Skocz do zawartości

Józek warzy - offline


josefik

Rekomendowane odpowiedzi

Coś nie mogę się pozbierać po sobotniej imprezie ;) , garnki jeszcze nie pomyte ale udało się chociaż zabutelkować.

Warka 133 American IPA 11.03.2011 18 -> 4,5

do refermentacji dodano 3,5 glukozy na butelkę

Piwo ma zupełnie inny aromat i smak od poprzedniego AIPA gdzie dominowały cytrusy za sprawą Simcoe. Tutaj swoje zrobił Pacific Gem i Mount Hood. Przewija się w smaku nutka owoców leśnych - goryczka mniej wyrazista.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 136

AIPA

skład

pilzneński - 7kg

pszeniczny - 0,5kg

abbey - 1kg

carabelge - 0,5kg

płatki owsiane błyskawiczne - 0,4kg

 

 

Zacieranie

62°C - 15 min.

68°C -30 min

74°C - 15 min.

podgrzanie do 77°C

 

chmielenie/dodatki

mash hopping

amarillo 23g

columbus 12g

 

First Wort Hopping

cascade 20g

mount hood 20g

 

pacific gem - 12g 60 min.

amarillo - 12g 60 min.

citra - 12g 60 min.

 

amarillo - 36g 15 min.

citra - 14g- 15 min.

 

 

cascade - 35g - 5 min.

mount hood -5g 5 min.

 

cascade - 25g - 0 min.

mount hood -15g 0 min.

 

drożdże

Wyeast London ESB

 

blg początkowe 14°

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czasy zacierania oraz chmielenia wg receptury Staśka którego AIPA w Wiśle była very, very good :)

Niestety końcówka sezonu i co za tym idzie końcówka chmieli i słodów wymusiła modyfikacje oryginalnej receptury.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 137

Altbier

skład

pilzneński - 6,4kg

monachijski - 1kg

karmelowy- 0,4kg

carabelge - 0,38kg

płatki owsiane błyskawiczne - 0,4kg

chocolate - 90g

 

 

Zacieranie

62°C - 20 min.

66°C -20 min

70°C - 40 min.

podgrzanie do 77°C

 

chmielenie/dodatki

 

 

Hallertau Spalter- 30g 75 min.

target - 20g 75 min.

styrian - 30g 45 min.

styrian - 30g 15 min.

Hallertau Spalter - 20g 1 min.

 

drożdże

Zymoferm Z038-2-38 Altbier

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 138

Weizen

skład

pilzneński - 4kg

pszeniczny - 4kg

carawheat - 80g

 

 

 

Zacieranie

30°C - 30 min. /zacier podzielono w proporcji 60/40

63°C - 30 min.

40°C - 30 min. /dodanie drugiej części zacieru

45°C - 20 min.

72°C -30 min.

 

podgrzanie do 77°C

 

chmielenie/dodatki

 

Hallertau Spalter- 30g 75 min.

lubelski - 20g 15 min.

 

 

drożdże

Z033-4-35 Weissbier Weihenstephan

 

blg 12

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niestety chyba nieco za rzadki zacier zostawiłem przy podziale. Po schłodzeniu do 41°C "kawałek" nie zmieścił już się do kadzi zaciernej. Zacieram tą resztkę w osobnym garze.

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zacieranie strasznie wydłużone /mam nadzieję że efekt będzie zadowalający/ za kilka dni spróbuję metodę z dodaniem same glukozy. Do wglądu schemat zacierania.

weizenc.jpg

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć, jak drożdże skończą szaleć w pszeniczce to wrzucisz trochę do jakiegoś słoiczka? Awersja do pszeniczek chyba mi przeszła ;) Chcemy na grille coś zrobić - wczoraj nie było co pić (dobrze, że mieliśmy małe co nieco od Ciebie).

Edytowane przez grzechu_k
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.