Makaron Opublikowano 10 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 Bitter 10°Blg Standardowy przepis 3kg slod Pale 0,2kg slod crystal 0,1kg slod brown (ciemny karmelowy) Zacieranie 90 minut w 67°C. Chmielenie 25g East Kent Goldings -60 minut 15g East Kent Goldings -30 minut 15g East Kent Goldings -1 minuta Łyżeczka mchu na ostatnie 10 minut gotowania. Drożdże. Wyeast Themes Valley. Fermentacja w okolicach 18-19°C, nastepnie po 3-4 dniach (gdy fermentacha burzliwa powoli sie konczy) podgrzanie do 22-23°C by pozbyc sie dwuacetylu do zakonczenia fermentacji. Nastepnie mozna przeniesc na cicha by pozbyc sie nadmianu drozdzy na kilka dni. Refermentacja 40g cukru na 20 litrów piwa. Piwo jest gotowe po nagazowniu, czyli tydzien do dwóch tygodni. Piwo powinno byc bardzo lekko gazowane. Lekka nuta dwuacetylu nadaje autentycznosci. Wysmienite piwo sesyjne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samael Opublikowano 5 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2014 Juz mi odfermentowalo do 1010:) Dalem troche wiecej slodu pale no i wiecej chmielu. Jutro rozlew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 5 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2014 (edytowane) W pozytywnym tego słowa znaczeniu. Edytowane 5 Lipca 2014 przez Mariusz_CH sugarsweet 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
concrete83 Opublikowano 7 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2014 Na pewno tylko 40g cukru na refermentacje?1g na butelke?a moze 140? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 7 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2014 Wartość jest dobra. Bitter ma być nisko nasycony CO2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
concrete83 Opublikowano 7 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2014 Ok,chcialem sie upewnic:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samael Opublikowano 7 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2014 Ja zaokraglilem do 50g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samael Opublikowano 31 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2015 Jak dla mnie piwo przy tej ilosci cukru zbyt flat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karp Opublikowano 28 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 Zacieranie w ilu litrach wody? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samael Opublikowano 28 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 Zacieranie w ilu litrach wody? W stosunku 1: 3 - 9 litrow bedzie ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 29 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2015 Rzadko spotykałem tak słabo nagazowane piwa w barach, jedynie na festiwalach dla nerdów. Zdaje się że obecna moda w UK raczej kieruje się w stronę nieco mocniejszego nagazowania, tak z 80-90g na 20 litrów, ale ja bywałem w barach dla normalnych ludzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 29 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2015 Którego crystal użyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 29 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2015 120-150 EBC. Dowolny, byle nie karmelowy ze Strzegomia. Np. Castle może być, jak nie chcesz przepłacać za oryginalny. bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 29 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2015 Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 29 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2015 120-150 EBC. Dowolny, byle nie karmelowy ze Strzegomia. Np. Castle może być, jak nie chcesz przepłacać za oryginalny. dlaczego nie strzegom? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samael Opublikowano 29 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2015 Rzadko spotykałem tak słabo nagazowane piwa w barach, jedynie na festiwalach dla nerdów. Zdaje się że obecna moda w UK raczej kieruje się w stronę nieco mocniejszego nagazowania, tak z 80-90g na 20 litrów, ale ja bywałem w barach dla normalnych ludzi. A z caska piles, bo wlasnie z caska jest troche flat z normalych instalacji idzie CO2 z butli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się