Biniu Opublikowano 1 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2013 A w niektórych browarach mają nawet PET kegi ^^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 1 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2013 To niech ktoś powie jakiemuś winiarzowi co ma winnice z jakimś super jego wymuskanym winem, że będzie rozlewał jego dzieło do butelek zakręcanych nakrętką a nie zatykane korkiem z kory. Albo jeszcze większe "UPS", niech leje do petów. Zapewniam że istnieje duże prawdopodobieństwo że dojdzie do rękoczynu. No i w tym rzecz właśnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rysiek Opublikowano 1 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2013 (edytowane) Moje IRA i stout przeleżały w petach (tych brązowym 0,9l od browamatora) 1,5 roku w piwnicy, i były rewelacyjnie, nie było żadnych nut utlenionych, kwaśnych czy czegokolwiek co by miało świadczyć na korzyść wielu opinii o negatywnych efektach trzymania w pecie. Moja opinia - polecam, choć wielu ekspertów twierdzi że to herezja i najkrótsza droga żeby zepsuć piwo, moje doświadczenia z nimi temu przeczą. Ich stosowanie jest mega wygodne, rozlewasz szybciej, więcej, i taniej. Jedyny problem to wybrzuszanie się podstawy jeśli się mocno przegazuje piwo. Edytowane 1 Czerwca 2013 przez Rysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 2 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2013 Ja w wiekszosci leje w szklo, ale leje rownież w plastiki 1.5 l i w 5-cio litrowe. Czy z nagazowaniem jest ok. sprawdzam twardość butelki plastikowej. Zawsze stawiam je w kartonie ciasno jedna obok drugiej aby się nie przewrociły, bo wtedy może być nieciekawie. Dlaczego leje w plastiki, Bo jak zabieram piwo na wyjazd, to wtedy nie mam problemu z targaniem szkła z powrotem. To które zabieram, zależy od wielkości imprezy. Jedno ale, rozew na raz z butelki, do szkła, bo potem wietrzeje i jest do kitu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaxiCheats Opublikowano 21 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2023 Ja rozlałem piwo do plasikowych butelek i wypchało spody, ale butelka nie jest jakas full twarda, zastanawiam się czy to nie będzie sie przypadkiem nadawać na granaty 😅 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 21 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2023 2 godziny temu, MaxiCheats napisał(a): Ja rozlałem piwo do plasikowych butelek i wypchało spody Zawsze testowo przy rozlewie używam jednegi lub dwóch petów 0,5 i też wypycha spody. Nigdy jednak nie eksplodowały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2023 3 godziny temu, MaxiCheats napisał(a): Ja rozlałem piwo do plasikowych butelek i wypchało spody, ale butelka nie jest jakas full twarda, zastanawiam się czy to nie będzie sie przypadkiem nadawać na granaty 😅 Zapewniam że jak nie przesadzisz z cukrem to nie eksplodują. Wypychać dno mogą w butelkach po niegazowanych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi