Skocz do zawartości

Tradycyjny Bitter


Rekomendowane odpowiedzi

Bitter 10°Blg

 

Standardowy przepis

3kg slod Pale

0,2kg slod crystal

0,1kg slod brown (ciemny karmelowy)

 

Zacieranie 90 minut w 67°C.

 

Chmielenie

25g East Kent Goldings -60 minut

15g East Kent Goldings -30 minut

15g East Kent Goldings -1 minuta

 

Łyżeczka mchu na ostatnie 10 minut gotowania.

 

Drożdże.

Wyeast Themes Valley.

 

Fermentacja w okolicach 18-19°C, nastepnie po 3-4 dniach (gdy fermentacha burzliwa powoli sie konczy) podgrzanie do 22-23°C by pozbyc sie dwuacetylu do zakonczenia fermentacji. Nastepnie mozna przeniesc na cicha by pozbyc sie nadmianu drozdzy na kilka dni.

 

Refermentacja 40g cukru na 20 litrów piwa.

 

Piwo jest gotowe po nagazowniu, czyli tydzien do dwóch tygodni. Piwo powinno byc bardzo lekko gazowane. Lekka nuta dwuacetylu nadaje autentycznosci. Wysmienite piwo sesyjne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...
  • 1 rok później...
  • 2 miesiące temu...

Rzadko spotykałem tak słabo nagazowane piwa w barach, jedynie na festiwalach dla nerdów. Zdaje się że obecna moda w UK raczej kieruje się w stronę nieco mocniejszego nagazowania, tak z 80-90g na 20 litrów, ale ja bywałem w barach dla normalnych ludzi. ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rzadko spotykałem tak słabo nagazowane piwa w barach, jedynie na festiwalach dla nerdów. Zdaje się że obecna moda w UK raczej kieruje się w stronę nieco mocniejszego nagazowania, tak z 80-90g na 20 litrów, ale ja bywałem w barach dla normalnych ludzi. ;)

A z caska piles, bo wlasnie z caska jest troche flat z normalych instalacji idzie CO2 z butli :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.