sziszi Opublikowano 24 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 (edytowane) Warka nr 26 Witbier 2,00 kg słód pilzneński 42,11 % 2,00 kg płatki pszeniczne 42,11 % 0,58 kg słód pszeniczny 10,53 % 0,30 kg płatki owsiane 4,21 % 0,08 kg słód Biscuit 1,05 % 20,00gr Styrian Goldings [4,40 %] 15gr kolendra 160gr świeża skórka pomarańczy drożdże Belgian Ardennes (Wyeast Labs #3522) Zacieranie skleikowane płatki + cały słód w 65°C przez 1,5h, próba jodowa negatywna Gotowanie 65min First Gold, 10min połowa kolendry i skórki pomarańczy, 3 min reszta kolendry i skórki pomarańczy, Wyszło 20 litrów o gęstości 12°Blg Fermentacja gęstwa Belgian Ardennes Wbrew moim obawom filtracja poszła doskonale. Pierwszy raz użyłem długiego (1,5m) wężyka, który idealnie zasysał brzeczkę. Było dużo lepiej w porównano z warkami o dużym zasypie. Ale też śrutowałem nieco grubiej. Edytowane 25 Lutego 2010 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 8 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 1) Warka 26 Witbier została zabutelkowana po jednym dniu cichej fermentacji w 12°C, 2°Blg, 170gram glukozy 2) Warka 25 Belgijskie Pale Ale v2 została zabutelkowana z 160 gramami glukozy, końcowy ekstrakt wyniósł 2°Blg . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Po prawie dwumiesięcznej przerwie w moim browarze, dziś uwarzyłem California Common. Piwo początkowo miało być na drożdżach California Lager, niestety starter nie wystartował. Na początku saszetka zaczęła puchnąć dopiero po tygodniu a potem chyba za słabo ostudziłem brzeczkę na starter. W efekcie starter nie ruszył w ogóle. Chyba nie jest wina przeterminowanych drożdży( ~0,5 roku) a mojego błędu w sztuce. Ostatecznie brzeczkę zadałem Nottinghamami. Co ciekawe piwa w tym stylu na takich drożdżach też wygrywają konkursy: http://www.beerdujour.com/Recipes/Chandrila%20Common%20AKA%20Land%20of%20Lincoln%20Amber.htm Warka nr 27 California Über Alles - piwo w stylu California Common 3,00 kg Pale Ale 72,29 % 1,00 kg słód pilzneński 24,10 % 0,10 kg karmelowy ciemny 2,41 % 0,05 kg Biscuit Malt 1,21 % 50 gr Northern Brewer [10,00 %] 1 łyżeczka Irish Moss drożdże Danstar Nottingham Zacieranie 70 min w 67°C , Mash Out 10min w 76°C Gotowanie 60min 25gr Northern Brewer , 10min 15gr Northern Brewer, 10min mech irlandzki , 0 min 10gr Northern Brewer , 20 litrów, 12°Blg Fermentacja saszetka uwodnionych drożdży Danstar Nottingham Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 10 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2010 uzupełniam wpis: przedwczoraj zabutelkowałem warkę nr 27, dodałem 150gram glukozy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 23 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2010 Warka nr 28 Bitter 4,00 kg Pale Ale 0,20 kg słód pszeniczny 0,20 kg karmelowy jasny 0,20 kg Biscuit Malt 30 gr Target [11,00 %] 40 gr Lublin [4%] 1 łyżeczka Irish Moss drożdże WLP 005 British Ale Zacieranie 70 min w 68°C Gotowanie 60min 20gr Northern Brewer , 15min 5gr Target, 20gr Lublin, 15min mech irlandzki , 0 min 20gr Lublin , 25 litrów, 11,5°Blg Fermentacja starter drożdży British Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 30 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2010 Warka nr 28 Bitter została przelana dzisiaj na cichą fermentację. Zeszła tylko do 4°Blg. Coś słabo. Może za zimno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 30 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2010 (edytowane) Warka 29 Grodzisz 1,20kg słód pszeniczny 0,40kg słód pszeniczny dymiony 1,20 kg słód wędzony Weyermann 0,10 kg słód karmelowy jasny Strzegom 0,04 kg słód Biscuit 50 gr chmiel Lublin 1 łyżeczka mech irlandzki drożdże European Ale (Wyeast Labs #1338) Zacieranie 60 min 68 °C 10 min Mash Out 76,0°C Gotowanie 60 min 30 gr Lublin 15 min 20gr Lublin, łyżeczka mchu irlandzkiego wyszło 22l 8°Blg Fermentacja starter European Ale Edytowane 31 Maja 2010 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 31 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2010 Cześć Zacieranie60 min 6,8 °C ojoj, co to za przerwa, nic nie mogę znaleźć w literaturze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 31 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2010 Cześć Zacieranie60 min 6,8 °C ojoj, co to za przerwa, nic nie mogę znaleźć w literaturze już poprawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 5 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2010 dziś zabutelkowałem warkę 28, 24 litry, 130gram cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 10 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2010 Warka 30 Miodowe z ekstraktów ekstrakt słodowy WES jasny 1,7kg ekstrakt słodowy WES pszeniczny 1,2kg miód gryczany 1,3kg chmiel Magnum 15gr chmiel Cascade 20gr 1 łyżeczka mech irlandzki drożdże European Ale (Wyeast Labs #1338) Gotowanie 70min 60 min Magnum 15min Cascade 10gr, mech irlandzki 0 Min Cascade. miód gryczany 23Litry 12,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 13 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 wczoraj zabutelkowałem warkę nr 29, 20litrów, 2°Blg, 160gr cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 20 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2010 Warka 31 Żytnie Ale 1,90 kg słód żytni 1,50 kg słód pale ale 1,00 kg słód pilzneński 0,10 kg Karapils 10,00 gr Magnum [14,00 %] (60 min) 15,00 gr Cascade [5,50 %] (15 min) 10,00 gr Cascade [5,50 %] (0 min) 1 łyżeczka mech irlandzki (10,0 min) drożdże European Ale (Wyeast Labs #1338) Zacieranie 30min - 64°C 30min - 72°C 10min - 76°C 20l, 11,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 21 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 (edytowane) Warka 32 Letnia pszenica 2,00 kg słód pszeniczny 2,00 kg słód pilzneński 0,10 kg Karapils 10,00 gr Saaz [3,80 %] (60 min) 10,00 gr Cascade [4 %] (60 min) drożdże WLP 300 Hefeweizen Zacieranie 30min - 42°C (8l wody) (+10l wody) 30min - 62°C dekokt 5l -> 30min 72°C dekokt 3l -> 10min - 76°C 22l, 11,5°Blg edit: numeracja warek Edytowane 7 Lipca 2010 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 21 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 ciekawe czy te drożdże też wyjdą na spacer mi dwa razy wyszły na spacer ..pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 22 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2010 ciekawe czy te drożdże też wyjdą na spacer mi dwa razy wyszły na spacer ..pozdr na razie spokojnie, temperatura fermentacji 19,5°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 23 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2010 Warka 30 Miodowe z ekstraktów 22 litry, 2°Blg zostało zabutelkowane z 160gramami miodu sztucznego. Warka 31 poszła na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 26 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2010 (edytowane) Warka 33 Witbier 2,50 kg słód pilzneński 0,60 kg słód pszeniczny 1,40 kg płatki pszeniczne 0,20 kg płatki owsiane 18 gr Lublin [4%] (60 min) 20gr skórka pomarańczy 10gr Curacao 15 gr Kolendra drożdże WLP 550 Belgian Ale Zacieranie 60 min 64,0 C 20 min 72,0 C 5 min 78,0 C Gotowanie chmiel 60 min 10gr skórki pomarańczy + 5gr curacao 15 min 