bart3q Opublikowano 7 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2017 (edytowane) Zacieranie wspólne w lodówce. Woda: ok 32l do zacierania ok 31l do wysładzania, plus 4-5g kwasku cyrynowego Zasyp: 520g best pils4,5kg Colorado4kg pszeniczny strzegom Zacieranie:zasyp do 74-73°C, wyszlo 68°C68°C-67°C - 1h25minfiltracja brązowy garnek plus ok 8l wody, plus ok 4-5g kwasku cytrynowegofiltracja do 3 brix Warka 145 Hefeweizen Gotowanie 75 min10g cascade pl FWH 95°CWyszło ok 21l 11,4 brixschłodzone do 14°Czadane ok 100ml gęstwy 3068, dwudniowej, wystawionej z lodówki z 2h wcześniejNapowietrzane przez bujanie wiadrem 5 minwstawione do piwnicy 17°C Warka 146 American Wheat/APA Gotowanie 60 minut, część bez chmielu w osobnym garnku 35g Cascade PL na 60' 45g Centennial na 0' 50g Chinook PL na 0' Schłodzone do 15°C, zadane ok 100-150ml gęstwy US05, dwudniowej, wystawionej z lodówki godzinę wcześniej. Napowietrzane przez bujanie wiadrem 5min wstawione do piwnicy 17°C Wyszło 11.7brix Edytowane 7 Czerwca 2017 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 20 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2017 143 świerkowe zabutelkowane 24l z ddatkiem 150g cukru, zeszło do 6,5brix 144 berliner weisse zakegowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 25 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2017 (edytowane) Warka 147 2150g grodziski pszeniczny 200g monachijski zacierania nie zapisałem chmielenie: 7g Magnum na 60' 10g Marynka na 15 min 20g marynka na 20' zadane kveikami wyszło ok 14l 7 blg Warka 148 5kg viking wędzony pszeniczny 800g best munich zacierania nie zapisałem chmielenie: 20g magnum na 60' 25g marynka na 15 min wyszło ok 32l 8,7 blg, podzielone na dwa wiadra, do jedengo zadane kveiki, do drugiego uwodnione us05 26.07 zabutelkowane 15l na kveikach, z dodatkiem 115 g glukozy Zasyp i zacieranie wspólne dla 149 i 150 6kg colorado pale ale 1050g chyba monachijski strzegom 500g pils strzegom 400g nieznany (jasny karmel?) 400g karmel 150 strzegom Zacieranie: 18l wody o temp 74°C zasyp 66.5°C - około 1.5h dogrzanie do 72°C i przerwa 15 min filtracja 29l wody plus 6g kwasku cytrynowego koniec filtracji przy 4,2 brix Część brzeczki odebrana i: 149 Brett Apa 50g cascade pl na 90' 70g chmiel x na 0' schłodzone do 20°C wyszło 18l 17 brix dolane 5l wody i 2l startera brett lochristi razem ok 25l 12,8 brix zaniesione do piwnicy 21°C Edytowane 26 Lipca 2017 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 26 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2017 Warka 150 Berliner weisse zacieranie wyżej ok 20l brzeczki 12blg, przegotowane, a na drugi dzień: gotowanie 60 min cascade pl 5g - 60' schłodzone do 18°C, wlane na gęstwę kveików po warce 148 wstawione do piwnicy 20°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 11 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 W międzyczasie trochę zaniedbałem zapiski... Ale dzisiaj sprawdziłem co tam się dzieje w warce 149 i proszę bardzo Sam blend bretów (niby w lochristi nie ma bakterii) mógł dać taką błonę, czy gdzieś to zakaziłem? Pachnie mocno bretowo-owocowo, bez kupki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 11 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 Bretty + tlen = błona, bakterie niepotrzebne. Leży w plastiku, więc tym bardziej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 15 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2017 Pierwsze testy azotu na stoucie Fenris i Cichus 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 15 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2017 Szanuję! