Skocz do zawartości

Piwa na specjalne okazje


scooby_brew

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj warzę irlandskiego Stouta na Św. Patryka (17-marca), recepturę wziąłem z podcastu z Johnem Palmerem ze stony BeerSmith.

 

6 lbs. (2.7 kg) słód pale

2 lbs. (0.9 kg) płatki jęczmienne

1 lb. (0.45 kg) jęczmień palony

 

1 oz. (28 g) Nothern Brewer 8%AA

 

Drożdże Nottingham Ale

 

1 łyżeczka gipsu do zacierania

 

zacieranie 65°C 60 min

Edytowane przez scooby_brew
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 4 miesiące temu...

to że by był pretekst na warzenie w przyszłym roku :)

Styczeń

1 stycznia (wtorek) Nowy Rok

6 stycznia (niedziela) Trzech Króli (Objawienie Pańskie)

21 stycznia (poniedziałek) Dzień Babci

22 stycznia (wtorek) Dzień Dziadka

Luty

2 lutego (sobota) Ofiarowanie Pańskie (Matki Boskiej Gromnicznej)

7 lutego (czwartek) Tłusty czwartek

9 lutego (sobota) Ostatnia sobota karnawału

12 lutego (wtorek) Ostatki

13 lutego (Środa) Popielec

14 lutego (czwartek) Dzień Zakochanych (Walentynki)

Marzec

1 marca (piątek) Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych

8 marca (piątek) Międzynarodowy Dzień Kobiet

10 marca (niedziela) Dzień Mężczyzn

20 marca (Środa) Początek astronomicznej wiosny

24 marca (niedziela) Niedziela Palmowa

28 marca (czwartek) Wielki Czwartek

29 marca (piątek) Wielki Piątek

30 marca (sobota) Wielka Sobota

31 marca (niedziela) Wielkanoc, Zmiana czasu z zimowego na letni

Kwiecień

1 kwietnia (poniedziałek) Poniedziałek Wielkanocny, Prima Aprilis

7 kwietnia (niedziela) Święto Bożego Miłosierdzia

22 kwietnia (poniedziałek) Międzynarodowy Dzień Ziemi

Maj

1 maja (Środa) Międzynarodowe Święto Pracy

2 maja (czwartek) Dzień Flagi Rzeczpospolitej Polskiej

3 maja (piątek) Święto Konstytucji 3 Maja

12 maja (niedziela) Wniebowstąpienie

19 maja (niedziela) Zesłanie Ducha Świętego (Zielone Świątki)

26 maja (niedziela) Dzień Matki

30 maja (czwartek) Boże Ciało

Czerwiec

1 czerwca (sobota) Międzynarodowy Dzień Dziecka

21 czerwca (piątek) Pierwszy Dzień Lata - najdłuższy dzień roku

23 czerwca (niedziela) Dzień Ojca

Sierpień

1 sierpnia (czwartek) Narodowy Dzień Pamięci Powstania Warszawskiego

15 sierpnia (czwartek) Święto Wojska Polskiego, Wniebowzięcie Najświętszej Maryi Panny

31 sierpnia (sobota) Dzień Solidarności i Wolności

Wrzesień

22 września (niedziela) Początek Astronomicznej Jesieni

30 września (poniedziałek) Dzień Chłopaka

Październik

14 października (poniedziałek) Dzień Nauczyciela (Dzień Edukacji Narodowej)

27 października (niedziela) Zmiana czasu z letniego na zimowy

Listopad

1 listopada (piątek) Wszystkich Świętych

2 listopada (sobota) Dzień zaduszny

11 listopada (poniedziałek) Narodowe święto Niepodległości

29 listopada (piątek) Andrzejki (w nocy z 29 na 30)

Grudzień

4 grudnia (Środa) Barbórka (Dzień Górnika, Naftowca i Gazownika)

6 grudnia (piątek) Dzień św. Mikołaja

21 grudnia (sobota) Początek astronomicznej zimy - najkrótszy dzień roku

24 grudnia (wtorek) Wigilia Bożego Narodzenia

25 grudnia (Środa) Boże Narodzenie (pierwszy dzień)

26 grudnia (czwartek) Boże Narodzenie (drugi dzień)

31 grudnia (wtorek) Sylwester

Edytowane przez Gawon
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

nie wspomniałeś o św Michale(29.09) i św Grzegorzu (7.06) początek i koniec sezonu piwowarskiego, jak ktoś chce być zgodnym z Reinheitsgebot :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Dzisiaj warzę irlandskiego Stouta na Św. Patryka (17-marca), recepturę wziąłem z podcastu z Johnem Palmerem ze stony BeerSmith.

