coder Opublikowano 5 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2010 Chciałbym zrobić Dry Stout, a okazało się, że mam tylko resztkę palonego jęczmienia, natomiast mnóstwo róznych palonych słodów Carafa III, barwiących itd. Jak sądzicie, czy będzie róznica w smaku (na niekorzyść) jak zastosuję słód palony? Słyszałem anegdotkę, że Guiness na początku wypróbował słód palony black patent i jęczmień palony i nie było różnicy w smaku, więc zaczął używać ten tańszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 5 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2010 Gdzieś czytałem, że palony jęczmień daje charakterystyczną goryczkę nie do uzyskania ze słodu. Ja mam trochę palonego jęczmienia. Jak jesteś zainteresowany to dawaj PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 5 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2010 (edytowane) zrobiłem 2 stouty tylko na carafa I II III może w/g ciut mniej posmaków kawowych ale piwo było dobre i się szybko rozeszło nie dając mi czasu na głębszą analizę. Edytowane 5 Marca 2010 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 5 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2010 Carafę Special reklamują jako dającą się normalnie zadawać od początku zacierania bo nie daje posmaków palonych, ja sugerowałem się tym dodając do Stouta Carafę zwykłą do całego zacierania - żeby te posmaki się pojawiły, i były. Niestety z palonym jęczmieniem nie miałem okazji jeszcze porównać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 5 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2010 CODER próbuj i podziel się doświadczeniem. Każde nowe doświadczenie uczy. Taniej kosztuje uczyć się na cudzych błędach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 5 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2010 (edytowane) ja kiedyś popełniłem 2 stouty tylko na carafie od początku zacierania i były kwaskowate i gorzkawe posmaki. Kolejne warki bez palonego jęczmienia z carafą dodaną pod koniec przerwy dekstrynującej były ok Edytowane 5 Marca 2010 przez bnp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 5 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2010 mój znajomy zrobił słód palony ze zwykłego słodu i... ręcznego palnika gazowego o efektach jeszcze nie udało nam się przekonać bo kolega od paru dni bezskutecznie próbuje rozlać piwo do butelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Terry Opublikowano 6 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2010 Mz rób i się nie zastanawiaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się