coder Opublikowano 6 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2012 I jeszcze jeden przepis na candi syrup: http://www.themadfermentationist.com/2007/10/homemade-candi-syrup.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 6 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2012 (edytowane) I jeszcze jeden przepis na candi syrup: http://www.themadfer...andi-syrup.html To jest przepis na cukier inwertowany (z kwasem) lub zwykły karmel, nie candi syrup. Edytowane 6 Marca 2012 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 6 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2012 A co stoi napisane w tytule strony? Wiem, że to nie jest belgijski candi syrup, bo takiego nie da się zrobić w domu, ale jak sądzę, autor chciał zrobić coś, co smakowo najbardziej przypomina ten produkt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 6 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2012 Ludzie po prostu nie wiedzą co to jest i zgadują po kolorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 29 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2012 Mam pożywkę winiarską w której składzie są spożywcze sole amonowe. Czy to na pewno będzie DAP? Co daje DAP? Czy jak się go dodaje już kwasku nie trzeba? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 29 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2012 DAP dostarcza azotu do reakcji Maillarda. Było już to opisane w tym wątku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 29 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2012 (edytowane) Właśnie jestem po produkcji cukru kandyzowanego, ale jakoś na moje oko i nos to zwykły karmel Ale ja się nie znam także może wszystko jest OK Edytowane 29 Listopada 2012 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 29 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2012 Na oko wygląda tak samo. Aromatów ma więcej taki z DAP niż tylko obrabiany termicznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 6 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 Cukier z pożywką winiarską proponuję robić na 15min. przed przyjściem gości, lub, jeszcze lepiej pierwszą wizytą dziewczyny w domu Dlaczego jeszcze nikt nie wspomniał że okrutnie wali amoniakiem bądź jak kto woli gotowanym moczem? Moja połowica znosi mnie z piwem, ale to był o krok za daleko. Następny raz będzie na taborecie we warzelni z odciągiem i przerobionym deklem od kega pod mniejszy garnek. co do samego efektu jestem bardzo zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 6 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 (edytowane) Dziwne. U mnie nie było takich efektów. Coś ty za pożywki użył? Może to był mocznik Edytowane 6 Grudnia 2012 przez JacekKocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 6 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 Jejski może użyłeś takiej mega burżujskiej z dodatkowymi składnikami - tu trzeba taką najprostszą jaka jest. A tak poza tym ile jej użyłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 6 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 U mnie też nie było żadnych ostrych zapachów. Po prostu zapach gotowanego cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 6 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 nie miałem żadnych "moczowych" odczuć-nie przewinął Ci się jakiś kocur,zaznaczając teren? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 6 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 Dodałem 7 gram pożywki wyprodukowanej w Żorach i kupionej w miejscowym sklepie. Na opakowaniu napisane "fosforan amonu" romanoff miał ten sam problem, a kupował gdzie indziej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 6 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 W tej reakcji uwalnia sie amoniak-stad ten smrod! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 6 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 Dodałem 7 gram pożywki wyprodukowanej w Żorach i kupionej w miejscowym sklepie. Na opakowaniu napisane "fosforan amonu" romanoff miał ten sam problem, a kupował gdzie indziej. jeszcze napisz na ile cukru. Ogólnie jon amonowy powinien być pochłaniany w tej reakcji więc smród może wynikać z tego że daliście za dużo panowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 6 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 Najwazniejsze - jaki efekt!? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ijon Opublikowano 7 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 U mnie też nieźle dawało... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romanoff Opublikowano 16 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 Tak jak napisał Jejski...u mnie waliło nieziemsko - całe szczęście, że mam wydajny okap, więc zapach do żony nie dotarł . Użyłem fosforanu dwuamonowego. Robiłem dwa syropy jeden do 132 stopni - 350g cukru, 240 ml wody i 4g DAP, a drugi 143 stopnie, 340g cukru, 80ml wody i 5g DAP - mniej więcej proporcje jak w przepisie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 18 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 (edytowane) Na YT jest sporo filmików nt produkcji candi cukru i syropu, wszystkie oczywiście w wykonaniu obywateli kraju na trzy litery Z tego co widziałem oni nie używają DAP a kwasku cytrynowego lub wręcz soku z cytryny. Jak to się ma do przepisów z pliku w plikowni? Ktoś próbował w ten sposób ? Edytowane 18 Grudnia 2012 przez emcede Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 18 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 (edytowane) RPA? Oj uzywaja, uzywaja. W plikowni jest przepis, bazujacy na eksperymencie z BasicBrewing. Kiedys probowalem z kwaskiem w formie plynnej (proporcja do DAP chyba 1:1) i chyba dalem za malo. Efekt (syrop) byl niezly, ale nie powalajacy. Nast. razem dam jakies 1/3 wiecej. I aby nie byc goloslownym: Edytowane 18 Grudnia 2012 przez mirogster Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilo Opublikowano 18 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 Ja robiłem z sokiem z cytryny i zapach był cały czas przyjemny: rumowy, śliwkowy, wiśniowy. W zależności od temperatury i czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romanoff Opublikowano 18 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 (edytowane) Najwazniejsze - jaki efekt!? Dopóki syrop był gorący to śmierdział amoniakiem, ale po wystudzeniu amoniak zniknął i zostały inne zapachy/aromaty. Nie potrafię określić co to było, bo mam słabo wyrobiony smak i węch, ale było to przyjemne i zdecydowanie inne niż cukier rozpuszczony w wodzie Była zauważalna różnica między syropami w wersji 132 i 143 stopnie C. Ogólnie z efektów byłem zadowolony, ale zastanawiam się czy nie zrobiłem czegoś źle - np. jak napisał Wiktor może było za dużo DAP. Zastanawiam się też czy czas trwania procesu ma znaczenie, bo podkręcając kuchenkę można szybciej dotrzeć do wymaganej temperatury. Czy lepsze jest dłuższe podgrzewanie, krótsze, czy może nie ma to znaczenia? I również, żeby nie być gołosłownym - wyszło coś takiego: Edytowane 18 Grudnia 2012 przez romanoff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 19 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2012 (edytowane) O ile dobrze zrozumialem wszystkie dostepne przepisy oraz porady z forow kulinarno cukierniczych , najwazniejsze jest to, ze nie mozna doprowadzic do sytuacji gwaltownego wrzenia i pryskania drobinek cukru. Czyli wszystko to, co jest 'poza tym' jest dozwolone PS Ten ciemny syrop wyglada niesamowicie. Gratulacje Edytowane 19 Grudnia 2012 przez mirogster Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 19 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2012 Z kwasem wychodzi syrop inwertowany, nie kandyz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi