Lewelyn Opublikowano 4 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2013 Witam dzisiaj warze (belgian pale ale) a za półtorej tygodnia wyjeżdżam na parę miesięcy, więc muszę przed wyjazdem zabutelkować piwo, czy ten czas wystarczy na fermentację nie zaszkodzi to jakoś piwu? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 4 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2013 Jeśli zapewnisz od samego początku optymalne warunki dla fermentacji burzliwej, to powinno nic złego się nie wydarzyć, jeśli zabutelkujesz wcześniej. Ale ostateczną decyzję możesz podjąć tylko i wyłącznie na pomiarze blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pszemas Opublikowano 4 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2013 przerabiałem podobne dylematy, butelkowałem piwo nawet po 7 dniach, nagazowanie 5, tym sposobem było gotowe do picia po 12 dniach... aipe i pszenice tak robiłem, o dziwo aipa bez diacetylu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 4 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2013 Według mnie stanowczo za krótko, nawet bez zlewania na cichą piwo w temp ok 22°C będzie fermentowało 20 dni aż się zatrzyma, możesz zaryzykować ale daj mniej surowca do refermentacji, oblicz w referm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewelyn Opublikowano 4 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2013 Zdaje sobie sprawę że blg musi zejść do pewnego określonego poziomu tylko jak to będzie z klarownością tego piwka po tak krótkim czasie fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 4 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2013 sklaruje się w butelkach z tym, że będziesz miał sporo osadu na dnie, przy pierwszej warce nie poczujesz większej różnicy jak by troszkę ponad programowo czuć było drożdżami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 4 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2013 (edytowane) nawet bez zlewania na cichą piwo w temp ok 22°C będzie fermentowało 20 dni aż się zatrzyma Nie siej herezji, na burzliwej wystarczy tydzień przy optymalnych warunkach. Ja musiałem stouta po 7 dniach burzliwej i 2 cichej butelkować i wyszedł bez zarzutu. Edytowane 4 Czerwca 2013 przez karczmarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 4 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2013 Nie sieję herezji bo jak sam na pewne wiesz warka warce nie równa. Ja fermentowałem swoje piwa w temp 21-22°C i po 14 dniach mierząc blg przez kilka kolejnych dni nadal spadało aż przy 20 dniu się zatrzymało. Tyle z praktyki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 4 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2013 Moje skromne doświadczenie każe mi przyjąć, że drożdże zachowają się dokładnie tak, jak na to będą miały ochotę i ani odrobinki inaczej. Zwykle w 10 dni miewam przefermentowane, aliści na przykład uwarzone w piątek harcerskie 5 bailingowe stojące w 21 stopniach dzisiaj jeszcze pozwala sobie na banieczki i utrzymuje pianę. A wiosną przetłukło mi w 24 godziny. To co podaje Zbynek80 to raczej ekstremum, ale nic też nadzwyczajnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 4 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2013 Jak nie stwierdzisz na 100% końca fermentacji, to butelkowanie po 10 dniach spowoduje na bank przegazowanie piwa, a jest szansa na granaty. Z mojego doświadczenia wynika, że piwo lubi sobie trochę zejść podczas ostatnich dni fermentacji i lepiej przetrzymać za długo niż za krótko. Załóżmy, że zostało 1 BLG do przejedzenia. To daje 10g cukru na litr, 5g na butelkę. To o wiele za dużo, jeśli jeszcze dodasz surowiec do refermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 4 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2013 (edytowane) Mam podobny problem: warzylem coś na styl kozlaka majowego i po 2 tygodniach fermentacji zeszło mi z 14,5 blg tylko do 5, mimo tego, że podniosłem temperaturę do 17 stopni (w ciagu 4rech ostatnich dni spadek o jakieś 0,2 blg). Przelalem na cicha, zażywając z dna trochę więcej drożdży niz zwykle. Zrobiłem tak, bo potrzebowałem sprzetu do innego piwka a w fermentatorze i tak niewiele sie działo.. Teraz stoi na cichej w temp. ok 8 stopni. Za dwa tygodnie musze wyjechać, takze piwko musi być zabutelkowane przed wyjazdem.. Zastanawiałem się nad dodaniem gestwy Bohemian Lager, ale czy to ma jakiś sens teraz??. I tez myślę, czy w ogóle dodawać surowiec do refermentacji, bo nie sądzę, żeby zeszło na cichej... Jest sens butelkowac bez surowca do refermentacji??. Edytowane 4 Czerwca 2013 przez korek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plx Opublikowano 4 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2013 Jeżeli zeszło Ci z BLG i nie chce niżej to nie powinno być problemu. Wady to może być dużo drożdży na dnie i smakosze będą kręcić nosem... a tak to nie powinno być problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamdobreklapki Opublikowano 4 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2013 FFT jakbyś zrobił to byś się nie bał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2013 A jak refermentowac??. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2013 Według mnie stanowczo za krótko, nawet bez zlewania na cichą piwo w temp ok 22°C będzie fermentowało 20 dni aż się zatrzyma 20 dni to u mnie chyba tylko RIS stał we wiadze Kolega nie napisał jakie to drożdże, a to też ważne. W 22* (chyba za ciepło) stopniach BPA o Blg pewnie w okolicach 12 spokojnie powinny przejeść. Zrób FFT, będziesz miał pewność. Żadnych domysłów, czy bulkania/niebulkania tylko pomiar Blg i będzie ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2013 Były to BPA i BA z HB BPA 13.04 14°Blg s-33 ok 21°C 29.04 3°Blg 01.05 2,5°Blg 04.05 2,5°Blg BA 14.04 12°Blg Ale 514 21°C 29.04 4°Blg 01.05 2°Blg 04.05 1,8°Blg Więc jak widać ostatki dofermentowywują powoli. W tej chwili po zamknięciu fermentora zapominam o nim na 4 tygodnie i sprawdzam blg tylko orientacyjnie przed rozlewem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się