Szuwar71 Opublikowano 4 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Szuwar żytni stout Barwa: Czarne, nieprzezroczyście Piana: W kolorze lekko brązowym, drobnopęcherzykowa, bardzo ładna, długo się utrzymuje i robi firany Aromat: Przyjemnie palony. ale nie za mocno. Kawa i czekolada, głównie kawa, brak nieprzyjemnej spalenizny. Smak: Kawowy, stoutowy. Goryczka nie za mocna, kwaskowate, jakbym lekką kawę pił. W tle zostaje lekki posmak takiego węgla, ale lekki. W piwie pojawia się taki przyjemny zbożowo-słodowy smak (z przewagą zbożowego),. Piwo przyjemnie pełne, bąbelki nie drażnią a przyjemnie musują wnętrze ust. Ogólnie: Rasowy stout, szybko wchodzi, nie przegięta palonka i goryczka, fajne piwko, daj przepis:D Dzieki za recke w nagrode masz recept Wyszło z tego 42,5 l piwa o Blg 13,3 Pale ale 8kg Słód żytni 1kg Słód pszeniczny 0,6kg Płatki żytnie 0,4kg Słód żytni palony (600-800 ebc jakoś) 1kg Jęczmień palony 0,4kg Dwa ostatnie dodane na 18 minut przed rozpoczęciem podgrzewania do mash out'u Zacieranie 73 minuty w 67 stopniach. Gotowanie 60 min. Chmielenie: Iunga 10,5% - 60 gr - 60 min. Iunga 10,5% - 40 gr - 20 min. IBU 45 (wg brewtarget) Nie czuć tego. Drożdże WLP London Ale, a do drugiego fermentora MJ British Ale. Które miałeś na 'etykiecie'? Oba odfermentowały do 3,7. Planowałem około 3. Fermentacjia 17 stopni otoczenie. Do butelek po 2,5 gr cukru na referment. bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 4 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 (edytowane) Byłem w końcu, w sumie mocno przypadkiem, odebrać kalendarze i pozwoliłem sobie zabrać Bizon IPA z Browaru Hutniczego nie zostawiając w zamian nic. Jako, że ostatnio zostawiłem więcej niż zabrałem to myślę, że nikt nie będzie spinał pupy, a nowy na forum użytkownik bedzie zadowolony z profesjonalnej oceny Aktualizacja stanu: 2x Xmas Ale (qub) 1x Vienna lager (VL, jaras) 1x Schwarzbier (SB, jaras) 2x Whisky Stout Bruntal (jaras) 1x Żytni Stout - różne drożdże (Szuwar) 1x Dry Stout - różne drożdże (Szuwar) 2x Mild (Szuwar) 2x Specjal Bitter Singiel Hop Iunga - różne drożdże (Szuwar) 1x #2 Ale Iunga (Camilos) 1x Wysłodziny po barley wine 11 BLG, Ale z płatkami owsianymi (blukasze) 1x Cream Ale (korzeń) 1x Puszka Pandora (korzeń) 1x Munich Lager (korzeń) 1x APA (korzeń) 1x Saison (Undeath) 1x Pszeniczne (Undeath) 1x Whisky Oaked Brown Ale (mat) 1x Black Weizen (mat) 1x Dry stout (Kosa) ("K" na kabzlu) BPA (Xen) 1x TNT APA (BG) 2x Piwo miodowo - jałowcowe (Browar Koziołek) 1x Weizenbock (Browar Koziołek) 2x 100% peated Bruntal (Browar Koziołek 1x Sticklebract IPA (Browar Hutniczy) 2x Uchate milk stout (Browar Hutniczy) 2x Hefeweizen (kyniekk) 2x Bursztynowe Pale Ale (kyniekk) Edytowane 4 Listopada 2014 przez Szuwar71 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 4 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 a nowy na forum użytkownik bedzie zadowolony z profesjonalnej oceny Żeby nie było przyeczepię się tylko do nadmiernej skromności WIPa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kyniekk Opublikowano 4 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Recenzja ostatniego (niestety) piwa które wziąłem na wymianę: Dry Stout (Szuwar) Barwa: kolor kawy z kilkoma kroplami mleka, nieprzeźroczyste, wydaje się lekko mętne Piana: Piana w kolorze kawy z mlekiem. Bardzo skromna - praktycznie wymuszona nalewaniem, od razu znika do malutkiej bwódki. Słab lacing Aromat: Dominuje karmel. Brak zapachu alkoholu, chociaż wychodzi po mocnym zamieszaniu szkłem. Smak : Smak karmelowy. Bardzo delikatna goryczka, niezalegająca. Smaki lekko palone przychodzą kilka sekund po przełknięciu piwa. Da się również wyczuć smak 'bandaża' (czyli to chyba whisky?). Lekko kwaskowate. Nie ma smaku alkoholu. Delikatnie słodki. Ogólne wrażenia: Dominujący karmel przytłumia resztę smaków. Dobrze dopasowana goryczka. Przebijają się smaki whisky, ale karmel dość mocno je tłumi..Jak na mój gust mogłoby mieć trochę mniej paloności, ale w sumie nie gustuję w ciemnych piwach, więc może to dla tego stylu jest odpowiednie. Piwo dobrze pijalne Pozdrawiam kyniekk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 4 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Dzięki Kyniekk. O karmelu w tym piwie nie może być mowy. Z jakimi drożdżami miałeś wersję? Bizon IPA Browar Hutniczy Wygląd: Barwa wody z kałuży, być może wytrzepałem je w moim bmw kombi rocznik 95, ale jak wyciągałem ze skrzynki nie było klarowne. Piana śnieżnobiała, całkiem trwała. Zapach: Belgia: estry (agrest?) i fenole. Przebijają sie cytrusowe chmiele i leciutka słodowość. Alkohol po zamieszaniu też wychodzi. Smak: Estrowa owocowość, mocna chmielowość, intensywna fenolowa przyprawowość. Goryczka solidna, ale niezalegająca. Wyczuwam alkohol, lekko rozgrzewa, a to tylko 14 Blg. Wrażenia: Ta belgijska IPA znajdzie amatorów, ale mi wszystkiego tu za dużo, zwłaszcza fenoli i chmielu. Słaba pijalność, trochę się męczyłem, ale całkiem możliwe, że to nie był mój dzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 (edytowane) Wczoraj odwiedziłem depozyt. Zabrałem: - 1x Żytni Stout od Szuwara - 1x Saison od Krzycha - 1x BPA od Xena Zostawiłem 3x Wild Nelson IPA (etykieta zastępcza, więcej info na blogu ) Aktualizacja stanu: 2x Xmas Ale (qub) 1x Vienna lager (VL, jaras) 1x Schwarzbier (SB, jaras) 2x Whisky Stout Bruntal (jaras) 1x Dry Stout - różne drożdże (Szuwar) 2x Mild (Szuwar) 2x Specjal Bitter Singiel Hop Iunga - różne drożdże (Szuwar) 1x #2 Ale Iunga (Camilos) 1x Wysłodziny po barley wine 11 BLG, Ale z płatkami owsianymi (blukasze) 1x Cream Ale (korzeń) 1x Puszka Pandora (korzeń) 1x Munich Lager (korzeń) 1x APA (korzeń) 1x Pszeniczne (Undeath) 1x Whisky Oaked Brown Ale (mat) 1x Black Weizen (mat) 1x Dry stout (Kosa) ("K" na kabzlu) BPA (Xen) 1x TNT APA (BG) 2x Piwo miodowo - jałowcowe (Browar Koziołek) 1x Weizenbock (Browar Koziołek) 2x 100% peated Bruntal (Browar Koziołek 1x Sticklebract IPA (Browar Hutniczy) 2x Uchate milk stout (Browar Hutniczy) 2x Hefeweizen (kyniekk) 2x Bursztynowe Pale Ale (kyniekk) 3x Wild Nelson IPA (Mat) Edytowane 7 Listopada 2014 przez mat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 Dzisiaj też wpadam do depo więc wezmę co nieco Już mam swoje typy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 więcej info na blogu "Witajcie, tu mat z blogu blog mata hakuna matata..." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 "Witajcie, tu mat z blogu blog mata hakuna matata..." To bym musiał mieć VLOGA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Przybyłem, pobrałem, zostawiłem Pobrane: TNT APA (BG), Wild Nelson IPA (Mat), Bursztynowe Pale Ale (kyniekk), Miodowo-jałowcowe Koziołek (Bartek), Specjal Bitter Singiel Hop Iunga na drożdżach TV2 (Szuwar) Zostawiłem: 3x Pumpkin Ale, 1x Belgian Dubbel oraz 1x Whisky Stout Belgian dubbel już zdatny do picia, ale jak ktoś ma ochotę może go przetrzymać jeszcze trochę, bo jest bardzo młodziutki i ma jeszcze sporo estrowości i alkoholowości Aktualizacja stanu: 2x Xmas Ale (qub) 1x Vienna lager (VL, jaras) 1x Schwarzbier (SB, jaras) 2x Whisky Stout Bruntal (jaras) 1x Dry Stout - różne drożdże (Szuwar) 2x Mild (Szuwar) 1x Specjal Bitter Singiel Hop Iunga - różne drożdże (Szuwar) 1x #2 Ale Iunga (Camilos) 1x Wysłodziny po barley wine 11 BLG, Ale z płatkami owsianymi (blukasze) 1x Cream Ale (korzeń) 1x Puszka Pandora (korzeń) 1x Munich Lager (korzeń) 1x APA (korzeń) 1x Pszeniczne (Undeath) 3x Pumpkin Ale (Undeath) 1x Belgian Dubbel (Undeath) 1x Whisky Stout (Undeath) 1x Whisky Oaked Brown Ale (mat) 1x Black