bart3q Opublikowano 29 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2013 Bnp, i jak, znalazłbyś chwilę na opisanie jak stosować jęczmień niesłodowany, oraz jak go przygotować? Chciałbym jutro uwarzyć sobie takie piwko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 29 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2013 (edytowane) uwarz zwykłego górniaka, może być Polskie Ale będzie PCA polski Cream Ale. ja takie dosyć często robię 3kg pilźnieńskiego 2 kg jęczmienia 0,1 kg karmelowego jasnego ~120 EBC Jęczmień ześtutuj tak jak słód, ja śrutuję drobno bo nie mam problemu z filtracją. Do gara wlej i zagotuj połowę wody do zacierania. Na włączonym gazie do wrzątku wsyp śrutę jęczmienną ciągle mieszając. Podgrzewaj do momentu zagotowania lub do momentu gdy już nie dasz rady mieszać w obawie przed przypaleniem. Otrzymasz gęsty :budyń:. Zostawiasz taki kleik na ok 15 min pod przykryciem. Po tym czasie dolewasz pozostałą wodę, mieszasz i dodajesz słód. Zacierasz 50 stC/15min 64stC/30min 72 stC/30 min 78stC/10 min chmielisz czym chcesz najlepiej na us-05 powinno być coś koło 25 l 12 blg Edytowane 30 Maja 2013 przez bnp bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 29 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2013 Dziękuję za bardzo dokładną odpowiedź! Spytam jeszcze z ciekawości - gdybym dał tego jęczmienia 50%, to co by się stało? Warto zrobić taki eksperyment, czy tylko niepotrzebnie sporo obniży to jakość piwa? Rozumiem, że wtedy musiałbym odpowiednio przedłużyć zacieranie, do negatywnej próby jodowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 29 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2013 uwarz zwykłego górniaka, może być Polskie Ale będzie PCA polski Cream Ale. ja takie dosyć często robię 3kg pilźnieńskiego 2 kg jęczmienia 0,01 kg karmelowego jasnego ~120 EBC bnp-tylko 10gram tego karmelowego? może pomyłka i powinno być 100gr? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 30 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2013 pisałem po pijaku, juz poprawiłem bart3q może być i 50 %, wyjdzie Ci piwo mniej słodowe a bardziej zbożowe jak ześrutujesz grubo jęczmień to wydłóż czas kleikowania bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 30 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2013 Dziękuję Ci za odpowiedzi! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 1 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2013 Dzisiaj robiłem witbiera z 3kg drobno ześrutowanej pszenicy ozimej i 3kg słodu pilzneńskiego. Kleikowanie jak należy, potem zacieranie jekieś 120 minut do negatywnej próby no i wtedy się zaczęło. Filtracja tego to była katastrofa. Leciało jak krew z nosa, mimo wzruszania złoża, wyjęcia sporej części zacieru nadal leciało nijak. Miałem już ochotę wywalić to wszystko na śmieci i spisać warkę na straty, ale w końcu przelałem te biedne 17 litrów do gara i zacząłem przyjemniejszą część. Dlaczego pomimo wymieszania całego zacieru filtracja szła nijak, po ściance wężyka? Filtrator z oplotu do tej pory dawał radę, nie poległ nawet na a'la grodziskim z 2/3 słodem pszenicznym. Czy Wy na oplocie obrabiacie te 50% niesłodowanej pszenicy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 1 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2013 Mój wituś v 1.0 na razie się fermentuje, za kilka dni będę wiedział czy coś wyszło. Filtracja na dwa pojemniki poszła (oplot oraz rurka), dość łatwo, 2kg pszenicy i 0.25 owsa, 3kg pilzneńskiego. Nie ma problemu z niesłodkami, powinny być dobrze kleikowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 1 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2013 Dzisiaj robiłem witbiera z 3kg drobno ześrutowanej pszenicy ozimej i 3kg słodu pilzneńskiego. Być może miałeś zbyt drobną śrutę z pilzneńskiego - brak sporej frakcji łuski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Problem jest w lepkości zacieru z niesłodowanymi dodatkami. Należy zrobić przerwę białkową która zmniejsza lepkość zacieru co ułatwia filtrację. Kolejna rzecz to filtr, trzeba zastosować pod filtr minimum 1,5 metra przewodu fi 12mm. Zasysamy paszczą przy wygiętym przewodzie w kształt litery U tak by podczas filtracji wytworzyć słup podciśnieniowy cieczy. dalej jak wiemy największą lepkość ma brzeczka przednia- odfiltrowujemy jej całość a następnie dolewamy porcję wody do wysładzania, mieszamy dobrze młóto tak by zruszyć młóto przy szczelinach filtra i filtrujemy ponownie. pozdr korzen16 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Jest dokładnie tak jak piesze bnp. Raz padłem na filtrowaniu i już na początku dodałem sporej ilości gorącej wody, i jakiś tam szło. Mój filtrator jest niestety dużo krótszy (ok.40cm), ale za to z rurki fi20 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Bnp miał chyba na myśli wężyk za kranem. Co ma filtrator do słupa cieczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Źle się wyraziłem, chodziło mi właśnie o wężyk za kranem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 No to tego mam metr, spróbuję dłuższego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 3 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 Problem jest w lepkości zacieru z niesłodowanymi dodatkami. Należy zrobić przerwę białkową która zmniejsza lepkość zacieru co ułatwia filtrację. Kolejna rzecz to filtr, trzeba zastosować pod filtr minimum 1,5 metra przewodu fi 12mm. Zasysamy paszczą przy wygiętym przewodzie w kształt litery U tak by podczas filtracji wytworzyć słup podciśnieniowy cieczy. dalej jak wiemy największą lepkość ma brzeczka przednia- odfiltrowujemy jej całość a następnie dolewamy porcję wody do wysładzania, mieszamy dobrze młóto tak by zruszyć młóto przy szczelinach filtra i filtrujemy ponownie. pozdr Przerwe bialkowa czy betaglukanowa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 3 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 (edytowane) Przerwe bialkowa czy betaglukanowa? John Palmer mowi tu ze Jamil Zainasheff poleca przerwe beta glucan / low protein 114F (46°C) przez 20 min potem 150-155F zeby dokonczyc zacieranie. pomaga to zapobiec zatkanemu wysladzaniu. Ja zacieram 67°C/60min a platki wrzucam na gore zacieru, dzieki temu sie nie zatyka. Edytowane 3 Września 2013 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 3 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 Problem jest w lepkości zacieru z niesłodowanymi dodatkami. Należy zrobić przerwę białkową która zmniejsza lepkość zacieru co ułatwia filtrację. Kolejna rzecz to filtr, trzeba zastosować pod filtr minimum 1,5 metra przewodu fi 12mm. Zasysamy paszczą przy wygiętym przewodzie w kształt litery U tak by podczas filtracji wytworzyć słup podciśnieniowy cieczy. dalej jak wiemy największą lepkość ma brzeczka przednia- odfiltrowujemy jej całość a następnie dolewamy porcję wody do wysładzania, mieszamy dobrze młóto tak by zruszyć młóto przy szczelinach filtra i filtrujemy ponownie. pozdr Przerwe bialkowa czy betaglukanowa? oczywiście i w dużym stopniu betaglukanowa inaczej rzecz ujmując przerwa w ok 50 st C redukuje lepkość zacieru z dodatkiem surowców niesłodowanych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się