Skocz do zawartości

Browar BISHOP


Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj sie działo

47 Pils  zlany do petainera 2x3bar

46 Schwarzbier zlany do petainera 2x3bar

48 Pils zlany na cichą

 

50 Polotmave 13BLG 35,9IBU
Skład:
Słody:

Słód pilzneński 4,1 kg
Słód monachijski 1,5 kg

Słod Caramel Pils 0,3kg

Słód Cararoma 0,1kg

Słód barwiący 0,1kg

Zacieranie:
- 52°C - 10 min
- 64°C - 60 min
- 72°C - 20 min
- 77°C - 10 min


Gotowanie:
70min

Chmielenie: 
70min-20g-Agnus-10,8-AA

30min-10g-Agnus-10,8-AA

15min-50g-Saaz-2,84-AA

 5min-50g-Saaz-2,84-AA

0min-30g-Saaz-2,84-AA

Inne:
Mech Irlandzki – 7g
 W34/70 gęstwa I

 

W miedzy czasie doszły wyniki ze Szczecina i troche mi namieszało nie wiem czy co bedzie z tego piwa

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Wczorajsza warka

 

51 Saison 14,5°Blg – 26,6IBU-28l
Skład:
Słody:

Słód pilzneński 4kg
Słód monachijski 1 kg

Słód pszeniczny 1kg

Słód Cararoma 0,3kg


Zacieranie:
- 52°C - 10 min
- 64°C - 40min
- 72°C - 20 min
- 77°C - ? min


Gotowanie:
70min

Chmielenie: 
70min-17g-Magnum-?-AA

15min-20g-Saaz-2,84-AA

 5min-20g-Saaz-2,84-AA

 

Inne

15 min – 20g Curacao

15 min – 6g Mech Irlandzki

  5 min – 20g skórka słodkiej pomarańczy

cukier 300g

 

Drożdże:

Danstar Belle Saison - gęstwa

 

Drożdże zadane w 17°C, fermentacja powyzej 20°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

WARKA 52 Marcowe 12,5°Blg – 27,4IBU – 29l

Skład:

Słody:

Słód pilzneński 3 kg
Słód monachijski 2,5 kg
Słód karmelowy  Cararoma - 0,150 kg
Słód karmelowy monach. Caramunich - 0,125 kg

Zacieranie:
- 54°C - 10 min
- 64°C - 30 min
- 72°C - 30 min

Wysładzanie:
Wodą 76°C, do uzyskania 36l brzeczki

Gotowanie:
60 min

Chmielenie: 
50min - 12g Herkules% A-A
20min - 15g Herkules % A-A
5min - 40g Perle 5,5 % A-A
Inne:
Mech Irlandzki – 7g 

Drożdże:
 W34/70

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
02-05-2015
53 Schwarzbier 13BLG- 29,7 IBU-29l


Skład:

Słody:

Słód pilzneński 2,9 kg
Słód monachijski 3 kg
Słód carabelge - 0,2 kg
Słód Caraaroma 300-400 EBC 0,15kg

Czekoladowy ciemny 1100-1300 EBC Strzegom 0,2 kg
Carafa ® typ III 1300-1500 EBC Weyermann 0,16 kg

Zacieranie:
- 54°C - 10 min
- 64°C - 30 min
- 72°C - 30 min

Wysładzanie:
Wodą 76°C, do uzyskania 37l brzeczki

Gotowanie:
60 min

Chmielenie: 
45min - 18g Magnum14,5% A-A
15min - 20g Hallertauer Tradition 5,5% A-A
5min - 15g Hallertauer Tradition 5,5% A-A
Inne:
Mech Irlandzki – 7g 

Drożdże:
Gęstwa W34/70 zadana  13 °C

Fermentacja burzliwa;

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

 wczoraj

WARKA 54 Ciemny Lager 12,5°Blg – 27,4IBU – 29l

Skład:

Słody:

Słód pilzneński 3,8 kg
Słód wędzony 2 kg
Słód karmelowy  Cararoma - 0,150 kg
Słód karmelowy ciemny  - 0,150 kg

Zacieranie:
- 54°C - 10 min
- 64°C - 30 min
- 72°C - 30 min

Wysładzanie:
Wodą 78°C, do uzyskania 36l brzeczki

Gotowanie:
60 min

Chmielenie: 
45min - 18g Magnum14,5% A-A
15min - 20g Hallertauer Tradition 5,5% A-A
5min - 15g Hallertauer Tradition 5,5% A-A
Inne:
Mech Irlandzki – 7g 

Drożdże:
 W34/70 zadane do 13°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...
  • 3 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...

