goldings (5,7% AA) BLG początkowe 12°, końcowe 3,5° Wyszło 23 litry Fermentacja burzliwa (balkon - około 14°C) do 24.09, piwnica 21°C do 1.10, kuchnia 21°C do 3.10, balkon do 13.10. Edytowane 13 Grudnia 2015 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 13 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 (edytowane) #99 Polski Ale Cebulandia 26.09.2015Zasyp Pale Ale (Strzegom) 2,5 kg Pilzneński 2 kg karmelowy czerwony 0,1 kg Chocolate Pale Ale 15 g Drożdże: Safale S-05 11,5 g sucheZacieranie 50°C wsypanie słodów do 64°C - 15' 64°C - 30' 70°C - 30' 75°C - 5' >> filtracja Gotowanie 90' , Chmielenie: 50' - 20g Iunga (11% AA) 30' - 20g Sybilla (6,5% AA) 0'- 40g Lomik (4,6% AA) BLG początkowe 13°, końcowe 4° Wyszło 23,5 litra Fermentacja burzliwa: piwnica 20°C do 11.10, kuchnia 22°C do 12.10, balkon do 29.10 Edytowane 13 Grudnia 2015 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 13 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 (edytowane) #100 Porter Bałtycki Róża Wiatrów 2 10.10.2015Zasyp Monachijski 3 kg PIlzneński 2,3 kg Pale Ale Whole Pearl (Maris Otter) 1 kg Brown 1 kg czekoladowy jasny 150 g Carafa3 40 g czekoladowy 30 g ekstrakt słodowy jasny suchy 0,5 kg Drożdże: gęstwa po #97 500mlZacieranie 55°C wsypanie słodów do 64°C - 10' 64°C - 30' 70°C - 30' 74°C - 5' >> filtracja Gotowanie 90' , Chmielenie: 60' - 15g Iunga (11% AA) 30'- 20g Sybilla (6,5% AA) BLG początkowe 21,5°, końcowe 7° Wyszło 22 litry Fermentacja burzliwa (balkon - około 0-9°C) do 28.10, balkon do 08.12 - lagerowanie Edytowane 27 Kwietnia 2017 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 13 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 (edytowane) #101 Kawowy Stout Owsiany Owsianka kawowa 11.10.2015Zasyp Pale Ale (Strzegom) 2,4 kg Pilzneński 1,5 kg Brown 0,3 kg czekoladowy jasny 0,3 kg Carafa3 40 g płatki owsiane 0,4 kg kawa ziarnista 75 g dodane na ostatnie 2 dni cichej fermentacji Drożdże: Mangrove Jack's M03 400ml gęstwa po #98 Zacieranie 67-64°C - 90' 72°C - 10' 74°C - 5' >> filtracja Gotowanie 90' , Chmielenie: 60' - 25g Iunga (11% AA) 0'- 30g Willamette (5,2% AA) BLG początkowe 13,5°, końcowe 3° Wyszło 21,5 litra Fermentacja burzliwa (piwnica - około 18°C) do 21.10, kuchnia 21°C do 23.10, balkon do 4.11 Edytowane 13 Grudnia 2015 przez stachu68 e-prezes 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 13 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 (edytowane) #102 Pils Hans Klops 24.10.2015Zasyp Pilzneński 4,2 kg Brown 50 g Drożdże: od Browar Amber ok. 100mlZacieranie 63°C - 80' 72°C - 10' 75°C - 5' >> filtracja Gotowanie 100' , Chmielenie: 70' - 10g Iunga (11% AA) 20' - 50g Hallertauer Mittelfruh (4,9% AA) 0' - 50g Tettnanger (3,8% AA) BLG początkowe 12°, końcowe 4° Wyszło 23 litry Fermentacja burzliwa: balkon do 6.11, lagerowanie - balkon do 30.10, kuchnia do 2.12 Edytowane 31 Grudnia 2015 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 31 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 (edytowane) #103 Stout czekoladowy Beer kombat 1 25.10.2015Zasyp Pale Ale (Maris Otter) 2,1 