grzechu_k Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2011 ... a zaczęło się tak niewinnie od RISa i Portera. I na tym trzeba było zakończyć. Paweł żyje. Też trochę się martwię o to piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Coś nie mogę się pozbierać po sobotniej imprezie , garnki jeszcze nie pomyte ale udało się chociaż zabutelkować. Warka 133 American IPA 11.03.2011 18 -> 4,5 do refermentacji dodano 3,5 glukozy na butelkę Piwo ma zupełnie inny aromat i smak od poprzedniego AIPA gdzie dominowały cytrusy za sprawą Simcoe. Tutaj swoje zrobił Pacific Gem i Mount Hood. Przewija się w smaku nutka owoców leśnych - goryczka mniej wyrazista. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2011 (edytowane) warka 134 "Dry Stout" z 20.03.2011 poszła do 2 kegów pozostałe 6l do butelek z dodatkiem glukozy. zeszło do 3 blg 5,3 % Edytowane 11 Kwietnia 2011 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2011 (edytowane) warka 136 AIPA skład pilzneński - 7kg pszeniczny - 0,5kg abbey - 1kg carabelge - 0,5kg płatki owsiane błyskawiczne - 0,4kg Zacieranie 62°C - 15 min. 68°C -30 min 74°C - 15 min. podgrzanie do 77°C chmielenie/dodatki mash hopping amarillo 23g columbus 12g First Wort Hopping cascade 20g mount hood 20g pacific gem - 12g 60 min. amarillo - 12g 60 min. citra - 12g 60 min. amarillo - 36g 15 min. citra - 14g- 15 min. cascade - 35g - 5 min. mount hood -5g 5 min. cascade - 25g - 0 min. mount hood -15g 0 min. drożdże Wyeast London ESB blg początkowe 14° Edytowane 12 Kwietnia 2011 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Czasy zacierania oraz chmielenia wg receptury Staśka którego AIPA w Wiśle była very, very good Niestety końcówka sezonu i co za tym idzie końcówka chmieli i słodów wymusiła modyfikacje oryginalnej receptury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Piszę Ci to trochę chyba za późno, ale w naszych notatkach mam napisane - "warka 134 mieszadło w środku". Prawdopodobnie oprócz drożdży zadałeś też mieszadełko. Wyłowiłeś je? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2011 tak wczoraj o dziwo pamiętałem, ale z tego Pawła "cwany lis" wszystko zanotował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2011 (edytowane) Trzeba na niego uważać - nawet numer do Twojej żony zapisał. Edytowane 12 Kwietnia 2011 przez grzechu_k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2011 :rolleyes: zaraz, zaraz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2011 warka 137 Altbier skład pilzneński - 6,4kg monachijski - 1kg karmelowy- 0,4kg carabelge - 0,38kg płatki owsiane błyskawiczne - 0,4kg chocolate - 90g Zacieranie 62°C - 20 min. 66°C -20 min 70°C - 40 min. podgrzanie do 77°C chmielenie/dodatki Hallertau Spalter- 30g 75 min. target - 20g 75 min. styrian - 30g 45 min. styrian - 30g 15 min. Hallertau Spalter - 20g 1 min. drożdże Zymoferm Z038-2-38 Altbier Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Josef eksperymentujesz z tymi drożdżami ? z tego co wiem dają piwa mętne więc ten Altbier to ? napisz co i jak z nimi ..pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2011 W najgorszym wypadku przerobię na kolońskie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Ja tam nie wierzę w to, co producenci piszą o osiadaniu i odfermentowaniu drożdży. Mój Kolsch na German Ale był klarowny jak kryształ po 2 tygodniach w butelkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2011 To zabierz to Kolońskie do Wrocka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Od dawna jest już wspomnieniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Gorącej brzeczki staram się ze względu na na "bezcenne kubki smakowe" nie pijać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2011 (edytowane) warka 138 Weizen skład pilzneński - 4kg pszeniczny - 4kg carawheat - 80g Zacieranie 30°C - 30 min. /zacier podzielono w proporcji 60/40 63°C - 30 min. 40°C - 30 min. /dodanie drugiej części zacieru 45°C - 20 min. 72°C -30 min. podgrzanie do 77°C chmielenie/dodatki Hallertau Spalter- 30g 75 min. lubelski - 20g 15 min. drożdże Z033-4-35 Weissbier Weihenstephan blg 12 Edytowane 18 Kwietnia 2011 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2011 warka 132 koźlak z dn. 04.03.2011 zabutelkowana 18,5 -> 5°Blg alk 7.7 do refermentacji dodano 187g glukozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2011 (edytowane) Niestety chyba nieco za rzadki zacier zostawiłem przy podziale. Po schłodzeniu do 41°C "kawałek" nie zmieścił już się do kadzi zaciernej. Zacieram tą resztkę w osobnym garze. Edytowane 17 Kwietnia 2011 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2011 (edytowane) Zacieranie strasznie wydłużone /mam nadzieję że efekt będzie zadowalający/ za kilka dni spróbuję metodę z dodaniem same glukozy. Do wglądu schemat zacierania. Edytowane 17 Kwietnia 2011 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2011 ten schemat zacierania wygląda jak plan szturmu na wilczy szaniec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2011 ten schemat zacierania wygląda jak plan szturmu na wilczy szaniec ale nasi górą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2011 ten schemat zacierania wygląda jak plan szturmu na wilczy szaniec ale nasi górą nie chwal dnia przed zachodem słońca, możesz jeszcze mieć piątą kolumnę w postaci mlekowców, czego szczerze Ci nie życzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Temperatura zadania drożdży 15°C /niestety nie miałem więcej czasu żeby pobawić się w schładzanie/ docelowa temperatura fermentacji 17°C. Wiec dwustopniowa nadwyżka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2011 (edytowane) Cześć, jak drożdże skończą szaleć w pszeniczce to wrzucisz trochę do jakiegoś słoiczka? Awersja do pszeniczek chyba mi przeszła Chcemy na grille coś zrobić - wczoraj nie było co pić (dobrze, że mieliśmy małe co nieco od Ciebie). Edytowane 17 Kwietnia 2011 przez grzechu_k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się