ponury żniwiarz Opublikowano 27 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 Wczoraj uruchomiłem starter na mieszadle magnetycznym, niestety zrobiłem go z brzeczki z mocnym zapachem kukurydzy konserwowej czyli DMS, po dniu kręcenia zapach lekko ustał i zmienił się na ostry, fermentacyjny. Dodać ten litrowy starter i się nie martwić że piwo będzie śmierdzieć czy lepiej użyć 100 ml gęstwy (potrzeba 120ml), które miałem przygotowane na następne startery i po tej warce zebrać jeszcze raz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 27 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 Przyjmuje się, że jeżeli starter jewst mniejszy niż 5% objętości brzeczki - czyli 1L, to nie ma wpływu na smak piwa. Ale możesz tez odstawić go na noc do lodówki dla osadzenia drożdży, zdekantować zbędny płyn i dodać same drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury żniwiarz Opublikowano 27 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 Dzięki wielkie, jestem właśnie w trakcie warzenia więc zadawał będę wieczorem na 25 litrów. starter jak to u mnie z lekką pianką pracuje więc musi się kręcić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyfronik Opublikowano 28 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2013 Szkoda, że nie zauważyłem wcześniej twojego posta. DMS, albo inaczej zapach DMS może pochodzić też z infekcji. No ale wtedy raczej by śmierdziała gęstwa, tylko skąd zapach DMS w brzeczce? Osobiście bym nie ryzykował, ale Coder ma większe doświadczenie więc pewnie nie ma obaw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury żniwiarz Opublikowano 28 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2013 to nie było zakażenie bo by podgazowało a smak miało normalnej brzeczki, DMS wziął się z tego ze tej brzeczki po wysładzaniu nie gotowałem przez 1h tylko zwyczajnie spasteryzowałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plx Opublikowano 28 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2013 to nie było zakażenie bo by podgazowało a smak miało normalnej brzeczki, DMS wziął się z tego ze tej brzeczki po wysładzaniu nie gotowałem przez 1h tylko zwyczajnie spasteryzowałem Kopyr za takie praktyki na koncerniakach nie zostawił suchej nitki. Cennym Twoim doświadczeniem wiesz jakich błędów unikać. Dwa, wiesz co w piwie jest niepożądane. Same plusy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się