Soyero Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 (edytowane) Moje warki: 1. Brewkit Cooper Lager 2. Belgian Pale Ale 3. Milk Stout 4. IPA 5. Summer Ale 6. AIPA 7. PILS 8. AIPA 9. AAA 10. Sweet Stout 11. Belgian Pale Ale 12. AIPA 13. Belgian Pale Ale 14. Made In Poland IPA 15. AIPA 16. Dunkelweizen 17. Irish Red Ale 18. WEAST COAST IPA 14 BLG 19. MILKSHAKE MANGO IPA 14 BLG 20. AIPA 16,5 BLG 21. Pale Ale na słodko 15 BLG 22. APA cascade/citra 13 BLG 23. EXTERMINATOR - Double AIPA 17 BLG 24. Oktoberfest Bier 14BLG 25L Od warki nr 25 zmiana sprzętu. Przesiadka z gara na kociołek warzelny GRAINFATHER S40 Rok 2023 25. West Coast IPA 14 BLG 25 L 26. Summer Ale 12 BLG 25 L 27. IPA 14 BLG 25 L 28. Prawdziwe Pszeniczne 12 BLG 22L 29. NZ Hazy Pale Ale 12 BLG 23 L 30. Bourbon RIS 24 BLG 13 L 31. Dry Stout 13 BLG 9 L - wysłodziny po RISie 32. Belgian Pale Ale 13 BLG 25L Plany 33. Citrussy APA 12 BLG 25 L Edytowane 25 Października 2023 przez Soyero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soyero Opublikowano 24 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 (edytowane) Warka pierwsza: brewkit Lager Cooper (marzec 2015) Raczej bez historii.Koncentrat 1,7 kg + 1 kg glukozy.BLG początkowe 11%BLG końcowe 1% Fermentacja: burzliwa w temperaturze 22 st. C przez 9 dnicicha w temperaturze 22 st. C przez 7 dni Chmielenie na zimno:Lubelski 35 g przez 6 dni Rozlew:130 g cukru na 21 litrów piwa (24.03.2015) Edytowane 31 Marca 2015 przez Soyero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soyero Opublikowano 24 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 (edytowane) Warka druga: BELGIAN PALE ALE 12,5°BLG - z/s piwopiweczko.pl. Mnie wyszło 13° BLG. (marzec 2015) Zasyp: Słód pale ale 2,8 kg Słód monachijski 1 kg Słód Cara-Pils 0,2 kg słód Special W 0,25 kg 15 litrów wody Zacieranie: 64 st. C - 45 min, (uśredniając, zasyp odbył się w temp. 66 st.C i temp spadła do 61st. C. Pierwsza warka z zacieraniem więc i panika, lekkie podgrzanie okazało się podwyższeniem do 67 st.C. Po kilku minutach ustabilizowanie się temp do 64 st.C) 72 st. C - 20 min, już poszło idealnie (negatywna próba jodowa już na samym początku) 76 st. C - max 5 min. Filtracja i wysładzanie: Myślę że dodałem około 10 litrów wody. Pierwszy pomiar BLG przed wysładzaniem po spuszczeniu 3litrów brzeczki wykazał 19° Po wysładzaniu przy 22 litrach 13,2° BLG więc dolewam litr wody. Podczas gotowania strasznie dużo odparowało brzeczki, sam nie wiem dlaczego. Pokrywa garnka była lekko uchylona. Po godzinnym gotowaniu przy schłodzeniu do 25° pozostaje 18 litrów i 14° BLG, dolewam wiec 2 litry do zaplanowanej objętości 20 litrów. BLG wychodzi na 13° BLG co mnie bardzo cieszy z tego względu że instrukcja przewiduje 12,5° BLG a według średniej dla tego piwa jest to przedział 11,9°-13,3° BLG. Zmieściłem się na styk Gotowanie: Chmielenie: Iunga (11,9 alfa), 15 g na 60 min Triskel (3,9 alfa), 10 g na 30 min Triskel, 20 g na 15 min Triskel, 20 g na 0 min. Fermentacja: 20 litrów przy 13°BLG Drożdże Gozdawa - Belgian Fruit i Spice Ale Yeast dodane przy temp 23° Początek fermentacji burzliwej 21.03.2015 o godzinie 04,00. w temperaturze 22°, następnego dnia niestety temp w pomieszczeniu wzrasta do 23° a na termometrze przyklejonym do fermentatora pokazuje 24°. Kolejnego dnia wszystko wraca do normy czyli do 22° Temperatura fermentacji według instrukcji to 18-22° więc troszkę nerwów było Po 7 dniach przeniesiono do temp 16° Planowana fermentacja: 7 dni burzliwej i dalej w tym samym fermentatorze cicha idzie... 