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 15 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2017 E, mam tak samo na CO2 nalewając z picnica Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 13 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2019 (edytowane) Warka 178 pils 5kg best heidelberg 18l wody + 5.5g CaCl 68*-66*-30 min 72* ok 10 min wysładzanie 12l + 4g kwasku cytrynowego - do 4,5 brix gotowanie ponad 90 min 25g Magnum - ponad 90 min 50g Simcoe - 0 min Munich Lager, starter 2 dniowy 4l (wlane 3l) Schłodzone do 10.5*, zadane drożdże, przeniesione do piwnicy 7*, napowietrzone przez bujanie 5min wyszło 19l 13.9 brix Edytowane 13 Stycznia 2019 przez bart3q sihox i Cichus 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 31 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2019 Warka 181 Swietly lezak Zasyp: 4.5kg best heidelberg Woda RO + 5l z biedry na uzupełnienie odparowania 2g CaCl Chmielenie: gotowanie powyżej 90 min 60' - 30g Sybilla 15' - 20g Sybilla 5' - 25g Sybilla 0' - 25g Sybilla Schłodzone do 10°C, zadane drożdże starter 3l Bawarskiej doliny (litr odlany z wierzchu) o temp 8°C, wstawione do 7°C. Wyszło 21l 11brix Warka 178 przeniesiona na diacetylową na korytarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 26 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2019 WARKA 194 Świerkowe Zasyp: 10kg Best pale ale Zacieranie: Zasyp do 35l wody o temp 73°C 67.5°C - 66°C -45 min grzanie 7 min 73°C- 20 min Grzanie do 76 i filtracja Filtracja 30l wody, do 4.8 brix - wyszło ok 55L Gotowanie: 30g Cascade PL na 60' 300g pędów świerku na 30' 100g pędów świerku na 0' (i przetrzymane ok 10 min w 70°C dla pewniejszej dezynfekcji) Schłodzone do 20 stopni C, napowietrzane przez lanie z kranu z gara z wysokości, i chwilę trzęsienia wiadrem. Zadałem to kveikami - jedno wiadro Hornidal, drugie Ebbegarden. Fermentowane w okolicach 20 stopni C powinny dać w miarę czyste piwo. Obu szczepów zadałem mało - ok łyżeczka do herbaty gęstwy/wiadro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 3 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2019 Pierwsze świerkowe? Też zrobiłem na tych kveikach, tylko startowałem od 24°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 6 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 Warka 205 Pszeniczne z własnego słodu Zasyp: 2.45 kg własny pszeniczny 1.63 Bestmaltz pilzneński Zacieranie: zasyp do 16l wody 54°C --> 52°C dolane 4l zimnej wody i 45°C 45-44°C - 33 min grzanie 5 min 50°C-49°C - 15 min grzanie 17 min 67°C - 63°C - 30 min grzanie 7 min 68°C-66°C - 23 min grzanie 15 min 78°C wysładzanie 10l wody i 3g kwasku cytrynowego wyszło ok 25l odebrano 1l na starter gotowanie 60 min 15g tradition 5,5% alfa - 60 min schłodzone zadane 4/5 fiolki fm41 bezpośrednio do brzeczki napowietrzane przez trząchanie wiadrem 5 min wyszło 18l 12,2 brix drożdże zadane w 16°C, ale termomert coś wariował - start fermentacji w ok 16-18°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 6 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 (edytowane) Warka 206 Pszeniczne Zasyp: 2.45 kg bestmaltz pszeniczny 1.63 Bestmaltz pilzneński Zacieranie: zasyp do 16l 44°C --> 43°C 43°C - 33 min grzanie 7 min 51°C - 50°C - 14 min grzanie 15 min 67°C-63°C 41 min grzanie 3 min 67-62°C - 29 min grzanie 12 min 76°C wysładzanie z dodatkiem kwasku cytrynowego gotowanie 60 min 15g tradition 5,5% alfa - 60 min schłodzone do ok 16°C zadany starter z 1/5 fiolki FM41, jednodniowy, ok 1l śmierdział