scooby_brew Opublikowano 24 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Zastanawiam się co uwarzyć na nadchodzący Dzień Świętego Patryka. IRA czy Irish Stout? I jaka receptura? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Scooby zamieszczaj swoje receptury, ja bardzo chętnie je czytam ! Może być Irish stout. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 A o dniu kobiet wszyscy zapomnieli(coś lekkiego i smakowego),a topienie Marzanny(koniec zimy ,początek wiosny mocne na stopienie resztek śniegu)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 27 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 (edytowane) Dzisiaj warzę irlandskiego Stouta na Św. Patryka (17-marca), recepturę wziąłem z podcastu z Johnem Palmerem ze stony BeerSmith. 6 lbs. (2.7 kg) słód pale 2 lbs. (0.9 kg) płatki jęczmienne 1 lb. (0.45 kg) jęczmień palony 1 oz. (28 g) Nothern Brewer 8%AA Drożdże Nottingham Ale 1 łyżeczka gipsu do zacierania zacieranie 65°C 60 min Edytowane 28 Stycznia 2012 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robkiz Opublikowano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 (edytowane) A ja tak złośliwie: 10 kwietnia - witbier albo lepiej pszenica mętna 11 września - rauchbier Edytowane 27 Stycznia 2012 przez robkiz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 17 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2012 (edytowane) Stout Irlandski na Św. Patryka. Sláinte! Edytowane 17 Marca 2012 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2012 (edytowane) to że by był pretekst na warzenie w przyszłym roku Styczeń 1 stycznia (wtorek) Nowy Rok 6 stycznia (niedziela) Trzech Króli (Objawienie Pańskie) 21 stycznia (poniedziałek) Dzień Babci 22 stycznia (wtorek) Dzień Dziadka Luty 2 lutego (sobota) Ofiarowanie Pańskie (Matki Boskiej Gromnicznej) 7 lutego (czwartek) Tłusty czwartek 9 lutego (sobota) Ostatnia sobota karnawału 12 lutego (wtorek) Ostatki 13 lutego (Środa) Popielec 14 lutego (czwartek) Dzień Zakochanych (Walentynki) Marzec 1 marca (piątek) Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych 8 marca (piątek) Międzynarodowy Dzień Kobiet 10 marca (niedziela) Dzień Mężczyzn 20 marca (Środa) Początek astronomicznej wiosny 24 marca (niedziela) Niedziela Palmowa 28 marca (czwartek) Wielki Czwartek 29 marca (piątek) Wielki Piątek 30 marca (sobota) Wielka Sobota 31 marca (niedziela) Wielkanoc, Zmiana czasu z zimowego na letni Kwiecień 1 kwietnia (poniedziałek) Poniedziałek Wielkanocny, Prima Aprilis 7 kwietnia (niedziela) Święto Bożego Miłosierdzia 22 kwietnia (poniedziałek) Międzynarodowy Dzień Ziemi Maj 1 maja (Środa) Międzynarodowe Święto Pracy 2 maja (czwartek) Dzień Flagi Rzeczpospolitej Polskiej 3 maja (piątek) Święto Konstytucji 3 Maja 12 maja (niedziela) Wniebowstąpienie 19 maja (niedziela) Zesłanie Ducha Świętego (Zielone Świątki) 26 maja (niedziela) Dzień Matki 30 maja (czwartek) Boże Ciało Czerwiec 1 czerwca (sobota) Międzynarodowy Dzień Dziecka 21 czerwca (piątek) Pierwszy Dzień Lata - najdłuższy dzień roku 23 czerwca (niedziela) Dzień Ojca Sierpień 1 sierpnia (czwartek) Narodowy Dzień Pamięci Powstania Warszawskiego 15 sierpnia (czwartek) Święto Wojska Polskiego, Wniebowzięcie Najświętszej Maryi Panny 31 sierpnia (sobota) Dzień Solidarności i Wolności Wrzesień 22 września (niedziela) Początek Astronomicznej Jesieni 30 września (poniedziałek) Dzień Chłopaka Październik 14 października (poniedziałek) Dzień Nauczyciela (Dzień Edukacji Narodowej) 27 października (niedziela) Zmiana czasu z letniego na zimowy Listopad 1 listopada (piątek) Wszystkich Świętych 2 listopada (sobota) Dzień zaduszny 11 listopada (poniedziałek) Narodowe święto Niepodległości 29 listopada (piątek) Andrzejki (w nocy z 29 na 30) Grudzień 4 grudnia (Środa) Barbórka (Dzień Górnika, Naftowca i Gazownika) 6 grudnia (piątek) Dzień św. Mikołaja 21 grudnia (sobota) Początek astronomicznej zimy - najkrótszy dzień roku 24 grudnia (wtorek) Wigilia Bożego Narodzenia 25 grudnia (Środa) Boże Narodzenie (pierwszy dzień) 26 grudnia (czwartek) Boże Narodzenie (drugi dzień) 31 grudnia (wtorek) Sylwester Edytowane 11 Sierpnia 2012 przez Gawon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Cześć to że by był pretekst na warzenie w przyszłym roku To nie są powody do warzenia, a do picia. Przynajmniej dla mnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2012 nie wspomniałeś o św Michale(29.09) i św Grzegorzu (7.06) początek i koniec sezonu piwowarskiego, jak ktoś chce być zgodnym z Reinheitsgebot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2012 to jak ktoś szuka więcej to tu http://nonsensopedia.wikia.com/wiki/Kalendarz_%C5%9Bwi%C4%85t_nietypowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 28 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 (edytowane) Dzisiaj warzę irlandskiego Stouta na Św. Patryka (17-marca), recepturę wziąłem z podcastu z Johnem Palmerem ze stony BeerSmith. 