josefik Opublikowano 2 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2010 (edytowane) jak mi tego brakowało ... warka 103 dubbel skład: Pale ale - 4kg pszeniczny - 2kg monachijski - 1kg pilzneński - 1kg crystal 120 - 0,2kg abbey - 0,4 specjal b - 0,05kg cara belge - 0,2kg pszenica niesłodowana - 0,5kg Zacieranie 65°C zasyp 65°C 60 min. 73°C 10 min. podgrzanie do 78C chmielenie/dodatki bramling cross - 25g 60 min. pacific gem - 10g 60 min. curacao 25g kolendra - 13g 10 min. suszone skórki pomarańczy 20g 10 min. kandyzowane skórki pomarańczy 10g 10 min. miód 0,5 kg 10.min caramel 9500 5g 10 min. cukier kandyzowany bursztynowy 1,2kg 10min. mech irlandzki 10g 10 min. drożdże Wyeast Belgian Ardennes 3522 Edytowane 2 Października 2010 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 2 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2010 Aleś tego wrzucił do kotła. Czy masz jakiś filtrator co wyłapuje zanim przeleci przez wymienniki (pytam gdyż u mnie dużo tego zostaje). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 2 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2010 Aleś tego wrzucił do kotła.Czy masz jakiś filtrator co wyłapuje zanim przeleci przez wymienniki (pytam gdyż u mnie dużo tego zostaje). tylko łirpuul co do osadów to zaraz po przelaniu pół kociołka wody z kwaskiem daje i spokój jak na razie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 2 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2010 Mnie curacao zatkało na maxa. Dlatego nawet dziś białka z przełomu wyławiałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 2 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2010 Mnie curacao zatkało na maxa. Dlatego nawet dziś białka z przełomu wyławiałem. nie no, daję skórki i inne duperele to w siateczce, chmiel w szyszkach też, granulat luzem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 4 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2010 dubbla wyszło 42l o gestości 17,5. Drożdże zadane w temp. 20°C trwa fermentacja burzliwa w temp. 24°C . Gotowałem blisko 2 godziny czekając na wyraźny przełom, niestety nie doczekałem się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 8 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2010 (edytowane) dzisiaj późnowieczorna warka start ok. 22.00 Przepis Ignaca dubbel bardzo mi smakował na Brackiej Jesieni i dostał miano "Piwo dnia". warka 104 dubbel ignacowy słody: pilsneński 10 kg. monachijski 1 kg carapils 0,5 cukier karmelizowany 2 kg (mocno przypalony, właściwie spalony) chmiele: -gallena 40g (granulat) -bramling cross 15 g (granulat) Drożdże: Belgian Ardennes 3522 w oryginale były 1214 Belgian Abbey Zacieranie 65 C- 60 minut Gotowanie 60 min gallena 40g 60 min. bramling cross 10g 15 min. bramling cross 5g 5min. cukier 15 min. mech irlandzki 15 edit 17,2 blg dodana gęstwa Belgian Ardennes, 6:37 juz nieźle bulgocze, temp. fermentacji 18,4°C Edytowane 14 Października 2010 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignac99 Opublikowano 8 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2010 Josefik, trzymam kciuki. Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 8 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2010 gęstwa z warki 103 spuszczona i drożdże czekają na przeprowadzkę do do kega z warką 104 zeszło do 3blg rano dorzucę jeszcze płatków dębowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 8 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2010 dzisiaj późnowieczorna warka start ok. 22.00 Tyś jest mądry ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 9 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2010 (edytowane) jestem strasznie niemądry 4:20 warka 105 belgian pale ale czyli my brain hurts skład: Pale ale - 3,3kg monachijski - 0,9kg pilzneński - 4,7kg abbey - 0,3kg specjal b - 0,3kg cara belge - 0,2kg pszenica niesłodowana - 0,2kg owsiany - 0,1kg Zacieranie 40°C zasyp 40°C - 20min 65°C 40 min. 73°C - 20 min podgrzanie do 78C chmielenie/dodatki galena - 10g 60 min. pacific gem - 15g 60 min. bramling cross - 10g 15 min. curacao 20g - 15 min. kolendra - 8g 10 min. suszone skórki pomarańczy 20g 10 min. kandyzowane skórki pomarańczy 10g 10 min. mech irlandzki 10g 10 min. drożdże Wyeast Belgian Abbey 1214 13,4blg Edytowane 9 Października 2010 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 9 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2010 Kurcze, gdybym miał drożdże zrobiłbym trzecią Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 9 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2010 Cześć Kurcze, gdybym miał drożdże zrobiłbym trzecią Józek, powinieneś się leczyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 9 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2010 Cześć Kurcze, gdybym miał drożdże zrobiłbym trzecią Józek, powinieneś się leczyć Ale po co się męczyć :cool2: gęstwę lepiej podrzuć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 9 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2010 Cześć Ale po co się męczyć :cool2: gęstwę lepiej podrzuć Danstar Notthingam czy Dansh Lager? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 9 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2010 Cześć Kurcze, gdybym miał drożdże zrobiłbym trzecią Józek, powinieneś się leczyć Gotuje, bo co ma zrobić jak go stara eksmitowała, pozostał tylko garaż Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 9 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2010 to mi się podoba jak ktoś robi dwie wareczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 9 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2010 Gotuje, bo co ma zrobić jak go stara eksmitowała, pozostał tylko garaż Mądra żona wie że mąż musi się wyszaleć a jeśli szaleje w garażu to pewnie musi być zachwycona. Jeśli zaś by go eksmitowała wie dobrze że zrobiła by mu aż za dobrze a takie dobre to nasze żony nie są. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 9 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2010 zaskoczę Was zrobię trzecią, gęstwę znajdę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 9 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2010 o już jasno tak naprawdę to jutro miałem biec jutro maraton w Poznaniu ale a/ kontuzja na początku września b/ przeziębienie tydzień temu więc maraton zrobię sobie w garażu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 9 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2010 Josefik gratuluje udanej nocy U mnie też zapowiada się pracowity wekend,wczoraj w nocy zacierałem,dzisiaj zacieram. Kto wie może do trzech warek dojdę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 9 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2010 Na dobrą sprawę takie kilka warek pod rząd to dobry pomysł, za jednym bałaganem i myciem kilka literków piwka przybędzie. Może i mnie się kiedyś uda pyknąć taki maratonik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 9 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2010 Ja też myślałem o trzech warkach w ten weekend, ale skończy się tylko na dwóch, bo Germany mi się nie aktywują do jutra. Wczoraj/dzisiaj w nocy jedna i dzisiaj wieczorem kolejna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 9 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2010 Może mały challenge: kto zrobi najwięcej warek na dobę (min 20L, jednoosobowo) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 9 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2010 Tytani do dzieła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się