cyfronik Opublikowano 16 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 Sprawa dotyczy chociażby przepisów Makarona, choć mi chodzi o te dwa konkretne przepisy http://www.brew-monkey.com/recipes/html/barbarycoastcommon.htm oraz http://www.brew-monkey.com/recipes/html/clonehobgoblin.htm a dokładni o słody i chmiele, których nie znajduję w ofercie rodzimych sklepów. Kłeszczyn - czym zastąpić, czy istnieją odpowiedniki: Pale Malt (2 Row) US (2.0 SRM) Caramel/Crystal Malt - 80L (80.0 SRM) Northern Brewer [8.50%] Marris Otter Pale (2 Row) UK (3.0 SRM) Caramel/Crystal Malt - 60L (60.0 SRM) Innych komplikacji w powyższych recepturach nie znalazłem, ale proszę o naprostowanie jakby co. A może ktoś z bardziej doświadczonych użytkowników zaadaptowałby oba przepisy na nasz grunt metryczno-dostępnościowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 16 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 Sprawa dotyczy chociażby przepisów Makarona, choć mi chodzi o te dwa konkretne przepisyhttp://www.brew-monkey.com/recipes/html/barbarycoastcommon.htm oraz http://www.brew-monkey.com/recipes/html/clonehobgoblin.htm a dokładni o słody i chmiele, których nie znajduję w ofercie rodzimych sklepów. Kłeszczyn - czym zastąpić, czy istnieją odpowiedniki: Pale Malt (2 Row) US (2.0 SRM) Caramel/Crystal Malt - 80L (80.0 SRM) Northern Brewer [8.50%] Marris Otter Pale (2 Row) UK (3.0 SRM) Caramel/Crystal Malt - 60L (60.0 SRM) Innych komplikacji w powyższych recepturach nie znalazłem, ale proszę o naprostowanie jakby co. A może ktoś z bardziej doświadczonych użytkowników zaadaptowałby oba przepisy na nasz grunt metryczno-dostępnościowy. Oczywiście najwięcej może nam powiedzieć sam Makaron, względnie Scoobby, ale... Pale Malt 2 row oraz Marris Otter możesz z powodzeniem zastąpić pilzneńskim (jakimkolwiek) lub np. Weyermann Pale Ale. Karmelowe też możesz zastąpić słodami Weyermanna, dopasowujesz po kolorze. Musisz sobie jednak przeliczyć kolory w SRM, na EBC.Na wikipedii znalazłem takie wzory: EBC = SRM * 1.97 SRM = EBC * 0.508 Bierzemy więc twój Crystal 80L i przeliczamy, powinien mieć 157,6EBC, przyjmijmy 150-160EBC, takiego karmelowego trzeba poszukać w ofercie Weyermanna no i mamy CaraMunich III 140-160EBC. Czyli Crystal 60L robimy już na oko, jako CaraMunich II 110-130EBC. Northern Brewer to chyba chmiel goryczkowy o alfa-kwasach 8,5%, wybierasz sobie chmiel o zbliżonej zawartości alfa-kwasów, lub przeliczasz ilość na taki, jaki masz dostępny np. Marynkę. Marynka granulat z BA ma np. 8,4% więc pasuje idealnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yemu Opublikowano 16 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 tu miedzy innymi masz odpowiedniki chmieli: http://www.brew365.com/hop_substitution_chart.php Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 16 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 Lublin - Saaz, Sterling Jestem w szoku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 16 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 tu miedzy innymi masz odpowiedniki chmieli: http://www.brew365.com/hop_substitution_chart.php A tu zamienniki słodów: http://www.kotmf.com/articles/maltnames.php Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 16 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 (edytowane) Lublin - Saaz, Sterling Jestem w szoku. Dlaczego? :rolleyes: To są bardzo spokrewnione gatunki. Wręcz mówi się, że Lubleski, to Saaz przeniesiony do Polski. No chyba, ze chodzi o tego Sterlinga, jego to nie znam. Edytowane 16 Marca 2009 przez kopyr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 16 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 (edytowane) Pale Malt (2 Row) US (2.0 SRM) - w Polsce dostępny tylko w postaci extraktu Muntons Extra Light LME, w ofercie Browamatora. Często można go zastąpić pilzneńskim albo Pale Ale bo bywa w USA stosowany jako substytut tych słodów, bo jest tańszy Caramel/Crystal Malt - 80L (80.0 SRM) - Caramunich III Northern Brewer [8.50%] - niemiecki chmiel goryczkowy, można bezpiecznie