scooby_brew Opublikowano 23 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 (edytowane) Warka: 11 gal (41.6 L) OG: 1.052 (12.8 Plato) IBU: 30.0 SRM: 5. Wydajność: 72% Słody: 12 lbs. (5.44 kg) 2-row Pale 8 lbs. (3.63 kg) słód pszeniczny 1 lb. (0,45 kg) monachijski jasny 0.5 lb. (0,22 kg) crystal 40L Chmiele: 1 oz. (28 g) Cascade 60 min 1 oz. (28 g) Willamette 60 min 1 oz. (28 g) Cascade 10 min 1 oz. (28 g) Willamette 10 min Drożdże: US-05 Zacieranie: 150F (65.6 °C) 60 min. Uwagi: To piwo z początku uwarzyłem jako klon amerykańskiego piwa pszennego Widmer Hefeweizen: http://www.widmer.co...hefeweizen.aspx . Potem nieco zmieniłem recepturę, częściowo dla wygody, częściowo dla smaku. Nie spodziewaj się w tym piwie smaków podobnych do pszeniaków bawaryjskich lub belgijskich: nie ma tu goździków, smaki bananowe są niskie. Zamiast tego otrzymasz piwo lekkie i owocowe, łatwe do picia Ale. Jest to doskonałe piwo na ciepłe letnie dni a także doskonale pasuje do każdego rodzaju jedzenia: np. sałata, ryby, mięso, pizza itd; dlatego często warzę to piwo nie tylko latem, ale także zimą. Piwo możesz fermentować w temperaturach od 18 - 20°C. Te piwa powinny być tylko lekko mętne. Najlepiej przed butelkowaniem wyklaruj to piwo zupełnie (2-3 tygodnie fermentacji z US-05 wystarczy aby wyklarować to piwo). Zabutelkuj to piwo jako "krystal-weizen", w ten sposób po refermentacji w butelkach otrzymasz idealną ilość drożdży potrzebną do tego piwa. Tak przygotowany pszeniak możesz pić prosto z butelki. Słód 2-row Pale możesz zastąpić słodem Pilsner, Crystal 40 możesz zastąpić karamelowym jasnym. Chmiel Willamette możesz zastąpić chmielem Fuggle. Ta receptura w "wersjii polskiej", na 21L: Słody: 2,5 kg pils 2 pszeniczny 200 g monachijski 100 g karamelowy Chmiele: 15 g Willamette 60 min 15 g Cascade 60 min 15 g Willamette 10 min 15 g Cascade 10 min Drożdże: US-05 Zacieranie: 67°C / 60 min Edytowane 19 Stycznia 2015 przez scooby_brew e-prezes i pershi 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 24 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 Widzę że u Scoobiego lato w pełni, u nas wczoraj jeszcze było ciepło i słonecznie, ale "Jesień idzie Nie ma na to rady " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agrest Opublikowano 21 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2010 (edytowane) Scooby, pochwal się jeszcze co to tak smakowicie wygląda na talerzu serwowanym do piwka? Jakieś włoskie klimaty? A i ta oliwa z dodatkami to swojej roboty czy kupiona? Pozdrawiam J. Odwołuje pytanie. Znalazłem już odpowiedź Tutaj http://www.piwo.org/forum/t3509-Receptura-na-jedzenie-%2B-receptura-na-piwo.html Edytowane 21 Października 2010 przez agrest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 23 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2013 Da się na Danstar Nottinghamach? Bo jest też opcja na Dannys Favorite albo Forbidden Fruit... S05 nie mam i mieć nie będę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arti1 Opublikowano 24 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 Myślę że się da nothinghamy to zblizone drozdze do 05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 9 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2014 A jak to refermentowac??.. Widze po pianie, ze raczej mocno ma byc nasycone CO2.. 6 g cukru na litr da rade?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 25 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 Zgodnie z recepturą Scoobiego zrobiłem warkę Sunny Wheat - 52 litry. 19 litrów wlałem w kega - właśnie delektuje się smakiem Początkowo coś mi w tym piwie nie pasowało. Drobne degustacje podczas fermentacji były obiecujące. Chmiel Willamette myślę, że jest jednym z najbardziej niedocenianych chmieli. Od dwóch tygodni mam piwo w kegu i teraz mogę powiedzieć, że piwo jest OK. Musiało sie ułożyć! Idealne na upalne dni, do grilla, na imprezę. Piwo orzeżwiające, lekkie, bardzo neutralne w smaku. Warkę na pewno powtórzę na wiosnę (też pewnie gdzieś z wybiciem w okolicach 50 litrów) by móc cieszyć się smakiem w upalne dni Polecam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hvbert Opublikowano 21 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2020 Też polecam z całego serca, idealne na letnie dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 21 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2020 Dzięki, zapisane na liście "do zrobienia" J. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się