Jump to content

DMS w starterze


Recommended Posts

Wczoraj uruchomiłem starter na mieszadle magnetycznym, niestety zrobiłem go z brzeczki z mocnym zapachem kukurydzy konserwowej czyli DMS, po dniu kręcenia zapach lekko ustał i zmienił się na ostry, fermentacyjny. Dodać ten litrowy starter i się nie martwić że piwo będzie śmierdzieć czy lepiej użyć 100 ml gęstwy (potrzeba 120ml), które miałem przygotowane na następne startery i po tej warce zebrać jeszcze raz ?

Link to comment
Share on other sites

Przyjmuje się, że jeżeli starter jewst mniejszy niż 5% objętości brzeczki - czyli 1L, to nie ma wpływu na smak piwa.

 

Ale możesz tez odstawić go na noc do lodówki dla osadzenia drożdży, zdekantować zbędny płyn i dodać same drożdże.

Link to comment
Share on other sites

Szkoda, że nie zauważyłem wcześniej twojego posta. DMS, albo inaczej zapach DMS może pochodzić też z infekcji. No ale wtedy raczej by śmierdziała gęstwa, tylko skąd zapach DMS w brzeczce? Osobiście bym nie ryzykował, ale Coder ma większe doświadczenie więc pewnie nie ma obaw.

Link to comment
Share on other sites

to nie było zakażenie bo by podgazowało a smak miało normalnej brzeczki, DMS wziął się z tego ze tej brzeczki po wysładzaniu nie gotowałem przez 1h tylko zwyczajnie spasteryzowałem

Kopyr za takie praktyki na koncerniakach nie zostawił suchej nitki. ;)

Cennym Twoim doświadczeniem wiesz jakich błędów unikać. Dwa, wiesz co w piwie jest niepożądane. Same plusy.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.