Skocz do zawartości

Józek warzy - offline


josefik

Rekomendowane odpowiedzi

jak mi tego brakowało ... ;)

 

warka 103

dubbel

 

skład:

Pale ale - 4kg

pszeniczny - 2kg

monachijski - 1kg

pilzneński - 1kg

crystal 120 - 0,2kg

abbey - 0,4

specjal b - 0,05kg

cara belge - 0,2kg

pszenica niesłodowana - 0,5kg

 

Zacieranie

65°C zasyp

65°C 60 min.

73°C 10 min.

podgrzanie do 78C

 

chmielenie/dodatki

bramling cross - 25g 60 min.

pacific gem - 10g 60 min.

curacao 25g

 

kolendra - 13g 10 min.

suszone skórki pomarańczy 20g 10 min.

kandyzowane skórki pomarańczy 10g 10 min.

miód 0,5 kg 10.min

caramel 9500 5g 10 min.

cukier kandyzowany bursztynowy 1,2kg 10min.

mech irlandzki 10g 10 min.

 

drożdże

Wyeast Belgian Ardennes 3522

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Aleś tego wrzucił do kotła.;)

Czy masz jakiś filtrator co wyłapuje zanim przeleci przez wymienniki (pytam gdyż u mnie dużo tego zostaje).

tylko łirpuul ;)

co do osadów to zaraz po przelaniu pół kociołka wody z kwaskiem daje i spokój jak na razie

.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dubbla wyszło 42l o gestości 17,5. Drożdże zadane w temp. 20°C trwa fermentacja burzliwa w temp. 24°C .

Gotowałem blisko 2 godziny czekając na wyraźny przełom, niestety nie doczekałem się.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dzisiaj późnowieczorna warka start ok. 22.00

Przepis Ignaca dubbel bardzo mi smakował na Brackiej Jesieni i dostał miano

"Piwo dnia".

 

warka 104

dubbel ignacowy

 

słody:

pilsneński 10 kg.

monachijski 1 kg

carapils 0,5

cukier karmelizowany 2 kg (mocno przypalony, właściwie spalony)

 

chmiele:

-gallena 40g (granulat)

-bramling cross 15 g (granulat)

 

Drożdże: Belgian Ardennes 3522 w oryginale były 1214 Belgian Abbey

 

Zacieranie

65 C- 60 minut

 

Gotowanie

60 min

gallena 40g 60 min.

bramling cross 10g 15 min.

bramling cross 5g 5min.

cukier 15 min.

mech irlandzki 15

 

edit

17,2 blg dodana gęstwa Belgian Ardennes, 6:37 juz nieźle bulgocze, temp. fermentacji 18,4°C

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jestem strasznie niemądry 4:20

 

warka 105

belgian pale ale

czyli my brain hurts

skład:

Pale ale - 3,3kg

monachijski - 0,9kg

pilzneński - 4,7kg

abbey - 0,3kg

specjal b - 0,3kg

cara belge - 0,2kg

pszenica niesłodowana - 0,2kg

owsiany - 0,1kg

 

Zacieranie

40°C zasyp

40°C - 20min

65°C 40 min.

73°C - 20 min

podgrzanie do 78C

 

chmielenie/dodatki

galena - 10g 60 min.

pacific gem - 15g 60 min.

bramling cross - 10g 15 min.

curacao 20g - 15 min.

kolendra - 8g 10 min.

suszone skórki pomarańczy 20g 10 min.

kandyzowane skórki pomarańczy 10g 10 min.

mech irlandzki 10g 10 min.

 

drożdże

Wyeast Belgian Abbey 1214

 

13,4blg

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gotuje, bo co ma zrobić jak go stara eksmitowała, pozostał tylko garaż :mad:

Mądra żona wie że mąż musi się wyszaleć a jeśli szaleje w garażu to pewnie musi być zachwycona.

Jeśli zaś by go eksmitowała wie dobrze że zrobiła by mu aż za dobrze a takie dobre to nasze żony nie są.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja też myślałem o trzech warkach w ten weekend, ale skończy się tylko na dwóch, bo Germany mi się nie aktywują do jutra. Wczoraj/dzisiaj w nocy jedna i dzisiaj wieczorem kolejna.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.