BuDeX Opublikowano 5 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2013 na razie z chmielu nie robię ale dzięki a Perła robi! Przepraszam,. musialem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sapud Opublikowano 11 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2013 Spróbowałem dziś piwka (Lager) i muszę przyznać, że z każdym dniem jest lepsze! Ma gorzki ale delikatny posmak i gęstą piankę, która nie znika nawet po wlaniu do kufla w przeciwieństwie do piw sklepowych:) Jak czas pozwoli to jutro nastawię Dark Ale. Aha jeszcze jedno, posłuchałem rady forumowicza Gąski i kupiłem miernik Blg:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 11 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2013 Zielona butelka !!!!! Poczytaj na forum, trzymałeś piwo w domu przez tydzień. Do następnej warki skompletuj brązowe butelki. Ktoś kto tyle warek uwarzył rozsiewa postrach mitami. Wstyd. Może nawet i w przeźroczystych petach trzymać byle w ciemnym miejscu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bargo Opublikowano 16 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2013 (edytowane) Witajcie! Nie chciałem tworzyć nowego tematu, a problem podobny, więc napiszę tu: w piątek zacząłem robić moje pierwsze piwo, początkowo miało jakieś 13blg, zaczęło fermentować w sobotę rano i wczoraj skończyło (piana opadła, drożdze są na dnie i spadło do 3blg), więc moje pytanie to ile musiałbym potrzymać je jeszcze? W chwili obecnej brak oznak jakiejkolwiek fermentacji (blg dalej 3 po 24 godzinach), rurka fermentacyjna nie pracuję (nic się przez nią nie ulatnia). Warto zauważyć, że robiłem tylko 5 litrów (może trochę za dużo roboty na taką ilość, ale mi to starczy na długo). Byłbym wdzięczny za jakąkolwiek odpowiedź, bo totalnie się tego nie spodziewałem i nie wiem co robić. Edytowane 16 Lipca 2013 przez bargo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 16 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2013 Potrzymaj do piątku , zmierz jeszcze raz blg , jesli będzie nadal na tym samym poziomie , butelkuj , jeśli spadnie , to potrzymaj jeszcze 3 , 4 dni i zmierz ponownie - jeśli nie będzie zmiany , butelkuj. Przy pojemność 5 litrów masz 10 butelek. Jedna przynajmniej odpadnie Ci na same pomiary , Kolejne dwie odpadną przy osadach. Na prawdę nie ma sensu robić takiej ilości piwa. Wypełnij profil , a może masz w okolicy spragnionych piwowarów którzy pomogą chętnie przy klęsce urodzaju jak nawarzysz 20 litrów dobrego piwa bargo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bargo Opublikowano 16 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2013 dzięki za odpowiedź! tak zrobię w takim razie a jeśli chodzi o ilość to też już się powoli orientowałem, że to trochę za mało, perfekcyjne było by takie 10-12 litrów, bo mógłbym dalej zacierać w 8 litrowym garnku zakładając, że część wody doleje po zacieraniu i nie było by tego za dużo znowu, ale ciężko o odpowiedni pojemnik fermentacyjny na taką ilość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 16 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2013 ale ciężko o odpowiedni pojemnik fermentacyjny na taką ilość e no to, to chyba nie problem. Skoro 30l pojemnik kosztuje 20 zł to za paręnaście znajdziesz taki co ma 15-20 l. Ktoś pisał o pojemnikach z Castoramy, że mają atest i niewiele kosztują. bargo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bargo Opublikowano 16 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2013 o świetnie, bo szukałem przez jakiś czas wcześniej i nie znalazłem nic, a w castoramie nie byłem, przeglądałem tylko ich stronę, więc pewnie jest niekompletna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 16 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2013 Rozwiązaniem może też być "znajoma piekarnia/cukiernia" maja takie pojemniki po różnych składnikach, które wykorzystują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 16 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2013 W Leroy Merlin są wiaderka Jokey'a z atestem do spożywki. Skale mają do 12L, całkowitą pojemność ok.15L. bargo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bargo Opublikowano 16 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2013 ok, dzięki, przy drugiej warce (a mam wrażenie, że to niedługo) zaopatrzę się w takie wiaderko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 16 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2013 To nie lepiej przy zamawianiu następnego piwa kupić odrazu fermentora na 30 litrów ? Są nawet przezroczyste. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bargo Opublikowano 18 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 a można, ale nie wiem w sumie czemu wydawało mi się, że nie mogę zostawić za dużo miejsca na powietrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się