scooby_brew Posted March 19, 2009 Share Posted March 19, 2009 Ponownie zapomnialem, aby uwarzyc Stouta albo Irish Ale na dzien Sw. Patryka. Wiec wpadlem na pomysl, zebysmy sobie przypominali w tym temacie o specjalnych datach, jak np. dzien Sw. Patryka conajmniej dwa miesiace przed; zebys mial czas sobie takie piwo uwarzyc. Wiec za dwa miesiace jest maj, czyli - Cinco de Mayo (5-ty maja), czyli meksykanski odpowiednik dnia Sw. Patryka. Oczywiscie, w Polsce i w reszcie Europy to nie jest duze swieto (w US jest tak popularne jak sw. Patryka). Jednak dla nas piwowarow moze to byc pretekst, aby uwarzyc nowe piwo. Moze teraz kilka slow na temat meksykanskiego piwa. Jest to baaardzo lekki lager, prawdziwy "sikacz". Wyobraz sobie amerykanski Bud albo autralijski Foster rozcienczony pol-na-pol woda. Co gorsze, w meksyku oni to piwo pija z sola na obrzezu szklanki i zielona cytryna (lime) w srodku. Jednak to smakuje dobrze z bardzo ostrym meksykanskim jedzeniem i w bardzo cieplym klimacie (moze dlatego oni takie piwko pija) lol. Najbardziej popularnym piwem w Meksyku jest Sol, poza meksykiem - Corona. Ta receptura pochodzi z ksiazki "Clone Brews" i jest to klon piwa Dos Equis. Warka: 5 gal (18.9 L)OG: 1.049-1.050 FG: 1.013-1.014 IBU 22 SRM 10 4.6% ABV 6.75 lb. (3.1 kg) Pilsner 2 lb. (0.9 kg) Vienna 6 oz. (0.17kg) 2.5*L Crystal 1 oz. (28 g) Black malt 1/4 lb malto-dextrin 1.2 oz. (34 g) Tettnager 5%AA - 60 min 1/4 oz. Tettnager - 10 min 1/4 oz. (7g) Czech Saaz - 10 min 1 tsp. (5 ml) Irish moss Wyeast 2124 Bohemian lager yeast Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted March 20, 2009 Share Posted March 20, 2009 Czy jest to wersja Dos Equis Amber? Link to comment Share on other sites More sharing options...
scooby_brew Posted March 20, 2009 Author Share Posted March 20, 2009 (edited) Tak, to jest rceptura na XX Amber. Edited March 20, 2009 by scooby_brew Link to comment Share on other sites More sharing options...
scooby_brew Posted October 1, 2009 Author Share Posted October 1, 2009 (edited) Zbliza sie Halloween wiec trzeba na ta okazje cos uwarzyc. Postanowilem uwarzyc jedno z moich ulubionych piw "komercyjnych": Dead Guy Ale z browarni Rogue. http://www.rogue.com/beers/dead-guy-ale.php Okazuje sie, ze ta recepture latwo mozna "przetlumaczyc" na skladniki latwo dostepne w Polsce: Dead Guy AleWarka na 19 L Wydajnosc 65% OG: 1.066 (16° Plato) IBU: 40 Slody: 4.08 kg pilsner 1.36 kg monachijski 0.22 kg karamelowy ciemny Chmiele: 30 g Perle (albo Marynka) 60 min 30 g Zatek (albo Lubelski) 10 min Zacieranie 60 min w 67°C Drozdze: Wyeast 1764 Pacman Yeast lub Fermentis US-05 Edited July 10, 2011 by scooby_brew pershi 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
vettis Posted October 1, 2009 Share Posted October 1, 2009 Zbliza sie Halloween wiec trzeba na ta okazje cos uwarzyc. Postanowilem uwarzyc jedno z moich ulubionych piw "komercyjnych": Dead Guy Ale z browarni Rogue. http://www.rogue.com/beers/dead-guy-ale.php http://i106.photobucket.com/albums/m255/waynegerman87/DeadGuyAle.jpg Okazuje sie, ze ta recepture latwo mozna "przetlumaczyc" na skladniki latwo dostepne w Polsce: Dead Guy AleWarka na 19 L Wydajnosc 65% OG: 1.066 (16° Plato) IBU: 40 Slody: 4.08 kg pilsner 1.36 kg monachijski 0.22 kg karamelowy ciemny Chmiele: 30 g Perle (albo Marynka) 60 min 30 g Zatek (albo Lubelski) 10 min Zacieranie 60 min w 67°C Drozdze: US-05 Zaciekawiło mnie to piwko, a etykieta się super prezentuje. Dzięki za "przetłumaczenie" na pewno teraz spróbuję Link to comment Share on other sites More sharing options...
