Dagome Opublikowano 5 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2009 Odczyn sprawdzasz ph metrem? Dobrze się sprawdza? Zastanawiam się, czy wkrótce nie zainwestować. Tylko drogo trochę dori - temat jako ciekawy wydzieliłam z wątku http://www.piwo.org/forum/t1017-Dominus-Tecum-mikrobrowar-codera.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 5 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2009 Odczyn sprawdzasz ph metrem?Dobrze się sprawdza? Zastanawiam się, czy wkrótce nie zainwestować. Tylko drogo trochę. Do normalnego warzenia odradzam, chyba że tak jak ja lubisz się bawić mierzeniem wszystkiego co się rusza. Rozsądny pH metr kosztuje ~200 zł z osprzętem, a min. co 2 lata trzeba wydać 100 zł na nowa sondę, baterie i roztwory kalibrujące. Paski będa kosztowałby ułamek tej ceny, a są wystarczajaco dokładne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamankfc Opublikowano 5 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2009 co do kosztów początkowych to się zgodzę fakt drogo ale sprzęt jest dokładny a roztwór buforujący kupuje na litry tak jest taniej a sonda wcale tak szybko się nie zużywa aktualnie drugi rok robi 1den pomiar dziennie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 5 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2009 Paski będa kosztowałby ułamek tej ceny, a są wystarczajaco dokładne. 12,73 zl za 20 pasków w BA, a zużyją się szybko. Nie taki tam ułamek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 5 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2009 Paski będa kosztowałby ułamek tej ceny' date=' a są wystarczajaco dokładne.[/quote']12,73 zl za 20 pasków w BA, a zużyją się szybko. Nie taki tam ułamek. Jak już ustalisz swój warsztat, to zużywasz jeden na warkę. Dla oszczędności można je jeszcze przeciąć wzdłuż na dwa. @szamankfc: jak długo działa taki roztwór kalibracyjny? Liczy się czas, czy ilość wykonanych kalibracji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamankfc Opublikowano 5 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2009 Paski będa kosztowałby ułamek tej ceny' date=' a są wystarczajaco dokładne.[/quote']12,73 zl za 20 pasków w BA, a zużyją się szybko. Nie taki tam ułamek. ułamek bo każdy pasek można po ciąć jak długo wystarcza bufor to mogę teraz przywołać danych. ja jutro odpowiedzieć jak zajrzę w zapiski zakładowe. ale już ci mogę powiedzieć że bufor jak dobrze poszukasz to ktoś ci załatwi. najgorsze to sam czujnik bo choć ten co mam aktualnie hasa aż miło to przezd tym miałem 2 inne które się źle sprawowały to zostały wymienione na gwarancji. ogulnie jestem z tego sprzętu zadowolony ale jak się wysypie czujnik to się trochę wkur... bo u mnie w pracy pomyłka o 0\1 to oznacza około 1000zł w plecy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 5 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2009 Fakt. Na cięcie nie wpadłem. Następnym razem już będę przecinał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamankfc Opublikowano 6 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2009 ok bufor jest potrzebny tylko do kalibracji nowej końcówki i chyba jeszcze przy wymianie baterii więc zużywa się mało i rzadko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 6 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2009 ok bufor jest potrzebny tylko do kalibracji nowej końcówki i chyba jeszcze przy wymianie baterii więc zużywa się mało i rzadko Właśnie po wymianie baterii musiałem skalibrowac pH metr, a roztwory miałem dwuletnie, pływają w nich jakieś glonowate farfocje Tak czy inaczej skalibrowałem, i chyba mierzy dobrze, bo porównuję z paskami i wychodzi podobnie. Sonda mam nadzieję podziała mi jeszcze trzeci rok, u mnie nie ma wielkiej tragedii jak się pomyli o 0.1. Nie wiesz jakie sa objawy zużywania sondy? Szybciej sie rozkalibrowuje czy daje mniej dokładne wyniki niezależnie od kalibracji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamankfc Opublikowano 6 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2009 tu mamy ciekawy temat http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic173902.html co do zużycia elektrody to większość ph-metrów sama kontroluje poziom zajeżdżania niestety robi to tylko w czasie kalibracji jak coś nie jest ok to sygnalizuje. natomiast bardzo ważna rzeczą jest co jakiś czas dokładnie oczyścić elektrodę i przeprowadzić kalibracje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 7 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2009 (edytowane) co do zużycia elektrody to większość ph-metrów sama kontroluje poziom zajeżdżania niestety robi to tylko w czasie kalibracji jak coś nie jest ok to sygnalizuje. To w moim (kalibracja dwupunktowa) pewnie braknie po prostu zakresu kalibracji na jednym z potencjometrów, już to raz przerabiałem. PS. Mój miernik to UP5 http://www.żarówki.biz.pl/u40s40p34_kieszonkowy_miernik_ph_z_kablem_bnc.html Edytowane 7 Listopada 2009 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamankfc Opublikowano 7 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2009 my pracujemy na cp-102 http://www.andy.com.pl/firmy/elmetron/pdf/CP-101_102_103_104.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 (edytowane) Odświerzę temat. Pojawiło się trochę tanich kwasomierzy elektonicznych np: http://allegro.pl/pehametr-kwasomierz-0-14-ph-z-kalibracja-plyny-i3920638905.html http://allegro.pl/miernik-ph-kwasomierz-do-pracy-ciaglej-nowosc-i3946719221.html http://allegro.pl/zw32-miernik-tester-ph-wody-test-kwasomierz-wodny-i3898953987.html Czy ktoś używa któregoś z nich? Ciekawi jesteśmy opinii. Edytowane 18 Lutego 2014 przez anmar yarrro 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 (edytowane) ... Edytowane 19 Stycznia 2015 przez PiwoLab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 Kupowałeś tamże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 (edytowane) ... Edytowane 19 Stycznia 2015 przez PiwoLab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 Voltcraft jest bardziej dokładny 0,01 pH, ten z aliexpress 0,2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 Voltcraft jest bardziej dokładny 0,01 pH, ten z aliexpress 0,2 Bez przesady browar to nie apteka, moim zadaniem na potrzeby piwowarstwa wystarczą zwykłe papierki lakmusowe za kilka złotych, lepiej zainwestować w dobry termometr z sondą lub np refraktometr. Przy pomiarze pH ważne jest, aby nie było większe od 6. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 pHmetr nie jest niezbędny ale lepiej go mieć niż nie mieć i jak już jest to lepiej żeby był bardziej dokładny niż mniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 jak już jest to lepiej żeby był bardziej dokładny niż mniej idąc tym tropem zgadzam się z kolegą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 22 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 Ok, mam pytanie techniczne. W kranie leci twarda woda a w planach są jasne piwa. Jakie przedziały na paskach powinny mnie interesować, jeśli planuję zakwaszać zacier i wodę do wysładzania? Macie jakieś sprawdzone metody obliczania ile kwasu trzeba zużyć do zakwaszania wody (kupiłem kwas fosforowy)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 23 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 (edytowane) Jakie przedziały na paskach powinny mnie interesować, jeśli planuję zakwaszać zacier i wodę do wysładzania? przedział pH 5,4 - pH 5,8, generalnie teoria jest taka, że powinno się zakwaszać zacier jeżeli jego pH jest 6 i powyżej 6. Wodę do wysładzania zakwaszamy też poniżej pH 6 tylko tutaj należy uważać z ilością kwasu, bo można łatwo przedobrzyć, ponieważ woda w przeciwieństwie do zacieru nie ma właściwości buforujących i w przypadku wody zwykle wystarczy 1-2ml kwasu. Co do zacieru to pH sprawdzamy dopiero jakieś 10 minut od czasu kiedy wrzuciliśmy słody aby zaszły wszystkie reakcje zakwaszające, zaleca się również wrzucanie słodu zakwaszającego już przy podgrzewaniu wody. Po sprawdzeniu pH i po wlaniu pierwszej porcji kwasu czekasz chwilę i dokonujesz następnego pomiaru i tak aż osiągniesz żądaną wartość. Generalnie zakłada się, że jeżeli do zbicia pH z 5,8 do 5,7 potrzebowałeś 2ml kwasu do, aby zejść z 5,7 do 5,6 też będziesz potrzebował 2ml kwasu. Siła buforująca zacieru jest również uzależniona od zasypu im większy, tym więcej będziesz potrzebował użyć kwasu. Pamiętaj, że pH zależy od temperatury, więc pomiaru należy dokonywać na wystudzonej próbce. Edytowane 23 Lutego 2014 przez Bzdzionek Lary i ZZZabioreCiButy 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exar_Kun Opublikowano 23 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 A ja korzystam z pH-metru do pomiaru gleby dla ogrodników. Nie jest super hiper dokładny, ale zgadza się z papierkami, ma metalową szpryckę i jest wygodny w użyciu. No i kosztował kilkanaście złociszy w sklepie ogrodniczym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZZZabioreCiButy Opublikowano 2 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 Jakie przedziały na paskach powinny mnie interesować, jeśli planuję zakwaszać zacier i wodę do wysładzania? Pamiętaj, że pH zależy od temperatury, więc pomiaru należy dokonywać na wystudzonej próbce. Wystudzonej do jakiej temperatury? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się