karczmarz Opublikowano 1 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2013 (edytowane) Powoli kończę remont browaru więc postanowiłem założyć swój wątek, w którym będę zamieszczał informacje o warkach, sprzęcie i innych wydarzeniach z mojego podwórka Z racji małego mieszkania warzę poza Jelenią Górą u dziadków, gdzie w żaden sposób nie muszę się ograniczać . Obecnie skończyłem adaptację jednego z pomieszczeń, gdzie będę przeprowadzał fermentację, rozlew i inne zabiegi łącznie z degustacją. P.S. Nazwa browaru wywodzi się od nazwy rzeki (obecnie Złotna. przed 1939 r. Goldbach) nad którą znajduje się browar - to częste pytanie Edytowane 1 Września 2013 przez karczmarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 1 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2013 No wreszcie!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 1 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2013 Crankandstein 3D już obudowany, zabójczo szybki jest ten hamerykaniec Zasobnik na ~25kg ziarna. Napędzany wiertarką. Śruta piękna, ciekawi mnie tylko jak poradzi sobie z surowcem niesłodowanym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 1 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2013 warzę poza Jelenią Górą u dziadków, gdzie w żaden sposób nie muszę się ograniczać Czyli browar dziadkowy Fajny masz ten zasypnik, jakie wybicie planujesz i jeśli to nie tajemnica ile w sumie kosztowało sprowadzenie śrutownika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 2 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Czyli browar dziadkowy Fajny masz ten zasypnik, jakie wybicie planujesz i jeśli to nie tajemnica ile w sumie kosztowało sprowadzenie śrutownika? Wybicie w zależności od stylu będzie w granicach 60-90l. Śrutownik o ile się nie mylę w sumie kosztował 800zł - w tej mega fajnej wersji z 3 wałkami, więc mega drogo nie było, a różnica w śrucie spora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 4 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2013 (edytowane) Dziś przyszły zawory ze śrubami i gary, już się obawiałem, czy dotrą do mnie do czwartku W poniedziałek jadę wywiercić dziury i zakupić profile na stelaż, może jednak uda się wszystko ogarnąć do końca września. Całość połącze w poniższy sposób. Jedynie w garze zaciernym nypel wyprowadze w bocznej ściane, bo nie chcę wiercić w podwójnym dni garnka. Edytowane 4 Września 2013 przez karczmarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 11 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 (edytowane) Gary nawiercone, głównie dzięki pomocy kolegi Korzen16 Poniżej widać jaką mam koncepcję montażu nypla, oczywiście pomiędzy dojdzie uszczelka sylikonowa. W przyszłym tygodniu powinien dotrzeć wymiennik ciepła 30 kw i palnik 15 kw. Edytowane 11 Września 2013 przez karczmarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 15 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 Kegerator na wykończeniu. Do tego celu wykorzystaliśmy starą zamrażarkę wyposażoną w sterownik chłodzenia. Kegerator będzie mieścił 2 kegi, butlę co2 6kg, a w przyszłości zmieści się tam jeszcze 5l wymiennik glikolu do chłodzenia kolumny. Kolumna, to standardowa kobra w złotym wariancie. Jeśli kiedyś uda mi się oszczędzić trochę funduszy, to wykonam stylowe obicie drewniane i dodam ładną klamkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 25 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2013 Remont oficjalnie skończony! Uprzedzając uwagi znajomych, zdjęcie zostało wykonane przed wstawienim stołu i krzeseł Kegerator działa jak należy, choć jest bez piwa. Czekam teraz tylko na fałszywe dno i 12 Października dziewicza warka na nowej instalacji. Undeath 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 26 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 (edytowane) To ja jutro lecę kupić czerwoną wstęgę do przecięcia , na część oficjalną Edytowane 26 Września 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 26 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 No ładnie, ale gdzie ta instalacja ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 26 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 To ja jutro lecę kupić czerwoną wstęgę do przecięcia , na część oficjalną A ja zajmę się nieoficjalną :beer: No ładnie, ale gdzie ta instalacja ?? Jeszcze czekam na sito do FD i kilka drobnych poprawek mam do ogarnięcia w mocowaniu wymiennika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 26 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 