wiess Opublikowano 31 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 Mam pytanie odnośnie tej otuliny gumowej. Czy w ogóle można ją zdjąć i jak mocno jest przytwierdzona do kega tzn. czy można ją usunąć mechanicznie czy trzeba użyć innej metody powiedzmy nie ekologicznej?Na allegro pojawiło sie kilka i w miarę dobrych cenach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysmis Opublikowano 31 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 Podobno mechanicznie można zdjąć. Ktoś tu na forum o tym pisał. Miej na uwadze, że kegi w otulinie mają znacznie cieńsze ścianki z blachy niż te oryginalnie bez otuliny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 31 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 Widziałem taki "obdarty" keg, nie wygląda to estetycznie - kwestia, czy zależy Ci na estetyce. Otulinę da się zdjąć używając szlifierki, a później papieru ściernego. Jak potrzebujesz na kadź grzaną palnikiem, to proponuję ściągnąć tylko z dna i 1/3 wysokości ściany - tyle powinno wystarczyć. Resztę potraktuj jak izolację. Podobno mechanicznie można zdjąć. Ktoś tu na forum o tym pisał. Miej na uwadze, że kegi w otulinie mają znacznie cieńsze ścianki z blachy niż te oryginalnie bez otuliny. Nie zauważyłem, że mają cieńsze ścianki, ale fakt, że nie przyglądałem się temu za dokładnie. U kolegi trzyma się bez problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 31 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 można ją ściągnąć, ścianki faktycznie są cieńsze, ale zapewne, nawet po wycięciu góry, z uwagi na kształt (w tym dna) będzie sztywny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 31 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 Mam taki keg w otulinie, zrywanie tego plastiku to porażka, kupa roboty, porysowana blacha, szkoda zachodu. Jeszcze dodam że rączki są z samego plastiku, jak się zerwie to nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 31 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 Cześć. Próbowałeś drewnianym klockiem przyciętym w klin? Kolega tak robił mówił że dobrze szło przy użyciu klina i młotka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 1 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 A ja uważam, że keg nie jest surowcem piwowarskim i proponuję przenieść wątek do działu Sprzęt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabol_01 Opublikowano 16 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2012 witam ja swojego wrzuciłem do ogniska opalil sie dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pogonowiak Opublikowano 16 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2012 Ja kiedyś do kega z otuliną wspawywałem mufkę na grzałkę i zauważyłem, że w miarę nagrzewania się blachy od spawu, guma sama odchodziła (można było oderwać ogromne płaty gumy-została czysta golutka blacha bez uszkodzeń mechanicznych). Może rozwiązaniem jest podgrzewanie blachy opalarką lub dużej mocy suszarką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabol_01 Opublikowano 3 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 ja dzisiaj opalilem w ognisku 20 min potem szczotka na wiertarce i po sprawie ten keg zrobiony jest z blachy 1mm raczej do gotowania sie nie nadaje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 3 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 (edytowane) ja dzisiaj opalilem w ognisku 20 min potem szczotka na wiertarce i po sprawie ten keg zrobiony jest z blachy 1mm raczej do gotowania sie nie nadaje A ta szczotka druciana to z jakiej stali? Edytowane 3 Października 2012 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 3 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 A ja taki keg jako kocioł warzelny, po lekkich modyfikacjach, sobie chwalę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemczysław Opublikowano 3 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 Miejmy nadzieje ze była to szczotka z nierdzewki....swoją drogą jakim modyfikacją poddałeś Swiadrerny swojego kega?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 3 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 W łikęd będę w browarze to porobię zdjęcia. Ogólnie to nie ściągałem całej otuliny, tylko dno, bo warzę na taborecie gazowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 ja dzisiaj opalilem w ognisku 20 min potem szczotka na wiertarce i po sprawie ten keg zrobiony jest z blachy 1mm raczej do gotowania sie nie nadaje Mój garnek jest z jeszcze cieńszej blachy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LewySierpowy Opublikowano 24 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2012 Mam takiego kega po jakimś niemieckim browarze. Sciągałem gumę dłutem i brecha 20 min i po sprawie (trudno to tylko zacząć było) ładnie płatami wielkości dłoni schodziła. 20l waży 3kg ale jak czytam, że ścianki są cieńsze to ok. Bałem się, że to aluminium. Znacie kogoś z okolic Wrocławia kto by mi mógł to pospawać???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 24 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2012 Jak niemiecki, to może być jednak aluminiowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LewySierpowy Opublikowano 24 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2012 (edytowane) Aluminiowy nie jest napiłowałem kwałek przy gwinicie wrzuciłem opiłki do probówki i dosypałem kreta, dolałem wody i wymieszałem - zero reakcji. Magnes jakby lekko łapie ale się nie trzyma. Szlifierką jak próbowałem go dotykać to iskrzyło. Znacie może jakiegoś majstra od spawania co by mi mógł to sprawdzić czy to nierdzewka na 100%????? Edytowane 24 Listopada 2012 przez xkazielx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 25 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 wyslij do Wiktora. Zanim znajdziesz majstra w okolicy bromania.pl zalatwi sprawe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość franc Opublikowano 2 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 Chcę kupić kegi w otulinie gumowej. Czy tą gumę/plastik można jakoś ściągnąć ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 2 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 (edytowane) Był już kiedyś dokładnie taki sam temat: http://www.piwo.org/...-keg-w-otulinie - myślę że tu znajdziesz odpowiedź. Edytowane 2 Maja 2013 przez elroy wątki połączone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość franc Opublikowano 2 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 Czy kegi bez otuliny są lepsze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 2 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 Tańsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi