Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Swiaderny Opublikowano 16 Maja 2012 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 (edytowane) U kumpla - piwowara podejrzałem, że w prosty sposób można 'ozdobić' nasze butelki znaczkiem browaru domowego. Szybko zrobiłem własny projekt i zamówiłem gumkę do pieczątek na alledrogo.pl w tym dziale Zdjęcia całej gumki nie zrobiłem, ale było to odbicie lustrzane mojego wysłanego projektu. Projektując wpadłem na pomysł z wymienialnymi numerkami warek (stąd te cyfry w około) Wycinamy okrągły stempelek (ostry nóż jest wystarczający) Następnie wycinamy cyferki Tak przygotowany stempel trzeba 'ubrudzić' w tuszu (u mnie: kapsel + chusteczka higieniczna = działająca prowizorka ) Tusz musi odrobinę przeschnąć (nie powinno być go dużo), żeby przyklejony do kapsla stempel nie rozmazał się. I 'ciach' na butelkę: Pozostaje jeszcze delikatnie przycisnąć palcem, aby cały wzorek się odbił. Efekt: Używam tuszu 'uniwersalnego' NORIS 199PO, ale są też tusze do śliskich powierzchni (także do powierzchni metalowych). Podejrzewam, że tusz dedykowany będzie dawał efekt połysku Po co to wszystko? Choćby dla min ludzi, którzy wcześniej zostali zaskoczeni zakapslowaną butelką w warunkach domowych, a teraz widzą dodatkowo kapsel dedykowany To tyle! Edytowane 26 Stycznia 2013 przez Swiaderny Porter, takijiro, Sojer i 21 innych 24 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 16 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 Uzupełnieniem tego byłoby naklejenie tej gumki na okrągłą pieczątkę i po prostu stukanie po kapslach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 16 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 Uzupełnieniem tego byłoby naklejenie tej gumki na okrągłą pieczątkę i po prostu stukanie po kapslach. Można spróbować, ale nie wiem czy uda się taką pieczątką bez rozmazywania wzoru coś zdziałać. Pewnie wymagało by to wprawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kentaki Opublikowano 16 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 A jak jest z trwałością tego tuszu? Nie ściera się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 16 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 A jak jest z trwałością tego tuszu? Nie ściera się? Po wyschnięciu bardzo ciężko. Jak się przyłożyć to oczywiście nie ma bata, ale 'codzienne' użytkowanie butelek nie spowoduje starcia stempla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 16 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 Można spróbować, ale nie wiem czy uda się taką pieczątką bez rozmazywania wzoru coś zdziałać. Pewnie wymagało by to wprawy Pewnie trzeba by było to robić przed kapslowaniem, położyć w "czymś" kapsel tak żeby pieczątka miała się o co oprzeć. pepek84 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 16 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 No patent rewelacja. Mam nadzieje , że niedługo uda mi się także pochwalić efektami. Plus za pomysł ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 16 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 Pewnie trzeba by było to robić przed kapslowaniem, położyć w "czymś" kapsel tak żeby pieczątka miała się o co oprzeć. W tym przypadku ciekawy jestem jak zachowa się tusz po kontakcie z wodą (wyparzanie) lub chemią (piro, oxi - odkażanie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 16 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 No patent rewelacja. Mam nadzieje , że niedługo uda mi się także pochwalić efektami. Plus za pomysł ! Pomysł nie mój Fotorelacja moja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 16 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 W tym przypadku ciekawy jestem jak zachowa się tusz po kontakcie z wodą (wyparzanie) lub chemią (piro, oxi - odkażanie) Sprawdź na swoim przypadku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kentaki Opublikowano 16 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 Pomysł prosty ale skuteczny. Co do chemii to przecież można stemplować już po zabutelkowaniu. Też stosuje firmowe kapsle w swoim browarze, ale ja zmówiłem tampondruk (koszt to ok. 20gr/szt.). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 16 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 Sprawdź na swoim przypadku. Wrzątek i biedronkowe OXY krzywdy wzorkom nie zrobiły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 16 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 Pomysł prosty ale skuteczny. Co do chemii to przecież można stemplować już po zabutelkowaniu. Też stosuje firmowe kapsle w swoim browarze, ale ja zmówiłem tampondruk (koszt to ok. 20gr/szt.). Można ale ciężko będzie automatyczną pieczątką, trzeba by chyba odświeżyć stara ale jare stemple i tusz osobno na tacce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 16 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 A w czym projekt robiłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 16 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 ja kiedyś też chciałam tak robić, ale pan w punkcie z pieczątkami powiedział że to się będzie ścierać i rzeczywiście - ale może jakby zastosować inny tusz to dałoby radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 16 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 (edytowane) A w czym projekt robiłeś? Zaawansowane narzędzia graficzne w postaci Word'a i Paint'a W Word'zie zrobiłem znaczek na cały ekran i zrobiłem zrzut ekranu do Paint'a. Im większy obrazek tym lepiej się go obrabia ja kiedyś też chciałam tak robić, ale pan w punkcie z pieczątkami powiedział że to się będzie ścierać i rzeczywiście - ale może jakby zastosować inny tusz to dałoby radę. Jeżeli nie rozmaże się podczas stemplowania (wymaga wprawy) to później jest dość trwały Edytowane 16 Maja 2012 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 16 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 może jakby zastosować szybkoschnący to będzie lepiej. Przejdę się do jakiegoś punktu jak będę miał chwilę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kentaki Opublikowano 16 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 Moje kapsle wykonane techniką tampondruk http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=76c0806daf0c5913 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rtyqwe Opublikowano 16 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 Fajne te Twoje kapsle Kentaki, ale patent Swiadernego lepszy bo jest jeszcze numer warki. Muszę i ja pokombinować, bo mi się strasznie spodobało :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 16 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 Fajny pomysł, muszę to u siebie wprowadzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 16 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 Beznadziejny pomysł z tym numerowaniem! Co Kolego Świaderny zrobisz, jak dobijesz do 99 warki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 16 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 (edytowane) Beznadziejny pomysł z tym numerowaniem! Co Kolego Świaderny zrobisz, jak dobijesz do 99 warki? Zacznę się martwić podczas przelewania # 100 na cichą edit: a kto mi zabroni numerować od początku? Edytowane 16 Maja 2012 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karawela Opublikowano 17 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2012 Świetny pomysł Jeszcze tylko przydałoby się załatwić plastikową/drewnianą rączkę do tej gumy i mamy pro pieczątkę piwowarską Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 20 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2012 Beznadziejny pomysł z tym numerowaniem! Co Kolego Świaderny zrobisz, jak dobijesz do 99 warki? Zacznę się martwić podczas przelewania # 100 na cichą edit: a kto mi zabroni numerować od początku? Pomysł super, ale problem to widzę już przy warce # 44 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 21 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2012 Wiedziałem o tym ograniczeniu, ale musiałem iść na jakiś kompromis, bo miejsca mało na gumce. Jak się uprę to można będzie zawsze 44, 55, 66, ... postawić oddzielnie Zawsze jest też szansa, że mi się znakowanie znudzi, bo bardzo czasochłonne to jest. A tak poza konkursem: to ktoś używa 'patentu'? Macie zdjęcia jakieś swoich kapselków? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi