marcin_l85 Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 (edytowane) Czołem. Małżowinka poinformowała mnie , że w niedziele bierze dziecko i wybywa do zoo. No więc wiadomo co będę robił w niedziele :P Problem, że Matki Boskiej Pieniężnej jest dopiero w czwartek... No cóż. Mam do dyspozycji po 3kg pilzneńskiego i monachijskiego ( i 1kg pszenicznego jasnego ) oraz 35g Lubelskiego i jakieś 80g Marynki. W niedziele zleje na cichą malinowe, więc gęstwa z WB-06 ewentualnie z pszenicy danstar nothingham. Także liczę na Waszą błyskotliwość i jakieś propozycje. Edit: P.S. Da się to podciągnąć pod Full Aroma Hops Edytowane 6 Maja 2013 przez marcin_l85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 Alt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 6 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 (edytowane) Admiro podlinkujesz coś? Edit: Alt? To mi zabiłeś ćwieka... Edytowane 6 Maja 2013 przez marcin_l85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 Mam ten sam dylemat. Mam pilźnieński i wiedeński, Marynkę i Lubelski i Danstar Windsor. Też myślałem o Full Aroma Hops. Także śledzę wątek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 6 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 Ja czekam na info co to jest ten Alt... Dzwoni ale nie wiem gdzie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 (edytowane) Przecież opisy stylu są na piwo.org. Edytowane 6 Maja 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 http://www.piwo.org/topic/6285-altbier-zgody/ http://browar-elefant.blogspot.com/2012/11/warka-19-alt.html marcin_l85 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 Polskie Ale, nie koniecznie tak słodko-gorzkie jak FAH. Zatrzyj mniej słodko ten pilzneński + monachijski, daj marynke na goryczke i aromat w gotowaniu a lubelski na chłodzenie i na zimno, Drożdże Nottingham i masz 26-29L fajnego Polskiego Ale. Jejski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 (edytowane) Ja z tego bym zrobił tak: 3 kg pils 1 kg monachijski 15 g Marynka - 60 min 15 g Lubelski - 30 min 20 g Lubelski - 0 min Drożdże Nottingham Moim zdaniem wyjdzie niezłe piwko. Pewnie bezstylowe, ale czy musi być stylowe?! Edytowane 6 Maja 2013 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 (edytowane) Altem głowy sobie nie zawracaj bo te słody są za jasne do tego stylu ja bym proponował FAH po modyfikacjach : Pilzneński 3kg Monachijski 1,5kg Pszeniczny 0,5 zacieranie tak jak FAH Chmielenie: Marynka 20g - 60min Marynka 20g - 30min Lubelski 15g - 10min lubelski 20g - 5min powinno wyjść oko 42 IBU Drożdże Nottingham Edytowane 6 Maja 2013 przez maniekgor21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 Polecam polskie ale! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 7 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 Polskie Ale, nie koniecznie tak słodko-gorzkie jak FAH. Zatrzyj mniej słodko ten pilzneński + monachijski, daj marynke na goryczke i aromat w gotowaniu a lubelski na chłodzenie i na zimno, Drożdże Nottingham i masz 26-29L fajnego Polskiego Ale. Możesz rozpisać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 Jest na forum dużo receptur, popatrz sobie w zapiskach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 Zasyp jest faktycznie zbyt jasny do alta, do koelscha nie masz niemieckich szlachetnych chmieli ale kto ci broni zrobić bezstylowca wzorowanego na tych piwach? http://www.wiki.piwo.org/K%C3%B6lsch http://www.wiki.piwo.org/D%C3%BCsseldorf_Altbier Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SmoczaGlowa Opublikowano 25 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2013 Ja z tego bym zrobił tak: 3 kg pils 1 kg monachijski 15 g Marynka - 60 min 15 g Lubelski - 30 min 20 g Lubelski - 0 min Drożdże Nottingham Moim zdaniem wyjdzie niezłe piwko. Pewnie bezstylowe, ale czy musi być stylowe?! Polecam przepis na SmoczaGlowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SmoczaGlowa Opublikowano 25 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2013 Zobacz przepis na Smocza Glowe. Wszystko to polskie skladniki oczywiscie bez drozdzy. To bylo pierwsze polskie ale dostepne w Krakowsich barach i sklepach, moze sluzyc jako odnosnik. Polski smak, moze ktos pamieta? Wkrotce powroci. Polecam smoczaglowa.pl, bedzie sie dzialo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się