Weizen (mat) 1x Dry stout (Kosa) ("K" na kabzlu) BPA (Xen) 1x Piwo miodowo - jałowcowe (Browar Koziołek) 1x Weizenbock (Browar Koziołek) 2x 100% peated Bruntal (Browar Koziołek 1x Sticklebract IPA (Browar Hutniczy) 2x Uchate milk stout (Browar Hutniczy) 2x Hefeweizen (kyniekk) 1x Bursztynowe Pale Ale (kyniekk) 2x Wild Nelson IPA (Mat) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Specjal Bitter Singiel Hop Iunga na drożdżach TV2 (Szuwar) To piwo jest moim zdaniem klasy światowej, choć nie do końca wyszło tak jak planowałem. Czekam z niecierpliwością na recenzję! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 (edytowane) Grunt to samo zachwyt No właśnie je piję po pracy masz tu recenzję: ESB Szuwarex drożdże TV2: Barwa: Ładny klarowny, herbaciany Piana: Po nalaniu ładna kremowa, opada po woli i firankuje. Biała drobnopęcheżykowa, ale do końca nie zostaje znika pod koniec picia. Aromat: To są właśnie TV2 aromat truskawek, przemieszany z delikatnym zapachem Iungi czyli cytrusy i słodkie dojrzałe owoce, w tle czuć karmel. Wychodzi z czasem ogrzania dość mocny alko. Smak : Mniam, dobrze wyważone choć goryczka troszkę zalega, ale jest to przyjemne uczucie. W smaku czuć trochę karmelu, do tego mocna kontra goryczkowa, gdzieś przewija się lekka paloność jakby z jęczmienia palonego, ale tylko delikatnie. Dalej aromat wraca, ładny bukiet owocowy z truskaweczką. Gites majonez. Pod koniec picia dochodzi jednak trochę rozgrzewający alkohol, który następnie wraz z ogrzewaniem wychodzi lekko w aromacie. Ogólne wrażenia: Podpasowałeś mi tym ESB chyba czas wrócić do tych drożdży bo są świetne. Piwo bardzo dobre, bez wad choć jest lekka ściągająca goryczka ujawnia się gdzieś tak w połowie piwa, ale ogólnie odbiór bardzo pozytywny tylko trzeba było pić całe schłodzone nie czekać do ogrzania Do klasy światowej jeszcze brakuje ale jest całkiem nieźle przypilnuj trochę jeszcze fermentacje bo za mocny alko wylazł Piłbym następne, ale mam tylko TNT od BG i to APA Edytowane 8 Listopada 2014 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Aktualizacja stanu: 2x Xmas Ale (qub) 1x Dry Stout - różne drożdże (Szuwar) 2x Mild (Szuwar) 1x Specjal Bitter Singiel Hop Iunga - różne drożdże (Szuwar) 1x #2 Ale Iunga (Camilos) 1x Wysłodziny po barley wine 11 BLG, Ale z płatkami owsianymi (blukasze) 1x Cream Ale (korzeń) 1x Puszka Pandora (korzeń) 1x Munich Lager (korzeń) 1x APA (korzeń) 1x Pszeniczne (Undeath) 3x Pumpkin Ale (Undeath) 1x Belgian Dubbel (Undeath) 1x Whisky Stout (Undeath) 1x Whisky Oaked Brown Ale (mat) 1x Black Weizen (mat) 1x Dry stout (Kosa) ("K" na kabzlu) BPA (Xen) 1x Piwo miodowo - jałowcowe (Browar Koziołek) 1x Weizenbock (Browar Koziołek) 2x 100% peated Bruntal (Browar Koziołek 1x Sticklebract IPA (Browar Hutniczy) 2x Uchate milk stout (Browar Hutniczy) 2x Hefeweizen (kyniekk) 1x Bursztynowe Pale Ale (kyniekk) 2x Wild Nelson IPA (Mat) Zabrałem swoje infekcje Tak jak już zdążyli ludzie zauważyć whisky stout na bruntalu przegazowany - na ciepło 1/3 zawartości raźno wyskoczyła, resztę pieprznąłem prawie duszkiem, nawet przegazowanie nie przeszkadzało. Drugie spróbuję na zimno Orzeh i kto tam się jeszcze na niego załapał - ktoś pamięta posmaki sera pleśniowego i słonecznika w tym piwie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 (edytowane) Haaa! Nie wiem skąd tą paloność wyciągnąłeś. "Najmocniejszy" słód to karmel pszeniczny 150 ze Strzegomia. Goryczka 43 IBU z Twojego ulubionego polskiego chmielu i Ci zalega? A i będę zbierał dżorże TV2 na na dniach jak coś Edytowane 8 Listopada 2014 przez Szuwar71 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Haaa! Nie wiem skąd tą paloność wyciągnąłeś. "Najmocniejszy" słód to karmel pszeniczny 150 ze Strzegomia. Goryczka 43 IBU z Twojego ulubionego polskiego