substutuować podobnym np. Perle, Marynka też pewnie ujdzie Marris Otter Pale (2 Row) UK (3.0 SRM) - najszlachetniejszy słód Pale Ale, w Polsce mamy do wyboru 2 słody Pale - weyermanna i brewfermu, w.g. mnie ten drugi lepszy Caramel/Crystal Malt - 60L (60.0 SRM) - Caramunich II albo chyba nawet lepiej karmelowy jasny strzegomski, bo caramunichy mają dość unikalny chrakter Jak tylko masz tego rodzaju problemy, to pytaj; robię piwa wlaściwie wyłącznie z przepisów z USA i mam opracowane wszelkie substytuty EDIT: wyedytowałem post, uwzględniając odpowiedniki wyliczone wzorami Koryra SRM->EBC Edytowane 16 Marca 2009 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 16 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 Słody karmelowe tej samej barwy potrafią się znacznie różnić. Zamiana słodów karm. amerykańskich czy brytyjskich na niemieckie nie da pożądanych efektów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 16 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 Słody karmelowe tej samej barwy potrafią się znacznie różnić. Zamiana słodów karm. amerykańskich czy brytyjskich na niemieckie nie da pożądanych efektów. Browarnictwo domowe jest po to, żeby eksperymentować Jakby się martwić tym, co piszesz, to trzeba by zrezygnować z połowy przepisów ze względu na niedostępność słodów:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 16 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 (edytowane) Słody karmelowe tej samej barwy potrafią się znacznie różnić. Zamiana słodów karm. amerykańskich czy brytyjskich na niemieckie nie da pożądanych efektów. No ale to nie znaczy, że wyjdzie dramatycznie gorsze piwo. Słody z różnych lat też się jakoś tam różnią. Trzeba sobie jakoś radzić. Alternatywą jest niezrobienie danego piwa, czyli nie ma alternatywy. Dodam jeszcze, że np. jak robię jakieś piwo z receptur z książki Znakomite Piwa i nie mam jakiegoś słodu, to nie lecę do BA zamówić 200g CaraMunich III, tylko daję to co mam. Edytowane 16 Marca 2009 przez kopyr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 16 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 (edytowane) Karmelowe też możesz zastąpić słodami Weyermanna, dopasowujesz po kolorze. Musisz sobie jednak przeliczyć kolory w SRM, na EBC.Na wikipedii znalazłem takie wzory: EBC = SRM * 1.97 SRM = EBC * 0.508 Bierzemy więc twój Crystal 80L i przeliczamy, powinien mieć 157,6EBC, przyjmijmy 150-160EBC, takiego karmelowego trzeba poszukać w ofercie Weyermanna no i mamy CaraMunich III 140-160EBC. Czyli Crystal 60L robimy już na oko, jako CaraMunich II 110-130EBC. No i mam dysonans poznawczy. W.g. tych wzorów z wiki, które teraz po małych poszukiwaniach znalazłem też w paru innych miejscach 160 EBC = ~81 SRM ale są też zupełnie inne wzory, które spotykam w kilku innych miejscach np.: http://www.browar.biz/forum/showpost.php?p=335837&postcount=4 L = (EBC + 1,2) / 2,65 EBC = L x 2.65 - 1,2 wtedy 160 EBC = (161.2)/2.65 = ~61 Lov Czy ktoś wie, co tu jest grane ? EDIT: Już wiem, chyba niezbyt dawno zmieniono sposób oznaczania EBC i teraz obowiązują te wzory z wikipedii; moje wyliczenia sa nieprawidłowe Edytowane 16 Marca 2009 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 16 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 (edytowane) Oczywiści, zgadzam się. Ale jakoś nie widzę Caramunich III w piwach angielskich Za to stary dobry strzegomski karmelowy jasny należy do moich ulubionych Edytowane 16 Marca 2009 przez darko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 16 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 L = (EBC + 1,2) / 2,65EBC = L x 2.65 - 1,2 wtedy 160 EBC = (161.2)/2.65 = ~61 Lov Czy ktoś wie, co tu jest grane ? EDIT: Już wiem, chyba niezbyt dawno zmieniono sposób oznaczania EBC i teraz obowiązują te wzory z wikipedii; moje wyliczenia sa nieprawidłowe Też kilka tygodni temu podałem inne przeliczenie EBC na Lovibonda , ale wszędzie gdzie patrzę jest SRM*1,97=EBC. Ray Daniels w Designing Great Beers też tak podaje. Także chyba możemy to przyjąć. A dla uproszczenia razy 2. W tym pierwszym linku do wiki (nie brewiki) coś piszą o tym, że kiedyś EBC było inaczej liczone. Może z tych czasów pochodzi ten drugi przelicznik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 16 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 Też kilka tygodni temu podałem inne przeliczenie EBC na Lovibonda , ale wszędzie gdzie patrzę jest SRM*1,97=EBC. Ray Daniels w Designing Great Beers też tak podaje. Także chyba możemy to przyjąć. A dla uproszczenia razy 2. No to wygląda, na to że cały sezon brałem za ciemne słody karmelowe - za Crystal 60 lepiej faktycznie wziąć Caramunich II niż III (karmelowy jasny będzie OK), ale różnica niewielka - III ma od 70 do 80 Lov. Dobra wiadomość to to, że Caramunich III może być substytutem Crystal 80 ! Ale do Crystal 120 nadal najbliżej ma Caraaroma, choć jest sporo ciemniejsza 160-200 Lov. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 16 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 Słody karmelowe tej samej barwy potrafią się znacznie różnić. Zamiana słodów karm. amerykańskich czy brytyjskich na niemieckie nie da pożądanych efektów. No to jeśli ktoś by chciał to mógłbym podesłać słód crystal ,albo jakiś konkretną odmiane chmieli na życzenie forumowiczów. Prawde mówiąc chmieli goryczkowych jest sens zastąpić polskimi odpowiednikami, natomiast aromatyczne byłoby mijaniem się z celem. Ale są style nie oparte na konkretnych smakach odmian chmieli, takie jak stouty, portery czy brown ale itd. Maris Otter, Perl czy inne odmiany jęczmienia można zastąpić Pale ale dostępnymi w Polsce, albo wręcz naszym pilzeńskim, póki on nie stanowi 100% zasypu to ciężko byłoby wyczuć różnice. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 17 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2009 tu miedzy innymi masz odpowiedniki chmieli: http://www.brew365.com/hop_substitution_chart.php A tu zamienniki słodów: http://www.kotmf.com/articles/maltnames.php Zerknąłem w tą tabelę zamienników i co widzę? Crystal 40 = Caramunich II Crystal 60 = Caramunich III Crystal 80 - brak i juz jestem zupełnie głupi. Idę dalej drążyć temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yemu Opublikowano 17 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2009 (edytowane) Lublin - Saaz, Sterling Jestem w szoku. a ja od początku mojej niedlugiej przygody sie nie przejmuje i tam gdzie jest saaz daje lublina. tak jak pisał kopyr lublin to "ten sam" gatunek co saaz, tylko hodowany w polsce. Edytowane 17 Marca 2009 przez yemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 17 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2009 Ja wychodząc z założenia, że gatunki te, tak jak pisał Kopyr, są blisko spokrewnione używam Saaza zamiast Lubelskiego - jak dla mnie (mieszkającej przy granicy) Saaz jest łatwiej dostępny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 17 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2009 No na moje odczucie to różnica smakowa jest duża. Żatecki (saz) daje o wiele więcej charakterystycznego posmaku i tu nie wiem jak to ująć korzennego, orientalnego, w każdym razie bardzo orginalnego. Chyba za bardzo jestem przyzwyczajony do lublina żebym mógł to oceniać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 17 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2009 (edytowane) Oczywiście różnica między tymi dwoma chmielami jest i to nie podlega dyskusji Ale dla piw gdzie aromat chmielowy gra rolę drugoplanową, myślę że zastępowanie Saaza Lublinem i odwrotnie nie jest dużym przestępstwem ... a najważniejsze żeby piwo smakowało Edytowane 17 Marca 2009 przez dori Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 17 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2009 (edytowane) EDIT: Już wiem, chyba niezbyt dawno zmieniono sposób oznaczania EBC i teraz obowiązują te wzory z wikipedii; moje wyliczenia sa nieprawidłowe To wcale nie było tak niedawno, bo 18 lat temu. Poszukując jakiś czas temu artykułów nt obliczenia koloru piwa trafiłem m.in. tą stronę: http://www.beercolor.com/ebc_controversy.htm gdzie piszą, że w 1991 roku został zmieniony sposób pomiaru koloru słodu i piwa. Powstał przez to spory bałagan, bo niektóre słodownie podają SRM w starej postaci, niektóre w nowej. Weyermann chyba w dalszym ciągu używa starego oznaczenia, bo np taki carafa I ma w opisie: barwa: 800-1000 EBC (300-375 Lovibond). Przeliczenie dokonane jest starym wzorem. Tylko właściwie nie wiadomo, czy tak podaje Weyermann czy to BA to przelicza. EDIT: Weyermann podaje kolor w starej skali Lovibonda: http://www.weyermann.de/eng/produkte.asp?idkat=19&umenue=yes&idmenue=37&sprache=2. BA to tylko wyświetla. Edytowane 17 Marca 2009 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 17 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2009 Powstał przez to spory bałagan, bo niektóre słodownie podają SRM w starej postaci, niektóre w nowej.Weyermann chyba w dalszym ciągu używa starego oznaczenia, bo np taki carafa I ma w opisie: barwa: 800-1000 EBC (300-375 Lovibond). Przeliczenie dokonane jest starym wzorem. Ale jaja. :o Teraz trzeba się zastanowić, czy: Weyermann mierzy EBC starą normą (to chyba niemozliwe w bruxelandzie), czy tylko źle przelicza na Lovibond, wprowadzając w bład połowę świata ?? Bo raczej nie sądzę, żeby mierzył normą Lovibond i przeliczał na EBC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyfronik Opublikowano 18 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 Bardzo dziękuję wszystkim wypowiadającym się w tym wątku. Gigantyczna porcja wiedzy i pożytecznych linków. Plusy się posypały. Warto było by zebrać te wszystkie wzory i przeliczniki w jednym temacie. Począwszy od miar i wag, poprzez skalę OG-FG/Ballinga, skończywszy na słodach i ich kolorach. Co do przepisów. To przepis na California common beer http://www.brew-monkey.com/recipes/html/barbarycoastcommon.htm sobie podaruję. Za dużo zgniłych kompromisów. Natomiast chodzi mi po głowie zrobienie coś na ten wzór na słodach ze Strzegomia i naszych chmielach - nazwijmy to polski lager domowy. Co do przepisu na Old ale to założę nowy wątek gdyż gryzie mnie kilka wątpliwości odnośnie konkretnej receptury. Jak tylko masz tego rodzaju problemy, to pytaj; robię piwa wlaściwie wyłącznie z przepisów z USA i mam opracowane wszelkie substytuty No mam jeszcze jeden problem. O co chodzi z chmieleniem, jak to rozumieć. Gotowanie w obu przypadkach 60 minut. 0.53 oz Styrian Goldings [5.00 %] (60 min) (First Wort Hop) Hops 7.6 IBU 0.53 oz Fuggles [4.50 %] (60 min) (First Wort Hop) Hops 6.8 IBU 0.53 oz Styrian Goldings [5.00 %] (30 min) Hops 5.3 IBU 0.53 oz Fuggles [4.50 %] (30 min) Hops 4.8 IBU 0.53 oz Fuggles [4.50 %] (60 min) (Aroma Hop-Steep) Hops - 0.53 oz Styrian Goldings [5.00 %] (60 min) (Aroma Hop-Steep) Hops - Dwie ostatnie pozycje to dawać na koniec, czy od początku? Nic nie rozumiem... a jak to 1.50 oz Northern Brewer [8.50%] (60 min) Hops 40.9 IBU 0.50 oz Northern Brewer [8.50%] (15 min) Hops 6.8 IBU 0.50 oz Northern Brewer [8.50%] (0 min) Hops - choć tu wszystko wydaje się jaśniejsze. Pierwsza dawka od początku, druga na 15 minut przed końcem. A trzecia? Do chłodzenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 18 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 >0.53 oz Styrian Goldings [5.00 %] (60 min) (First Wort Hop) Hops 7.6 IBU First Wort Hoping - wrzucasz chmiel już do brzeczki przedniej, przy filtracji; nigdy tego nie robiłem >0.53 oz Styrian Goldings [5.00 %] (60 min) (Aroma Hop-Steep) Hops - Sądzę, że na końcu - dziwny opis, zwykle pisze się odwrotnie: 0 min, ale bywa i tak - popatrz na IBU, z ostatnich chmieli jest 0 IBU. >A trzecia? Do chłodzenia? Tak, wrzucasz chmiel w momencie wyłączenia płomienia, i zostawiasz go w garze przez całe chłodzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 18 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 Zerknij tutaj http://www.piwo.org/forum/t512-Polish-Ale.html To jest jeden z najbardziej znanych przez piwowarów amatorów piw, kompromis dostępnych surowców. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się