lkulos Opublikowano 21 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2012 powiem nieskromnie, że jestem dumny z mej żony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 6 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2013 (edytowane) Wczoraj popełniłem 13# w karierze warkę, o nazwie : Szlak Zabytków techniki ;] Zasyp : Mieszanina Monachijskiego typu I i typu II 4kg Pils 0,5 kg Melanoidowy 0,2kg Chalenger 35g EKG 25 g Mauribrew Lager Zacieranie 65' w 65-62°C 78°C mash out Wysładzanie na raty do objętości 24 litry. Chmielenie ; po 5 minutach cały goryczkowy. Na ostatnie 15 minut aromatyczny. Chłodzenie siłami natury. brzeczka nastawna 14 Blg 21 litrów(wydajność ok. 63 %).zaszczepiona 'kangurami" fermentator poleciał do pudła izolacyjnego. Planuje 2 tygodnie burzliwej w 12°C a później będę lagerował w 5 °C Pierwszy raz utkneła mi filtracja...ale opanowałem Podczas gotowania trochę mi piwa wykipiało - taboret to straszna moc ! Obawy budzą mi drożdże..data ważności wrzesień 2012..ale trzymałem w lodówce, oraz szerokie spektrum temperatur... Piwo ma ładny ciemny brązowy kolor i słodowy zapach. Na zdjęciu filtracja i mój taboret Edytowane 6 Stycznia 2013 przez Lusterko87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 12 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 (edytowane) Fermentacja pierwszego dolniaka trwa w najlepsze PET'y z wodą i wkłady do lodówki turystycznej i pudło z styropianu robią robotę Edytowane 12 Stycznia 2013 przez Lusterko87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 2 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2013 (edytowane) Pierwszy dolniak w butelkach :] smak ciekawy, prosty, choć teść czuł Jabłko/kompot w smaku Edytowane 3 Lutego 2013 przez Lusterko87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 3 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 (edytowane) Pierwszy dolniak w butelkach :] smak ciekawy, prosty, choć teść czuł Jabłko/kompot w smaku Już wiem skąd te jabłko... http://www.piwo.org/topic/5057-aldehyd-octowy-przyczyny/#entry103590 Edytowane 3 Lutego 2013 przez Lusterko87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 9 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2013 (edytowane) Warka #14 "Plac Andrzeja" PaleAle Pale Ale 3,0 kg Monachijski 0,6 kg Amber 0,3 Chalenger 60' EKG 15' Citra - nie żałowałem sypiąc do kotła 15' i na zakończenie gotowania w sumie z 50 gram Wyszło ? nie wiem chłodzi się - ale około 20 litrów 12 Blg AAA warka 13 z aldhedytem octowym..przegazowana i to po tygodniu od butelkowania... Trzeba szybko pić nim dojdzie do eksplozji ;P Wojtek miałeś racje co do przegazowania... w sumie trzynastka musiała być pechowa Edytowane 9 Lutego 2013 przez Lusterko87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 10 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 (edytowane) Warka #14 wczoraj późno wieczorem została zaszczepiona letnimi kangurami. 3 Litry chmielin "odfiltrowane" i...zaszczepione zimowymi kangurami Do "nowości" a raczej eksperymentów było danie chmielu do kadzi filtracyjnej. Miałem sporo Sybilli i Iungi więc zaryzykowałem i rzuciłem do filtracji AAAA jak ktoś chętny na moje piwo to zapraszam na "szybką trzynastkę " mam 35 przegazowanych butelek Altbocka a sam z teściem tyle nie wypijemy ;P Edytowane 10 Lutego 2013 przez Lusterko87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 10 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 W takich sytuacjach dobrze jest mieć .. kega. Przegazowane piwo przelewasz i po kłopocie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 10 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 Jak bym miał spore wybicie to bym może i zainwestował..a tak to jednak spooory wydatek Teraz pozostało mi tylko szybkie spicie i warzyć nowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 16 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 (edytowane) Wracając do #13 to przegazowana okazała się jedna na 40 butelek, pozostałe po 2 tygodniach od butelkowania maja średnie wysycenie - czyli piwo ładnie odfermentowało do 5 blg z 14 blg 160 g cukru do refermentacji. Pomimo obaw o aldhedyt octowy piwo jest ok. Do wad można zaliczyć : goryczka - znikoma, aromat to samo, posmaki chlebowe wyczuwalne. Generalnie wyszło piwo "do kosiarki" choć sezonu kosiarkowego raczej już nie wystarczy Jabłka w smaku i aromacie już nie czuć. Edytowane 16 Lutego 2013 przez Lusterko87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 6 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 No i pierwsza infekcja...piękny aceton w zapachu Cała warka poszła w kanał.... szkoda tylko 50 gram Citry... Nie zrażony porażką w weekend warzę AIPA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 9 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 Warka XV "Rzeźnia na Kozielskiej" 5,4 Pale Ale Strzegom Chinook 50g Fugles 30g Cascade 20g Citra 30g zacieranie na lenia 63-66°C ponad godzinka/ Mash out 76°C. Filtracja i wysładzania : Wysładzane do objętości gara 25 l + 10 litrów cienkusza. Gotowanie 75 minut: Chinook w 15 minucie. Fugles 15 minut przed końcem Cascade i Citra na 0 minut. 