09.04.2015 - pierwszy pomiar - 3°BLG, drugi 12.04 - 3°BLG Rozlew: 107 g cukru na 20 litrów piwa, 12.04.2015 Edytowane 15 Maja 2015 przez Soyero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 BLG wychodzi na 13° BLG co mnie bardzo cieszy z tego względu że instrukcja przewiduje 12,5° BLG a według średniej dla tego piwa jest to przedział 11,9°-13,3° BLG. Zmieściłem się na styk Mnie też bo przewidywałem (z przezorności) mniejszą wydajność Chętnie bym spróbował jak ten "wynalazek" smakuje w wydaniu innych piwowarów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soyero Opublikowano 24 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 BLG wychodzi na 13° BLG co mnie bardzo cieszy z tego względu że instrukcja przewiduje 12,5° BLG a według średniej dla tego piwa jest to przedział 11,9°-13,3° BLG. Zmieściłem się na styk Mnie też bo przewidywałem (z przezorności) mniejszą wydajność Chętnie bym spróbował jak ten "wynalazek" smakuje w wydaniu innych piwowarów. Nie ma problemu, jak już będzie gotowe to się zmówimy Ps. nie w temacie ale masz większe doświadczenie. Właśnie wałkuje fora w poszukiwaniu odpowiedzi jakie piwo (przepis, gotowy zestaw surowców) będzie najbardziej zbliżony do piwa BELFAST z Jabłonowa. Możesz coś polecić? Szukam pomysłów na ten tydzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 będzie najbardziej zbliżony do piwa BELFAST z Jabłonowa nie za bardzo pamiętam smak tego piwa, jednak mogę Ci polecić oatmeal stout lub brown porter. Chyba, że wolisz coś troszkę mocniejszego to robust porter będzie odpowiedni Jestem przekonany, że każde z tych piw uwarzone samodzielnie będzie pyszne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soyero Opublikowano 24 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 będzie najbardziej zbliżony do piwa BELFAST z Jabłonowa nie za bardzo pamiętam smak tego piwa, jednak mogę Ci polecić oatmeal stout lub brown porter. Chyba, że wolisz coś troszkę mocniejszego to robust porter będzie odpowiedni Jestem przekonany, że każde z tych piw uwarzone samodzielnie będzie pyszne W sumie wolałbym mocniejsze ale na początek chcę z dwie warki zrobić też tak pod kobietki abym miał łagodniejszą przyszłość w domu. Na razie jest nastawienie umiarkowane przeplatające się z ciekawością ale i patrzeniem " spod byka" Chyba faktycznie uderzę w tego oatamela. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 uderzę w tego oatamela no jak pod kobitki to milk stout Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Po co wybierać, skoro można jedno i drugie? Pół kilo laktozy + 2 paczki płatków owsianych, wychodzi deserowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soyero Opublikowano 25 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 (edytowane) Po co wybierać, skoro można jedno i drugie? Pół kilo laktozy + 2 paczki płatków owsianych, wychodzi deserowe. Ooooooooo! Czyli np ten zestaw + płatki? Te płatki kiedy dodać? w tym samym momencie co laktoze? http://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/zestawy_surowcow/redakcyjne_z_zacieraniem/milk_stout_12_blg Edytowane 25 Marca 2015 przez Soyero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 25 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 Te płatki kiedy dodać? w tym samym momencie co laktoze? Płatki chyba do zacierania BTW, weź z Chorzowa zestaw stouta, laktozę i do zacierania dołóż płatki owsiane Oczywiście jeśli chcesz bazować na gotowych zestawach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soyero Opublikowano 25 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 Te płatki kiedy dodać? w tym samym momencie co laktoze? Płatki chyba do zacierania BTW, weź z Chorzowa zestaw stouta, laktozę i do zacierania dołóż płatki owsiane Oczywiście jeśli chcesz bazować na gotowych zestawach. A już rozumiem, czyli dodaje je wtedy kiedy słody, przed pierwszą przerwa w temp około 62°. Na razie bazuję na gotowych redakcyjnych zestawach. Dopiero dwie warki zrobiłem z czego jedna, pierwsza była z kitu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 25 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 Gotowiec http://brewlog.zgodowie.org/brew/161 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soyero Opublikowano 25 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 (edytowane) Gotowiec http://brewlog.zgodowie.org/brew/161 super! dzięki wręcz idealny. 5,2% tak jak lubię. Tylko czy dobrze rozumiem?: 1. Wszystkie surowce fermentowalne + gips i chlorek wapnia wrzucam razem do 12 l wody, która jest podgrzana do ok 69 ° (2 stopnie pewnie spadnie akurat do temperatury zalecanej) 2. Safale US-05 II pewnie bym kupował suche więc czy jedna paczka wystarczy? 3. Mech wrzucam na ostatnie 10 minut gotowania? 4. Zacieranie, rozumiem że tylko dwa i pewnie po pierwszym nawet nie będzie trzeba robić próby jodowej. U mnie w garnku te 12 litrów przy 90 minutach spadnie strasznie. No ale spróbuję, zresztą gotowanie 26 litrów przez 90 minut? kurczę boję się że mi zejdzie niżej niż te planowane 23.5, a przepraszam ma wyjść około 21 to ok. 5. Chmielenie. Rozumiem, ze FWH to znaczy dodaje na początku gotowania? 6. Fermentacja 6 tygodni w jednym fermentatorze? Będę wdzięczny, bo przepis wydaje się super. Edytowane 25 Marca 2015 przez Soyero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soyero Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 (edytowane) Warka trzecia: Milk Stout (31.03.2015) z/s Centrum Piwowarstwa Zasyp: Słód pilzneński 1,8 kg Słód monachijski 1,65 kg Słód kawowy 0,3 kg Słód karmelowy ciemny 0,3 kg Słód czekoladowy jasny 0,2 kg Jęczmień palony 0,3 kg (na ostatnie 5 minut zacierania, po negatywnej próbie jodowej) Płatki owsiane błyskawiczne 0,5 kg 15 litrów wody Zacieranie: 63°C-67°C - 90 minut (negatywna próba jodowa) 78°C - mash out (w zasadzie miałem zakończyć przy 76°C ale temp, skoczyła o te 2 °) Filtracja i wysładzanie: 3 razy po 4 litry + 1x3 litry BLG 12.8 przy 25 L Gotowanie: Chmielenie: Marynka (10 alfa), 30 g na 60 min, hmm niestety się zapomniałem i wsypałem jeszcze zanim brzeczka zaczęła wrzeć. Laktoza 0,5 kg na 15 min Po gotowaniu BLG 17,5 przy 23L (+laktoza) - dodaje 2 litry wody aby zbić BLG Inne dodatki: gips 6g (do zacieru) Fermentacja: BLG 15,5 (+laktoza) przy 24 L (01.04.2015, 03.00 h) Drożdże: Safale S-04 Fermentacja w temp. 15°-16°C, po dwóch dniach przeniesione do temp pokojowej tj. 20°C Pierwszy pomiar przed rozlewem (21.04.2015 r) - 5,5 BLG, drugi i trzeci - 5 BLG Rozlew 26.04.2015 - 130 gram cukru. Fotki: 01.04.2015, 18.00 Pracujące drożdże, następnego dnia sięgały pokrywy. 