lkulos Opublikowano 21 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2012 powiem nieskromnie, że jestem dumny z mej żony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 6 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2013 (edytowane) Wczoraj popełniłem 13# w karierze warkę, o nazwie : Szlak Zabytków techniki ;] Zasyp : Mieszanina Monachijskiego typu I i typu II 4kg Pils 0,5 kg Melanoidowy 0,2kg Chalenger 35g EKG 25 g Mauribrew Lager Zacieranie 65' w 65-62°C 78°C mash out Wysładzanie na raty do objętości 24 litry. Chmielenie ; po 5 minutach cały goryczkowy. Na ostatnie 15 minut aromatyczny. Chłodzenie siłami natury. brzeczka nastawna 14 Blg 21 litrów(wydajność ok. 63 %).zaszczepiona 'kangurami" fermentator poleciał do pudła izolacyjnego. Planuje 2 tygodnie burzliwej w 12°C a później będę lagerował w 5 °C Pierwszy raz utkneła mi filtracja...ale opanowałem Podczas gotowania trochę mi piwa wykipiało - taboret to straszna moc ! Obawy budzą mi drożdże..data ważności wrzesień 2012..ale trzymałem w lodówce, oraz szerokie spektrum temperatur... Piwo ma ładny ciemny brązowy kolor i słodowy zapach. Na zdjęciu filtracja i mój taboret Edytowane 6 Stycznia 2013 przez Lusterko87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 12 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 (edytowane) Fermentacja pierwszego dolniaka trwa w najlepsze PET'y z wodą i wkłady do lodówki turystycznej i pudło z styropianu robią robotę Edytowane 12 Stycznia 2013 przez Lusterko87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 2 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2013 (edytowane) Pierwszy dolniak w butelkach :] smak ciekawy, prosty, choć teść czuł Jabłko/kompot w smaku Edytowane 3 Lutego 2013 przez Lusterko87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 3 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 (edytowane) Pierwszy dolniak w butelkach :] smak ciekawy, prosty, choć teść czuł Jabłko/kompot w smaku Już wiem skąd te jabłko... http://www.piwo.org/topic/5057-aldehyd-octowy-przyczyny/#entry103590 Edytowane 3 Lutego 2013 przez Lusterko87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 9 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2013 (edytowane) Warka #14 "Plac Andrzeja" PaleAle Pale Ale 3,0 kg Monachijski 0,6 kg Amber 0,3 Chalenger 60' EKG 15' Citra - nie żałowałem sypiąc do kotła 15' i na zakończenie gotowania w sumie z 50 gram Wyszło ? nie wiem chłodzi się - ale około 20 litrów 12 Blg AAA warka 13 z aldhedytem octowym..przegazowana i to po tygodniu od butelkowania... Trzeba szybko pić nim dojdzie do eksplozji ;P Wojtek miałeś racje co do przegazowania... w sumie trzynastka musiała być pechowa Edytowane 9 Lutego 2013 przez Lusterko87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 10 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 (edytowane) Warka #14 wczoraj późno wieczorem została zaszczepiona letnimi kangurami. 3 Litry chmielin "odfiltrowane" i...zaszczepione zimowymi kangurami Do "nowości" a raczej eksperymentów było danie chmielu do kadzi filtracyjnej. Miałem sporo Sybilli i Iungi więc zaryzykowałem i rzuciłem do filtracji AAAA jak ktoś chętny na moje piwo to zapraszam na "szybką trzynastkę " mam 35 przegazowanych butelek Altbocka a sam z teściem tyle nie wypijemy ;P Edytowane 10 Lutego 2013 przez Lusterko87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 10 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 W takich sytuacjach dobrze jest mieć .. kega. Przegazowane piwo przelewasz i po kłopocie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 10 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 Jak bym miał spore wybicie to bym może i zainwestował..a tak to jednak spooory wydatek Teraz pozostało mi tylko szybkie spicie i warzyć nowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 16 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 (edytowane) Wracając do #13 to przegazowana okazała się jedna na 40 butelek, pozostałe po 2 tygodniach od butelkowania maja średnie wysycenie - czyli piwo ładnie odfermentowało do 5 blg z 14 blg 160 g cukru do refermentacji. Pomimo obaw o aldhedyt octowy piwo jest ok. Do wad można zaliczyć : goryczka - znikoma, aromat to samo, posmaki chlebowe wyczuwalne. Generalnie wyszło piwo "do kosiarki" choć sezonu kosiarkowego raczej już nie wystarczy Jabłka w smaku i aromacie już nie czuć. Edytowane 16 Lutego 2013 przez Lusterko87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 6 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 No i pierwsza infekcja...piękny aceton w zapachu Cała warka poszła w kanał.... szkoda tylko 50 gram Citry... Nie zrażony porażką w weekend warzę AIPA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 9 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 Warka XV "Rzeźnia na Kozielskiej" 5,4 Pale Ale Strzegom Chinook 50g Fugles 30g Cascade 20g Citra 30g zacieranie na lenia 63-66°C ponad godzinka/ Mash out 76°C. Filtracja i wysładzania : Wysładzane do objętości gara 25 l + 10 litrów cienkusza. Gotowanie 75 minut: Chinook w 15 minucie. Fugles 15 minut przed końcem Cascade i Citra na 0 minut. 