WiHuRa Opublikowano 23 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2013 (edytowane) Robiłem to piwo dwa razy i dwa razy wyszło to co oczekiwałem. Jedno z moich ulubionych piw, pełne, z lekką goryczką i przyjemnym aromatem. Na pewno będę co roku je powtarzał. Czeska Trzynastka OG 13°Blg FG ~3°Blg Alkohol 5-5,5% Skład: Słód pilzneński - 84% zasypu Słód Carapils - 10% zasypu Słód wiedeński lub monachijski - 6% zasypu Zacieranie: 20 min w 65°C 40 min w 72°C wygrzew 78°C Chmielenie: Docelowa goryczka w okolice 30-35 IBU Na goryczkę każdy szlachetny chmiel goryczkowy - używałem Tradition, Perle, Magnum, pewnie będzie i Marynka. Na aromat najlepiej Saaz, pod sam koniec gotowania, cześć można wrzucić do chłodzenia. Drożdże: Z suchych W34/70, z płynnych raczej typowe drożdże do pilznerów - np.: Urquell Lager, Czech Pils, Bohemian Lager Fermentacja: Około 3 tygodnie fermentacji burzliwej w 8-10°C Około 2 tygodnie lagerowania (lub fermentacji cichej w możliwej najniższej temperaturze) Receptura bardzo prosta i w bardziej lub mniej zbliżony sposób stosowana przez wielu piwowarów. Edytowane 23 Maja 2013 przez WiHuRa ster, Tadek i pershi 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 23 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2013 Będzie różnica jak robię górnika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 Kolosalna. Ale piwo też może wyjść dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 24 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 Wihura ile tego chmielu na aromat? Troche ogólnikowa ta receptura. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 24 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 (edytowane) Ogólnikowa bo robiłem warkę 20l i 40l więc musiałby podać dwie To może tak (linki do zapisków): warka 20l, na aromat 20g Saaz http://www.piwo.org/..._60#entry135709 warka 40l, na aromat 70g - dałem więcej aczkolwiek w poprzedniej warce aromat było ok, teraz jest poprostu wyraźniejszy. http://www.piwo.org/...200#entry191187 Edytowane 24 Maja 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tobiasz Opublikowano 17 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2016 Trzy dni temu zrobiłem czeskiego Pilznera, użyłem drożdży W34/70 w proszku które wcześniej zrehydratyzowałem. Trochę zmartwił mnie fakt, że przy piwach górnej fermentacji po dobie w rurce fermentacyjnej rozgrywa się istne apogeum, a tutaj tak spokojnie i delikatnie "bąbluje". Pomimo że CO2 nie uchodzi dynamicznie to jednak ciągle i systematycznie. Czy to normalne że fermentacja dolna przebiega spokojniej niż górna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 17 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2016 Nie wiem ile drożdży dałeś i w jakich temperaturach fermentujesz ale skoro fermentuje to zakładam, że jest ok. Tak fermentacja dolniaków jest spokojniejsza jeżeli utrzymujesz temperaturę w granicach 8-12 oC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tobiasz Opublikowano 19 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2016 Drożdże suszone Saflager W 34/70 11,5g, temperatura 8-9oC. Optimum dla drożdży to 10-12oC, czy to duży problem jeżeli fermetują w niższej tj. 8-9oC? Moja lodówka niestety nie pozwala mi osiągnąć minimum chłodzenia wyższego niż te 9oC, mogę natomiast zainstalować wyłącznik czasowy, czy to stosowne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 19 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2016 Jak masz niżej to nawet lepiej, 8 jest lepsze niż 10 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 19 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2016 Jak masz niżej to nawet lepiej, 8 jest lepsze niż 10 Dokładnie, zostaw piwo i nie ruszaj 2-3 tyg. Potem ewentualnie na 2-3 dni do 14 oC, zlej na cichą i wstaw do 2-4 oC na 2-4 tyg. Potem butelkuj. Tobiasz i Jumpi 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 9 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2017 moja warka ma już 3 tygodnie na burzliwej. zadałem trochę mało drożdży bo jedną paczkę w34/70 na 25l. wczoraj zrobiłem pomiar - z 13Brix zjechało do 7,8 czyli wg kalkulatora do 4,1 BLG. w tej chwili już nie pracuje, temperaturę fermentacji zacząłem od 8st do 12 obecnie. zastanawiam się czy podbić jeszcze do przerwy diacetylowej czy nie. jutro chce zrobić kolejną warkę na dolniakach i planowałem wykorzystać gęstwę z obecnej. podbijać temp do 17st do jutra czy od razu przelać w drugie wiadro i na balkon? przy tej temp za oknem powinno się ładnie wyklarować a planowałem butelkować po świętach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 10 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2017 Zrób przerwę diacetylową, ale raczej dłuższą niż jeden dzień Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się