Tomasz B Opublikowano 15 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Wczoraj sie działo 47 Pils zlany do petainera 2x3bar 46 Schwarzbier zlany do petainera 2x3bar 48 Pils zlany na cichą 50 Polotmave 13BLG 35,9IBUSkład:Słody:Słód pilzneński 4,1 kgSłód monachijski 1,5 kg Słod Caramel Pils 0,3kg Słód Cararoma 0,1kg Słód barwiący 0,1kgZacieranie:- 52°C - 10 min- 64°C - 60 min- 72°C - 20 min- 77°C - 10 minGotowanie:70minChmielenie: 70min-20g-Agnus-10,8-AA 30min-10g-Agnus-10,8-AA 15min-50g-Saaz-2,84-AA 5min-50g-Saaz-2,84-AA 0min-30g-Saaz-2,84-AAInne:Mech Irlandzki – 7g W34/70 gęstwa I W miedzy czasie doszły wyniki ze Szczecina i troche mi namieszało nie wiem czy co bedzie z tego piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz B Opublikowano 30 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 Wczorajsza warka 51 Saison 14,5°Blg – 26,6IBU-28lSkład:Słody:Słód pilzneński 4kgSłód monachijski 1 kg Słód pszeniczny 1kg Słód Cararoma 0,3kg Zacieranie:- 52°C - 10 min- 64°C - 40min- 72°C - 20 min- 77°C - ? minGotowanie:70minChmielenie: 70min-17g-Magnum-?-AA 15min-20g-Saaz-2,84-AA 5min-20g-Saaz-2,84-AA Inne 15 min – 20g Curacao 15 min – 6g Mech Irlandzki 5 min – 20g skórka słodkiej pomarańczy cukier 300g Drożdże: Danstar Belle Saison - gęstwa Drożdże zadane w 17°C, fermentacja powyzej 20°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazad Opublikowano 30 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 Co do coffe Staut, tą kawę kiedy dodałeś? na gotowanie czy na cichą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz B Opublikowano 31 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 Co do coffe Staut, tą kawę kiedy dodałeś? na gotowanie czy na cichą? 5 minut na koniec gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz B Opublikowano 31 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 (edytowane) 50 Polotmave 13BLG 35,9IBU zlane na cichą,zeszło do 2,5BLG Edytowane 31 Marca 2015 przez Tomasz B Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz B Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Pils48 rozlany do 20x0.5l 7g/1l reszta do petainera 3x3bar 51 Saison 14,5°Blg zlany na cichą zeszło do 2Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz B Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 WARKA 52 Marcowe 12,5°Blg – 27,4IBU – 29lSkład:Słody:Słód pilzneński 3 kgSłód monachijski 2,5 kgSłód karmelowy Cararoma - 0,150 kgSłód karmelowy monach. Caramunich - 0,125 kgZacieranie:- 54°C - 10 min- 64°C - 30 min- 72°C - 30 minWysładzanie:Wodą 76°C, do uzyskania 36l brzeczkiGotowanie:60 minChmielenie: 50min - 12g Herkules% A-A20min - 15g Herkules % A-A5min - 40g Perle 5,5 % A-AInne:Mech Irlandzki – 7g Drożdże: W34/70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz B Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Wczoraj 50 Polotmave 13BLG rozlane do 20x0,5l z 6g/1l reszte do petainera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz B Opublikowano 3 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2015 02-05-201553 Schwarzbier 13BLG- 29,7 IBU-29lSkład:Słody:Słód pilzneński 2,9 kgSłód monachijski 3 kgSłód carabelge - 0,2 kgSłód Caraaroma 300-400 EBC 0,15kgCzekoladowy ciemny 1100-1300 EBC Strzegom 0,2 kgCarafa ® typ III 1300-1500 EBC Weyermann 0,16 kgZacieranie:- 54°C - 10 min- 64°C - 30 min- 72°C - 30 minWysładzanie:Wodą 76°C, do uzyskania 37l brzeczkiGotowanie:60 minChmielenie: 45min - 18g Magnum14,5% A-A15min - 20g Hallertauer Tradition 5,5% A-A5min - 15g Hallertauer Tradition 5,5% A-AInne:Mech Irlandzki – 7g Drożdże:Gęstwa W34/70 zadana 13 °C Fermentacja burzliwa; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz B Opublikowano 19 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 Wczoraj 53 Schwarzbier 13BLG-zlanyna cicha zeszło do 2.5 WARKA 52 Marcowe rozlane do petainera 3x3 bar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz B Opublikowano 22 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 (edytowane) w końcu zakupiłem lodówke i po malej przeróbce zmiesciły sie 2 petainery .Piwko zimne pierwsza klasa Edytowane 22 Maja 2015 przez Tomasz B Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz B Opublikowano 24 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2015 wczoraj WARKA 54 Ciemny Lager 12,5°Blg – 27,4IBU – 29lSkład:Słody:Słód pilzneński 3,8 kgSłód wędzony 2 kgSłód karmelowy Cararoma - 0,150 kgSłód karmelowy ciemny - 0,150 kgZacieranie:- 54°C - 10 min- 64°C - 30 min- 72°C - 30 minWysładzanie:Wodą 78°C, do uzyskania 36l brzeczkiGotowanie:60 minChmielenie: 45min - 18g Magnum14,5% A-A15min - 20g Hallertauer Tradition 5,5% A-A5min - 15g Hallertauer Tradition 5,5% A-AInne:Mech Irlandzki – 7g Drożdże: W34/70 zadane do 13°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz B Opublikowano 17 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 Z braku czasu brak zapisków ale na kranie zawsze cos jest ,Belgian Dubbel,Weizenbockna fermętacji Belgian Dark Strong Ale oraz Vienna Lager wplanach Baltic Porter oraz Belgian