kg Pale Ale (Strzegom) 1,8kg Pilzneński 0,5 kg Brown 0,4 kg czekoladowy jasny 0,4 kg Carared 0,3 kg Black 0,1 kg czekoladowy ciemny 0,1 kg Drożdże: S-05 gęstwa po #99 Zacieranie 68-64°C - 60' 70-68°C - 30' 74°C - 5' >> filtracja Gotowanie 100' , Chmielenie: 70' - 22g EKG (5,7% AA) 30'- 20g EKG (5,7% AA) BLG początkowe 13,5°, końcowe 4° Wyszło 22,5 litra Fermentacja burzliwa (piwnica - około 18°C) do 4.11, kuchnia 21°C do 6.11, balkon do 20.11 Edytowane 31 Grudnia 2015 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 31 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 (edytowane) #104 Pils angielski Gwardzista 7.11.2015Zasyp Pilzneński 2,8 kg Pale ale 1,5 kg Drożdże: od Browar Amber ok. 400mlZacieranie 63°C - 50' 70°C - 30' 75°C - 5' >> filtracja Gotowanie 90' , Chmielenie: 60' - 20g Iunga (11% AA) 20' - 30g EKG (5,7% AA) 0' - 50g Fuggles BLG początkowe 12,5°, końcowe 4° Wyszło 23 litry Fermentacja burzliwa: balkon do 22.11, kuchnia 21°C do 23.11, lagerowanie - balkon do 18.12 Edytowane 7 Sierpnia 2016 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 31 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 (edytowane) #105 Milk Stout czekoladowy Beer kombat 2 25.10.2015Zasyp Pale Ale (Strzegom) 3,6 kg Brown 0,47 kg laktoza 0,3 kg czekoladowy jasny 0,13 kg Carared 0,1 kg Black 0,1 kg czekoladowy ciemny 0,1 kg Drożdże: S-05gęstwa po #105 Zacieranie 67-63°C - 60' 72°C - 15' 74°C - 5' >> filtracja Gotowanie 90' , Chmielenie: 50' - 24g Iunga (11% AA) 0'- 35g Willamette BLG początkowe 14°, końcowe 4,5° Wyszło 22,5 litra Fermentacja burzliwa (piwnica - około 18°C) do 16.11, kuchnia 21°C do 18.11, balkon do 29.11 Edytowane 31 Grudnia 2015 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 31 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 #106 Altbier Dwunasty zawodnik 22.11.2015Zasyp Pilzneński 4,1 kg karmelowy czerwony 0,5 kg Carafa3 50 g Brown 33 g Drożdże: FM50 Kłosy Kansas starter (3 fiolki 3 miesiace przeterminowane) 23godz. 1 litr Zacieranie 63-61°C - 60' 70°C - 15' 75°C - 5' >> filtracja Gotowanie 90' , Chmielenie: 60' - 33g Iunga (11%AA) BLG początkowe 12,5°, końcowe 2,5° Wyszło 24,5 litra Fermentacja burzliwa (piwnica - około 17°C) do 2.12, kuchnia 21°C do 5.12, balkon do 20.12 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 31 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 (edytowane) #107 Altbier Trzynasty wojownik 5.12.2015Zasyp Pilzneński 4,0 kg Carared 0,4 kg Brown 0,3 kg Black 50 g Carafa3 30 g Drożdże: Danstar Nottingham suche 11,5 g Zacieranie 64-62°C - 60' 70°C - 20' 75°C - 5' >> filtracja Gotowanie 100' , Chmielenie: 70' - 30g Hallertauer Taurus (12%AA) BLG początkowe 13,5°, końcowe ° Wyszło litra Fermentacja burzliwa (piwnica - około 17°C) do 21.12, kuchnia 21°C do 23.12, balkon do Edytowane 31 Grudnia 2015 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 31 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 (edytowane) #108 Blonde Ale 6.12.2015Zasyp Pale Ale 3,5 kg Pilzneński 1 kg Drożdże: FM50 Kłosy Kansas .400 ml gęstwy Zacieranie 68-65°C - 60' 71°C - 15' 75°C - 