marcin3991 Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 (edytowane) Nie chce zakładać nowego wątku dla jednego prostego pytania, dlatego zapytam tutaj: Z okazji dobrych temperatur w piwnicy mamy zamiar uwarzyć portera 22 na drożdżach w34/70 albo s-23, i mam pytanie, czy jedna saszetka ruszy w 20 litrach tak stężonej brzeczki? [Dori] Temat wydzielony z Ostrego Dyżuru. Edytowane 13 Lutego 2014 przez dori Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 W pogotowiu jednak lepiej mieć drugą saszetkę, tak w razie "w". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Ja dlatego, żeby nie zastanawiać się czy ruszy, zrobiłem marcowe i na gęstwę wlałem porterka. Ładnie sobie właśnie bulka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Naprawde uważacie, koledzy, że jedna saszetka "sucharów" to odpowiednie drożdże do 20l portera bałtyckiego? Przecierz to proszenie sie o kłopoty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Saflagery nigdy mnie nie zawiodły. Porter bałtycki warzyłem 5 razy jak do tej pory. Wszystko odpalało od jednej saszetki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 (edytowane) Zawsze "odpalą" , pół saszetki wystartuje, ćwierć też wystartuje ale jak odfermentują to już inna bajka. Edytowane 12 Lutego 2014 przez fidoangel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Zalecana ilość do zimnego startu to 3 paczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 (edytowane) Do zimnego startu standardowego Blg?!!! Edytowane 12 Lutego 2014 przez fidoangel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin3991 Opublikowano 12 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 2 saszetki to już koszt porównywalny do wyeastów, więc albo jedna saszetka suchych albo płynne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Do zimnego startu standardowego Blg?!!! Nie. Do 20l o ekstrakcie 22°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 2 saszetki to już koszt porównywalny do wyeastów, więc albo jedna saszetka suchych albo płynne. A czemu myślisz, że saszetka płynnych jest lepsza od dwóch suchych? Jestes w błędzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 (edytowane) 2 saszetki to już koszt porównywalny do wyeastów, więc albo jedna saszetka suchych albo płynne. Ale z 1 saszetki trzeba zrobić starter dwuetapowo. W jednym kroku potrzeba 2 saszetek a starter ma 5 litrów. Edytowane 12 Lutego 2014 przez JacekKocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin3991 Opublikowano 12 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Czyli ostatecznie jeśli chce zadać portera 22 blg jednoetapowo to w mojej sytuacji najlepiej dać dwie saszetki suchych? Gdybym miał warunki do robienia starterów to bym nie poruszał tematu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Trzy paczki, Jacek przeca napisał!!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin3991 Opublikowano 12 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Bez przesady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Ale chcesz sobie pogadać, czy zrobic dobrego portera? Nie wierzysz, że tyle trzeba? To po co pytasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin3991 Opublikowano 12 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Nie zrozumiałem tonu wypowiedzi, ale jeśli tak to zrobie lżejsze piwo wpierw i zbiore gęstwe, tak chyba będzie najlepiej i dla portfela i dla piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Dwie paczki też dadzą rade ale nie startuj w zbyt niskiej temperaturze. 14-15°C powinno być OK. Gdy fermentacja ruszy możesz powoli zacząć schładzać do temperatur lagerowych. Znaczniej lepiej użyć gęstwy. marcin3991 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Nie zrozumiałem tonu wypowiedzi, ale jeśli tak to zrobie lżejsze piwo wpierw i zbiore gęstwe, tak chyba będzie najlepiej i dla portfela i dla piwa. I to będzie najlepsze wyjście. marcin3991 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Zawsze "odpalą" , pół saszetki wystartuje, ćwierć też wystartuje ale jak odfermentują to już inna bajka. No to muszę Cię uspokoić jak odfermentują. Wg mojej analizy GC, pomiaru alkoholu i ekstraktów, w przypadku zarówno jednej jak i dwóch saszetek, produkty końcowe właściwie się nie różnią, a już bankowo nie jeśli chodzi o piwowarstwo domowe. Oczywiście fermentacja z użyciem 2 paczek kończy się szybciej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 No, tylko pogratulowac mogę... Próbowałeś jednej i dwóch saszetek do portera? Kiedy zdążyłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Pewnie kiedyś wcześniej. A Ty próbowałeś taki eksperyment robić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 Saflagery nigdy mnie nie zawiodły. Porter bałtycki warzyłem 5 razy jak do tej pory. Wszystko odpalało od jednej saszetki. Zawsze "odpalą" , pół saszetki wystartuje, ćwierć też wystartuje ale jak odfermentują to już inna bajka. Prawda, że przeczytałeś tylko już zapomniałeś bo to dawno bylo?!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 No to muszę Cię uspokoić jak odfermentują. Wg mojej analizy GC, pomiaru alkoholu i ekstraktów, w przypadku zarówno jednej jak i dwóch saszetek, produkty końcowe właściwie się nie różnią, a już bankowo nie jeśli chodzi o piwowarstwo domowe. Oczywiście fermentacja z użyciem 2 paczek kończy się szybciej. co to za skrót GC? puściłeś to piwo na chromatograf gazowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się