10gr skórki pomarańczy + 5 gr curacao 0 min 22l, 10°Blg jak drożdże wystartują dodam syropu cukrowego aby podwyższyć ekstraktywnośc do ~11-12°Blg Edytowane 29 Czerwca 2010 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 28 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2010 dzisiaj dodałem do mojego witbiera 0,5litra syropu cukrowego (500gr cukru) powinno to podnieść ekstrakt w piwie do ~12°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 29 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2010 dzisiaj zabutelkowałem warkę 32 weizenbier, 21litrów z 170 gramami glukozy (mam nadzieje, że granatów nie będzie), zeszło do 2°Blg smak i zapach mocno bananowy, goździków brak lub nikłe może to drożdże (WLP 300 Hefeweizen), może za krótka przerwa ferulikowa?? jakie macie doświadczenia z tymi drożdżami? teoretycznie te drożdże to to samo co Wyest 3068 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 5 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2010 Warka 31 Żytnie Ale została dzisiaj zabutelkowana z 150 gramami glukozy, 18litrów. Bardzo specyficzne smak i piwo. Warto spróbować uwarzyć coś takiego, bardzo dobrze się zapowiada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myszmen Opublikowano 5 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2010 Warka 31 Żytnie Ale została dzisiaj zabutelkowana z 150 gramami glukozy, 18litrów.Bardzo specyficzne smak i piwo. Warto spróbować uwarzyć coś takiego, bardzo dobrze się zapowiada. Pisze się na jedną buteleczkę Muszę coś dobrego uwarzyć, żeby było godne wymiany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 6 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2010 Warka 31 Żytnie Ale została dzisiaj zabutelkowana z 150 gramami glukozy, 18litrów.Bardzo specyficzne smak i piwo. Warto spróbować uwarzyć coś takiego, bardzo dobrze się zapowiada. Co rozumiesz przez specyficzne? Piłem do tej pory dwa piwa żytnie (z Konstancina i Thurn und Taxis) i to drugie mi bardziej smakowało (było mniej "pszeniczne"). Mam zestaw surowców z BA na Roggenbiera ale kusi mnie żeby użyć drożdży Safbrew S-33 żeby uniknąć pszenicznych smaków tyle, że nie wiem jakie piwo wyjdzie na drożdżach WB-06. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 6 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2010 Warka 31 Żytnie Ale została dzisiaj zabutelkowana z 150 gramami glukozy' date=' 18litrów.Bardzo specyficzne smak i piwo. Warto spróbować uwarzyć coś takiego, bardzo dobrze się zapowiada.[/quote'] Pisze się na jedną buteleczkę Muszę coś dobrego uwarzyć, żeby było godne wymiany oczywiście jest zarezerwowana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 6 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2010 Warka 31 Żytnie Ale została dzisiaj zabutelkowana z 150 gramami glukozy' date=' 18litrów.Bardzo specyficzne smak i piwo. Warto spróbować uwarzyć coś takiego, bardzo dobrze się zapowiada.[/quote'] Co rozumiesz przez specyficzne? Piłem do tej pory dwa piwa żytnie (z Konstancina i Thurn und Taxis) i to drugie mi bardziej smakowało (było mniej "pszeniczne"). Mam zestaw surowców z BA na Roggenbiera ale kusi mnie żeby użyć drożdży Safbrew S-33 żeby uniknąć pszenicznych smaków tyle, że nie wiem jakie piwo wyjdzie na drożdżach WB-06. To nie jest roggenbier. Piwo zostało zrobione na drożdżach fermentacji mieszanej w 18-16°C, raczej neutralnych smakowo (European Ale). Bardziej celowałem w amerykańskie piwa żytnie, których zresztą nie piłem . http://www.wiki.piwo.org/index.php/American_Wheat_or_Rye_Beer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się