5' >> filtracja Gotowanie 90' , Chmielenie: 60' - 22g Iunga (11%AA) 0' - 32g Sybilla BLG początkowe 12,5°, końcowe ° Wyszło litra Fermentacja burzliwa (piwnica - około 17°C) do 28.12, kuchnia 21°C do 30.12, balkon do Edytowane 31 Grudnia 2015 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 31 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 (edytowane) #109 IPA 19.12.2015Zasyp Pale Ale 2,7 kg Pilzneński 2,0 kg Crystal 0,3 kg Carared 0,1 kg Drożdże: Danstar Nottingham gęstwa 500ml Zacieranie 67°C - 70' 76°C - 15' >> filtracja Gotowanie 100' , Chmielenie: 60' - 30g Magnum (11,8%AA) 30' - 20g Cascade (7,7%AA) 0' - 50g Kohatu (7,8%AA) 5 dni na zimno Cascade 30 g 5 dni na zimno Kohatu 50g BLG początkowe 14,5°, końcowe ° Wyszło litra Fermentacja burzliwa (piwnica - około 17°C) do , kuchnia 21°C do Edytowane 31 Grudnia 2015 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 31 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 (edytowane) #110 A'la jopejskie 31.12.2015Zasyp Pale Ale 3 kg Pilzneński 3 kg suchy ekstrakt słodowy 0,2 kg Drożdże: FM50 Kłosy Kansas gęstwa 600ml + pleśń szlachetna Penicilium Candidum (po 7 dniach fermentacji) + 50g rodzynekZacieranie 63°C - 90' do 74°C - 20' >> filtracja Gotowanie 6 godzin, wyszło około 10 litrów Chmielenie: 50' - 20g Lomik (4,5% AA) Ekstrakt początkowy 55° Brix, końcowe 30,5° Brix (???) Podobno refraktomtetr nie nadaje się do wysokich ekstraktów i dużej zawartości alkoholu - przekłamuje. Fermentacja burzliwa (kuchnia około 21°C, trochę piwnica 15°C - do 5.05.2016 ) 31.01.2016 dodana garść (50g) rodzynek na sucho Butelkowane 7.05.2016, finalnie 8,5 litra Edytowane 15 Lipca 2017 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 31 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 #111 Mild 2.01.2016Zasyp Pale Ale 2,3 kg Crystal 0,5 kg Brown 0,13 kg Black 0,1 kg Drożdże: FM12 W szkocką kratę starter 1 litr (3 przeterminowane fiolki) Zacieranie 67°C - 80' 75°C - 5' >> filtracja Gotowanie 90', Chmielenie: 60' - 20g Willamette (5,2% AA) 0' - 20g EKG (5,7% AA) BLG początkowe 9°, końcowe ° Wyszło litra Fermentacja burzliwa (piwnica - około 15,5°C) do 14.01.2016, kuchnia 21°C do 17.01, piwnica do Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 31 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 (edytowane) #112 Altbier Czternasty 16.01.2016Zasyp Pilzneński 4,0 kg Karmelowy czerwony 0,4 kg Crystal 0,2 kg Black 30 g Carafa3 36 g Drożdże: Danstar Nottingham gęstwa Zacieranie 63-62°C - 90' do 75°C - 15' 75°C - 5' >> filtracja Gotowanie 100', Chmielenie: 60' - 30g Magnum (11,8 %AA) BLG początkowe 12° (15 Brix) - podejrzewam przekłamywanie spławika o 1° lub trochę więcej, końcowe ° Wyszło litra Fermentacja burzliwa (piwnica - około 15°C) do 26.01, kuchnia 21°C do 29.01, balkon do Edytowane 31 Stycznia 2016 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 31 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 (edytowane) #113 Barley wine 17.01.2016Zasyp Pale ale 4,3 kg Pilzneński 3,0 kg Monachijski 1,0 kg Crystal (Fawcett Malsters) 0,5 kg Crystal (Strzegom) 0,25 kg Carared 0,12 kg czekoladowy jasny 0,1 kg Drożdże: FM12 W szkocką kratę Zacieranie 59-64°C - 120' do 74°C - 60' 74°C - 5' >> filtracja Gotowanie 150', Chmielenie: 60' - 40g Magnum (11,8% AA) 60' - 15g Hallertauer Taurus (12% AA) 30' - 41g Lomik (4,5% AA) 10' - 50g Fuggles (4,9% AA) 0' - 53g Willamette (5,4% AA) BLG początkowe 28° (?) 