piotrpitt Opublikowano 19 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 Worki do filtracji mokrej można znaleźć tu w zakładce dystrybutorzy mają punkty sprzedaży w całej Polsce. Do wyboru są o średnicy 5, 10, 25, 50 mikrometrów. Jak myślicie która średnica filtracji będzie najlepsza ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 19 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 Zanim tu wystraszymy przyszłych piwowarów, może tylko dodam że whirpool a zwłaszcza filtry do chmielin są zupełnie nie potrzebne w warzeniu domowym. Równie dobrze po schłodzeniu brzeczki możesz przelaćć wszystko do fermentora I tak to się ułoży na dnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 19 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 (edytowane) A co ze zbieraniem gęstwy? Edytowane 19 Listopada 2013 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 19 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 Gęstwę zbierasz tak samo, a różnica w ilości osadów z whirpool i bez jest znikoma. Wiem, bo warki 40L robię z whirpool, a warki 20L robię bez, po prostu podnoszę garnek I wlewam całość do fermentora. Zresztą gęstwę najlepiej przepłukać i później zrobić startery. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol1000 Opublikowano 19 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 Ja mam 150, wiem że niektórzy używają też 100 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Willow Opublikowano 21 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2013 Jak długo należy mieszać brzeczkę w ten sposób? Wystarczy tyle, żeby cała zaczęła się solidnie kręcić i zostawić resztę roboty bezwładności, czy trzeba dłuższy czas "wymuszać" ruch wirowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 22 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2013 Mi wystarczy wprowadzenie w ruch kołowy, resztę robi fizyka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pan_czarny Opublikowano 17 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 Ja mam ciągle ten sam problem - osady nie tworzą stożka, tylko dość równomierne złoże na dnie gara, sporo płynu zostaje w tych osadach, ale w imię klarowności ich nie zaciągam. Oczywiście robię konkretny wir, czekam te 10-15 minut. Problem pojawił się odkąd używam mchu irlandzkiego do większego wytrącenia białek (w moich warunkach dobrze robi na klarowność). Osadów zostaje nawet po 5 litrów. Czy da się coś z tym zrobić, popełniam gdzieś wg Was błąd? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 17 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 popełniam gdzieś wg Was błąd? tak, za słabo "kręcisz". "Fizyki Pan nie zmienisz i ..." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 18 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Od jakiegoś czasu nie wiruję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 18 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 (edytowane) Ja kręcę na maksa, ale także stożek mi się tworzy mizerny. Także używam mchu. Na dnie tworzy się taki jakby szlam, z chmielu i wszelakiego wytrąconego badziewia . Natomiast od kiedy zmieniłem metodę filtracji, to mi to zupełnie nie przeszkadza. Używam drobnego sitka, wyłożonego gazą jałową. Po schłodzeniu brzeczki przelewam ją przez sitko, najpierw część klarowną, potem tą z osadem. Osad zostaje na sicie, a resztki brzeczki powoli ściekają do wiaderka, w tym czasie przygotowuję do zadania drożdże. Naprawdę fajnie to działa. Straty brzeczki są minimalne, dodatkowo się ona solidnie napowietrza. W załączeniu przykład dla warki 10L. Edytowane 18 Marca 2015 przez santa mikro 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się