lodzia_gacon Opublikowano 31 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2013 Chciałbym uwarzyć pierwsze w mojej piwowarskiej karierze Pale Ale, w związku z tym mam parę pytań: Czy można użyć 100 % słodu Pale Ale ze Strzegomia? Jakie chmiele i drożdże polecacie? Pozdrawiam, Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ray Opublikowano 31 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2013 Czy można użyć 100 % słodu Pale Ale ze Strzegomia? Czemu by nie? Jakie chmiele i drożdże polecacie? Zależy co chcesz uzyskać. np. http://www.wiki.piwo.org/Pale_Ale_-_receptura_testowa Chmiele możesz wziąć które chcesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 31 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2013 Z suchych drożdży mogę polecić US-05, dają czysty profil i szybko pracują. Co do chmielenia to wszystko zależy od tego co lubisz. Jeśli to ma być angielskie PA to polecam Challenger na goryczkę i Fuggles na smak i aromat. Co do zasypu to oprócz słodu Pale Ale dałbym jeszcze do 10% jakiegoś karmelowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 31 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2013 Ewentualnie możesz spróbować z amerykańskim pale ale i użyć amerykańskich chmieli, a dają one wspaniałe aromaty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 31 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2013 dałbym jeszcze do 10% jakiegoś karmelowego. Karmelowy ok, ale mniej, max 5%. Robiłem Pale Ale na MauriBrew Ale 514, wyszło bardzo dobre. Na goryczkę Marynka, na aromat Lubelski, dodatek Perle daje miłe aromaty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 31 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2013 Chmieliłem Pale Ale marynką, ciekawy aromat, taki z jednej strony cytrusowy, z drugiej strony delikatnie kwaskowy(czuć w zapachu). Mi marynka średnio odpowiada, ale mam kilogram szyszek więc wykorzystuję wszędzie gdzie się da. Jak nie straszna Ci gorycz drogi autorze, a lubisz dobry aromat, to polecam AIPĘ wg. Szisziego, przepis na wiki piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
remos Opublikowano 8 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2013 Podłączę się do tematu planuje zrobić pierwsze zacierane piwko, sprzęt skompletowany czekam na paczkę z chłodnicą myślałem nad takim niby Pale Ale.. Zwykły Pale Ale 5kg Strzegom czy jakiś droższy kupić np Castle Malting? Karmelowy Carahell 300g starczy? Marynka 30g 60 min czy taka ilość wystarczy chodzi aby było lekko chmielone? Lubelski 20g 15 min? Zacieranie w lodówce 60 czy 90 min? Docelowa ilość brzeczki 23l po gotowaniu i chmieleniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 8 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2013 Ja co prawda w lodówce (jeszcze) nie zacierałem, ale przy dzisiejszych słodach 60 minut wystarczy. Ilość chmieli zależy jaki próg goryczki w piwie akceptujesz. Sam mam w planie uwarzyć na lubelski konkurs polskie ale. U mnie było (w poprzedniej próbie) niecałe 5 % carahella i ten poziom mi wystarcza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
remos Opublikowano 8 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2013 (edytowane) Ja co prawda w lodówce (jeszcze) nie zacierałem, ale przy dzisiejszych słodach 60 minut wystarczy. Ilość chmieli zależy jaki próg goryczki w piwie akceptujesz. Sam mam w planie uwarzyć na lubelski konkurs polskie ale. U mnie było (w poprzedniej próbie) niecałe 5 % carahella i ten poziom mi wystarcza. Dzięki czyli karmelowego starczy a jak myślisz te 30g Marynki będzie ok nie mam doświadczenia z chmielami i właśnie staram się sprawdzić na początek nasze Polskie, ja jestem zwolennikiem bardzo chmielonych piw, ale nie ja sam w domu smakuje żonka pomaga warzyć, więc też musi jej smakować. Edytowane 9 Czerwca 2013 przez remos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 8 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2013 (edytowane) ale nie ja sam w domu smakuje żonka pomaga ważyć, więc też musi jej smakować. Żebyś się nie zdziwił, kobiety kojarzą nam się z piwami lekkimi, smakowymi, ogólnie rzecz biorąc pijącymi to czego my unikamy. Tymczasem z doświadczenia wiem, że to totalna bzdura. Żona nie raz zaskoczyła mnie trafną opinią o piwie jakim ją częstowałem i chętnie pije piwa, które są po prostu dobre. One (skubane) mają jakiś instynkt i całkiem trafnie potrafią ocenić i docenić, piwo, zupełnie nic o nim nie wiedząc. Właśnie zauważyłem, że Twoja żona pomaga ważyć, może jak już zważy to i warzyć pomaga? Edytowane 8 Czerwca 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
remos Opublikowano 9 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2013 Właśnie zauważyłem, że Twoja żona pomaga ważyć, może jak już zważy to i warzyć pomaga? Dzięki już poprawiłem znam zasadę pisowni tego czasownika, ale jak widać wpadki się zdarzają Może kobiety mają specjalny zmysł ukierunkowany na smak piwa by nas zadowolić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 9 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2013 Zwykły Pale Ale 5kg Strzegom czy jakiś droższy kupić np Castle Malting? Karmelowy Carahell 300g starczy? Marynka 30g 60 min czy taka ilość wystarczy chodzi aby było lekko chmielone? Lubelski 20g 15 min? Jeśli masz inne karmelowe to pewnie ciekawsze piwo uzyskasz z ciemniejszymi karmelowymi, ok. 150EBC. Nie odczujesz różnicy, stosując słody strzegomskie. Baaardzo zaawansowani piwowarzy dostrzegają różnicę ale przy zastosowaniu brytyjskich słodów pale ale np. Maris Otter. Do obliczenia goryczki dobrze jest stosować kalkulatory do obliczania IBU. Zastosuj na początek taki poziom IBU, jaki ma być dla danego stylu (w opisach są widełki od-do). Będziesz wtedy wiedział, jaki poziom IBU jest dla Ciebie "lekko" albo "bardziej" chmielony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
remos Opublikowano 9 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2013 Jeśli masz inne karmelowe to pewnie ciekawsze piwo uzyskasz z ciemniejszymi karmelowymi, ok. 150EBC. Co byś w takim razie polecił zamiast Carahell? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się