myszmen Posted October 1, 2009 Share Posted October 1, 2009 Fajne piwko. Obawiam się, że miesiąc to za mało na takie piwo. Jak chcesz się wyrobić? Licząc tydzień burzliwej i 2 tygodnie cichej zostanie tylko tydzień na nagazowanie i ułożenie. Nie mam takiego doświadczenia jak Ty dlatego pytam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
scooby_brew Posted October 2, 2009 Author Share Posted October 2, 2009 To jest moja wina, zapomnialem ze z butelkowaniem potrzebujesz dodatkowe 4 tygodnie. Ja keguje wiekszosc piw, wiec to piwo uwarzone wczoraj bedzie gotowe na koniec pazdziernika. Zdrugiej strony, IMO to piwo jest warte uwarzenia nawet jezeli nie bedzie gotowe na Halloween. Moze wiec ktos tu wpisze jakas ciekawa recepture na piwo swiateczne? Link to comment Share on other sites More sharing options...
scooby_brew Posted January 7, 2010 Author Share Posted January 7, 2010 (edited) Właśnie przypomniało mi się, że za dwa miesiące, 17 marca, jest dzień św. Patryka, czyli pewnie czas (zwłaszcza jeżeli butelkujesz), żeby uwarzyć jakieś irlandskie piwo na tą okazję. Ja chyba uwarzę coś na tą okazję wkrótce, jeszcze nie jestem pewien czy to będzie Stout czy Irish Red Ale. Jeżeli się zdecyduję na IRA, chyba uwarzę coś takiego: 5 kg Maris Otter 0.5 kg crystal ~40 0.1 kg rosted barley 30 g Fuggle 60 min 15 g Fuggle 15 min Irlandskie/angielskie drożdże Edited January 9, 2010 by scooby_brew Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted January 7, 2010 Share Posted January 7, 2010 No rzeczywiście. Trza coś pomyśleć, bo czas ucieka. Kiedyś miałem na myśli dodać barwnika co by zielone było. Obecnie myślę by powtórzyć Schwarzbiera, którego co roku warzę. Tym razem do keg. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacki Posted January 7, 2010 Share Posted January 7, 2010 HA! Ja się postaram zachować kilka butelek Stouta (butelkuję w sobotę 9.I.2010) i IRA (zabutelkowane w XII.2009) na 17.III. Na dniach warzę Milk Stouta, może nie do końca irlandzki, ale podejrzewam, że się też nada. Receptura na bazie zestawu z BA + 250g laktozy (jak będzie za mało słodki, to następnym razem dodam więcej) + zakupiłem Challangera i Fugglesa (jeszcze pokombinuję jak ich użyć). A pomyśleć, że rok temu na św. Patryka z przyjaciółmi piliśmy Lecha Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted January 7, 2010 Share Posted January 7, 2010 (A pomyśleć, że rok temu na św. Patryka z przyjaciółmi piliśmy Lecha To musiało być straszne. Ale dobrze, żę się skierowałeś we właściwą stronę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted January 8, 2010 Share Posted January 8, 2010 Cześć. Właśnie przypomniało mi się, że za dwa miesiące, 17 marca, jest dzień św. Patryka, czyli pewnie czas (zwłaszcza jeżeli butelkujesz), żeby uwarzyć jakieś irlandskie piwo na tą okazję. Ja chyba uwarzę coś na tą okazję wkrótce, jeszcze nie jestem pewien czy to będzie Stout czy Irish Red Ale. Do mnie właśnie idą drożdże Irish Red Ale na których planuje zrobić kilka warek, więc na św. Patryka na pewno będzie co degustować Link to comment Share on other sites More sharing options...