6 lbs. (2.7 kg) słód pale 2 lbs. (0.9 kg) płatki jęczmienne 1 lb. (0.45 kg) jęczmień palony 1 oz. (28 g) Nothern Brewer 8%AA Drożdże Nottingham Ale 1 łyżeczka gipsu do zacierania zacieranie 65°C 60 min Ponownie przyszedł czas na uwarzenie Irlandskiego Stouta na St. Patric's Day (17 marca). Tym razem chyba uwarzę bardziej "irish-american stout", tzn. dodam więcej słodu podstawowego, i odrobinę Cascade na smak i aromat. Edytowane 28 Stycznia 2013 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ijon Opublikowano 7 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 scooby_brew kiedy dodajesz do stouta jęczmień palony? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 7 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 (edytowane) Ja dodaję jęczmień palony od początku zacierania. Z tego co wiem dokładnie tak samo robią w Dublinie gdy warzą klasyczne piwa tego stylu np. Guinness. Ponieważ u mnie woda jest bardzo miękka, dodaję trochę gipsu piwowarskiego żeby zrobić ją trochę twardszą (podobną do tego jak mają w Dublinie). http://www.piwo.org/..._20#entry179478 W tym temacie każdy piwowar ma swój sposób i swoje zdanie. I jak w innych wypadkach, nie ma "jedynego" sposobu na uwarzenie piwa - o ile wyjdzie ci piwo super smaczne Edytowane 7 Lutego 2013 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ijon Opublikowano 8 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2013 Dzięki Scooby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 8 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2013 to że by był pretekst na warzenie w przyszłym roku ... Mieszanie w to świąt religijnych niekoniecznie może zostać dobrze odczytane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
underoak Opublikowano 8 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2013 To i ja się podepnę, cześć! Jutro chcę uwarzyć stouta, celuję w taki zasyp: pale ale 3kg monachijski 1kg jeczmien palony 350g slod czekoladowy 30g 67°C przez 90 min 72°C przez 10 min Myślę czy nie dorzucić płatków owsianych, mam ich sporo w domu, pytanie tylko jaka ilośc będzie odpowiednia? No i pytanie apropo fermentacji - celuje w jakieś 11-13blg, drożdże s-04, i chciałbym je zabutelkować jak najszybciej, co by było gotowe na 17 marca. Lepiej przedłużyć czas burzliwej, czy czas leżakowania w butelkach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 8 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2013 (edytowane) Ponieważ Święto Irlanczyków jest tak blisko (17 Marca), ja bym uwarzył coś lżejszego, np. Stout Irlandski (Dry Stout). Ok. 4- 4.5 kg zasypu, 10% jęczmienia palonego, 20% płatków jęczmiennych, reszta słód podstawowy. Ok 25-30 IBU's, chmiele tylko na goryczkę. Dry Stout to piwo "sesyjne", tzn łatwo pijalne i wsumie lekkie w smaku, dlatego czekoladowy, karamelowy i monachijski jest tu niepotrzebny. Lepiej przedłużyć czas burzliwej, czy czas leżakowania w butelkach? Daj mu minimum 2 tygodnie w butelkach, reszte w fermentorze. Edytowane 8 Lutego 2013 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
underoak Opublikowano 8 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2013 (edytowane) No to tak: W sklepie nie było płatków jęczmiennych, polece w owsiane Stout z owsem: 3kg Pale Ale Strzegom 1kg Płatki Owsiane Górskie 300g Jęczmień Palony 100g Pszeniczny Czekoladowy Zacierać będę przez 90min w 63-66*, potem 72* 10min 20g East Keng Goldings (4% AA) 20g Fuggles (5% AA) Safale S-04 Wysładzać będę do 11blg, nie wiem jaką będę mieć wydajność, bo ona waha mi się w zależności od słodów, a to pierwszy raz kiedy używać będę płatków owsianych;). Nada się taka receptura? No i mam pytanie co do płatków owsianych - może lepiej skleikować je dziś, co by jutro tylko je podgrzać i dodać do zacieru? Pozdro! Edytowane 8 Lutego 2013 przez underoak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się