 

6 lbs. (2.7 kg) słód pale

2 lbs. (0.9 kg) płatki jęczmienne

1 lb. (0.45 kg) jęczmień palony

 

1 oz. (28 g) Nothern Brewer 8%AA

 

Drożdże Nottingham Ale

 

1 łyżeczka gipsu do zacierania

 

zacieranie 65°C 60 min

 

Ponownie przyszedł czas na uwarzenie Irlandskiego Stouta na St. Patric's Day (17 marca).

Tym razem chyba uwarzę bardziej "irish-american stout", tzn. dodam więcej słodu podstawowego, i odrobinę Cascade na smak i aromat.

Edytowane przez scooby_brew
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Ja dodaję jęczmień palony od początku zacierania. Z tego co wiem dokładnie tak samo robią w Dublinie gdy warzą klasyczne piwa tego stylu np. Guinness. Ponieważ u mnie woda jest bardzo miękka, dodaję trochę gipsu piwowarskiego żeby zrobić ją trochę twardszą (podobną do tego jak mają w Dublinie).

http://www.piwo.org/..._20#entry179478

 

W tym temacie każdy piwowar ma swój sposób i swoje zdanie. I jak w innych wypadkach, nie ma "jedynego" sposobu na uwarzenie piwa - o ile wyjdzie ci piwo super smaczne ;)

Edytowane przez scooby_brew
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To i ja się podepnę, cześć!

Jutro chcę uwarzyć stouta, celuję w taki zasyp:

 

 

pale ale 3kg

monachijski 1kg

jeczmien palony 350g

slod czekoladowy 30g

 

67°C przez 90 min

72°C przez 10 min

 

Myślę czy nie dorzucić płatków owsianych, mam ich sporo w domu, pytanie tylko jaka ilośc będzie odpowiednia?

No i pytanie apropo fermentacji - celuje w jakieś 11-13blg, drożdże s-04, i chciałbym je zabutelkować jak najszybciej, co by było gotowe na 17 marca.

Lepiej przedłużyć czas burzliwej, czy czas leżakowania w butelkach?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ponieważ Święto Irlanczyków jest tak blisko (17 Marca), ja bym uwarzył coś lżejszego, np. Stout Irlandski (Dry Stout). Ok. 4- 4.5 kg zasypu, 10% jęczmienia palonego, 20% płatków jęczmiennych, reszta słód podstawowy. Ok 25-30 IBU's, chmiele tylko na goryczkę.

Dry Stout to piwo "sesyjne", tzn łatwo pijalne i wsumie lekkie w smaku, dlatego czekoladowy, karamelowy i monachijski jest tu niepotrzebny.

 

Lepiej przedłużyć czas burzliwej, czy czas leżakowania w butelkach?

Daj mu minimum 2 tygodnie w butelkach, reszte w fermentorze.

Edytowane przez scooby_brew
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to tak:

W sklepie nie było płatków jęczmiennych, polece w owsiane :)

 

Stout z owsem:

3kg Pale Ale Strzegom

1kg Płatki Owsiane Górskie

300g Jęczmień Palony

100g Pszeniczny Czekoladowy

 

Zacierać będę przez 90min w 63-66*, potem 72* 10min

 

20g East Keng Goldings (4% AA)

20g Fuggles (5% AA)

 

Safale S-04

 

Wysładzać będę do 11blg, nie wiem jaką będę mieć wydajność, bo ona waha mi się w zależności od słodów, a to pierwszy raz kiedy używać będę płatków owsianych;).

Nada się taka receptura?

No i mam pytanie co do płatków owsianych - może lepiej skleikować je dziś, co by jutro tylko je podgrzać i dodać do zacieru?

Pozdro!

Edytowane przez underoak
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.