suthum Opublikowano 7 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 (edytowane) Szukam i nigdzie nie znalazłem. Nie ma takiej kategorii (lekkie) na forum, albo ja już niedowidzam. Chciałbym zrobić coś lekkiego, rześkiego z małymi procentami, może być kolorowe może być nachmielone, takie żeby się nie skuć przy ognisku, sesyjne na lato. Może być goryczka, ale nie jak w IPA, żeby kobieta to przełknęła. mam w posiadaniu: pilzneński - 5kg pszeniczny - 1kg monachijski - 1kg czerwony Strzegom 150 - "trochę" centennial, cascade, fuggles gęstwa us-05 pomożecie coś z tego poskładać? Nie musi trzymać się jakiegoś konkretnego stylu, byleby smaczne wyszło. Mam za małe doświadczenie żeby samemu recepturę zrobić, a nie chcę w kosz składników wywalić, jak nie wyjdzie. Edytowane 7 Maja 2013 przez suthum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 7 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 polecam Long Johnsona naszą wariację klona Bell's Oberon w zasadzie procentowość pszenicy tylko się nie zgadza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celdur Opublikowano 7 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 Uwarz jakieś lekkie american pale ale, np.: Zasyp: pilzneński - 90% - 4,5kg pszeniczny - 6% - 0,3kg karmelowy - 4% - 0,2kg Zacieranie: 67°C - 60' mash-out Chmielenie: 60' - 20g Centennial 15' - 30g Cascade Przy wydajności 76% powinno wyjść około 24l brzeczki 11,8°Blg, ~32 IBU. Wrzuciłbym jeszcze po 15g Centennial i Cascade'a na cichą na 7dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 7 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 (edytowane) Bardzo sobie chwalę po prostu Full Aroma Hops z wiki plus sporo słodów amerykańskich, jak chcesz o możesz dać kapeńkę (tak do pól kilo_ karmelowego.) UWaga edycja: oczywiście chmieli amerykańskich Edytowane 8 Maja 2013 przez zbynieks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suthum Opublikowano 7 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 (edytowane) Dzięki za porady. Z pszenicą nie chciałbym szaleć, bo o ile ja lubię, to LP nie przepada za "waicenami" . FAH ciekawy jest i prosty. Wszystkie przepisy wydają się jednak trochę mocne. umyśliłem coś takiego, jak niżej i jeżeli mogę, to proszę o ocenę/weryfikację/zmianę: podstawa - pilzneński - 3kg piana - pszeniczny - 0,5kg aromat słodowy - monach 0,5kg kolor - czerwony Strzegom 150 - 0,2kg chmiel: centennial 60' - 25g cascade - 10' - 25g na cichą 10g+10g centennial+cascade jako herbatka na wysłodzinach 10' i wlana do fermentora wraz z "zielonym" Może coś takiego zadziałać? planuję moc w okolicach 4% z zaznaczonym aromatem i kolor odmienny od tyskacza. mam jeszcze płatki ryżowe, owsiane i jęczmienne, które mogę skleikować i dorzucić, jeżeli pomogłyby w czymkolwiek. Edytowane 7 Maja 2013 przez suthum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 7 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 U mnie jak tylko temp. za oknem przekroczy 20oC, to nie mogę się oderwać od Witbierów. Bardzo jasne i lekkie Pale Ale również jak najbardziej. Jeśli jesteś na początku warzenia z zacieraniem, to polecam Ci również desitkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 7 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 Zasyp ciekawy. Ale jak najbardziej może być. Proponuję trochę zmniejszyć ilość chmielu na goryczkę, bo z tego powyżej to wyjdzie ok 35IBU a przy tak niskim blg (jeśli chcesz 4% to 10°Blg to max) to będzie się wydawać bardzo gorzkie. Możesz np 10g Centenniala przesunąć np na 20 lub 15 minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 7 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 Ja polecam tak jak kolega wyżej Full Aroma Hops świetne piwo na upał, aczkolwiek zmieniłbym chmielenie na aromat na coś amerykańskiego co by troche cytrusów było. Poza tym polecam pszenice z sokiem jest to "idealne połączenie" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 +cascade jako herbatka na wysłodzinach 10' i wlana do fermentora wraz z "zielonym" Po co takie kombinacje? Na ile litrów to jest zasyp? Jeżeli na 20, to ja chyba inaczej rozumiem pojęcie piwa lekkiego - zmniejszyłbym ilość słodu podstawowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suthum Opublikowano 8 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 Tak olo333, to jest zasyp na planowane 20l. Lekkie dla mnie to takie, które można wypić przy ognisku bez zalegania na żołądku i bez nawalenia się po 3 sztukach. 3kg na 20l w takim przypadku to dużo? Pytam poważnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 Celowałbym w dziesiątkę. W tym roku robiłem milda - łącznie (razem z 0,2 kg czekoladowego) zużyłem 3,25 kg słodu, uzyskałem 22 litry, 10°Blg. Myślę, że z tego zasypu powinno Ci wyjść 12-13°Blg, więc tzw. piwo pełne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 Tak olo333, to jest zasyp na planowane 20l. Lekkie dla mnie to takie, które można wypić przy ognisku bez zalegania na żołądku i bez nawalenia się po 3 sztukach. 3kg na 20l w takim przypadku to dużo? Pytam poważnie. wrzuć to choćby tu: Brewers Friend lub na Brewtoad będziesz wiedział jakie masz spodziewany IBU, kolor i plato - da ci to jakiekolwiek pojęcie z czym możesz mieć do czynienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 Celowałbym w dziesiątkę. W tym roku robiłem milda - łącznie (razem z 0,2 kg czekoladowego) zużyłem 3,25 kg słodu, uzyskałem 22 litry, 10°Blg. Myślę, że z tego zasypu powinno Ci wyjść 12-13°Blg, więc tzw. piwo pełne. zdaje się, że to zależy od wydajności co tobie wyszło a co może wyjść komuś innemu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 (edytowane) Jak chcesz lekkie piwo na lato, to proponuje ci Wittbiera takiego 11 Blg tylko pszenicy niesłodowanej na targu w Soli byś musiał kupić (facet stoi zawsze z wielkim worem na przeciwko wejścia koło neonetu, w alejce na prawo idącej), a drożdże mogę ci podrzucić za tydzień przy okazji mam 3711 French Saison tylko mój witek skończy pracować. Piwo jest bardzo dobre, a kombinacji nie ma za wiele ( choć wszyscy się jakoś boją tego stylu) FAH-a jeszcze zdążysz zrobić, a witek to lekkie piwko na ogniska idealne, smak kolendry i pomarańczy jest bardzo orzeźwiający, a przepisów i tematów masz pełno na forum o nim. Daj znać jeżeli jesteś zainteresowany. skład piwa taki by był: Pilzneński - 2 kg Pszeniczny - 0,5 kg Pszenica niesłodowana od rolnika - 2 kg chmiele na około 15 IBU Kolendra 20 g Skórka Pomarańczy świeża 60 g Edytowane 8 Maja 2013 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 Jak nie masz doświadczeń z tym stylem, to sypnij jeszcze 100g śrutowanego, niesłodowanego owsa. To prawie sama łuska, ładnie wspomaga filtrację. Paczka błyskawicznych płatków owsianych (ze sklepu, ja używam lidlowskich) też wskazana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilo Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 Również polecam Witka. Sam często warzę ten styl. Ps. Bardzo dobrego Witta przywiózł Norbert (alias bnp) na zlot w Lublinie. Jak dobrze pamiętam oprócz skórki pomarańczowej była tam też skórka z mandarynek i grejpfrutów. Może Norbert podzieli się przepisem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 Już od jakiegoś czasu zauważyłem, iż witek po mojemu smakuje 99% osób które go pijały. Robiłem wity stylowe ale te smakowały ok 50 % populacji częstowanej. Dobry wit na lato na 25 l 12-13 blg 2,5 kg pilźnieńskiego 2 kg kaszy manny 0,5 kg owsa 0,05 karmelowy ok 200 EBC obojętnie jaki chmiel goryczkowy tak by uzyskać niska goryczkę np 20 g Marynki skórki cytrusów - ja zawszę daję 1 cytrynę i 1 pomarańczę ale też czasami wszelakie cytrusy co znajdę w markecie. kolendra- brak lub minimalna ilość us-o5 lub inne neutralne drożdże Bardzo ważne by dodać skórki cytrusów w ostatniej chwili gotowania tak by olejki eteryczne się nie wygotowały. Dobre efekty daje także dodatek skórek cytrósów podczas fermentacji... nysander, cml, jackson i 1 inny 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obywatelLC Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 Dokładnie - dobry, lekko schłodzony, lekki Wit na lato to najlepsze piwko Dobre efekty dają (jak napisał już bnp) dodatkowe skórki z pomarańczy/nektarynki dodane na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 Z tego zaobserwowałem to najlepsze rezultaty cytrusowe daje cytryna ostatnio uwarzyłem witka po amerykańsku, w aromacie lekki grejpfrut. ciekawie to wyszło ale mam jeb...ą infekcję. Kolejny wit będzie właśnie w takiej wersji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 O to mnie zaciekawiliście z tym dodaniem skórek na zimno, jak je odkazić? Sparzyć je wodą ochłodzić i dodać? Robicie to na cichej czy burzliwej? Chyba na cichej lepiej żeby nie mieć śmieci w drożdżach Przy następnym witku tak zrobię, a może do kega dodać w woreczku do leżakowania? Bo witek będzie szybko raczej spożyty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 Sparzyć cytrusy w gotującej się wodzie . ja dodaje skórki po zafermentowaniu. wtedy niby drożdże rządzą więc mniejsze ryzyko infekcji ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 Skórek jeszcze nie dodawałem, ale dodawałem kiedyś wiśnie wymoczone w ClO2. Infekcji nie zauważyłem ani nie wyczułem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 W jakich temp. przeprowadzasz fermentacje to całe skórki jak rozumiem trzeba jakoś przed dodaniem oczyścić ? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 W przypadku mojego wita stosuje drożdże neutralne np us-05 i jak najbardziej temp tez nie wprowadzająca zmiany neutralnego profilu 20 st c Cytrusy myję pod bieżącą ciepłą wodą a następnie parzę kilkukrotnie przez powiedzmy 10 s w gotującej się wodzie. trzeba uważać by nie przegrzać np cytryny bo zaczną ulatniać się olejki eteryczne. Skórę obieram sterylną obieraczką do warzyw tak by nie obrać z albedo bo daje dodatkową gorycz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 Mi najlepszy wit wyszedł na bardzo owocowych drożdżach - Forbidden Fruit. GEnialne efekty, błyskawiczna fermentacja i bardzo głębokie odfermentowanie z 13 do 2 w tydzień Skórki dawałem do egzotycznego wina, tak jak pisał bnp - sparzone. Można też zrobić syrop cukrowy ze skórek i gorącej wody i dodać na cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się