26.04.2015. Na dnie drożdże były tak zbite że praktycznie całe piwko zlało się do rozlewu. Edytowane 15 Maja 2015 przez Soyero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Drożdże ci ładnie urosły. I fermentacja w pełni. A tak się bałeś Tego milk stouta to robiłeś z zestawu ? Zakupiłeś w sklepie Centrum piwowarstwa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soyero Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 (edytowane) Drożdże ci ładnie urosły. I fermentacja w pełni. A tak się bałeś Tego milk stouta to robiłeś z zestawu ? Zakupiłeś w sklepie Centrum piwowarstwa ? Dziękuje (tfu tfu nie zapeszać) Tak, dokładnie to ten zestaw z tym, że dodałem gips (w sumie nie wiem po co bo i tak nie znam ph mojej wody) oraz dodałem płatki błyskawiczne. Tylko teraz zastanawiam się czy po tych 5-7 dniach przelewać na cichą do osobnego fermentatora czy zostawić w tym co jest. Wiem, są dwie szkoły i to ode mnie zależy. Jeszcze jestem nowicjuszem i cały czas mam dylemat. Chociaż na dzień dzisiejszym jestem jednak na nie przelewaniu. Edytowane 1 Kwietnia 2015 przez Soyero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 powiem ci że ja nigdy nie przelewam na cichą. Zadaję drożdże, fermentacja ruszy i ..... czekam 22dni I kapsluję Nic nie przelewam. Co do gipsu to faktycznie, po co zadałeś jak nie wiesz jakie masz ph wody ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soyero Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 powiem ci że ja nigdy nie przelewam na cichą. Zadaję drożdże, fermentacja ruszy i ..... czekam 22dni I kapsluję Nic nie przelewam. Co do gipsu to faktycznie, po co zadałeś jak nie wiesz jakie masz ph wody ? No właśnie i też tak zrobię, szczególnie że jest to stout czyli na super klarowności mi nie zależy ani nie będę chmielił na zimno. Jedna mnie rzecz tylko wkurzyła choć pewnie mało istotna. Jak większość nowicjuszy sprawdzam piwo "na bulgotanie". Niestety u mnie się to nie odbywa ponieważ otwór pod rurkę robiłem nożem no i mi trochę zjechał...także jest nieszczelność. Fermentacja ruszyła to najważniejsze. A co do dalszej fermentacji chyba też to nie zaszkodzi bo przecież CO2 robi za poduszkę bezpieczeństwa dla piwka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soyero Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2015 (edytowane) Warka czwarta: India Pale Ale 15.5 ° BLG (17.04.2015) z/s Centrum Piwowarstwa Zasyp: Słód pilzneński 2,2 kg Słód monachijski 2,6 kg Słód karmelowy 0,4 kg 16 litrów wody Zacieranie: 55°C - 10 minut 68°C - 75 minut (negatywna próbajodowa) 76°C - mash out Filtracja i wysładzanie: 3 razy po 4 litry + 1x3 litry BLG 14° przy 25 L Gotowanie: Chmielenie: Marynka (10 alfa), 50 g na 60 min Lubelski (4.5 alfa), 40 g na 5 min dodaje 1 litr wody aby zbić BLG, niestety zbyt mało. Fermentacja: BLG 15,5° przy 21 L (18.04.2015, 02.00 h) Drożdże: Safale US-05 Fermentacja w temp. 18°C 1 pomiar przed rozlaniem (05.05.2015) - BLG 2° 2 pomiar przed rozlaniem (07.05.2015) - BLG 2° Rozlew: 115 gram cukru - 07.05.2015 Wytatuować na czole: WYJĄĆ RURKĘ PRZED PRZENOSZENIEM FERMENTATORA !!! Edytowane 15 Maja 2015 przez Soyero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soyero Opublikowano 15 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2015 (edytowane) Warka piąta: Summer Ale 12°BLG - 12,5° z mojego warzenia (14.05.2015) z/s Centrum Piwowarstwa Zasyp: Słód pilzneński 2,5 kg Słód pszeniczny 0,4 kg Słód wiedeński 2 kg Słód karmelowy 0,5 kg 14 litrów wody Zacieranie: 63°C - 30 minut 73°C - 30 minut (negatywna próba jodowa) 76°C - mash out Filtracja i wysładzanie: 4 razy po 4 litry - 78°C BLG 10.2° przy 27 L Gotowanie: Chmielenie: Galaxy (15 alfa), 10 g na 60 min Motueka (7,2 alfa), 25 g na 15 min Amarillo (8,2 alfa), 25 g na 10 min Galaxy (15 alfa), 32 g na 5 min 15° BLG +5 litrów wody. BLG spada do 12.5° Fermentacja: BLG 12,5° przy 26 L (15.05.2015, 02.00 h) Drożdże: Safale US-05 Fermentacja w temp. 16°C Rozlew: 