bart3q Opublikowano 1 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2013 Witam. Widzę że na forum do wtórnej fermentacji jest dawane 5-8g cukru/l. Przy czym 8 to już b.duże nagazowanie (ok. 2.5 v/v). Ja kiedyś zrobiłem piwko dodając 8, i po miesiącu - dwóch było nagazowane ok (nie było fontann ). Teraz butelkowałem dwa różne piwa w odstępie tygodnia. Pierwsze dosładzane 8g/l, drugie piwko (FAH) dosłodziłem 9g/l (w przepisie na FAH było zalecane nawet 10g/l! ). Jednocześnie z każdej warki wlałem 0.5l takiego piwa do zgniecionej butelki plastikowej 1.5l, aby obserwować ile gazu się wydzieli. Po sprawdzeniu w programach obliczających ilość nagazowania wychodzi mi 3 v/v (dla 9g/l). 1. Czy nagazowanie w jednostkach v/v można przeliczyć na ilość atmosfer w butelce? Pewnie trzeba do tego znać objętość "powietrza" pod kapslem? 2. Jak duże ciśnienie wytrzymują butelki po piwie? 3. Jak dobrze rozumiem, 3 v/v oznacza wydzielenie się z 1l piwa 3l gazu. Więc w butelce PET po nalaniu 0.5l piwa powinno się wydzielić 1.5 l gazu, a butelka powinna być cała rozprostowana i twarda? Zakładając że gaz się nie rozpuści w ogóle w piwie, powinno w niej być 1.5l gazu/1l wolnej przestrzeni czyli około 1.5 atmosfery? 4. Piwo na s-04, 12 blg startowe, zjechało do 3 blg. 2 tyg burzliwej, 2 tyg cichej. Klarowne dosłodzone i zlane do butelek i do PET. W PET po 2 dniach praktycznie 0 wydzielonego gazu (temp. 22 stopnie). To normalne? Jak długo trwa nagazowanie? 5. Poprzednia warka, butelkowana 9 dni temu, tak samo tylko na s-33, po 2 dniach już nieźle pracowała. Dosładzana 8g/l. Ale do tej pory PET nie jest nawet całkiem wyprostowany. A już się piwo w nim klaruje. To nie za mało gazu? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 1 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2013 4) 2 dni to mało, tym bardziej, że masz klarowne piwo. Po około 3 tygodniach powinno już być całkowicie nagazowane, może nawet szybciej. 5) Jak dla mnie 8g/l to za dużo, chyba że wit albo pszenica. Wolę mniej nagazowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tolo Opublikowano 2 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 Odświeżę trochę temat, bo przymierzam się do butelkowania Weizenbocka. Wg stylu nagazowanie tego piwa to 3.7-4.7 v/v, to jest grubo (11.4-15.5g cukru na litr). Butelkowałem piwa tylko do 2.8 v/v i teraz zastanawiam się czy zwrotne butelki koncernowe wytrzymają ciśnienie sugerowane dla Weizenbocka. Czy ktoś z Was butelkował dla takiego nasycenia, albo zna kogoś kto butelkował i jeszcze żyje? Przechowuję piwka w piwnicy, w której jest ok. 18°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 2 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 Skąd takie genialne widełki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tolo Opublikowano 2 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 Skąd takie genialne widełki? A np. stąd, http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html Ale źródeł jest trochę więcej, jak wklepiesz w googla "weizenbock carbonation level", np. http://www.beertools.com/forum/viewtopic.php?t=2577 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 2 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 Nawet zakładając, że butelka to wytrzymuje to te widełki to jakaś totalna głupota. Nagazowanie 3.0 to już poziom bardzo wysoki. Dr2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tolo Opublikowano 2 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 Nawet zakładając, że butelka to wytrzymuje to te widełki to jakaś totalna głupota. Nagazowanie 3.0 to już poziom bardzo wysoki. Zgadzam się z tym, stąd też moje zdziwienie i brak wiary w wytrzymałość butelek przy tak wysokich