chmielu i Ci zalega? A i będę zbierał dżorże TV2 na na dniach jak coś Ta paloność się skapnąłem skąd bo fajkę jarałem wcześniej i musiałem coś poczuć z rąk jeszcze No goryczka wydaje mi się zalega lekko przez ten alkohol, daje odczucie zalegającej ale w przyjemny sposób A chmiel jest dalej ulubiony się nie bój jakbyś użył magnum to by mordę wykręcało Jak zbierasz to weź mnie je na kursa sensorycznego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Warto się dzielić nimi dlatego wezmę jeszcze jedną fiolkę! Kto pierwszy ten lepszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 (edytowane) Orzeh TnT APA: Barwa: Ruskie złoto , opalizujący mętny Piana: Ładna biała, średnie pęcheże, redukuje się do kożuszka i firankuje, zostaje do końca Aromat: Ciekawy dużo różnych chmieli, nawet przyjemnie choć delikatne tutti frutti, wraz z ogrzewanie co innego wychodzi. Jest citra i amarillo bez wątpienia czuć ich aromaty, do tego jakieś zelandczyki bo jest lekkie mango, liczi i inne owoce tropikalne. Podjeżdża też taką świeżą szyszką chmielową, czyli taką świeżo ściętą trawą ale ogólnie fajna bomba chmielowa tak jak na etykiecie. Przy ogrzaniu też wychodzi delikatny alkohol ale nie przeszkadza on i podbija wrażenie chmielowości tego piwa Smak : Też super, goryczka na odpowiednim poziomie mocna nie przesadzona, ładnie wypełnia usta i lekko zalega ale w przyjemny sposób, nie ściaga, jest lekko alkoholowa. Czuć też delikatną słodowość, z przesunięciem balansu na goryczkę. Gdzieś mi tam coś zamajaczyło w tle chyba aldehyd ale jest przykryty i drugi raz już go wyczuć nie mogłem, więc chyba nie było go. . Ogólne wrażenia: Bardzo fajne piwko, nawet mi o wiele bardziej smakowało od Szuwara ale wiadomo to nie te same style Ciekawy ten blend TnT daje ładnego owocowego kopa. Ile na cichą dałeś i ogólnie go? Obróciłem je w parę minut Edytowane 8 Listopada 2014 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 (edytowane) jest całkiem nieźle przypilnuj trochę jeszcze fermentacje bo za mocny alko wylazł Widze edytowałeś. Temperatura była kontrolowana. Na bank nie było więcej niż 21 stopni. Ewentualnie underpitching. Edytowane 8 Listopada 2014 przez Szuwar71 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 9 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 Widze edytowałeś. Temperatura była kontrolowana. Na bank nie było więcej niż 21 stopni. Ewentualnie underpitching. Edytowałem bo jeszcze miałem pół piwa i dopiero po ogrzaniu to wyszło. Panie ja teraz staram się 20 nie przekraczać, a nawet robię w 18 C najczęściej ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 9 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 Przynieś tego ESB Szuwar dzisiaj na spotkanie. Się przetestuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 9 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 Ano wezmę. I jestem pewien, że alko nikt nie wyczuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 9 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 Ano wezmę. I jestem pewien, że alko nikt nie wyczuje Wiesz zawsze daję spróbować małżonce takie piwa i pierwsze co powiedziała, że czuć mocno alko. Choć to może być też tego wina, że ostatnio nie pijemy alkoholu i może jesteśmy trochę wyczuleni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 9 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 Nie no spoko. BG to w grodziskim nawet alko wyczuwa, mimo że jest pijakiem. Ja mam z tym problem jednak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 9 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 Piłem szuwara esb. Nie ma alkoholu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 9 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 Piłem. Alko nie ma w aromacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się