10 litrów cienkusza chmielone citrą i cascadą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 26 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 Warka XV "Rzeźnia" w butelkach.Do refermentacji użyłem 130 gram cukru. Blg z 14 spadło do 2,5 Blg Goryczka ? - przyczajony tygrys ukryty smok 10 litrów cienkusza dostało 4 soki malinowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Malinowy cienkusz po tygodniu fermencenia bardzo fajnie smakuje ;] Nawet teściowa go pochwaliła i żonka też Malinowo żurawinowy aromat i smak połączony jest z Chinookową goryczką i Citra aromatem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lkulos Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 A gdzie piwo dla nas do degustacji co? :DD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Pod koniec kwietnia będę w Katowicach to się ugadamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lkulos Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 No mam nadzieję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 (edytowane) Leszku - bez obaw :] Plan na jutro - PORTER wyspiarski Robocza nazwa - FS-200 Type: Ze Słodów Date: 2013-04-05 Batch Size (fermenter): 22,01 l Brewer: Lusterko87 Boil Size: 36,28 l Asst Brewer: Boil Time: 60 min Equipment: KocioĹ‚ek End of Boil Volume 29,46 l Brewhouse Efficiency: 70,00 % Final Bottling Volume: 19,21 l Est Mash Efficiency 90,1 % Fermentation: Ale, Two Stage Taste Rating(out of 50): 30,0 Taste Notes: Ingredients Składniki Ilość Nazwa Typ # %/IBU 0,50 kg Wheat Malt, Ger (3,9 EBC) Słód 4 7,6 % 3,60 kg Pale Malt (2 Row) Bel (5,9 EBC) Słód 1 54,5 % 1,20 kg Munich Malt - 20L (39,4 EBC) Słód 2 18,2 % 0,60 kg Melanoiden Malt (39,4 EBC) Słód 3 9,1 % 0,45 kg Chocolate Malt (886,5 EBC) Słód 5 6,8 % 0,25 kg Carafa II (811,6 EBC) Słód 6 3,8 % 40,00 g Fuggles [4,50 %] - Aromatyczny Moczenie 15,0 min Chmiel 8 0,0 IBUs 60,18 g Challenger [7,50 %] - Gotowanie 50,0 min Chmiel 7 38,5 IBUs 1,0 pkg SafAle English Ale (DCL/Fermentis #S-04) [23,66 ml] Drożdze 9 https://www.facebook.com/pages/Browar-%C5%9Al%C4%85ski-Emigrant/435202266554938?ref=stream - Edytowane 5 Kwietnia 2013 przez Lusterko87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Więc dziś powstała warka XVI Porter angielski "Fs-200" oraz warka XVII cienkusz z Portera "Planetarka" Zasyp na Portera - post wyżej. Zacieranie : 6,5 kg słodów wsypane do 20 litrów wody zacieranie 66-62* przez 90' Mash out 10' filtracja - do objętości garnka. Gotowanie 70' Chalenger 45 gram szyszek w 10 minucie gotowania. Fugles 40 gram szyszek na 15'przed końcem. chłodzenie siłami natury. Warka XVII "planetarka" czyli popłuczyny z Portera. Popłuczyny doładowane 100g ekstrakt WES jasny oraz cukier kandyzowany. Chmielone Fuglesem i Chalengerem oraz Cascadą. Dodatkowo poszło opakowanie skórki z cytry Kotany ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 (edytowane) AAA mam i etykietkę Edytowane 6 Kwietnia 2013 przez Lusterko87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Warka 17 "Anioły i Demony" została zabutelkowana z użyciem 110gram cukru. Planowane nagazowanie 2.0-2.2 v.v ale czy to ważne ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Anioły i demony - #17 :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Z życia browaru : w planach : - Rice IPA - Stout, - SCH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 9 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 Z życia browaru : po ostatnim grillu stwierdziłem że chyba zainwestuje w system kegów do wyszynku. Jadąc na grilla nie będę musiał się martwić myciem butelek czy tłumaczeniu każdemu że lepiej pić z szkła, tylko kupie plastikowe kufle, i każdy do woli (do momentu wyczerpania) będzie mógł sobie nalewać piwo Tylko by moja główna księgowa zatwierdziła takie zakupy.. Degustacje : Porter FS-200 : po tygodniu od butelkowania - w smaku jest przepyszny ! a co będzie za pół roku ? :] Anioły i Demony : Demony wyszły dość ciekawie, ale bez fajerwerków - pewnie w czasie się ułoży. Wydarzenia : 2 czerwca odbędzie się majówka w moim Młodowie - lokalne występy uświetni pokaz warzenia piwa.( więcej powiedzieć nie mogę ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 10 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 (edytowane) Majówka w czerwcu, dobre Co do "wyjazdowych" imprez grillowych i kegów to nie jest tak prosto, trzeba do przewieźć, kega/piwo jakoś trzeba chłodzić - nawet jeśli schłodzi się go przed to w trakcie grilla piwo zrobi się ciepłe więc trzeba by mieć lodówkę lub schładzarkę a to też trzeba przewieźć wozem. No i później trzeba ten majdan zabrać z powrotem. Ale wygoda picia jest, to fakt Edytowane 10 Maja 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi