Skocz do zawartości

Józek warzy - offline


josefik

Rekomendowane odpowiedzi

Sam jestem ciekaw jaki będzie efekt, ale ogólnie bardzo mi podchodzą te nowozelandzkie chmiele.

 

Dziś do kegów i butelek poszła AIPA.

warka 156 z dn. 06-03-2012 blg 14,7 -> 1,6 alk. 7,2%

 

Jacera patent z lakierem się sprawdził, po polakierowaniu nie trzeba czyścić wcale, pomijając przepłukanie rynny okapowej. :)

Użyłem lakieru UV modelarskiego.

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 159

Witbier

 

skład

pilzneński - 4,7kg

pale ale - 2,2kg

pszeniczny - 2,2kg

orkisz ziarno kleikowane - 2kg

pszenica ziarno kleikowane - 2kg

płatki orkiszowe - 1,6kg

płatki ryżowe - 0,5kg

płatki jęczmienne - 0,5kg

 

 

 

Zacieranie

Zasyp 45°C

dodanie skleikowanego ziarna orkiszowego

48°C - 15 min.

67°C - 40 min.

72°C - 10 min.

podgrzanie do 78°C

 

 

chmielenie/dodatki

35 g Hallertau Hersbrucker (3,5%) - added during boil, boiled 60 m

20 g Nelson sauvin (11,9%) - added during boil, boiled 60 m

50g Saaz (4%) - added during boil, boiled 30m

20g Motueka (6,7%) - added during boil, boiled 5 m

20g Geen bullet (13,2%) - 0 min.

30 g nasiona kolendry - added during boil, boiled 15 m

35g nasiona kolendry - added during boil, boiled 5 m

skórki z 3 pomarańczy - added during boil, boiled 5m

 

drożdże

wlp-400

wyeast 3463 forbiden fruit

 

blg 11,1

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

blg 11,1

kleikowanie i mocno modyfikowany słód jednak robi różnicę, do tego roku nie dało sie zatrzeć witbiera w temp. 67C w 40 min. Trzeba było podnosić w górę, teraz ta przerwa to tylko formalność.

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 160

Dry Stout

 

skład

pilzneński - 5kg

pale ale - 5kg

monachijski 1,1

jęczmień palony - 2kg

pale czekoladowy - 0,5kg

kawowy - 0,14kg

owsiany - 0,5kg

płatki jęczmienne błyskawiczne - 2,4kg

 

Zacieranie

66°C - 90 min.

edit

zapomnialiałem dosypać palonego

olśnienie przyszło przy 73°C więc

dodatkowa przerwa

72°C - 10 min

podgrzanie do 77°C

 

 

chmielenie/dodatki

bramling cross 7% - 100g - 60 min.

east kent - 5,1% - 150g - 30 min.

 

Drożdże

Wyeast 1084

 

 

blg 12,5

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 161

Witbier

 

skład

pilzneński - 4kg

pale ale - 3kg

pszeniczny - 1,1kg

owsiany - 0,5kg

orkisz ziarno kleikowane - 3kg

pszenica ziarno prażone - 2kg

płatki ryżowe - 0,6kg

płatki jęczmienne - 1,2kg

 

 

 

Zacieranie

Zasyp 45°C

dodanie skleikowanego ziarna orkiszowego

49°C - 15 min.

67°C - 50 min.

72°C - 10 min.

podgrzanie do 78°C

 

 

chmielenie/dodatki

15 g Nelson Sauvin (11,9%) - added during boil, boiled 60 min

15 g geen bullet (13,2%) - added during boil, boiled 60 min

20 g Motueka (6,7%) - added during boil, boiled 15 min

40 g corriander seed (crushed) - added during boil, boiled 15 min

45 g corriander seed (crushed) - added during boil, boiled 5 min

60 g skórka pomarańczy 40g, skórka cytryny 10g, curacao 10g - added during boil, boiled 15 min

10 g Nelson Sauvin (11,9%) - added during boil, boiled 1 min

10 g geen bullet (13,2%) - added during boil, boiled 1 min

10 g Motueka (6,7%) - added during boil, boiled 1 min

50g motueka 6,7 - na zimno 3 dni przed rozlewem

12g summit - na zimno 3 dni przed rozlewem

drożdże wlp-400

wyeast 3942 belgian wheat

 

blg początkowe 11,1

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.