Belzebub Posted January 8, 2010 Share Posted January 8, 2010 Jutro warzę Dead Guy Ale, zainspirowała mnie etykieta Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sojer Posted January 8, 2010 Share Posted January 8, 2010 No to ja zostawię sobie butelczynę portera od ramzez2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbyszek73 Posted January 17, 2010 Share Posted January 17, 2010 17marca roczek córeczki i moje imieniny będzie piwko Grodziskie i Koelsch Link to comment Share on other sites More sharing options...
scooby_brew Posted November 24, 2010 Author Share Posted November 24, 2010 Czy uwarzył ktoś tu już piwo świateczne w tym roku? Właśnie się zastanawiam nad recepturą i muszę się chyba pospieszyć, uwarzę może pojutrze? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted November 24, 2010 Share Posted November 24, 2010 U mnie w rodzinie nie ma tradycji picia alkoholu podczas Bożego Narodzenia, więc nie robię niczego specjalnego. Jak ktoś będzie chciał się napić, to do wyboru - do koloru, piwnica pełna piwa. Ale na moje 40-te urodziny w maju będzie koźlak, oczywiście majowy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TomX Posted November 24, 2010 Share Posted November 24, 2010 (edited) Owszem, uwarzyłem Christmas Ale już w Lipcu Niestety wyszło tak dobre, że martwię się czy starczy do świąt. Mniej więcej od połowy października było już ułożone w smaku. Jak to określił mój ojciec - "piernik w płynie" Receptura: http://www.piwo.org/forum/p57923-09-07-2010-18-38-59.html#p57923 Edited November 24, 2010 by TomX Link to comment Share on other sites More sharing options...
scooby_brew Posted November 24, 2010 Author Share Posted November 24, 2010 Dzięki Tomx, podoba mi się ta receptura. Podoba mi się pomysł użycia płatków owsianych dla "pełności" smaku. Już wcześniej chciałem użyć cynamon i gałkę muszkatołową. Czy suszone śliwki wnoszą coś do smaku? Myślę też, że mógłbym zamienić jęczmień palony na Black Patent, może ok. 50 g. Myślę też żeby użyć może ~0.5 kg słodu Biscuit, to dodaje smaku "ciasta" w piwie, podobnie jak w moim piwie dyniowym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TomX Posted November 24, 2010 Share Posted November 24, 2010 Śliwki niestety nic do tego piwa nie wniosły, może gdyby użyć śliwek wędzonych (choć osobiście za nimi nie przepadam) lub zwiększyć ich udział byłyby bardziej wyczuwalne. Można by też wrzucić te śliwki na okres fermentacji, może by pomogło. Tak samo cukier wanilinowy, w gotowym piwie nie wyczuwam nic z wanilii. Następnym razem podwoję dawkę (bo na pewno wrócę do tej receptury). Co do innych dodatków, skórka pomarańczowa w tej ilości początkowo dominowała, po 3 miesiącach się zharmonizowała z resztą smaków. Przyprawy korzenne oprócz aromatu dały też sporą gorycz, tak więc lepiej nie przesadzić z ilością chmielu bo sumarycznie piwo może wyjść za gorzkie. W ogóle myślę czy by przy następnym warzeniu tego piwa nie dodać trochę laktozy, w końcu święta to czas słodkości Piwo jest treściwe, ale nie ciężkie. Myślę, że płatki owsiane zrównoważyły głębokie odfermentowanie spowodowane dodatkiem cukru. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hagar Posted November 24, 2010 Share Posted November 24, 2010 Wiec wpadlem na pomysl, zebysmy sobie przypominali w tym temacie o specjalnych datach, jak np. dzien Sw. Patryka conajmniej dwa miesiace przed; zebys mial czas sobie takie piwo uwarzyc. W nawiązaniu do powyższego może zestawimy wszystkie takie 'specjalne daty' które prawdziwy domowy piwowar powinien świętowac i stworzymy coś na kształt kalendarza na przyszły rok (z zaznaczeniem 2 miesiące wcześniej 'nawarz piwka, święto idzie') A więc mamy (z ciekawszych): 1 - stycznia - oczywiscie Nowy Rok 14 - luty - Walentynki (jakies damskie piwko, co by druga połówka nie miała nic przeciwko okupowaniu kuchni 10 - marca - Dzień Mężczyzn 17 - marca - Dzien Św. Patryka 16 - kwietnia - Dzień Sapera (oby obyło się bez granatów 25 - maja - Dzień Piwowara 5 - sierpnia - Dzień Piwa 31 - października - Halloween 24-25-26 - grudnia - Boże Narodzenie Coś dodac? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted November 24, 2010 Share Posted November 24, 2010 Oj, jest tego, nie trzeba się ograniczać do świąt "lekkich", można wziąć i te cięższe gatunkowo. 1 maja - święto pracy 3 maja - święto konstytucji (ruchome) - zielone świątki, Zesłanie Ducha Św. 15 sierpnia - dzień wojska polskiego, rocznica bitwy pod Radzyminem 11 listopada - święto niepodległości Na każdą okazję można coś wymyślić: - na 1 maja jasne lekkie, "robotniczo-chłopskie". - na 3 maja "polskie ale" - na zielone świątki koźlak majowy - na 15 sierpnia piwo "czerwone jak bolszewicka krew" - na 11 listopada "ciemne polskie ale" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Franekkkk Posted November 24, 2010 Share Posted November 24, 2010 Wiec wpadlem na pomysl' date=' zebysmy sobie przypominali w tym temacie o specjalnych datach, jak np. dzien Sw. Patryka conajmniej dwa miesiace przed; zebys mial czas sobie takie piwo uwarzyc.[/quote']W nawiązaniu do powyższego może zestawimy wszystkie takie 'specjalne daty' które prawdziwy domowy piwowar powinien świętowac i stworzymy coś na kształt kalendarza na przyszły rok (z zaznaczeniem 2 miesiące wcześniej 'nawarz piwka, święto idzie') A więc mamy (z ciekawszych): 1 - stycznia - oczywiscie Nowy Rok 14 - luty - Walentynki (jakies damskie piwko, co by druga połówka nie miała nic przeciwko okupowaniu kuchni 10 - marca - Dzień Mężczyzn 17 - marca - Dzien Św. Patryka 16 - kwietnia - Dzień Sapera (oby obyło się bez granatów 25 - maja - Dzień Piwowara 5 - sierpnia - Dzień Piwa 31 - października - Halloween 24-25-26 - grudnia - Boże Narodzenie Coś dodac? 23 września - kalendarzowy pierwszy dzień jesieni i moje urodziny Link to comment Share on other sites More sharing options...
Franekkkk Posted November 24, 2010 Share Posted November 24, 2010 Czy uwarzył ktoś tu już piwo świateczne w tym roku? Właśnie się zastanawiam nad recepturą i muszę się chyba pospieszyć, uwarzę może pojutrze? ja od 2 lat warze piwo świątecznie, ciągle kombinuję z recepturą obecnie wyglądało to tak http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?id=760&p=2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
bmalkow Posted November 25, 2010 Share Posted November 25, 2010 25 - maja - Dzień Piwowara Wikipedia mówi raczej o światowym dniu mleka? Zatem Milk Stout! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now