10 litrów cienkusza chmielone citrą i cascadą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 26 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 Warka XV "Rzeźnia" w butelkach.Do refermentacji użyłem 130 gram cukru. Blg z 14 spadło do 2,5 Blg Goryczka ? - przyczajony tygrys ukryty smok 10 litrów cienkusza dostało 4 soki malinowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Malinowy cienkusz po tygodniu fermencenia bardzo fajnie smakuje ;] Nawet teściowa go pochwaliła i żonka też Malinowo żurawinowy aromat i smak połączony jest z Chinookową goryczką i Citra aromatem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lkulos Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 A gdzie piwo dla nas do degustacji co? :DD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Pod koniec kwietnia będę w Katowicach to się ugadamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lkulos Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 No mam nadzieję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 (edytowane) Leszku - bez obaw :] Plan na jutro - PORTER wyspiarski Robocza nazwa - FS-200 Type: Ze Słodów Date: 2013-04-05 Batch Size (fermenter): 22,01 l Brewer: Lusterko87 Boil Size: 36,28 l Asst Brewer: Boil Time: 60 min Equipment: KocioĹ‚ek End of Boil Volume 29,46 l Brewhouse Efficiency: 70,00 % Final Bottling Volume: 19,21 l Est Mash Efficiency 90,1 % Fermentation: Ale, Two Stage Taste Rating(out of 50): 30,0 Taste Notes: Ingredients Składniki Ilość Nazwa Typ # %/IBU 0,50 kg Wheat Malt, Ger (3,9 EBC) Słód 4 7,6 % 3,60 kg Pale Malt (2 Row) Bel (5,9 EBC) Słód 1 54,5 % 1,20 kg Munich Malt - 20L (39,4 EBC) Słód 2 18,2 % 0,60 kg Melanoiden Malt (39,4 EBC) Słód 3 9,1 % 0,45 kg Chocolate Malt (886,5 EBC) Słód 5 6,8 % 0,25 kg Carafa II (811,6 EBC) Słód 6 3,8 % 40,00 g Fuggles [4,50 %] - Aromatyczny Moczenie 15,0 min Chmiel 8 0,0 IBUs 60,18 g Challenger [7,50 %] - Gotowanie 50,0 min Chmiel 7 38,5 IBUs 1,0 pkg SafAle English Ale (DCL/Fermentis #S-04) [23,66 ml] Drożdze 9 https://www.facebook.com/pages/Browar-%C5%9Al%C4%85ski-Emigrant/435202266554938?ref=stream - Edytowane 5 Kwietnia 2013 przez Lusterko87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Więc dziś powstała warka XVI Porter angielski "Fs-200" oraz warka XVII cienkusz z Portera "Planetarka" Zasyp na Portera - post wyżej. Zacieranie : 6,5 kg słodów wsypane do 20 litrów wody zacieranie 66-62* przez 90' Mash out 10' filtracja - do objętości garnka. Gotowanie 70' Chalenger 45 gram szyszek w 10 minucie gotowania. Fugles 40 gram szyszek na 15'przed końcem. chłodzenie siłami natury. Warka XVII "planetarka" czyli popłuczyny z Portera. Popłuczyny doładowane 100g ekstrakt WES jasny oraz cukier kandyzowany. Chmielone Fuglesem i Chalengerem oraz Cascadą. Dodatkowo poszło opakowanie skórki z cytry Kotany ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 (edytowane) AAA mam i etykietkę Edytowane 6 Kwietnia 2013 przez Lusterko87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Warka 17 "Anioły i Demony" została zabutelkowana z użyciem 110gram cukru. Planowane nagazowanie 2.0-2.2 v.v ale czy to ważne ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Anioły i demony - #17 :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Z życia browaru : w planach : - Rice IPA - Stout, - SCH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 9 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 Z życia browaru : po ostatnim grillu stwierdziłem że chyba zainwestuje w system kegów do wyszynku. Jadąc na grilla nie będę musiał się martwić myciem butelek czy tłumaczeniu każdemu że lepiej pić z szkła, tylko kupie plastikowe kufle, i każdy do woli (do momentu wyczerpania) będzie mógł sobie nalewać piwo Tylko by moja główna księgowa zatwierdziła takie zakupy.. Degustacje : Porter FS-200 : po tygodniu od butelkowania - w smaku jest przepyszny ! a co będzie za pół roku ? :] Anioły i Demony : Demony wyszły dość ciekawie, ale bez fajerwerków - pewnie w czasie się ułoży. Wydarzenia : 2 czerwca odbędzie się majówka w moim Młodowie - lokalne występy uświetni pokaz warzenia piwa.( więcej powiedzieć nie mogę ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 10 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 (edytowane) Majówka w czerwcu, dobre Co do "wyjazdowych" imprez grillowych i kegów to nie jest tak prosto, trzeba do przewieźć, kega/piwo jakoś trzeba chłodzić - nawet jeśli schłodzi się go przed to w trakcie grilla piwo zrobi się ciepłe więc trzeba by mieć lodówkę lub schładzarkę a to też trzeba przewieźć wozem. No i później trzeba ten majdan zabrać z powrotem. Ale wygoda picia jest, to fakt Edytowane 10 Maja 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się