wik Opublikowano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2013 Tak się zastanawiam, wczoraj wieczorem przy chmieleniu zasnąłem, obudziła mnie po jakim(?)ś czasie piszczałka termometru. Myślałem, że brzeczka sie zagotowała, a ja wyłączyłem gaz i spałem dalej, ale dziś, gdy chciałem już zarzucić chmiele widzę, że iunga już poszła do kotła - nie pamiętam kiedy ją wrzucałem. No i moje wątpliwości, czy tą żywicę z chmielu da się wygotować na amen? po ilośći brzeczki w garze sądzę, dość długo się gotowało, więc się zastanawiam teraz jak chmielić. Czy z 15g Iungi po godzinie gotowania coś jeszcze da się wycisnąć i w tym momencie dogotowując zwiększam ibu, czy wszystko co miała w garze oddała? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2013 ke? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2013 goryczka chyba się nie wygotuje ,w ten sposób chyba robią ekstrakty/brewkity aromat prędzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plx Opublikowano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2013 Aromat jak najbardziej by wygotował się. Goryczka marne szanse. Co najwyżej jak za długo gotuje się chmiel puszczają garbniki, a to już niedobrze. Ale to grubo po godzinie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wik Opublikowano 5 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2013 no konkretnie chodzi mi o to, czy jest jakiś parametr dla chmielu, że gotuje go 10 minut i uwolnił on wszystko co miał do uwolnienia, a nie uwalnia jeszcze garbników, w uproszczeniu coś jak próba jodowa dla słodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2013 no konkretnie chodzi mi o to, czy jest jakiś parametr dla chmielu, że gotuje go 10 minut i uwolnił on wszystko co miał do uwolnienia, a nie uwalnia jeszcze garbników jeśli chcesz uzyskać goryczkę z chmielu to 10 minut gotowania nie wystarczy, izomeryzacja alfa kwasów wymaga czasu, dlatego chmiele na goryczkę wrzuca się na początku gotowania, jeśli chodzi o aromat, to żeby nie wyparował dodaje się chmiele aromatyczne pod koniec gotowania 10, 5 minut przed końcem, albo już zupełnie po wyłączeniu palnika, dodatkowo dla aromatu chmieli się na zimno. Generalnie przyjmuje się zasadę: 60 minut gotowania goryczka 20-30 smak 10-0 aromat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2013 iunga już poszła do kotła - nie pamiętam kiedy ją wrzucałem. Piłeś? Nie zacieraj! A tak na poważnie, teraz to już możesz kontynuować gotowanie - IBU z tych 15 g chmielu po ponad godzinnym gotowaniu się już się nie zwiększy jakość znacząco, a 15 g to na tyle mało, że o garbniki nie musisz się martwić. Zagotuj, dodaj chmielu na smak i aromat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wik Opublikowano 6 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2013 Piłeś? Nie zacieraj! a to można warzyć bez picia? da się tak? dzięki, o taką odpowiedź mi chodziło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 6 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2013 (edytowane) "Piłeś? Nie zacieraj!" tzn. "Jak zatarłeś to możesz się napić" Ja własnie przy filtracji zaczynam pierwszy kufel. Edytowane 6 Czerwca 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 6 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2013 60 minut gotowania goryczka 20-30 smak 10-0 aromat To powyżej to oczywiście prawda, ale trzeba też napisać, że dodanie chmielu na krótszy okres niż godzina również wnosi goryczkę. Jeśli się uprzeć to można np nie dawać w ogóle chmielu na godzinę, tylko dać go sporo więcej na 20 minut i też będzie piwo miało goryczkę. Oraz mnóstwo smaku i aromatu. Wracając do tematu: przy chmieleniu powyżej godziny izomeryzacja a-k prawie już nie wzrasta (w arkuszu IBU w zakładce z porównaniem metod jest wykres zmian IBU w czasie i tam to dobrze widać), tak więc tak jak napisali poprzednicy: dodaj chmiel na smak i aromat i będzie ok. Zresztą już pewnie tak dawno zrobiłeś, bo chyba wczoraj rano kończyłeś "akcję" chmielenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wik Opublikowano 6 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2013 dodaj chmiel na smak i aromat i będzie ok. Zresztą już pewnie tak dawno zrobiłeś, bo chyba wczoraj rano kończyłeś "akcję" chmielenia? tak, już wesoło bulgocze. zrobiłem w efekcie 30minut gotowania tego co było, po czym poszła reszta chmielu. Dziękuję wszystkim za wsparcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się