Żupan Gergej Opublikowano 4 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 (edytowane) Witam wszystkich. Ponieważ to mój pierwszy post proszę o wyrozumiałość i z góry przepraszam za gafy He He. Połknąłem piwnego bakcyla na majówce, próbując piwka zatartego przez kumpla który to podał mi tą stronkę polecając ją jako skarbnicę wiedzy na temat piwowarstwa. Ponieważ dopiero zaczynam mam masę pytań przed zakupem odpowiedniego zestawu. Co do sprzętu nie mam większych pytań. W sumie tutaj wybór jest prosty. Problemy zaczynają się przy surowcach. Chcę zacząć od Brewkitu i wybrałem - Better Brew Kit – India Pale Ale i zamiast cukru „Maltoza Znalec Suchy ekstrakt słodowy jasny 1kg.” I tu mam dylemat. Czy wymieszać ten ekstrakt z glukozą w relacji 1:1 i wsypać otrzymane 2kg do rozpuszczonego brewkitu czy też może wsypać ten ekstrakt jak leci nie mieszając go z niczym ?? A może 1 kg ekstraktu słodowego to za mało ?? A może macie swoje własne,sprawdzone metody na zrobienie India Pale Ale ?? Dzięki za odpowiedz. Pozdrawiam serdecznie. Edytowane 4 Maja 2013 przez Żupan Gergej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 4 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 Wszystko dodajesz do fermentora i uzupełniasz wodą. Podaj może linki do tych produktów, to się zweryfikuje dokładnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_P Opublikowano 4 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 Ja robiłem IPA Coopers z dodatkiem 750g suchego ekstraktu słodowego (Muntons Medium) i wyszło rewelka muszę je oszczędzać żeby za szybko nie wyszło 1kg ekstraktu powinno byc ok, jak dodasz jeszcze 1kg glukozy to może być za dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żupan Gergej Opublikowano 4 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 Dziękuję za szybką odpowiedź. Podaje linki do produktów. Piwko http://www.piwopiweczko.pl/Better-Brew-Kit-8211-India-Pale-Ale,235.html Ekstrakt http://www.piwopiweczko.pl/Maltoza-Znalec-Suchy-ekstrakt-slodowy-Jasny-1kg,189.html Co do dodawania glukozy to może dodać 0,5 kg.Właśnie wyszperałem na Youtube filmik w którym jeden kolo tak właśnie robił. Ciekawe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbasuperfly Opublikowano 4 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 podepnę się pod temt. Właśnie kupiłem IPA z tej samej firmy co kolega Żupan Gergej, a ekstrakt płynny Muntonsa - taki:http://aman.is/Vorur...Extract_-_Dark/ tylko zastanawiam się, czy tego ekstraktu nie jest za dużo. Co o tym myślicie? z góry wielkie dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwosz Opublikowano 4 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 Najwyżej dostaniesz ok 12BLG przy 20-22 litrach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek Opublikowano 5 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 Moim zdaniem ten jeden kilogram maltozy w zupełności wystarczy. Tylko że to akurat moje produkty więc nie chciał bym być stronniczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
remos Opublikowano 9 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 Ja pięć dni temu nastawiłem 23l IPA z Better Brew 2,1 kg + 1kg suchy malt extract + 1kg dextrozy wyszło 15,5BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 9 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 Tyle ma być historycznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żupan Gergej Opublikowano 10 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 A wybaczcie że zapytam w ten deseń...czym się różni dextroza od glukozy bo gdy wpisze w wyszukiwarce dextroza to mi jakieś odżywki dla pakerów wyskakują a jeśli juz wskakuje temat piwa to szybko dextroza zamienia się w glukozę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żupan Gergej Opublikowano 10 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 W niedziele nastawiam tego kita. Zdecydowalem ze uzyje 1kg ekstraktu ale dam tylko 18l wody.Zobaczymy co z tego wyjdzie. Do butli,na referment. wsype glukoze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbasuperfly Opublikowano 10 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 Najwyżej dostaniesz ok 12BLG przy 20-22 litrach Odnosiło się to do pytania kolegi Żupana czy mojego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi