Warcisław Opublikowano 25 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 (edytowane) Witam Zamierzam uwarzyć moje pierwsze piwo, i będzie to aipa, skorzystam z przepisu szisziego , aczkolwiek chciałbym zmienic proces chmielenia.Mam po 60g chmieli amarillo,citra oraz cascade i wymyśliłem mniej więcej coś takiego: Amarillo 30g i Citra 15g na 60' Amarillo 30g na 30' Citra 15g na 5' Cascade 15g na chłodzenie Citra 30g oraz Cascade 15g na 7 dni cichej na koniec na 3dni cichej 30g Cascade co o tym sądzicie? Edytowane 25 Stycznia 2015 przez Warcisław Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 25 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 Moim skromnym zdaniem możesz citrę i cascade wrzucić razem na cichą, na cztery dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Citra 30g oraz Cascade 15g na 7 dni cichej na koniec na 3dni cichej 30g Cascade 4 dni na cichej chmielenia wystarczy. Wsyp to wszystko razem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Ja bym amarillo zostawił na cichą i darował sobie jakieś dodawanie w 30,czy 15 minucie,to bez sensu kompletnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 darował sobie jakieś dodawanie w 30,czy 15 minucie,to bez sensu kompletnie to akurat nie jest prawda - w takich stylach jak AIPA chmiel w środku gotowania pomaga chmielenie w tych okolicach warto odpuścić jak się ma mało chmielu, ale przy 180g można sobie pozwolić można co najwyżej zmniejszyć tą dawkę na 30 minut i przesunąć część tego chmielu na whirpoola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Sprawdziłem na ,no powiedzmy 20 warkach i nie widzę sensu tak chmielić,lepszy efekt uzyskuje dając te 30-minutowe na koniec gotowania,z chmieleniem na zimno to jest tak,ze i tak przykryje tą całą ekwilibrystykę podczas gotowania. . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warcisław Opublikowano 26 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 To może po prostu podzielić te 180g po 60 na goryczkę,aromat i na chmielenie na zimno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 27 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 To zależy co chcesz uzyskać,jak jakieś owoce tropikalne w postaci multiwitaminy to citra+cascade na zimno,jak bardziej cytrusowo to amarillo,jak dal mnie amarillo jest lepszy,multiwitamina jakaś taka sztuczna dla mnie jest. A tak w ogóle amerykańskie chmiele są do dupy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 27 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 A tak w ogóle amerykańskie chmiele są do dupy Nie próbowałem tam wkładać - zawsze myślałem, że lepiej wrzucać je do brzeczki. Z ciekawości zapytam - jak wrażenia? Generalnie to imo szkoda Citry i Amarillo na goryczkę - przydałoby się jeszcze coś innego (jakiś Columbus, czy Magnum/Iunga) - z nich wyciągniesz małym nakładem (20-25g) spore IBU. Warto też wrzucić Amarillo na zimno. Ale to tylko moje zdanie - sam mam już przygotowaną recepturkę na AIPA i pewnie uwarzę za tydzień Przepisów tu może być bez liku - trzeba próbować. bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 27 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 A tak w ogóle amerykańskie chmiele są do dupy I to się nadaje do prasy Taką sygnaturkę powinni gardzący amerykańcami sobie ustawić dziedzicpruski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 27 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 Dołączam W razie czego - u mnie to nie sarkazm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 27 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 A tak w ogóle amerykańskie chmiele są do dupy Nie próbowałem tam wkładać - zawsze myślałem, że lepiej wrzucać je do brzeczki. Z ciekawości zapytam - jak wrażenia? Jak jesteś tak ciekaw wraź sobie, to zapewne subiektywne odczucie . bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 27 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 A tak w ogóle amerykańskie chmiele są do dupy Nie próbowałem tam wkładać - zawsze myślałem, że lepiej wrzucać je do brzeczki. Z ciekawości zapytam - jak wrażenia? Jak jesteś tak ciekaw wraź sobie, to zapewne subiektywne odczucie . Wolę się opierać na opinii bardziej doświadczonych kolegów, toteż pytam Być może szkoda dupy i zachodu.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 27 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 (edytowane) Bo bycie hopheadem to teraz za mało, trzeba być hopass'em Edit: Temat już był poruszany: http://www.piwo.org/...a-bezkrytyczna/ Edytowane 27 Stycznia 2015 przez MichalW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biervorkoster Opublikowano 27 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 w takich stylach jak AIPA chmiel w środku gotowania pomaga A jak? i na co? może pominąć chmielenie pomiędzy 30 a 0'. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 27 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 A jak? i na co? może pominąć chmielenie pomiędzy 30 a 0'. Daje taką pełniejszą chmielowość w piwie. Jakiś czas temu przeanalizowałem własne notatki i mi wyszło, że AIPA chmielone w środku generalnie bardziej mi smakowały. Tak jak zazwyczaj podkreślam w wątkach o chmieleniu AIPA, nie jest to chmielenie "ekonomiczne". Jeśli ktoś ma niewiele chmielu to lepiej sobie to odpuścić i chmielić "ekonomiczne", czyli skupić się na goryczce i aromacie. Jak ktoś może sobie pozwolić na więcej, to sypnięcie tych 20 czy 40g w środku gotowania nie zaszkodzi. bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 27 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 Chmielenie w środku daje dużo smaku chmielowego. I taki smak chmielowy jest dużo fajniejszy niż goryczka. Zauważyłem że o bezsensowności chmielenia pomiędzy 60 a 15 minut głównie początkujący piszą, polecam eksperyment. Zróbcie piwo chmielone jedną dawką chmielu tylko w 30 minucie, a później się wypowiadajcie. Ja robiłem APA gdzie wrzucałem 7g chmielu co 5 minut, gotując godzinę. Wyszło tak chmielowe w smaku że jeszcze tak owocowego piwa nie piłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 (edytowane) Chmielenie w środku daje dużo smaku chmielowego. Czy ten środek to faktycznie środek, czyli dla gotowania 60' chmielić na 30'? A może lepiej np. na 20'? Pytam, bo będę w najbliższym czasie robił AIPA, a właśnie zależy mi na uzyskaniu dużej ilości posmaków żywicznych z Simcoe - z tego, co piszecie, to myślę, że właśnie takie chmielenie mogłoby to umożliwić (bo chyba aromat tego smaku całkowicie nie przykryje?). Edytowane 28 Stycznia 2015 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 To czy lepiej na 30 czy 20, to już raczej sztuki magiczne. Najlepiej przyjąć jakiś schemat typu 30-20-10 albo 30-15-5 albo 20-10 albo coś innego w tym guście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 (edytowane) To czy lepiej na 30 czy 20, to już raczej sztuki magiczne. Myślę, że akurat magii to tu za grosz nie ma - toż to czysta chemia i fizyka Miałem nadzieje, że koledzy podzielą się informacją przy jakim czasie uzyskiwali lepsze (subiektywnie) efekty. Edytowane 28 Stycznia 2015 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Wątpię żeby ktoś się pokusił o warzenie równolegle dwóch warek gdzie wszystko jest identyczne i tylko jedna porcja chmielu jest wrzucana 10 minut wcześniej lub później. Obawiam się, że różnice będą na tyle subtelne, że bez takiego eksperymentu to się niewiele dowiesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Tym bardziej,że wystarczy trochę wyższa temperatura fermentacji i wychodzi kompletnie inne piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 (edytowane) Tym bardziej,że wystarczy trochę wyższa temperatura fermentacji i wychodzi kompletnie inne piwo. Oczywiście, natomiast nie ma to kompletnie nic wspólnego z "optymalnym czasem chmielenia na smak" Równie nieprawdziwe byłoby powiedzienie "chmiel jak chcesz, zacieraj jak chcesz, bo i tak tylko fermentacja jest istotna". Wiedząc, że mam opanowaną fermentację w stabilnych warunkach i niskiej temperaturze oraz optymalną ilością drożdży, teraz próbuję maksymalizować zyski z innych procesów podczas robienia piwa - jednym z nich jest właśnie chmielenie. Pytania zadaje po prostu po to, aby się dowiedzieć jak w takim aromatycznym piwie jak AIPA mam chmielić, aby żywiczne posmaki z Simcoe były wyczuwalne w smaku, a nie po to, żeby robić off-topic i rozmawiać o fermentacji. Edytowane 28 Stycznia 2015 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Też chciałbym się dowiedzieć jak wydobyć z tego chmielu jakiekolwiek walory zapachowe (próbowałem ze 4 razy,na różnych rocznikach),z marynki da się więcej wycisnąć. No i przy okazji chciałbym się dowiedzieć jak wy definiujecie smak chmielowy, jak dla mnie jest ewidentnie gorzki,reszta to zapach który można oczywiście w ustach odbierać jak smak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Dla mnie, szczególnie w apa/aipa to smak owoców itp, podobny do zapachu ale mieszajacy sie przy okazji z goryczką i smakami slodowymi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się