Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Metalbeer Opublikowano 4 Maja 2013 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 Witam! Nareszcie było troszkę czasu na poprawienie rysunków. Dla wszystkich zainteresowanych zamieszczam rysunki śrutownika walcowego. Rysunki są wykonane własnoręcznie więc nikt nie bedzie nas o nie ścigał, proszę korzystac do woli. Ja sam mam wykonany śrutownik według zamieszczonej dokumentacji, większość z Was zapewne widziała gotowy sprzęt w moim wątku.http://www.piwo.org/...kcje-metalbeer/ Mój jest wykonany całkowicie ze stali nierdzewnej, płyty i pręty rozporowe z AISI404, wałki z AISI316. Oczywiście wykonany może być z aluminium, płyty montażowe oraz rozpórki, wałki ze stali 18G2A lub popularnej 45. Tuleje z fosforobrązu do kupienia w każdym sklepie z częciami do rozruszników samochodowych za 3 PLN sztuka. Moleta 0,2 na wałku jet zbyt płytka zdecydowanie powinna być głębsza. To jedyna rzecz którą modyfikowałem w śruowniku. Regulacja na mimośrodzie pozwala śrutować kukurydzę oraz zmielić na pył każde ziarno Śrutownik spisuje śię świetnie. Poszukać sprytnego tokarza parę śrubek i profesionalny sprzęt gotowy. Przyjemnej zabawy. Pozdrawiam Metalbeer Enigma Młynek do słodu mimośród.pdf Młynek do słodu płyta montażowa.pdf Młynek do słodu wałek.pdf reizer, olgierd, Kerni i 12 innych 14 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kerni Opublikowano 19 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2013 Mógłbyś podać położenie otworów Fi 16 i Fi 30? Brakuje tych wymiarów na rysunku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek Opublikowano 5 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2013 Mógłbyś podać położenie otworów Fi 16 i Fi 30? Brakuje tych wymiarów na rysunku. 35 mm od krawędzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BialY Opublikowano 5 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2013 (edytowane) 35 mm od krawędzi Chyba nie o ten wymiar mu chodziło. Wałki mają 45mm średnicy + 3mm na mimośród więc odległość między środkami otworów powinna być 48mm żeby wykorzystać cały skok mimośrodu do regulacji. Edytowane 5 Września 2013 przez BialY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek Opublikowano 5 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2013 (edytowane) odległość osi otworów od krawędzi plyty montażowej 35mm, rozstaw wałków 45mm + 3mm na mimośród Edytowane 5 Września 2013 przez arek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kerni Opublikowano 6 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 (edytowane) Wymiary już sobie policzyłem. Wykonałem tak jak pisze Arek 35-45-35. Całość wykonałem ze stali czarnej (za nierdzewkę nie chciałem płacić - poza tym obróbka jest droższa i wymaga odpowiednich narzędzi). Całość mnie wyszła ok 130 zł (po koleżeńsku). Wykonałem już nawet pierwszy test na owsie (nie miałem jęczmienia) i powiem Wam że jestem zadowolony. Pozostało wykonać obudowę ze sklejki. Na to mam jeszcze sporo czasu gdyż mam spore zapasy słodów śrutowanych. Edytowane 6 Września 2013 przez Kerni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaworek346 Opublikowano 7 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2013 (edytowane) a czy ktos die orientuje gdzie mozna dostac walek fi45 za nie duze pieniadze?? i ewentualnie płyte 15mm? Edytowane 7 Września 2013 przez jaworek346 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kerni Opublikowano 25 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 Chcących wykonać własny śrutownik (w zasadzie gniotownik) chciałbym przestrzec przed oszczędzaniem. Zalecam wykonanie wałków moletowanych ze stali nierdzewnej lub przynajmniej czarnej ale twardej (minimum gatunek S355J2) Moje zostały wykonane z zw miekkiej S235 i wałki brudzą słód i do tego "emitują" opiłki metalu. Więcej w temacie: http://www.piwo.org/topic/5086-ostry-dyzur-watek-dla-potrzebujacych-pilnej-pomocy/page__st__2920#entry241580 Polecam również wykonać test na co najmniej kilku kg słodu którego nie szkoda będzie nam wyrzucić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 25 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 Albo może nawet niesłodowanego jęczmienia, bo twardszy jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 25 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 Problem z nierdzewką jest taki, że podstawowe gatunki są miękkie ;-) Jeśli nierdzewna to Duplex, jeśli czarna to najlepiej jakaś narzędziowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ras13 Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 Problem z nierdzewką jest taki, że podstawowe gatunki są miękkie ;-) Jeśli nierdzewna to Duplex, jeśli czarna to najlepiej jakaś narzędziowa. Stale narzędziowe są wytrzymałe z tym, że podatne na korozje. Trzeba umieć zadbać o nie albo powlekać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek Opublikowano 11 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 Wreszcie udało mi się poskładać śrutownik do całości, z małymi poprawkami: http://www.piwo.org/gallery/image/5408-srutownik-walcowy/ Dzięki Metalbeer za plany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ras13 Opublikowano 12 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 Ile kosztowała Ciebie całość? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Czy ktoś z forumowiczów byłby zainteresowany wykonaniem tego gniotownika w kwocie 400 złotych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Za 400 to jest gotowiec gabej, nie wiem czy warto w tej samej cenie kombinować. Masz kogoś kto się tym zajmuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Mam dwie firmy które mogą to wykonać, uważam że będzie lepszy od gabeja bo w gabeju masz mniejsze wałki i inne moletowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Nie mam ani jednego ani drugiego więc o lepszości ciężko mi powiedzieć, sugeruję się ceną. Ten który możesz załatwić to wzorowany na konstrukcji metalbeer? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Dokładnie tak. Cena przy jednym ale może przy większym zamówieniu można zejść z ceny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 1 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2014 (edytowane) Gniotownik już zrobiony.Niestety wersja pierwsza ma małe wady. Po pierwsze za drobna moleta i czasami ślizga się na słodzie, wystarczy wtedy popchnąć rolkę na mimośrodzie. Poza tym gniotownik spisuje się świetnie, 4 kg słodu za pomocą wkrętarki ześrutowałem w 1,5 minuty. Poniżej kilka zdjęć gniotownika. W planach wymiana płyty na plexi oraz na śruby z nierdzewki:) Edytowane 1 Czerwca 2014 przez Wajcha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 1 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2014 Jaki jest koszt produkcji takiego śrutownika ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 1 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2014 Koszt materiałów i robocizny to 350 zł nie licząc zasypu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 1 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2014 Ciekawe wykonanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 1 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2014 Dzisiaj na szybko było robione w planach tak jak pisałem mały tuning:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 1 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2014 Wajcha, to jak z większymi zamówieniami? Nie wykluczone że dwa na wschodnią ścianę by poszły a czy więcej to by się roztrzygnęło w tygodniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 1 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2014 Jak będzę wiedział ile by było potrzebnych napisze i się dowiem jaka byłaby cena. Jutro bądź pojutrze umieszczę filmik ze śrutowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi