Biniu Opublikowano 17 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2013 Ciekawe ile w tym rzeczywiście jest lepszego piwa, a ile siedzi w naszej głowie. :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 17 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2013 alkohole które warto leżakować starzeją sie sinusoidalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Billy the Kid Opublikowano 18 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2013 Z własnego doświadczenia: - pszenica: do 6 miesięcy, potem jakieś syfiaste się robiło u mnie, po roku nie do picia (zostawiłem na próbę dwie butelczyny); - jasny lager z dodatkami niesłodowymi: do 1,5 roku, potem u mnie wodniste się robiły; - pils: ma 1,5 roku i jest super; - kolsch: najstarszy miał 2 lata, genialne było; - ale: najstarsze ma rok, jest OK (zacierane z reguły na leniucha jednotemperaturowo, do szybkiego wypicia, do max. 13 blg robione); - koźlak, porter: najstarsze ma 3 lata (koźlak majowy), poezja smaku; Piwa przechowywane zimą w max. 15 stopniach, latem w temp. ponad 20 stopnie, niestety nie mam innych warunków. Generalnie lubię piwa po dłuższej fermentacji cichej i dłużej leżakowane, staram się nie pić piwa do min. 3 miesiący od butelkowania, choć pierwsza degustacja jest po miesiącu. BiancoNeri1985 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hagar Opublikowano 18 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2013 Ciekawe ile w tym rzeczywiście jest lepszego piwa, a ile siedzi w naszej głowie. :-) Przykład 1: Dwie warki wg tej samej receptury - dubble - jeden 6-miesięczny, drugi 13-miesięczny. Poczęstowane 6 osób. Wszyscy jednoznacznie stwierdzili że starszy jest lepszy i byli w szoku że to to samo piwo tyle że dłużej leżakowane. A leżakowane w piwnicy w bloku w której latem jest 20oC. Przykład 2: Lager niemiecki. Po trzech miesiącach nie do picia chyba że z sokiem ;-) Po pół roku ujdzie. Po roku klasyfikujące się do wysyłania na konkursy ;-) BiancoNeri1985 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 19 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2013 Nie wiedzieli, że piją leżakowane? :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hagar Opublikowano 19 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2013 Nie wiedzieli, że piją leżakowane? :-) Oba były leżakowane jak widać powyżej bo wszystkie piwa którymi częstuję innych są "lezakowane" więc nie rozumiem pytania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 19 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2013 Ale czy wiedzieli, które jest które? Czy częstując mówiłeś ile czasu dane piwo było leżakowane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hagar Opublikowano 22 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 Spróbowali dwóch różnych piw. Wybrali w ich opinii lepsze. Potem dowiedzieli się szczegółów. MarekJ 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Niechmiel Opublikowano 7 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2022 W dniu 17.05.2013 o 12:16, Undeath napisał: Data przydatności do spożycia to rzecz umowna w piwach na małą skale. Nikt ci nie zabroni wypić piwa po dacie, a browary muszą się zabezpieczać gdyby piwo faktycznie się zepsuło, a ktoś je spożył ( pozwy o odszkodowanie jak komuś zaszkodzi). Inną sprawą są piwa belgijskie, RIS-y i portery, które jak sery dojrzewają długo i nabierają właściwych smaków. W wielkich i średnich browarach data taka musi być ponieważ jest to masowy produkt spożywczy, ale nie o tym temat. W warunkach domowych tylko wyobraźnia nas ogranicza nic więcej Piłem 5 letnie pszenice, 8 letnie Stouty, 4 letnie IPA wszystko to zależy czy masz cierpliwość aby czekać i miejsce gdzie to trzymać! Proszę o informację, czy w Kegu na balkonie (zacienionym) 19-24 stopnie można trzymać 2 miesiące? Niestety warzę w bloku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 7 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2022 U mnie stoi podłączony pod nalewak około miesiąca i nic się nie dzieje z piwem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się