Skocz do zawartości

Palony słód zamiast palonego jęczmienia


coder

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym zrobić Dry Stout, a okazało się, że mam tylko resztkę palonego jęczmienia, natomiast mnóstwo róznych palonych słodów Carafa III, barwiących itd.

Jak sądzicie, czy będzie róznica w smaku (na niekorzyść) jak zastosuję słód palony?

 

Słyszałem anegdotkę, że Guiness na początku wypróbował słód palony black patent i jęczmień palony i nie było różnicy w smaku, więc zaczął używać ten tańszy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zrobiłem 2 stouty tylko na carafa I II III może w/g ciut mniej posmaków kawowych ale piwo było dobre i się szybko rozeszło nie dając mi czasu na głębszą :lol: analizę.

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Carafę Special reklamują jako dającą się normalnie zadawać od początku zacierania bo nie daje posmaków palonych, ja sugerowałem się tym dodając do Stouta Carafę zwykłą do całego zacierania - żeby te posmaki się pojawiły, i były. Niestety z palonym jęczmieniem nie miałem okazji jeszcze porównać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja kiedyś popełniłem 2 stouty tylko na carafie od początku zacierania i były kwaskowate i gorzkawe posmaki.

Kolejne warki bez palonego jęczmienia z carafą dodaną pod koniec przerwy dekstrynującej były ok

Edytowane przez bnp
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.