jajem napowietrzane przez trząchanie wiadrem 5 min wyszło ok 19l 13.6 brix dzian później dolane 1.5l wody do 20.5l 12,7 brix fermentacja ok 17°C Warka 207 Pils Oktawia Zasyp: 5k best pale ale do zacieru dodane 5g CaCl bezwodnego Zacieranie: Zasyp do 18l wody 74°C --> 69°C dolane 0.5l zimnej wody do korekty --> 67°C 67-63°C - 57 min grzanie 11 min 72°C - 16 min grzanie 8 min 76°C Filtracja zakończona przy 3 brix odebrane 4l na startery gotowanie 90 min 20g Oktawia 8,4% - 90 min 30g Oktawia 8,4% - 15 min 30g Oktawia 8,4% - 5 min 50g Oktawia 8,4% - po wyłączeniu garnka wyszło ok 20l 12,6 brix plus 4l startera Napowietrzane 5 min przez bujanie wiadrem schłodzone do 12°C, i ok 2h dochładzane w zamrażarce zadane MJ 84 Bohemian lager - 2 dniowy starter, zdekantowany, o temp 7°C, 2l wstawione w piwnicy 10°C Edytowane 6 Stycznia 2020 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 6 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 Warka 208 Rye dry stout Zasyp: 8kg best pale ale 1,3kg weyermann żytni 1kg fawcett roasted rye (650 EBC) 0,6kg best wheat 0,4 castle roasted barley (1150EBC) Zacieranie: zasyp do 40l wody 72°C 67°C-? - 60 min grzanie do 77°C filtracja ok 40-50l wody z 6-7g kwasku cytrynowego zakończona przy 2 brix gotowanie 85 min 60g Iunga 11% - 60 min 40g Iunga 11% - 20 min schłodzone do 16°C 25l zadane bezpośrednio na brzeczkę saszetka Liberty bell (MJ M36) ok 48l zadane starter 3l USo5 z 1 saszetki, jednodniowy, niezdekantowany napowietrzane przez lanie z wysokości z kranu i miąchanie wiadrem po 3 min delikatnie dochłodzone w piwnicy, start fermentacji ok 16°C wyszło ok 73l 11brix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 6 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 W dniu 3.06.2019 o 07:21, DonBeer napisał: Pierwsze świerkowe? Też zrobiłem na tych kveikach, tylko startowałem od 24°C Nie, jeśli liczyć tylko jasne to bodajże trzecie. Na których konkretnie kveikach? Bo ja robiłem na Ebbergarden i na Hornidalach. Ogólnie ostatnio dużo robiłem na kveikach. Na Ebbergarden wyszło lepsze, na Hornidalach było bardziej kwaskowe, mętne, i pachniało szampańsko - często to mam na tym szczepie... Pomimo fermentacji w 20°C, nie były to super czyste piwa - szczególnie tak jak wspominałem Hornidale dały dużo kwiatków, kwaskowaty posmak i szampańskie aromaty. Ebbergarden były czystsze, ale do US05 im daleko... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 26 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2022 Miód session jagodowy 1 słoik miodu wielokwiatowego 7l wody gotowane i odszumowywane 30 min dodane 2g 2g CaCl, 2g Węglanu wapnia, 8g Fermaid O przy schłodzeniu do ok 60°C dodane 1kg zamrożonych jagód schłodzone do 30 stopni Dodane pół ok 2lstartera Opshaug (WLP) Natleniane 3min przez bujanie wiadrem wstawione do komory 30°C wyszło 8l 14,7 brix Jak wyjdzie kwaśne dodam laktozy Ciekawy jestem czy w tydzień przefermentuje. Jeśli zdąży - ma być sztucznie nagazowane i serwowane podczas spotkania cydrowników i miodosytników domowych podczas festiwalu we Wrocławiu "Cydr i Miód nad Odrą". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 13 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2022 (edytowane) Warka 244 American Wheat Zasyp: 5kg best pils 5kg best pszeniczny Zacieranie: zasyp do 35l wody ok 60C°C 57°C i grzanie do 68°C ok 45 min w 68°C grzanie do 72°C ok 15 min w 72°C Grzanie do 78°C filtracja ok 25l wody z 8g kwasku cytrynowego zakończona przy 6 brix wyszło ok 55l 11.5 brix gotowanie 60 min 25g Centennial 10% - 60 min 30g Citra 12% - 15 min 30g Mosaic 12% - 15 min 70g Citra, 70g Centennial, 70g Mosaic, 70g Amarillo - dodane po schłodzeniu do 80°C na 35 min schłodzone do 30°C Zadany bezpośrednio starter 3l z kilku g suszonych Lutra, 1-dniowy, już opadająca piana. Niezdekantowany napowietrzane przez lanie z wysokości z kranu i miąchanie wiadrem po 3 min wyszło ok 40l 13,4 brix + 3l startera + 1l odzyskany z chmielin Edytowane 13 Września 2022 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 5 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2022 (edytowane) Wino 1 Miazga z winogron zasiarkowana 1g/10l. Po ok 10h przewietrzona i zadana ok 1l startera Lutra Po kolejnych ok 3h odciśnięta. w kolejny dzień wieczorem doane 3g Fermaid O Kolejna dawka po 1/3 sugar break 6.10 8 brix, dodane Miód pitny 04.10 Wytłoki zalane 5l brzeczki miodowej 20blg. Pożywki wg TOSNA 3.0 (bez GO-ferm, drożdże były z startera) 6.4g Fermaid O w 4 dawkach po 1.6g 24/48/72h oraz 1/3 sugar break( 14 blg) lub 7dni 6.10 10 brix, dodane 05.11 0 brix Bochet Miód z odsklepin palony ok 3h. Po kilku dniach rozwodniony i zadany starterem Lutra. 1 baniak 5l - miód 25blg, po dodaniu drożdży 21.5 (ok 500ml startera) ok 4l. Drożdże dodane do ok 40°C. Na drugi dzień ładnie pracuje. Pożywki wg TOSNA 3.0 (bez GO-ferm, drożdże były z startera) 5.1g Fermaid O w 4 dawkach po 1.3g 24/48/72h oraz 1/3 sugar break( 14 blg) lub 7dni Pomiar 6.10 24 brix? pomiar 05.11 1.036-1.038 2 baniak 5l ok 4L. Miód rozwodniony do 11 blg (już po dodaniu drożdży) Drożdże dodane do ok 30°C. Na drugi dzień ładnie pracuje. Pożywki wg TOSNA 3.0 (bez GO-ferm, drożdże były z startera) 2.9g Fermaid O w 4 dawkach po 0.7g 24/48/72h oraz 1/3 sugar break( 8 blg) lub 7dni zabutelkowane 05.11 3 baniak 5l ok 3l. Miód rozwodniony do 11 blg (już po dodaniu drożdży) Drożdże dodane do ok 30°C. Na drugi dzień ładnie pracuje. Pożywki wg TOSNA 3.0 (bez GO-ferm, drożdże były z startera) 2.2g Fermaid O w 4 dawkach po 0.6g 24/48/72h oraz 1/3 sugar break( 8 blg) lub 7dni wylane - pojawiło się coś a'la tlenowiec. W smaku ok, bardzo ciekawe, ale już niestety szło w zlew. Edytowane 5 Listopada 2022 przez bart3q anteks 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 20 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2022 (edytowane) Miód pitny - czwórniak lipowy 20.11.2022 starter : ok 1.5l brzeczki miodowej 24blg, dodane 7g Fermivin PDM oraz 10g Go-ferm. Wstawione na mieszadło Reszta z: 4.5 słoika miodu lipowego wody do 14l przegotowane 15min, odszumowane i wystawione do schłodzenia na balkon 21.11 9.00- Rozcieńczone do 22 brix, ok 18°C Napowietrzane wkrętarką do srogiej piany zadany starter ok 12 godzinny. 19.00 - Dodane 5g fermaid O i napowietrzone wkrętarką Jest 20l 22 brix 22.11 8:00 -Napowietrzone, 22brix 22:00 -Napowietrzone, dodane 5,5g fermaid O, 21.5 brix 23.11 21.50 dodane 6g Fermaid O i napowietrzone, 21 brix, 17°C 24.11 19.30 napowietrzone, 19.5 brix, 18°C Edytowane 24 Listopada 2022 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 18 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2023 Warka 265 Zasyp: 5.18kg pszenica viking 2.5kg best pils Zacieranie: Zasyp do 30l wody 72°C 68-63°C - 60 min Grzanie do 76 i filtracja Wysładzanie 26 l wody plus 6g kwasku cytrynowego Dolane 20 l wody przed gotowaniem Chmielenie: Gotowanie 60' 60l ok 7 brix 60' - 6 g Puławski Schłodzone do 35°C i dodane 20 pastylek Sanprobi IBS Po godzinie dodany starter Lutra (1.5l, z brzeczki przedniej, ok 2h, pół paczki sucharów) Wyszło ok 50l 7.5 brix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się