Do swojego wymiennika Danfoss do CO zakupiłem oryginalne mocowanie + ocieplenie, co bardzo ułatwiło montaż Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 26 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 Tylko, że ja chciałbym już KO na całej instalacji i trochę jest to bardziej problematyczne, bo orurowanie jest na 1". U mnie pompy nie będzie, bo cały stelaż jest tak skonstruowany, aby brzeczka spływała grawitacyjnie, może kiedyś pompę kupię, ale wiem, że mocno natlenia brzeczkę, a nie widziałem małych odpowiedników z wirnikiem ślimakowym. Ostatnimi czasy w winnicach używa się takich do tłoczenia moszczu z najbardziej cennych szczepów. Ale to mocowanie to jest myśl! Dzięki Korzeń Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 26 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 To jest instalacja CO z miedzi w wymiennikiem zdaje się też z miedzi, więc całośc chyba niespecjalnie nadawałaby się do transferu gorącej brzeczki. Pokazałem Ci jedynie sposób zamocownia mojego wymiennika do ściany. Ocieplenia raczej też nie potrzebujesz. karczmarz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 7 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2013 (edytowane) Połączenie bananów i czekolady jest dosyć znane, więc czemu nie połączyć tych aromatów w piwie? #55 Czekoladowy Dunkelweizen 13oblg 5kg Ciemny Słód pszeniczny 1 kg Pilzneński Macerat ze 100g Carafa III dodany do kadzi filtracyjnej (bez ziarna). 2 tabliczki gorzkiej czekolady 80% 62oC - 2 h 72oC - 45 min 75oC - przelanie do filtracji Hallertauer Tradition 20g - 60 min Hallertauer Tradition 20g - 30 min Czekolady dodane 10min przed końcem gotowania (rozpuszczone w osobnym naczyniu we wrzącej brzeczce) Drożdże WB-06 zadane w temp 25oC. Temperatura fermentacji 22-23oC - najbardziej mi zależy na bananach. Edytowane 7 Października 2013 przez karczmarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 7 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2013 A jednak pszeniczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 7 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2013 A jednak pszeniczne Resztki z zeszłego sezonu, jeszcze na starym sprzęcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 7 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2013 No właśnie; coś mi za małe wybicie wyszło z wyliczeń ilości słodu - jak na ćwierć gara, ale ja początkujący jestem, to się nie wymądrzałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 7 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2013 BS wyliczył na lekkie piwo 16 kg zasyp, ale może uda mi się tam poprawić wydajność, bo teraz mam na poziomie 65% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 8 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 Faktycznie dość nędznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 13 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 (edytowane) #56 Amber Witbier 13 blg 5kg Wiedeński 3kg Monachijski II 2 kg pszeniczny 300g karmelowy 300 20 g Curacao 15 g Kolendra 10 g Melisa suszona 30g Hallertauer Tradition 60' Wyeast Belgian Witbier (gęstwa dzięki uprzejmości kolegi Korzen16 ) 38l zadane starterem w temp 26oC Pierwsza warka chłodzona wymiennikiem, niestety przepływ puściłem na maksa i ostatecznie brzeczka w fermentorze miała około 35oC. Musiałem wstawić go jeszcze na 2h do wanny. Na szczęście mam jeszcze zawór z redukcją przepływu, myślę, że uda się zejść poniżej 30oC. Dziś dostałem info, że FB jest gotowe, mam tylko nadzieję, że dotrze przed weekendem i będzie można uwarzyć ESB już na całości sprzętu. Czekoladowy dunkelweizen poszedł do kega 3 strzały 30psi i po 10 min turlania piwo nagazowane Ale pić się tego jeszcze nie dało. Póki co wychodzi na to, że 2 tabliczki czekolady, to za mało, bo nie czuć jej zupełnie. Edytowane 14 Października 2013 przez karczmarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 14 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 Co ma wnieść w teorii melisa suszona ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 14 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 Co ma wnieść w teorii melisa suszona ? Głównie nuty cytrynowe. I oczywiście zaspokojenie ciekawości, co się stanie jak dodam tego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 14 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 A suszona to podobno traci nuty cytrynowe, ale to wiem ze słyszenia, specem nie jestem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się