Blond Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz B Opublikowano 6 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 Dzisiaj Porter Bałtycki na warzelni 22 BLG oraz cienkusz 11.5 BLG .Zlane do kega Lager Wiedeński.degustacja Dark Strong Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz B Opublikowano 29 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2016 WARKA 75 DoppelRauchBock 18,4°Blg –ok-21IBU – 26lSkład:Słody:Słód wędzony Wayermann 3kgSłód monachijski 5kgSłód karmelowy jasny Carahell 0,23kgSłód karmelowy special B 350 EBC Castle Malting 0,2Słód melanoidynowy 0,2 Korekta wody ph5,6 kwasem fosforowymZacieranie:- 54°C - zasyp- 62°C - 20min- 72°C - 40 minWysładzanie:Wodą 76°C, do uzyskania 32l brzeczkiGotowanie:60 minChmielenie: 60min - 20g Marynka 9% A-A15min - 25g Sybilla 6,5%A-AInne:Mech Irlandzki – 7g Drożdże:W34/70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz B Opublikowano 24 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2016 (edytowane) WARKA 79 Marcowe 12,5°Blg – 27,4IBU – 29lSkład:Słody:Słód pilzneński 3 kgSłód monachijski 2,6 kgSłód karmelowy jasny Carahell® - 0,2 kgSłód karmelowy monach. Caramunich - 0,2 kgZacieranie:- 54°C - 10 min- 64°C - 35 min- 72°C - 30 minWysładzanie:Wodą 76°C, do uzyskania 36l brzeczkiGotowanie:60 minChmielenie: 50min - 50g sybilla 4,5% A-A15min - 35g tradition 6 % A-AInne:Mech Irlandzki – 7g Drożdże:Starter Bavarian Lager M76 Edytowane 24 Lipca 2016 przez Tomasz B Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz B Opublikowano 6 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 (edytowane) Witam chcialem sie podzielic jak mozna zrobic sobie taka małą chłodnie ,wiec zakupilem styropian 10 twardszy i skleiłem korpus nazwijmy to owej Lodówy. Z lodówki która mi padła odciołem dzwi w ten sposób by pasowalo do styropianu 10 ,nastepnie z drugiej lodowki przeprowadziłem transplantacje agregatu .Elementy styropianowe jak i dzwi zostaly połączone za pomoca pianki . Załaczam kilka fotek to sami zobaczcie .Jedno co mnie cieszy to ze jest energooszczedna bo super trzyma temperature ,co do wykonczenia pozostalo mi okleic srodek folią lub czyms zeby to estetycznie wygladalo i chigienicznie ,na zewnatrz tez wykoncze koło dzwi zeby styropian nie swiecił,moze sie komu spodoba to zrobi sobie tez takie .No i wchodzi 6 fermetorów lub 4 i 2 petainery z piwem np. Koszty styropian 100 zł pianka 20zł sterownik 120zł kilka wkretow przewód ok 10 zł czas pracy z 8 browarow Edytowane 6 Listopada 2016 przez Tomasz B Marcin_K, Cichus i vettis 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 6 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 Tomek, jak Ty mnie w tym momencie zaimponowałeś Najważniejsze, że parownik był szczelny! Szacunek! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz B Opublikowano 6 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 No operacja sie udała w dwie osoby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz B Opublikowano 25 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 warka 99 Schwarzbier 12,5BLG- 29,7 IBU-30l Skład:Słody:Słód pilzneński Słód monachijski Słód karmelowy jasny Carahell® Słód Caraaroma 300-400 EBC Czekoladowy ciemny 1100-1300 EBC Strzegom Carafa ® typ III 1300-1500 EBC Weyermann Zacieranie:- 54°C - 10 min- 64°C - 40 min- 72°C - 20 minWysładzanie:Wodą 76°C, do uzyskania 37,5l brzeczkiGotowanie:60 minChmielenie:Magnum14,5% A-A Hallertauer Tradition 5,5% A-A Inne:Mech Irlandzki – 7gDrożdże: W34/70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz B Opublikowano 25 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 wrka 100??? i 22 Blg uzupełnie jak zrobie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 26 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2017 wrka 100??? i 22 Blg uzupełnie jak zrobie Będzie dobry Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz B Opublikowano 26 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2017 wrka 100??? i 22 Blg uzupełnie jak zrobie Będzie dobry Porter (SMOG) Porter taki klimat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz B Opublikowano 12 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2017 (edytowane) Warka 100 SMOG PORTER 23BLG-28litr Skład: wedzony pilznejski monachijski Słód Special B® Słód kawowy 48-5200 EBC Jęczmmien kawowy Jęczmien palony cukier trzcinowyciemny demara Inne; kwas fosforowy -- platki owsiane blyskawiczne Zacieranie:40l wody - 52°C -zasyp +podnoszenie do 68 - 68°C -60 min - 76°C -10min Wysładzanie: Wodą 76°C, do uzyskania 32l brzeczki Gotowanie: 60 min Chmielenie: magnum 13% A-A-60 min sybilla 6,5% A-A-20min drozdze gestwa wyszly jeszcze wypociny po porterze 12BLG - 18l Edytowane 12 Marca 2017 przez Tomasz B Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz B Opublikowano 19 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 warka 118 Schwarzbier 60l 12,5Blg Pilznejski Monachijski Carachel Caramunich Magnum Hallertauer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się