bart3q Opublikowano 5 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 (edytowane) Warka 45 Polskie Ale (hop burst) Zasyp: 4 kg - słód pilzneński Zacieranie: 55-53°C - 15 min 66-62-67-62°C - 100min mash out Chmielenie: 60 minut: 2 g Iunga na FWH' 45g Iunga na 20' 25g Iunga na 0' Drożdże: German ale, gęstwa po warce 43, ok 100 ml, ok 0.6M cells / mL / °P (bardzo zgrubnie, gęstwa rzadka świeżo zlana razem z resztką piwa) Wyszło ok. 20l 11.5 blg, ok 41 IBU Napowietrzanie przez bujanie 5 min fermentorem. Komentarze: Bardzo ładny przełom, brzeczka przed chmieleniem idealnie klarowna, po wrzuceniu porcji na 20 min mleko. Goryczka podobna do tej z poprzedniej warki, choć stawiałbym że troszkę mniej kiepska. Ogólnie ten smak może być spowodowany próbowaniem resztek z chmielin, po dłuższej chwili w szklance dość dużo drobinek chmielu osiada... Fermentacja ruszyła po około 12-18h 6.01.12 21 stopni, przeniesione do zimniejszego, temp opadła 7.01 19°C/8.01 19°C /9.01 19°C/10.01 18°C/11.01 18°C/12.01 ok. 17-18°C, ok. 3.5-4 blg, śmierdzi siarkowodorem, piana na wierzchu, przeniesione do cieplejszego/13.01 21.5°C/14.01 22°C/15.01 22°C/16.01 22°C/17.01 22°C/18.01 22°C/19.01 22°C/20.01 22°C/21.01 22°C/22.01 22°C/23.01 22°C/24.01 około 15.00 dorzucone 50g iungi na cichą i poszło na balkon. Na piwie pojawił się dziwny bąbel... https://drive.google...iew?usp=sharing pod koniec stycznia zabutelkowane. Edytowane 2 Lutego 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 17 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 (edytowane) Warka 46 Rye IPA Zasyp: 4,2 kg - słód pilzneński 0.67 - żytni 0.245 - karmelowy 150 19g - czekoladowy 900 Zacieranie: 60-68°C - 12 min 68-62 - 90min mash out Chmielenie: 60 minut: 38g chinook na FWH' 6g chinook na 60 min 38g chinook na 0' 18g amarillo na 0' 23g cascade DE na 0' 70g citra na zimno 27g amarillo na zimno 40g chinook na zimno 27g cascade DE na zimno Drożdże: US05 Wyszło ok. 20l 15.5 blg, ok 50 IBU plus 0,5 brzeczki odzyskanej z chmielinfft zeszło do 4:/ piwo do 3,5blg, chyba za dużo odparowałem fft:P Klarowne, w smaku rokuje dobrze.3.02 Zlana na cichą i dodany chmiel na zimno7.02 Dodana żelatyna88.02 Piwo zabutelkowane z dodatkiem 75g cukru. Wyszło 15.5 Litra. Pachnie obłędnie Edytowane 10 Marca 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 17 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 (edytowane) Warka 47 Pszenica Zasyp: 2,8 kg - słód pszeniczny 1,2 kg - słód pilzneński Zacieranie: 66°C - po 80 min dolane 1,5l wrzątku, temp po dolaniu około 62-63, przełożenie do filtracji Chmielenie: 60 minut( w sumie to może być coś ponad to, dokładnie nie zwróciłem uwagi kiedy się zaczęło gotować) 15g Centennial- na FWH Drożdże: Wyeast 3068 prosto z fiolki do piwa Wyszło 20l 12.5 blg / 1.058 OG, piwo poszło klarowne do fermentacji. Bardzo ładny przełom, i pierwszy raz mi tak łygę obkleiło Fermentacja ruszyła po ok 16h, po 24h bardzo wyraźnie. Piwo stoi w temp zewnętrznej 18-20C 7.02 Rozlane z dodatkiem 120g cukru i 40g miodu lipowego (brakło mi cukru...) Edytowane 7 Lutego 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 17 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 Drożdże: Wyeast 3068 prosto z fiolki do piwa Fiolki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 17 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 Ano... miałem fiolkę z 3068 od znajomego, napisałem tak żeby wiedzieć w jakiej postaci zadawałem drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 2 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 W weekend zabutelkowany pils z dodatkiem chyba 90g cukru, miał być rozwodniony do 12 blg ale ostatecznie to olałem. Do tego rozlałem whisky ale z dodatkiem 50g cukru, nagazowywuje się z pilsem u mnie w pokoju. Kilka dni temu rozlałem też warkę 45 polskie ale, nie pamiętam ile cukru (110?), zeszło chyba do 3 czy 4 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 7 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 Dzisiaj zabutelkowałem warkę 47 - pszenicę, oraz dodałem żelatyny do rye ipa, bo po chmieleniu na zimno ciągle jest mętna, nawet cold crash nie pomógł. Trochę strach wlewać gorący płyn do balonu o temp 2 stopnie, na szczęście udało się nie polać po ściance i nic nie pękło... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 8 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 No i dzisiaj rye ipa poszła do butelek. Na dnie balonu nie było wyraźnie widać warstwy żelatyny, mam nadzieję że nic złego nie zrobiłem zlewając piwo po 1 dniu zamiast po 2-3, ale jutro i pojutrze nie miałbym kiedy tego zrobić, a nie chciałem piwa za długo trzymać z chmielem. Młode piwo pachnie obłędnie, smakuje podobnie;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 12 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 (edytowane) Warka 48 CDAZasyp: 5 kg pale ale strzegom 200g carapils 100g karmelowy 150strzegom 200g cafara 3 special do filtacji Zacieranie: 64°C - 60°C - 70' 70°C - 7' Mash out, dodanie carafy i przełożenie do filtracji Chmielenie: 80 minut 6g simcoe i 9 g chinook na FWH 10g simcoe i 10g chinook na 60' 7,5g simcoe i 12,5g chinook na 30' 22,5g Simcoe i 32,5g chinook na 15 minut 4g wyeast nutritient blend i 5g mchu irlandzkiego na 15' 30g cascade DE na 10' 15g simcoe, 15g chinook i 30g cascade DE na whirlpool w 78 stopniach 30' Drożdże: US05 gęstwa po Rye AIPA, ok 200ml dość gęstej (aż po zadaniu nie wymieszała się z piwem tylko wypłynęła na wierzch, pierwszy raz tak mam)Napowietrzane 5 min przez bujanie intensywne fermentorem. wyszło ok. 22.5l ok 14.5-15.5 blg13.02 18°C14.02 17°C15.02 16°C16.02 Przeniesione do 18°C (koło drzwi) 24.02 przeniesione do pokoju (ok 20C) 27.02 Wrzucony chmiel na cichą 4.03 Zabutelkowany z dodatkiem 130g cukru, wyszło 20,5l Edytowane 4 Marca 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 16 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 (edytowane) Warka 49 DesitkaZasyp: 3,34 kg pilzneński bruntal Zacieranie: słody wrzucone do 70°C, miały 68°C ponad godzinę (nie wiem dokładnie). Przy rozpoczęciu filtracji leciało mętne (test nowego kociołka), więc podgrzałem do 72, zostawiłem chwilę, podgrzane do 78, przełożone do filtracji Chmielenie: 70 minut: 15g Iunga na 70' 15g Iunga na 30' 25g Iunga na 0' Drożdże: uwodnione dwie paczki W34/70 w temp 23C przez 15 min, dodane do brzeczki o temp 18-19C, dochłodzone do 14C w ponad godzinę (test chłodzenia, słabo wyszło), i wystawione na balkon (po godzinie w fermentorze 12.5°C) Wyszło ok 20l 11blg,17-18.02 7-8 stopni18-19.02 8-9 stopni 22.02 temperatura piwa podskoczyła ponad 9C (na balkonie), przeniosłem do chłodniejszej piwnicy. Na sterowniku ciągle ustawione 8-9°C 25.02 Temp piwa podeszła prawie pod 10°C (przez temp w piwnicy), fermentacja już chyba zwalnia bo widać jak część piany opadła. 28.02 10°C 2.03 10°C 3.03 10°C, piwo ma 2blg, podniosłem temperaturę na 18 stopni na dwa dni 5.03 temperatura obniżona do 10C 19.03 Rozlew do kega i jednej butelki 0.5l. Wyszło trochę za gorzkie, mam nadzieję że się ułoży po miesiącu - dwóch... Edytowane 19 Marca 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 16 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 (edytowane) W międzyczasie miód pitnyMiód plus woda gotowane ok 30 minutwyszło ok 25-30 l 35 blgnapowietrzane przez kilkukrotne przelanie z wysokości z wiadra do wiadraok 7-8l zadane uwodnionymi Enovinireszta zadana uwodnionymi g995 Do g995 dodana pożywka zgodnie z normalnymi dawkami, ale w 1 porcji po 2 dniach. do enovini również po 2 dniach, ale "sypło mi się" ponad 10g DAF... Raz na dzień - dwa oba miody odgazowuję, na enovini zauważalnie szybciej ruszyła fermentacja. g995 ruszyły później ale też pracują w miarę ok (pierwszy raz robię miód w fermentorze, głupie uczucie...) Edytowane 25 Lutego 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 16 