08.06.2015 / 165 gram cukru BLG: 2,5° Zacieranie: Przełom: ----------------------------------------------------------------------- Szczegóły: 17.35 - Start. Wlewam 14 litrów wody do gara 17.54 - Do wody o temp. 67°C wsypujemy słody 18.00 - Temp. po zamieszaniu 60°C 18.07 - Po podgrzaniu zacieru temp. podnosi się do 63°C - 1 przerwa maltozowa 18.40 - Podgrzewam do temp. 73°C i utrzymuję ja przez 30 minut - 2 przerwa dekstrynująca 19.11 - Po negatywnej próbie jodowej podgrzewam do 76°C 19.17 - Temp. 76°C osiągnięta. Mash out 19.23 - Przeniesienie zacieru do fermentatora z oplotem - 17.5 litra celem filtracji 19.43 - Filtracja. Spływa około 6 litrów 19.58 - Wysładzanie. Wlewam pierwsze 4 L 20.09 - Wlewam drugie 4 L 20.29 - Wlewam trzecie 4 L 20.35 - Wlewam czwarte 4 L 20.45 - Koniec wysładzania. Łącznie wysładzałem 16 litrami wody podgrzanej do 78°C. Osiągam 27 L brzeczki o BLG 10,5° 21.30 - Brzeczka zaczyna się gotować. Chmielenie: Galaxy 10 g na 60 min Motueka 25 g na 15 min Amarillo 25 g na 10 min Galaxy 32 g na 5 min 22.30 - Koniec gotowania. Wyłączam palnik 22.40 - BLG 15° więc dodaje 2 litry wody 22.45 - Przenoszę do chłodzenia w wannie, wcześniej pobierając kolejną próbkę aby zmierzyć BLG. Do wanny wrzucam 4 zamrożone butelki 1,5 litra + wkład 23.20 - Pomiar BLG, wychodzi 14°. Dodaje 2 litry 23.30 - Kolejny pomiar ale nie zapisuje ile na ten moment wynosiło BLG. W każdym razie dolewam ostatni już 1 litr wody. BLG ustala się na oczekiwanym poziomie 12.5° 00.25 - Temperatura chłodzenia wynosi 22°C 01.20 - Brzeczka zostaje schłodzona do 19°C. Koniec chłodzenia, robię whirlpool 01.30 - Rehydratyzuje drożdże 01.40 - Dekantuje brzeczke do fermentatora. Pomagam sobie druciakiem aby zminimalizować chmieliny 01.50 - Napowietrzam brzeczke 02.00 - Zadaje drożdże i przenoszę fermentator do komórki gdzie panuje 16°C Koniec Edytowane 9 Czerwca 2015 przez Soyero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 16 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2015 (edytowane) Rozpiska jak na przesłuchaniu Nie myślałeś o zainwestowaniu w chłodnicę? Czas chłodzenia masz bardzo długi. Edytowane 16 Maja 2015 przez muniek123 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soyero Opublikowano 16 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2015 Cześć, a tak sobie postanowiłem, że spiszę ponieważ bardzo ładny mi wyszedł ten słynny PRZEŁOM :] Tak chłodnicę, zdecydowanie muszę kupić, przeglądam "giełdę" ale muszę się wstrzymać z powodu komunii syna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 17 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2015 (edytowane) Odpowiedź na twoje pytanie odnośnie ilości brzeczki przedniej. Zasyp: 5,4 kg Ilość wody do zacierania: 14 l Woda pozostała w młocie po filtracji: 5,4 l Różnica: 8,6 l Uzyskana brzeczka przednia: 6-7 l Różnica: 1,6-2,6 l może wynikać z: nieprzefiltrowania do końca błędu pomiaru ilości brzeczki, która zostaje pod poziomem kranika. Szczegółowe obliczenia w załączniku. U Ciebie wyszło trochę mniej wody, ze względu na mniejsze odparowanie i nieuwzględnione straty przy rozlewie. Na przyszłość zacieraj w większej ilości wody, 2,6 l/kg ciężko się miesza - po co się męczyć, skoro masz miejsce w garnku. Edytowane 17 Maja 2015 przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soyero Opublikowano 17 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2015 ok dzięki, to i tak dodałem więcej wody bo według przepisu było 12 litrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się