wartościach. Wymierzę w 2.8-2.9 v/v i powinno być dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgorek Opublikowano 2 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 bart - robie od około pół roku doświadczenie z ciśnieniem w butelkach, mogę napisać tak że miałem trzy butelki gdzie miałem 2,6v/v, 3,5v/v oraz 3,95v/v i po około dwóch miesiącach ciśnienie w butelkach było 2bary,3bary oraz 3,5 bara. Butelki całe ale były to 0,33 grube szkło. Obecnie mam lagera którego nagazowałem 2,5v/v i coś tutaj mam nie tak ponieważ nagazowanie jest w jednej 1,6 2,0 oraz 2,25 bara. Dodam że przy zamykaniu butelki miałem problem i możliwe że dużo gazu zwiało. Co do plastikowej butelki to nie sprawdzisz ciśnienia, bo tak naprawdę plastik się naciąga. Obecnie planuje warkę jednak nie mam kiedy jej warzyć, tak aby zostało kilka litrów do butelek w celu sprawdzenia nagazowania. Oraz dodatkowo dać jedną z bardzo dużym nagazowaniem dla przykładu 4,0v/v i zobaczyć czy butelka pęknie jak tak to przy jakiej wartości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 2 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 bart - robie od około pół roku doświadczenie z ciśnieniem w butelkach, mogę napisać tak że miałem trzy butelki gdzie miałem 2,6v/v, 3,5v/v oraz 3,95v/v i po około dwóch miesiącach ciśnienie w butelkach było 2bary,3bary oraz 3,5 bara. Butelki całe ale były to 0,33 grube szkło. Obecnie mam lagera którego nagazowałem 2,5v/v i coś tutaj mam nie tak ponieważ nagazowanie jest w jednej 1,6 2,0 oraz 2,25 bara. Dodam że przy zamykaniu butelki miałem problem i możliwe że dużo gazu zwiało. Co do plastikowej butelki to nie sprawdzisz ciśnienia, bo tak naprawdę plastik się naciąga. Obecnie planuje warkę jednak nie mam kiedy jej warzyć, tak aby zostało kilka litrów do butelek w celu sprawdzenia nagazowania. Oraz dodatkowo dać jedną z bardzo dużym nagazowaniem dla przykładu 4,0v/v i zobaczyć czy butelka pęknie jak tak to przy jakiej wartości. Zczaj post on pisał to w 2013 myślę, że już wie o wiele więcej o nagazowaniu niż wtedy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgorek Opublikowano 2 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 Zczaj post on pisał to w 2013 myślę, że już wie o wiele więcej o nagazowaniu niż wtedy Nie zwróciłem na to uwagi jak ostatnie posty z kilku dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 2 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 Czy ktoś z Was butelkował dla takiego nasycenia, albo zna kogoś kto butelkował i jeszcze żyje? mój pierwszy weizen (warka #5 w życiu) nagazowałem na 3,6 wg jakiś widełek z kalkulatora. żyję. nie mam okaleczeń. żadna z 47 butelek nie poszła. a były różne wymienne i kraftowe. tylko grolscha unikałem bo wyczytałem w tamtych czasach, że są niewytrzymałe na denku.jednak to wysycenie uważam za bardzo przesadzone. do szklanki 0,5 nalewałeś 100ml a reszta to piana. dodatkowo próbuje uciekać z butelki. i jak tu w ogóle próbować zamieszać i wlać z osadem? mission impossible. na ostatnim zastosowałem 2,8 i to było nadal za duże. na wiosnę pewnie będę robił to zrobię na 2,6. pamiętaj, że pszeniczne lubią mieć piankę, taki urok pszenicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ayodele Opublikowano 16 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2016 Jak przeliczać jednostki v/v na g/litr glukozy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 16 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2016 Użyć kalkulatora? pierwszy z brzegu http://goodbrew.pl/Tools/Carbonation http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html?11671642#tag) http://brewness.com/calculator/pl/carbonation Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się