Skocz do zawartości

42 a 47 C zacieranie


Rekomendowane odpowiedzi

Zrobiłem kolejną warke APA i jest pod wielkim wrażeniem jakie znaczenie ma temperatura zacierania. Pierwsza warke zacierałem w 62 a nastepna o identycznej recepturze w 67 st C. Dwa zupełnie inne piwa. Juz teraz wiem, ze wole bardziej wytrawne piwa. Mimo dużej goryczki w drugiej warce i kontrze słodkości wolę jedank wytrawne APA. Chociaz Belgiski Tripple z dodtakiem Citry 15g na 30 min zacierany własnie w 47 wali mnie na kolana i juz zostało tylko 10 sztuk które zapakowałem na długi termin, jak żona urodzi:) Zacieranie to jest sztuka warzenia piwa, nie spodziewałem się jak duży wpływ ma ten proces na smak....a zaczynałem od puszek... i nawet nieraz zrobie coś na nich do tej pory. Szybka opcja na warki sesyjne.

 

Czy macie tez takie doswiadczenia z zacieraniem ze to sama receptura daje az tak rożne efekty?

Edytowane przez Maciek Cieslak
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie rozumiem o co chodzi.

Bo nieważne jak zacierasz, ważne czy jest chmielenie na zimno. Najlepiej sypane łopatą :lol: .

chyba Cie pogieło gościu.

Piwna rewolucja tak każe. Inaczej przyjdzie duch kraftu i zakazi Ci piwo ;)

nie ma ch.a we wsi

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

chyba Cie pogieło gościu.

nie ma ch.a we wsi

 

Maciek fajnie jakbyś trochę więcej kultury używał w swoich wypowiedziach...

dobrze. będę. za dużo chrzanu dzisiaj zjadłem:)

Edytowane przez Maciek Cieslak
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.