Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • 1 miesiąc temu...
  • 2 miesiące temu...

35 mm od krawędzi

 

Chyba nie o ten wymiar mu chodziło.

 

Wałki mają 45mm średnicy + 3mm na mimośród więc odległość między środkami otworów powinna być 48mm żeby wykorzystać cały skok mimośrodu do regulacji.

Edytowane przez BialY
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wymiary już sobie policzyłem. Wykonałem tak jak pisze Arek 35-45-35.

Całość wykonałem ze stali czarnej (za nierdzewkę nie chciałem płacić - poza tym obróbka jest droższa i wymaga odpowiednich narzędzi).

Całość mnie wyszła ok 130 zł (po koleżeńsku).

 

Wykonałem już nawet pierwszy test na owsie (nie miałem jęczmienia) i powiem Wam że jestem zadowolony.

Pozostało wykonać obudowę ze sklejki. Na to mam jeszcze sporo czasu gdyż mam spore zapasy słodów śrutowanych.

Edytowane przez Kerni
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Chcących wykonać własny śrutownik (w zasadzie gniotownik) chciałbym przestrzec przed oszczędzaniem.

Zalecam wykonanie wałków moletowanych ze stali nierdzewnej lub przynajmniej czarnej ale twardej (minimum gatunek S355J2)

Moje zostały wykonane z zw miekkiej S235 i wałki brudzą słód i do tego "emitują" opiłki metalu.

 

Więcej w temacie:

 

http://www.piwo.org/topic/5086-ostry-dyzur-watek-dla-potrzebujacych-pilnej-pomocy/page__st__2920#entry241580

 

Polecam również wykonać test na co najmniej kilku kg słodu którego nie szkoda będzie nam wyrzucić.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Problem z nierdzewką jest taki, że podstawowe gatunki są miękkie ;-) Jeśli nierdzewna to Duplex, jeśli czarna to najlepiej jakaś narzędziowa.

 

Stale narzędziowe są wytrzymałe z tym, że podatne na korozje. Trzeba umieć zadbać o nie albo powlekać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...

Gniotownik już zrobiony.Niestety wersja pierwsza ma małe wady. Po pierwsze za drobna moleta i czasami ślizga się na słodzie, wystarczy wtedy popchnąć rolkę na mimośrodzie. Poza tym gniotownik spisuje się świetnie, 4 kg słodu za pomocą wkrętarki ześrutowałem w 1,5 minuty. Poniżej kilka zdjęć gniotownika. W planach wymiana płyty na plexi oraz na śruby z nierdzewki:)

post-5663-0-80864600-1401636423_thumb.jpg

post-5663-0-95014400-1401636490_thumb.jpg

post-5663-0-36475400-1401636558_thumb.jpg

post-5663-0-49174300-1401636607_thumb.jpg

post-5663-0-36143500-1401636658_thumb.jpg

post-5663-0-88823500-1401636715_thumb.jpg

post-5663-0-30894500-1401636787_thumb.jpg

post-5663-0-38569800-1401636839_thumb.jpg

Edytowane przez Wajcha
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.