Ludikbar Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Witam. Jestem po pierwszej warce. Z niewiadomych przyczyn wybrałem Lager-a. Myślałem że wiem jak piwo takiego typu smakuje i będe wiedział czy dobrze mi wyszło. Niestety zawiodłem się. Ale tak to jest jak chce się warzyć piwa dolnej fermentacji w pokojach w których minumum to 19-20 stopni. Użyłem brewkit-u Beeter Brew Esport Lager i dodałem glukozy. Teraz już wiem że na razie nie mam co znów się żucać na piwa dolnej fermentacji. Dlatego proszę was o pomoc. Chciałbym zrobić jakieś piwko typu Ale z samodzielnym chmieleniem i tylko 10 litrów (brak posiadania większego garnka, no i po prostu chciałbym zrobić właśnie jedną pełną skrzynke tego trunku) oraz bez dodatku cukru ani glukozy z samych ekstraktów. Chciałbym aby przepis nie był dość skomplikowany (czyli mocno chmielone Aipa nie wchodzi w grę). Ogólnie chodzi mi o łatwe i dobre piwko. A i od razu uprzedzam Stout też nie wchodzi w grę ale czemu tego wam nie zdradze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Beertools umożliwia wybór "tylko z ekstraktów", oraz przelicza składniki do wskazanego litrażu. Plik .pdf z BA podaje podstawowe propozycje, przeliczenie proporcjonalne na połowę mniejszy litraż nie jest szczególnie wymagające Chrjski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 (edytowane) Kilka receptur w załączeniu. Składniki podziel na pół. Gdybym chciał osiągnąć to, co Ty chcesz (czyli proste piwo z ekstraktów), to bym kupił: 1. http://www.homebrewi...17kg-p-425.html 2. http://www.homebrewi...-50g-p-141.html 3. http://www.homebrewi...pay7-p-999.html Sybilla ma właściwości dualne i jest w promocji. Gozdawa się chwali, że ich drożdzę są dobrej jakości, dodatkowo są niedrogie. Dawki chmielu można policzyć w jakimś sofcie albo arkuszu. Przykładowo: 20 gr. Sybilla 5,5% (granulat) - 60 min. 15 gr. Sybilla 5,5% (granulat) - 15 min. 15 gr. Sybilla 5,5% (granulat) - 5 min. To daje goryczkę na poziomie ok. 35 IBU, w piwie o ekstrakcie ok. 12BLG. Powinno być OK. Edytowane 24 Lutego 2014 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ludikbar Opublikowano 24 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 (edytowane) Santa twoja propozycja jest ciekawa. Tylko mam jedne pytanko i zmawaim Czy jedna puszeczka tego chmielu starczy zarówno na goryczke jak i aromat (proporcje obliecze lub znajdę pózniej, ale myśle że 20/30 g powinno być OK). A i jeszcze czemu po warzeniu ludzie zalecają szybkie chłodzenie brzeczki. Czy ma na to wpływ chmiel który nie może długo "leżeć" w brzeczce. Czy jeśli tak to można zastosować siateczke na chmiel a potem zostawić brzeczke do ostygnięcia. Edytowane 24 Lutego 2014 przez Ludikbar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 (edytowane) Santa twoja propozycja jest ciekawa. Tylko mam jedne pytanko i zmawaim Czy jedna puszeczka tego chmielu starczy zarówno na goryczke jak i aromat (proporcje obliecze lub znajdę pózniej, ale myśle że 20/30 g powinno być OK). Wyedytowałem wcześniejszy post, podając propozycję chmielenia. Jedna paczka chmielu starczy Ci w zupełności. A i jeszcze czemu po warzeniu ludzie zalecają szybkie chłodzenie brzeczki. Czy ma na to wpływ chmiel który nie może długo "leżeć" w brzeczce. Czy jeśli tak to można zastosować siateczke na chmiel a potem zostawić brzeczke do ostygnięcia. Wszystko już zostało napisane . Odpowiedź znajdziesz tutaj: http://www.wiki.piwo.org/Ch%C5%82odzenie_i_transfer_brzeczki . Możesz zdać się na samoczynne chłodzenie, ale pozbądź się chmielu, bo nie dojdziesz do ładu z goryczką (cytując kolegę Zgoda). Jak chcesz iść tą drogą, to odfiltruj chmieliny i wlej gorącą brzeczkę do fermentora. Zamknij go na amen i daj do chłodzenia. Będziesz miał załatwioną sterylizację. Edytowane 24 Lutego 2014 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ludikbar Opublikowano 24 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Santa twoja propozycja jest ciekawa. Tylko mam jedne pytanko i zmawaim Czy jedna puszeczka tego chmielu starczy zarówno na goryczke jak i aromat (proporcje obliecze lub znajdę pózniej, ale myśle że 20/30 g powinno być OK). Wyedytowałem wcześniejszy post, podając propozycję chmielenia. Jedna paczka chmielu starczy Ci w zupełności. A i jeszcze czemu po warzeniu ludzie zalecają szybkie chłodzenie brzeczki. Czy ma na to wpływ chmiel który nie może długo "leżeć" w brzeczce. Czy jeśli tak to można zastosować siateczke na chmiel a potem zostawić brzeczke do ostygnięcia. Wszystko już zostało napisane . Odpowiedź znajdziesz tutaj: http://www.wiki.piwo...ansfer_brzeczki . Możesz zdać się na samoczynne chłodzenie, ale pozbądź się chmielu, bo nie dojdziesz do ładu z goryczką (cytując kolegę Zgoda). Jak chcesz iść tą drogą, to odfiltruj chmieliny i wlej gorącą brzeczkę do fermentora. Zamknij go na amen i daj do chłodzenia. Będziesz miał załatwioną sterylizację. Ostatnie pytanie. Czy te proporcje chmielu podałeś dla warki 10 litrowej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Ostatnie pytanie. Czy te proporcje chmielu podałeś dla warki 10 litrowej ? Tak, dla 10 litrów. Tyle mi pokazał BeerSmith. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ludikbar Opublikowano 7 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 (edytowane) No i mam pierwszy problem z swoim piwem. Mianowicie. Po primo bardzo szybko skończyła się burzliwa fermentacja. W temperaturze około 20 stopni po 24 h znikła obfita piana. Ale zostawiłem tak jak było i po 4 dniach sprawdziłem blg było 5. Piwo wogule nie pracowało więc dałem na cichą. Po 5 dniach Blg cały czas trzyma poziom 4. Jest lekko mętne ale przez ten czas i tak lekko się sklarowało. Co robić ? Dodam że warzenie przebieło OK wszytko czyste i jak to tylko możliwe w warunkach domowych sterylne. A i bym zapomniał dodać. Piwo nie jest kwaśne i nie cuchnie niczym co by przykuło uwagę. Edytowane 7 Marca 2014 przez Ludikbar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 7 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 Odpowiedź jest jedna: czekać. Daj piwu czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ludikbar Opublikowano 7 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 Odpowiedź jest jedna: czekać. Daj piwu czas. To czekamy Tylko pytanie do kiedy ?? Aż zejdzie do tych 2? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matekk Opublikowano 7 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 To czekamy Tylko pytanie do kiedy ?? Aż zejdzie do tych 2? W instrukcji napisano, że cicha ma trwać 10 dni. W praktyce stosuję 7 - 14 dni, w zależności od tego jak przebiega klarowanie piwa oraz kiedy mam czas na butelkowanie. Te 7 dni bym co najmniej potrzymał. No, chyba że jeszcze Blg będzie schodzić, wtedy poczekaj kilka dni dłużej, zmierz Blg, jeśli się nie zmieniło, to butelkuj, jeśli zeszło, czekaj, itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ludikbar Opublikowano 7 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 Załóżmy że piwo nie schodzi poniżej tych 4 blg. Ile wtedy cukru dać do refermentacji (na jedną butelkę)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 7 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 (edytowane) Ile wtedy cukru dać do refermentacji (na jedną butelkę)? http://www.brewersfr...ing-calculator/ - wylicz sobie. Podaj litraż, podaj temperaturę piwa, wybierz poziom nagazowania (do ejla podejrzewam 2.3-2.5) i wyrzuci Ci informację z ilu g cukru zrobić syrop/ ile gram cukru podzielić na liczbę butelek. Edytowane 7 Marca 2014 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 7 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 Normalnie się liczy używając np. The Beer Recipator - Carbonation Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 7 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 (edytowane) Jak chcesz sobie ułatwić życie, to prowadź obie fermentacje w jednym wiaderku i zostaw piwo w spokoju na 3 tygodnie. Małe szanse, żeby fermentacja się nie zakończyła w tym czasie. Do nagazowania dałbym 3g/litr, po refermentacji odstawił na miesiąc. Edytowane 7 Marca 2014 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się