30,5Brix, końcowe ° Wyszło litra Fermentacja burzliwa (piwnica - około 15,5°C) do 30.01, kuchnia 21°C do Edytowane 6 Marca 2016 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 31 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 (edytowane) #114 Izabela Brown Ale 30.01.2016Zasyp Pale Ale 2,3 kg Pilzneński 2,0 kg Carared 0,2 kg Black 0,2 kg Carafa3 50 g Drożdże: Danstar Nottingham gęstwa Zacieranie 67°C - 60' 71°C - 15' 75°C - 5' >> filtracja Gotowanie 90', Chmielenie: 5' - 145g Izabela (% AA nieznany, dla orientacji przyjąłem 7) BLG początkowe 13° (15,5 Brix) - podejrzewam przekłamywanie spławika o 1° lub trochę więcej, końcowe ° Wyszło litra Fermentacja burzliwa (piwnica - około 16°C) do Edytowane 31 Stycznia 2016 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 10 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2016 pleśń szlachetna Penicilium Candidum Co to jest,skąd to się bierze i co robi z piwem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 15 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2016 (edytowane) pleśń szlachetna Penicilium Candidum Co to jest,skąd to się bierze i co robi z piwem? Kupuje się to w sklepach dla serowarów, jest to biała pleśń szlachetna używana do wyrobu serów typu Camembert. Co robi z brzeczką (znaczy głównie cukry) nie wiadomo bo sklep, który mi ją sprzedał nie odpowiedział na pytanie. Uznałem jednak, że dodanie pleśni szlachetnej jest mniejszym ryzykiem niż wystawienie fermentującego jopena na dzikie drobnoustroje z powietrza, jak to niektórzy eksperymentalnie robią Edytowane 13 Lipca 2016 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 3 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2016 #115 Altbier Piętnastu chłopa 13.02.2016Zasyp Pilzneński 2,0 kg Pale Ale 2,0 kg Crystal 0,3 kg Carafa3 0,1 kg Drożdże: FM42 Stare nadreńskie - starter 1litr Zacieranie 63°C - 60' do 74°C - 20' 74°C - 5' >> filtracja Gotowanie 90', Chmielenie: 30' - 100g Perle (5% AA) BLG początkowe 13° (14,5 Brix), końcowe 4° (7,5Brix) Wyszło 25 litrów Fermentacja burzliwa (piwnica - około 16°C) do 29.02., kuchnia 21°C do 4.03., balkon do 21.03. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 3 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2016 #116 Stout Lajtowy 27.02.2016Zasyp Pale Ale 2,0 kg Caramunich 0,3 kg Czekoladowy ciemny 0,15 kg Jęczmień palony 0,15 kg Drożdże: FM13 - starter 1litr Zacieranie 68°C - 60' do 74°C - 15' 74°C - 5' >> filtracja Gotowanie 90', Chmielenie: 60' - 30g Iunga (11% AA) 0' - 50g Fuggles BLG początkowe 14° (14,5 Brix), końcowe 4° (7,5Brix) Wyszło 25 litrów Fermentacja burzliwa (piwnica - około 16°C) do 16.03., kuchnia 21°C do 23.03., balkon do 8.04. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się