WARKA 75  DoppelRauchBock 18,4°Blg –ok-21IBU – 26l

Skład:

Słody:

Słód wędzony Wayermann 3kg
Słód monachijski 5kg
Słód karmelowy jasny Carahell 0,23kg
Słód karmelowy special B 350 EBC Castle Malting 0,2
Słód melanoidynowy 0,2

 

Korekta wody ph5,6 kwasem fosforowym
Zacieranie:
- 54°C - zasyp
- 62°C - 20min
- 72°C - 40 min

Wysładzanie:
Wodą 76°C, do uzyskania 32l brzeczki

Gotowanie:
60 min

Chmielenie: 
60min - 20g Marynka 9% A-A
15min - 25g Sybilla 6,5%A-A
Inne:
Mech Irlandzki – 7g 

Drożdże:W34/70

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

WARKA 79 Marcowe 12,5°Blg – 27,4IBU – 29l

Skład:

Słody:

Słód pilzneński 3 kg
Słód monachijski 2,6 kg
Słód karmelowy jasny Carahell® - 0,2 kg
Słód karmelowy monach. Caramunich - 0,2 kg

Zacieranie:
- 54°C - 10 min
- 64°C - 35 min
- 72°C - 30 min

Wysładzanie:
Wodą 76°C, do uzyskania 36l brzeczki

Gotowanie:
60 min

Chmielenie: 
50min - 50g sybilla 4,5% A-A
15min - 35g tradition 6 % A-A

Inne:
Mech Irlandzki – 7g 

Drożdże:
Starter

Bavarian Lager M76

Edytowane przez Tomasz B
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Witam chcialem sie podzielic jak mozna zrobic sobie taka małą chłodnie ,wiec zakupilem styropian 10 twardszy i skleiłem korpus nazwijmy to owej Lodówy. Z lodówki która mi padła odciołem dzwi w ten sposób by pasowalo do styropianu 10 ,nastepnie z drugiej lodowki przeprowadziłem transplantacje agregatu .Elementy styropianowe jak i dzwi zostaly połączone za pomoca pianki . Załaczam kilka fotek to sami zobaczcie .Jedno co mnie cieszy to ze jest energooszczedna bo super trzyma temperature ,co do wykonczenia pozostalo mi okleic srodek folią lub czyms zeby to estetycznie wygladalo i chigienicznie ,na zewnatrz tez wykoncze koło dzwi zeby styropian nie swiecił,moze sie komu spodoba to zrobi sobie tez takie .No i wchodzi 6 fermetorów lub 4 i 2 petainery z piwem np. Koszty styropian 100 zł pianka 20zł sterownik 120zł kilka wkretow przewód ok 10 zł  czas pracy z 8 browarow

post-5711-0-23186200-1478442802_thumb.jpg

post-5711-0-43750300-1478442803_thumb.jpg

post-5711-0-41072100-1478442804_thumb.jpg

post-5711-0-40633000-1478442805_thumb.jpg

post-5711-0-50688200-1478442806_thumb.jpg

post-5711-0-76252400-1478442807_thumb.jpg

post-5711-0-36225300-1478442809_thumb.jpg

post-5711-0-77525200-1478442810_thumb.jpg

post-5711-0-78845400-1478442811_thumb.jpg

post-5711-0-83087700-1478442812_thumb.jpg

Edytowane przez Tomasz B
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

warka 99  Schwarzbier 12,5BLG- 29,7 IBU-30l




Skład:

Słody:

Słód pilzneński 
Słód monachijski 
Słód karmelowy jasny Carahell® 
Słód Caraaroma 300-400 EBC 

Czekoladowy ciemny 1100-1300 EBC Strzegom 
Carafa ® typ III 1300-1500 EBC Weyermann 

Zacieranie:
- 54°C - 10 min
- 64°C - 40 min
- 72°C - 20 min

Wysładzanie:
Wodą 76°C, do uzyskania 37,5l brzeczki

Gotowanie:
60 min

Chmielenie:
Magnum14,5% A-A
 Hallertauer Tradition 5,5% A-A


Inne:
Mech Irlandzki – 7g

Drożdże:
 W34/70 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
                                                                                Warka 100

 

SMOG PORTER   23BLG-28litr 

 

 

Skład:

wedzony 

pilznejski

monachijski

Słód Special B® 

Słód kawowy 48-5200 EBC 

 

Jęczmmien kawowy 

Jęczmien palony

 

cukier trzcinowyciemny demara

 

Inne;

kwas fosforowy

--

platki owsiane blyskawiczne 

 

 

Zacieranie:40l wody

- 52°C -zasyp +podnoszenie do 68

- 68°C -60 min

- 76°C -10min

 

Wysładzanie:

Wodą 76°C, do uzyskania 32l brzeczki

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

magnum 13% A-A-60 min

 sybilla 6,5% A-A-20min

 

 

drozdze gestwa 

wyszly jeszcze wypociny po porterze 12BLG - 18l 

Edytowane przez Tomasz B
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.