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 (edytowane) Warka 50 Piwo miodoweZasyp: miód plus woda, ok 10l brzeczki 12 blg Chmielenie: 30 minut 10g Iunga na 30' Drożdże: Trochę gęstwy us05 pobudzonej brzeczką dzień wcześniej 4.03 1°Blg, a miałem już rozlewać, dam mu jeszcze tydzień... Edytowane 4 Marca 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 21 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2015 (edytowane) Warka 51 PilsZasyp: 5 kg pilzneński bruntal 300g carapils Zacieranie: 65-61°C-35' 73-71°C - 30' mash out Chmielenie: 90 minut: 30g Iunga na FWH' 50g Iunga na 20' 3.5g mchu irlandzkiego i 2.5g pożywki wyeast na 15' 50g Iunga na 0' Drożdże: paczka w34/70 wsypana do 2l brzeczki 10 blg, bujana dwa dni na mieszadle, i odstana w lodówce przez 24h, oddzielone od płynu z wierzchu. Brzeczka 11-12stopni, drożdże ok 9-10. Do chłodzone ok 1-2h na balkonie (temp 5°C) i przeniesione do piwnicy 9-10°CPrzelewanie z garnka - masakra, druciaki są kiepskim patentem.Brzeczka 12.5blg 25.03 Zabutelkowany z dodatkiem 130g cukru, wyszło 25 l. Blg końcowe 3 Edytowane 25 Marca 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 25 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 Dzisiaj w piwnicy termometr alla france pokazywał 9 stopni, a elektroniczny 11 (temp piwa 9.8 stopnia). Nie wiadomo któremu wierzyć... Na szczęście ponoć w34/70 spokojnie nawet 12 stopni wytrzymują bez produkcji estrów. Desitka chyba już większość fermentacji skończyła, widać przez wiadro że piana zaczęła opadać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 3 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Desitka po dwóch tygodniach zeszła do 2 blg, drożdże śmiesznie wyglądają, pływają na powierzchni podobnie do us05. Podniosłem jej temperaturę na 18 stopni. No i zaraz CDA pójdzie w butelki:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 19 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 (edytowane) Warka 52 SchwarzbierZasyp: 4,2 kg pilzneński bruntal 300g chocolate 188g karmelowy 150 Strzegom Zacieranie: 68°C- Pięćdziesiąt kilka °C - 2h 15min przełożenie do filtracji Chmielenie: 100 minut: 30g Sybilla FWH 20g Sybilla na 15' 20g Sybilla na 0' Drożdże: ok. 250ml gęstwy w34/70 po desitce, gęstwa zebrana kilka godzin wcześniej. Brzeczka schłodzona do 14 stopni, zadane drożdże o niewiadomej temp (stały dość długo na dworze gdzie jest ok 3 stopni, później ok 40 minut w kuchni, litrowy słoik pełny) Lekka przerwa w zacieraniu i od razu kilka problemów... Musiałem wężyk do filtracji skrócić, bo położyłem na nim w szafie niechcący chłodnicę i się zgniótł... Oczywiście kombinerki znikły a pół godziny wcześniej je widziałem... Test nowego filtratora chmielin, ciekawe jak się spisze... Fermentacja miesiąc w piwnicy 10-12 stopni, później przeniesienie na tydzień do temp pokojowej i zabutelkowanie. 8.03 Zabutelkowane 22l z dodatkiem 130g cukru. Na refermentację zniesione do piwnicy/ Edytowane 8 Maja 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 19 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 (edytowane) Zabutelkowałem dzisiaj desitkę - poszła cała do kega i do jednej 0,5l butelki. W smaku przesadziłem z goryczką, mam nadzieję że się trochę ułoży... Garnek mi coś słabo dzisiaj grzeje, gotowanie nie jest intensywne, przedłużyłem je więc... Do kibla poszła warka 50 - piwo miodowe. Nie było zepsute natomiast w smaku porażka - kwaśne i puste. Stwierdziłem że mam lepsze piwa do picia i poszło... Aa i jeszcze do kega wpadła mi pończocha która miała odfiltrowywać skupiska drożdży od piwa... Edytowane 20 Marca 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 20 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 Jaki miod dawales? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 20 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 Miałem miód z odzysku - kuzyn jest pszczelarzem i dał mi miód skrystalizowany w ramkach. Odzyskałem go, ale wydaje mi się że on tak czy siak troszkę woskiem był czuć. Ale nie to był problem. Poprzednio robiłem już takie piwo z miodu jałowca i chmielu, tu jałowca nie dałem i dość delikatnie nachmieliłem, z powodu braku bazy wyszło kwaskowate. To z jałowcem też było kwaskowate, ale tam jałowiec dawał więcej smaku i nie było tego tak czuć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 20 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 Tak myslalem... Miod musi byc wyrazisty lub cos do miodu trzeb dodac by zlamac smak. Ja robilem na gryczanym plus luska gryczana jest smaczne ale dopiero po 2-3 miesiacach sie ulozylo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 23 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 (edytowane) Warka 53 CiemniakZasyp: 4 kg pilzneński bruntal 183g chocolate 300g kakauszale Zacieranie: 69-66°C - 90 min Chmielenie: 65 min 20g Iunga - 65 min' chłodzenie na balkonie, razem z chmielinami i wszystkim. Drożdże: us05 gęstwa Wyszło ok 24l 11.5blg Zabutelkowane 8.04. Poszło do kega i 9 butelek. Edytowane 9 Kwietnia 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 23 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 (edytowane) Warka 54 PszenicaZasyp: 1.8 kg - słód pszeniczny 4.2 kg - słód pilzneński Zacieranie: na lenia -66-x°C - 90 min Chmielenie:nie wiem ile, nie zapisałem. Część brzeczki nie zmieściła mi się w głównym garze i odparowywałem w osobnym, gotowałem tak długo aż odparowało na tyle że w jeden gar mogłem to wlać. 25g sybilla - na FWH chłodzone na balkonie z osadami i resztą Drożdże: Bawarian wheat Zakegowane 9.04 Edytowane 9 Kwietnia 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 24 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 (edytowane) Warka 55 Pils CascadeZasyp: 5,5 kg pilzneński bruntal Zacieranie: 65-63°C - 50 min 72-70°C - 30 min Chmielenie: 90 minut: 3g cascade DE tuż przed zagotowaniem 35g cascade DE na 60' 35g cascade DE na 25' 30g cascade DE na 0' Drożdże: w34/70 gęstwa 26.05 Rozlane z dodatkiem 150g cukru. Wyszło 24l. Zeszło do 2,5 blg. W aromacie rozpuch i kwiatki, trochę geraniolu. W smaku grzejący alkohol, i też trochę tych kwiatkowych nut, gorycz raczej słaba/przykrywana przez rozgrzewanie alkoholu. Edytowane 26 Maja 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 24 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 (edytowane) Warka 56 Desitka żytniaZasyp: 4 kg pilzneński bruntal 350g żytni jasny Zacieranie: 63-61°C - 40min 72-70°C - 40 min Chmielenie: przegotowane, zostawione na drugi dzień. na drugi dzień gotowanie nie wiem ile: z pół godziny na oko przed wrzuceniem chmielu 17g iunga na 90' 20g iunga na 0' Drożdże: w34/70 gęstwa wyszło 21l 14 blg, jutro rano doleję do tego 5l wody Fermentacja w piwnicy temp 10-12 stopni. Przeniesione na tydzień przed butelkowaniem do 20C. 8.05 Poszło do kega pepsi, przedmuchane kilka razy co2 i pod stałym ciśnieniem 3bar. Reszta w butelki z cukrem dodawanym miarką 0,5l (mokrą, ok 3g/butelkę, 2.4v/v). Na refermentację poszło do piwnicy. W sumie wyszło keg plus 13 butelek 0.5l Edytowane 8 Maja 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 26 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 (edytowane) W piwnicy 12C, zaczynam się starać zbić temperaturę przez uchylanie okna nocami. Wczoraj zabutelkowałem pilsa -warka 51 z dodatkiem 130g cukru. Za to dzisiaj do braggota wlałem gęstwę po miodzie pitnym - miód zszedł z 36 do 6 blg, więc może i braggota ładnie ściągną. Do tej pory zszedł tylko do 16 blg... Aha no i niezły zonk - warka 56 stała przez noc w garnku którego używam do chmielenia, z druciakami które miały służyć odfiltrowaniu chmielin. Po nocy brzeczka coś dziwnie czarnawa była, czarne kropki pokazywały się na pianie i ogólnie wyglądało to słabo. Po chmieleniu okazało się że druciaki, które na opakowaniu miały napis "ze stali nierdzewnej" przyciągają magnes... Edytowane 26 Marca 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się